icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

peta_k
15. feb 2016

@zalka myslela som, čo mi má napísať zamestnávateľ do výpovede... či dohodou alebo z organizačných dôvodoch, či ako? a teda aby mi vyšla ta max. podpora, myslela som že 1 deň odpracujem 8.3. ( resp. vyčerpám deň dovolenky ) a od 9.3. ukončím prac. pomer, či ako to je? 🙂

zalka
15. feb 2016

@peta_k 8.3. dovolenka
8.3. skončenie PP
on ťa prepúšťa? dáva ti odstupné? ved zamestnávatelia vedia čomôžu napísať do skončenia PP ..

ak dáva odstupné tak dohoda podla § 60 z dôvodov podla § 63 odst....
ak nedáva odstupné tak dohoda podla §60 a povie ti aby si si ju napsíala sama ..
dôvody sa uvádzať nemusia ak dávaš výpoved ty

peta_k
15. feb 2016

@zalka aha, už chápem... bavili sme sa so zamestnávateľom, čo ďalej, ale nakoľko má doma syna, ktorý mi nastupuje do škôlky až v septembri, tak som nútená ostať s ním a budeme to riešiť teda výpoveďou... len šéf si nebol istý, či tam môže byť uvedené o výpovedi, že "dohodou"... ďakujem pekne za odpovede, pekný večer

zalka
15. feb 2016

@peta_k môže to byť uvedené ... tak ako som napísala .. ak dáva skončenie PP on .. tak môže dať skončenie PP dohodou podla § 60 k ... x.y. 2016 z dôvodov podla § 63 ... aby bol nárok i na odstupné napr.

dasa123
19. feb 2016

@zalka ak mozem poprosim Ta o radu. Moja situacia. Som na RD, ktora mi trva do septembra 2016. Momentalne, ale rozmyslam, ze by som sa vratila skor do prace ( teraz marec, april ). Ako by to bolo, keby som teda nastupila skor do prace, ale po 2 - 3 mesiacoch by ma nahodou prepustili z organizacnych dovodov. Asi by som sa mohla vratit spat na RD. Ale ako by sa potom ratala podpora ? Lebo uz z predchadzajucich prispevkov mi je jasne, ze keby som nesla do prace skor, a v septembri by so mnou ukoncili PP a cerpala by som 1-2 dni dov + odstupne, vysla by mi max. podpora. Co ale v pripade, ze sa vratim skor a potom sa nieco udeje v praci a prepustia ma ? Ist potom na urad prace ? Alebo sa vratit na RD ? Moc som sa chcela uz vratit do roboty, ale teraz neviem, ci je to dobry napad, nakolko situacia tam je vselijaka. Dakujem za odpoved. Mozno to pomoze aj niekomu inemu, ked bude riesit podobny problem.

dasa123
19. feb 2016

Fakt nikto ziadna skusenost ? Ze by ste isli skor do prace a prepustili by Vas ?

zalka
19. feb 2016

@dasa123 no z platov čo by si zarobila od návratu z RD do prepustenia ... 50% z hrubej mzdy je podpora

dasa123
19. feb 2016

@zalka ok dakujem. Musim si to premysliet. Tak som rada, ze aspon nejaka podpora by bola. A nevies, ci by sa nedalo vratit spat na RD ? A ak ano, tak by sa to potom ratalo tak ako si odpisala aj po RD ?

zalka
19. feb 2016

@dasa123 áno späť sa dá vrátiť a rátalo by sa to rovnako, podpora sa ráta z priemeru príjmov za posledné dva roky ...
ak odrobíš 2 mesiace a potom sa vrátiš na RD a potom den dovolenka a preplatiť zvyšok tak ti to len málinko dvihne podporu o pár centov

dasa123
19. feb 2016

@zalka dakujem velmi pekne, toto som chcela vediet, nevedela som ako to je. Tak este raz vdaka za info a pekny vikend zelam 😊

zalka
19. feb 2016

@dasa123 rado sa stalo

88bambulka88
19. feb 2016

@dasa123 zdravim...no co viem..tak narok na podporu asi uz mat nebudes...ja riesim ze teraz po materskej idem na podporu a az potom na rodicovsku( som pocas materskej sa dohodla ba vypovedi) no lebo tam sa nerataju roky na rodicovskej...za posledne 3 roky musis mat odrobene 2 roky...aspon takto som to pochopila

zalka
19. feb 2016

@88bambulka88 ale no neplaš @dasa123 nárok na podporu mať bude jej ešte PP neskončil ...
ty si iný prípad. A urobila si chybu, lebo po RD nárok na podporu by ti vznikol .. dávno neplatí toto čo si napísala ty .. a RD sa ráta do poistenia v nezamestnanosti ...

peta_k
6. mar 2016

Žienky, potrebujem ešte poradiť.... Zajtra má malý 3 roky, chystám sa na úrady... v utorok potom čerpám dovolenku a so zamestnávateľom podpíšem výpoveď, v stredu sa zasa pôjdem hlásiť... Potrebovala by som vedieť, čo všetko musím vybaviť zajtra, aké papiere k tomu budem potrebovať a čo všetko potom budem musieť pochodiť a povybavovať v stredu. Ďakujem za každú odpoveď, nerada by som tam zajtra chaosila 🙂

salmas
10. mar 2016

@gapa Ahoj, radila si mi ohľadne výpovede a max. výšky podpory. Momentalne to riešim a zamestnávateľ mi chce dať to odstupné vo forme špecialnej odmeny. Môže to ovplyvniť výsku podpory, alebo mám trvať na odstupnom. Uvádza sa to vlastne vo výpovedi? Po ukončení pp môžem odhlášku a prihlášku do SP zaniesť v jeden deň, napr. po tom jednom čerpanom dni dovolenky? Potom sa musím uz len prihlásiť na UP, alebo mám aj nejakú inú povinnosť. Ďakujem za radu

gapa
10. mar 2016

@salmas
-áno, soc. poistovna sa dá vybaviť naraz pri prihlásení aj odhlásenie
-môže byť aj odmena miesto odstupného, pre teba je to jedno, ale nech to uvedú do dohody o ukončení pp, nech to máš na papieri
- iné mi nenapadá, len po zaevidovaní ešte zdrav.poistovnu, upsvar po dovršení 3rokov-kto sa o dieťa stará (predpokladám, máš po RD, nepozerám tvoje predchádz. údaje)

alenk
21. mar 2016

Zdravim, 27.6.2010 som nastupila na MD, pred nastupom som minula vsetku dovolenku, nakolko moj zamestnavatel k 30.6.2010 zanikol a zamestnancov odovzdal preberajucej firme, s ktorou mam pracovnu zmluvu od 1.7.2010. Od februara 2011 som nastupila na prvu RD, 24.6.2013 nastup na druhu MD, februar 2014 druha RD, ta konci 19.7.2016. Chcem sa vratit do prace, ale zamstnavatel (ktoreho realne nepoznam a bola som tam len raz) nema zaujem, vraj im mam napisat, ze mam zaujem o dohodu.
Chcem sa pripravit na rozhovor s personalistkou, mozete mi poradit?
1. Mam nejaku dovolenku? (Dve cele MD, dve takmer cele RD, v case oboch MD som nemala 33 rokov)
2. Mam zobrat 3 mesacne odstupne na dohodu, toto asi budu oni chciet?
3. Mozem trvat na 4 mesacnom odstupnom, ako ustretovy krok oboch?
4. Mozem trvat na 3 mesacnej vypovednej a 2 mesacnom odstupnom?
5. Ak by som trvala na bode 4. musim pockat do 19.7., alebo mozem ukoncit RD skor - ak zameztnavatel nechce.

Dakujem velmi pekne

draik
21. mar 2016

1. Do výpočtu nároku na dovolenku sa počíta MD, nie RD
2.-5. Mesiac pred predpokladaným nástupom do práce z RD musíte túto skutočnosť oznámiť zamestnávateľovi ( nástupe teda rozhodujete Vy). Na dohodu (o ukončení pracovného pomeru, o zmene pracovnej pozície) pristúpiť nemusíte, zamestnávateľ Vám po nástupe môže dať výpoveď.

alenk
21. mar 2016

@draik dakujem za odpoved, to ze sa dovolenka pocita z MD viem, preto som ju spomenula, takisto viem ze sa krati pocas RD, ale nie je mi uplne jasne ako, tak preto som sa pytala

salmas
6. apr 2016

@gapa
@zalka Baby dnes som bola na SP, po RD som skončila v práci. Čerpala som 1 deň dovolenky a dohodla som sa aj na odstupnom. A dnes mi na sociálke povedala, že kvôli podpore som mala odpracovať aspoň 1 deň, že dovolenka nestačí a že odstupné nie je podstatné pre výšku podpory. Je to tak ako mi tvrdila?

gapa
6. apr 2016

@salmas je jedno, či si po RD čerpala 1den riadnej dovolenky alebo si pracovala, to je to isté čo sa týka poistenie a soc.poistovni, pri prihlásení v soc.poistovni to nerozlišujú. Je podstatné, že sa ti obnovilo poistenie v nezam. po ukončení Rd a to sa stalo, ak si 1den čerpala dovolenku.-tj. mzdárka mala ukončiť RD+ ukončiť prerušenie z dôvodu čerpania RD= oboje ukončiť posledným dnom RD (takže ukončením prerušenia ti akoby vznikne nanovo poistenie) a posledným dnom prac.pomeru ukončí tvoje poistenie v soc.poistovni.

salmas
6. apr 2016

@gapa Tak pani na sociálke ma chcela asi schválne zneistiť, lebo sa ešte aj tak blbo usmievala, že veď uvidím, čo mi vypočítajú. Asi som si nemala dovoliť prísť 16:30 😁

zalka
6. apr 2016

@salmas nie je ... klamala ťa ... lebo či pracuješ alebo dovolenkuješ tak máš nárok na mzdu, a ak máš mzdu tak odstupné vstupuje do platu a platia sa z neho odvody do SP a tým pádom ovplyvnuje výšku podpory ...

aska
9. apr 2016

@zalka ahoj prosim ta o radu, k 31.1. Som ukoncila so zamestavatelom zmluvu po rodicovskej dovolenke, bola mi riadne vyplatene odstupne aj vsetko uz som na UP. Dnes mi prisla paska koli daniam kde mi vracaju na dani a mam na paske zostatok 13dni dovolenky ktoru mi ale nevyplatili. Tym ze som mala prekazku v praci zo strany zamestnavatela (pretoze mi nevedel ponuknut ine miesto bolo to 3mesiace) a ze zacal novy rok nabehlo mi celych 20dni dovolenky? Cize aj led som bola v roku zamestnana len akoze jeden mesiac aj tak som mala narok na celych 20dni ci ako to mam chapat? Dakujem za odpoved

zalka
9. apr 2016

@aska nie mala si nárok len na 1/12tinu dovolenky za odpracovaných 21 dní ... ak si odpracovala menej ako 21 dní nárok ti nevznikol ... na žiadnu dovolenku ...

aska
10. apr 2016

@zalka dakujem 🙂 a ked som akoze nastupila do prace 5.10.2015 ale kedze zemestnavatel nemal pre mna vhodnu poziciu poberala som pecko(zo strany zamestnavatela) tym padom som za rok akoze odpracovala 60dni a tym padom za rok 2015 mi nemal vzniknut narok na celu dovolenku v tom roku? dakujem

zalka
10. apr 2016

@aska krátenú o dni na RD, PN ... a dalšia vec, 60 dní sa nerátajú za dva roky ..
ale dovolenka sa ráta samostatne za rok 2015 a samostatne za rok 2016

aska
10. apr 2016

@zalka ahaaa oki moc dakujem 🙂

zalka
10. apr 2016

@aska rado sa stalo

ushka
16. apr 2016

@gapa ahoj, prosim Ta o radu ohladom ukoncenia statnozamestnaneckeho pomeru. Vypoved budem davat ja a zaujima ma vyska podpory v nezamestnanosti, k akemu dnu je najlepsie sa dohodnut a kedy co vybavit. Zamestnana som od 1.4.2010. Nastup na MD 10.4.2013. Narodenie dietata 27.5.2013. MD ukoncena 3.12.2013 a 4.12.2013 nastup na RD. Dna 27.5.2016 bude ukoncenie RD a 28.5.2016 nastupujem do prace (sobota) s tym, ze si cerpem dovolenku 21 dni, tak realny nastup by bol 28.6.2016. No do prace uz nastupit nechcem a ani nemozem kvoli skolke. Budem vdacna za akukolvek radu a pomoc