icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

gapa
26. nov 2016

Odhlášku stačí dať spolu s prihláškou po ukončení prac.pomeru, stačí do 8dní (podla zákona). Len prihláška sa nedá dať ani den spätne, najskôr odo dna, kedy podáš prihlášku na soc.poistovni.
Tiež mám radšej na papieri veci. Napr. aj čerpanie dovolenky pre istotu som si dávala 2x (raz pre mna, raz pre zamestnávatela-mzdárku), aby nebola náhodou absencia. Ale to musíš ty posúdiť, tvoje prípadné riziko. Lebo ked sa už človek raz popáli, je opatrnejší.

veronika8881
27. nov 2016

Dakujem za rady 😊

danka2222
8. mar 2017

Ahoj žienky... aj ja potrebujem poradiť,
3.9.2017 dovrši moj drobec 3 roky, teba by som sa mala vrátiť do zamestnania.
Baba, ktorú zobrali na zastupovanie má zatial na dobu určitú, zrejme jej spravili zmluvu na dobu zastupovania MD a RD, s tým, že má ale inú pracovnú pozíciu ako ja. A medzitým moju pracovnú pozíciu zrušili. Zaujímalo by ma ako dostať výpoved zo strany zamestnávatela z nadbytočnosti, respektíve nejako dohodou, keďže sa tam už nechcem vrátiť, ale zároveň by som chcela dostať odstupné. Diky

siska53
8. mar 2017

@danka2222 moje prac.miesto zrusili a sami mi navrhli riesenie - dohoda o ukonceni prac .pomeru - z akych dovodov,odstupne a preplatenie dovolenky. Este mi sama navrhla,aby som.si 1den dovolenky cerpala,kedze som dalsiu pracu istu nemala,aby som mala najvyssiu podporu.

danka2222
8. mar 2017

@siska53
ja sa obavam toho, aj ked mi zrušili poziciu, a aj ked by som bola najradsej skončit PP dohodou, že mi ponuknu adekvatne miesto, o ktore však nemam zaujem, teda by som tam bud musela ostat alebo odmietnem ponuknute nahrade miesto s tym ze nedostanem odstupne....ale asi ine vychodisko nie je

evittam
9. mar 2017

@danka2222 Pozri ak sa nechces vratit a nemas istotu ci ti zamestnavatel podpise dohodu o skonceni PP aj s odstupnym a tak,ze budes mat narok na max.podporu tak je tu este jedna moznost ako dosiahnut max.podporu ale prides o odstupne:
Max.v juli oznam zamestnavatelovi,ze kedy ti konci RD a ze nastupujes. Zaroven daj vypoved s 2-mes.vypovednou lehotou,ktora zacne plynut od 1.8.-30.9. a s tym,ze od toho 3.9.si budes cerpat dovolenku do konca mesiaca (teda ak nejaku mas), no a 6.9.sa daj PN-vycerpes 2dni dovolenky a ostatnu ti budu musiet preplatit...PP skonci a ty mozes potiahnut PN kolko chces a do roka poziadat este o podporu.😉

sluchatka
11. mar 2017

Ahojte dievcata potrebujem prosim poradit. Momentalne som na rodic.dovolenke, pred materskou som bola zamestnana viac ako 5 rokov. Rodic.dovolenka mi konci 14/08 ale do prace sa vratit nemozem, chcela by som dat vypoved. Mam narok na podporu? (ako sa vypocita vyska podpory?) Ku akemu dnu musim podat vypoved? Dakujem vam pekne za pomoc

evittam
11. mar 2017

@sluchatka Stale sa to tu pise dookola. Staci citat. Ano mas narok na podporu. Ak si medzi MD a RD necerpala dovolenku, tak dohoda o skonceni prac.pomeru k 15.8. Budes mat max.podporu.

sluchatka
11. mar 2017

@evittam dakujem a ak som cerpala medzi materskou dovolenkou a rodicovskou dovolenku, co sa meni prosim ta?

evittam
12. mar 2017

@sluchatka No to,ze nemas dovolenku a nemozes spravit co som ti napisala, cize ziadna max.podpora.

sluchatka
12. mar 2017

@evittam dakujem velmi pekne za odpoved, vidim ze sa vyznas. Ak ta to neobtazuje, este posledna otazka - ako mi teda vypocitaju podporu?( tych 60 percent z platu ako matersku?) nevyznam sa v tom

evittam
12. mar 2017

@sluchatka 50percent.

sluchatka
12. mar 2017

@evittam dakujem za ochotu pekny den 😉

evittam
12. mar 2017

@sluchatka Rado sa stalo.😉

zuzu122
26. mar 2017

Ahoj ja som podobny pripad ako sluchatka. Medzi MD a RD som, vycerpala celu dovolenku...plus par hodin odrobila na dohodu. Aky to bude mat vplyv na podporu. Da sa nieco vymysliet aby bola co najvyssia? Kebyze to viem urcite dovolenku nevycerpam. Nezachrani to ani pripadne odstupne, alebo ukoncenie pp este pocas rodicovskej?

enak
27. mar 2017

@zuzu122 pocas RD urcite neukoncuj PP!!!! inak sa ti bude ratat podpora z predmateskej, ale mne to nasa mzdarka vysvetlovala, ze ty si automaticky 1 den zamestnancom firmy, cize za teba v ten prvy den po ukonceni RD odvody zaplati firma a v ten sami den ukoncia s tebou PP bud par.60 alebo 63, pretoze prac.pomer sa konci po sichte, a ty za tento den dostanes napr. odstupne, cize budes mat velky zaklad na den a z toho sa ti bude ratat podpora a az na druhy den po ukonc.PP, resp.do 7 kal.dni sa mozes ist zaregistrovat na UP, pretoze v ten prvy den si este zam.firmy cely, ja som to tak mala a mam max.podporu. , urcite nic neukoncuj pocas RD!!!!...samozrejme odhlasku a zaroven hned prihlasku zo a do soc.poistovne si chod dat hned ten prvy den ked budes nezamestnana, ta sa neda spatne, resp.da sa vopred dat papuer s datumami do soc.s datumom odhlasenia aj prihlasenia.

zuzu122
27. mar 2017

@enak dakujem za odpoved. To, ze som po MD vycerpala dovolenku a ku koncu RD pracujem na DPC bude mat aky vplyv na vysku podpory? Podla mna to nie je to iste ako ked si po MD iba na rodicaku...

evittam
27. mar 2017

@zuzu122 Ak je to dohoda na pravidelny prijem tak si si pokazila celu podporu-ta bude pocitana z dohody....

zuzka767
27. mar 2017

@evittam Ahoj a ako je to v pripade ze by len vycerpala celu dovolenku pocas MD a RD a nepracovala by na dohodu?

Tak by tiez nemala max.podporu?

evittam
27. mar 2017

@zuzka767 Nie.

evittam
27. mar 2017

@zuzka767 A pocas MD sa dovolenka cerpat neda.

zuzka767
27. mar 2017

@evittam ako ze sa neda cerpat? Mna ju nanutili cerpat pocas MD a tym padom mi ziadna nezostala a teraz v maji mi konci RD a zamestnavatel mi da vypoved dohodou.Takze tym padom pridem o max podporu?

evittam
27. mar 2017

@zuzka767 Pocas MD nemozes cerpat dovolenku -si na MD. Dovolenku ti mohol navrhnut cerpat po MD. A nie nanutit. Vypoved dohodou neexistuje. Existuje len dohoda o skonceni PP, ktoru musis podpisat-ak ju nepodpises, tak ti musi dat vypoved s vyp.dobou.
No a to,ze si sa nechala prinutit cerpat dovolenku ta pripravilo o max.podporu.

zuzu122
28. mar 2017

@evittam zial pravidelny prijem. Na dohodu o pracovnej cinnosti je to asi vzdy pravidelny prijem. Koli par euram ktore si clovek na rodicovskej chce privyrobit pride o moznost cerpat podporu. Aspon keby sa to nejako dorovnavalo (oproti obdobiu pred nastupom na MD):(
Vedela by si mi este poradit, ci sa do podpory zarata aj odstupne a kedy je najlepsie skoncit PP ci v den dovrsenia 3 rokov dietata alebo ten nasledujuci. Dakujem pekne za pomoc🙂

evittam
28. mar 2017

@zuzu122 No tak toto neviem presne ci ti nejako pomoze odstupne. Mozno @zalka? 😉

zalka
28. mar 2017

@evittam odstupné by pomohlo ak by šlo o krátkodobú prácu .. čo si myslím že u
@zuzu122 je to pase, ukončiť PP v posledný den RD tj. v den kedy bude mať dieťa 3 roky bez nastúpenia do práce. Kedy ti začala dohoda?

evittam
28. mar 2017

@zalka Som si myslela.😉

zuzu122
29. mar 2017

@zalka dohoda je od 20.3.

zalka
29. mar 2017

@zuzu122 toho roku? tak ju ukonč a nech mzdárka ju preklasifikuje na nepravielný príjem.
a budeš mať max. podporu ak si nič iné nemala a po RD budeš čerpať dovču a zvyšok si dáš preplatiť .. resp. ak po RD odpracuješ a dajú ti dáku odmenu.

zuzu122
29. mar 2017

@zalka dakujem moc, ak mozem pisem ti spravu