Výpoveď počas rodičovskej dovolenky
od júla minulého roku som na rodičovskej dovolenke a popritom chodím do práce, kde som pracovala aj pred nástupom na materskú dovolenku. Zamestnávateľ mi teraz ale doručil výpoveď podľa §63 ods. 1 písm. b). Môže mi dať výpoveď, kedže som aj na rodičovskej dovolenke?
Ďakujem za info.
@kikuleenka a aký je vlastne rozdiel medzi rodičovskou dovolenkou a rodičovským príspevkom...
@lulufa to si robíš srandu?
Rodičovský príspevok = peniaze čo dostaneš od štátu do 3 rokov veku dieťaťa.
Rodičovská dovolenka= že nechodíš do práce a si doma... popri rodičovskej dovolenke môžeš poberať rodičovský príspevok a momentálne zákon umožňuje aj pracovať a aj poberať rodičovský príspevok... ale ťažko môžeš poberať príspevok, byť na rodičovskej dovolenke a chodiť aj do práce.
@lulufa pozris si § 166, je to tam popisane detailne
@jankalukasova teoreticky moze aj to, co popisujes. Ja som chodila do prace u povodenho zamestnavatela (mala som vsak som novy skrateny uvazok, novu prac. zmluvu), z povodneho plneho uvazku som bola na RD a brala som normalne RP + plat, jednine som sa musela odhlasit z dochodkoveho poistenia ako poistenec statu, kedze dochodkove sa mi platilo z toho noveho uvazku...takze da sa to :D Zakladatelka temy vsak nemala ziaden novy uvazok, do prace sa normalne vratila...
@kikuleenka áno, toto je samozrejme riešenie, len v prípade zakladateľky som uvažovala o jednej pracovnej zmluve.. nepredpokladala som, že by mala dve, keď jej nechce nechať ani jednu...
a neviete ako by som výpovedi zabránila? Nedá sa to nejak?
@lulufa a je nutne jej zabranit? proste podla danej vypovede mas narok na odstupne, ak si tam odpracovala potrbny pocet rokov vratane materskej a rodicovskej dovolenky ... pozri §76 ods. 1 zakonnika prace .... okrem toho, ak mas splnene podmienky, mozes sa prihlasit aj na urad prace na podporu ... treba si zhodnotit, ci vycerpas podporu alebo kym si najdes novu robotu sa prihlasis spät na rodicovsku, aby za teba platili odvody .... a na urad prace sa musis prihlasit najneskor do 1 roka od ukoncenia PP, ak by si sla na rodicovsku spat, aby ti neprepadol narok
Ahojte dostala som dohodu o ukonceni pracovneho pomeru ku koncu juna pretoze sa firma rusi. Som na rodicovskej dovolenke neviete kam vsade sa teraz treba hladit a evidovat?dakujem
@evita168 preco dohodu? dohodu nepodpisuj. teda ak tam nemas zahrnutu odmenu
@evita168 mozes pristupit na dohodu, ale kedze firma sa rusi, nechaj si tam uviest dovodu ukoncenia PP dohodou a to z dovodu § 63 ods. 1 ... vznikne ti tym narok na odstupne - vysku pri dohode upravuje § 76 ods. 2 zakonnika prace ... ale dovod § 63 ods. 1 musi byt uvedeny ... po skonceni pracovneho pomeru najneskor do 1 roka sa musis prihlasit na urade prace, ak chces podporu ... alebo vycerpaj pdporu, cim prehod rodicovsky na manzela a po vycerpani podpory sa mozes naspät dat na rodicovsky

niesi v ochrannej lehote, zamestnavatel ta moze kedykolvek z dovodu nadbytocnosti prepustit