icon

Výpoveď, podpora a materská

lelocka
7. feb 2013

ahojte znienky, velmi pekne by som Vas chcela poprosit o informaciu, ako je to v pripade davok ohladom materskej dovolenky. Jedna sa o to, ze moj pracovny pomer bude koncit k dnu 28.2 2013, kde som odpracovala 4 roky. Pokial si nenajdem pracu, viem ze mam narok na davku v nezamestnanosti na pol roka. Moja otazka ale znie. Pokial by som otehotnela v priebehu marca, neviem potom, ci mam narok na matersku dovolenku,ktora by bola vypocitana z priemeru mojej mzdy, alebo kedze budem pol roka poberat davky v nezamestnanosti, alebo to bude potom uz len rodicovky prispevok, co je v sucastnosti cca 199 e. Dakujem pekne za odpoved. 🙂 Moc mi s tym pomozete

amalinda
3. sep 2015

@gapa
@zalka
Och...čo teraz? odhlásiť sa z DNP?

zalka
3. sep 2015

@amalinda hej odhlás sa zbytočne to budeš platiť ... a ak si tehu náhodou tak do 6-8 t ýždna tehu si založ DNP z maxima 1236e

amalinda
3. sep 2015

@gapa
@zalka
Ako mi bola daná výpoveď, tak mi jedna baba zo soc. poisťovne poradila, aby som si dala DNP..tak som dala na jej radu a hneď som sa poistila...ono je to celé komplikované...
Dala som totiž vypoveď u zamestnávateľa, kde som robila 12 rokov, skončila som PP 30.4.2015, nastúpila som od 1.5.2015 k novému zamestnávateľovi a po "veľkom "úspechu" (nebola som spokojná) som sa vrátila po 38 dňoch, čiže od 8.6.2015 k pôvodnému zamestnávateľovi, kde som počas skúšobnej doby dostala výpoveď..ako "odmenu" ☹ a v rámci skúšobnej doby som ešte bola "úspešne 2x PN, čiže nemám ani odpracovaných 90 dní..a na margo týchto vecí mi tá baba povedala, že mám ísť na podporu a poistiť sa DNP kvázi hneď od začiatku...
Ja už ozaj neviem, čo mám robiť..a keďže som sa stále dozvedala nejaké iné info, tak som sa popreklikávala až sem...preto až teraz...prosím o radu moc moc...ďakujem

zalka
3. sep 2015

@amalinda no tak do budúcna si zapamätaj, že na SP never nikomu .... to za prvé,
za druhé odhlás sa s toho DNP zbytočne ti je ho platiť ak nie si tehotná
a ak by si náhodou potrebovala ísť na PN tak sa stačí pred PN nahlásiť na DNP
píšem to ja už neviem koľký krát, píše to @gapa .... ako ešte máme napísať aby si sa odhlásila .....
ak máš dosť penazí tak kludne si plať ale sú to peniaze vyhodené do luftu

amalinda
3. sep 2015

@zalka
takže aj keď by som bola teraz tehu, tak sa na mňa už nevzťahuje tá 8 mesačná ochranná lehota? lebo som prerušila tým DNP ochrannú týždennú nemocenskú lehotu?..mám z toho už totálny guláš...
či to by bolo tomu, aby som mohla isť na PN?..takže nebyť na podpore?

amalinda
3. sep 2015

@zalka
Ďakujem 🙂, to som pochopila, že sa mám odhlásiť 🙂
Ja len, že či tie zmeny zamestnávateľa nemenia nejaké skutočnosti...
Ešte raz moc moc ďakujem 🙂

zalka
3. sep 2015

@amalinda áno presne tak, už na teba neplatí OL zo zamestnania
lebo OL si si zrušila poistením sa na DNP

resp. vzťahovala by sa na teba OL ale len z DNP ... tj. MD z minima ak nič nespravíš ...
zruš DNP z minima ....
a ak si tehotná tak do 6-8 týždna sa prihlás na DNP z maxima .... pár dní zaplať a chod na PN ... PN bude minimálna ale MD po uplynutí 26t ak začne tak maximálna

a zmeny zamestnávateľov nič nemenia v tejto situácii v kt. si sa ocitla vdaka klamstvu na SP ...

sladkamiki
3. sep 2015

..baby aj ja mám jednu otázočku...ako je to z podporou v nezamestnanosti? Pokial pred materskou vznikne nárok na podporu, ale počas MD by som už bola nezamestnaná (pred nástupom na MD mi skončí zmluva), prenesie sa mi nárok na podporu na obdobie po skončení MD alebo to jednoducho po tých troch rokoch zanikne? Dakuvala žienky 😉 😅 😕

majusqa77
3. sep 2015

@sladkamiki musis mat dva roky poistenia z posledných troch rokov. takze do roka po skonceni pracovného pomeru treba cerpat. ked, treba po materskej spravit to,ze rodicak prepises na muza a ty pojdes na UP

zalka
3. sep 2015

@sladkamiki ak stihneš na podporu nastúpiť do 364 dna od skončenia PP tak nárok na podporu máš, tj. nemôžeš čakať kým ti skončí RD tá končí po 3 rokoch.
Nárok na podporu máš len do 1 roka od skončenia PP takže je lepšie ísť po MD na podporu, a o RP požiada partner

hanka1111
3. sep 2015

@zalka ahoj 🙂 vidím, že sa do toho celkom dosť rozumieš, prosím ťa mohla by si pouvažovať aj nad mojim prípadom 🙂 Momentálne som tehu 5tt. Bola som zamestnaná od 16.3.2011-28.2.2015. 15.8.2012 sa nám narodil syn s ktorým som bola doma tri roky. Momentálne som na predĺženej RD (vzhľadom k tomu, že z dôvodu zmeny trvalého pobytu bolo dosť komplikované prihlásiť sa na UP). Zaujíma ma teraz, či je možné, aby som dostávala normálnu materskú a nielen rodičovský príspevok, vzhľadom na ten skončený pracovný pomer. Ďakujem pekne za odpoveď. 😉

sladkamiki
3. sep 2015

@majusqa77
@zalka

dík baby..a muž bude môcť aj pracovať aj dostávať rodičovský príspevok?

zalka
3. sep 2015

@sladkamiki áno môže
@hanka1111 hm... musela by si sa zamestnať aby si mala nárok na normálnu MD ... ak odpracuješ 90 dní bez PN a OCR tak od 91 dna bude tvoja PN alebo MD platená z platu z toho nového zamestnania ... a pozor zamestnanie je lepšie ak trvá aspoň do pôrodu.

majusqa77
3. sep 2015

@sladkamiki ano, moze aj pracovat aj brat rodicak

sladkamiki
3. sep 2015

a baby ešte jedna otázočka...môže muž poberať materskú a zároven pracovať?? 😕 Dikičko
@majusqa77
@zalka

zalka
3. sep 2015

@sladkamiki nieeee, nesmie mať ten istý PP a poberať z neho MD a pracovať .... MD by mu vzali
pracovať môže na INY PP alebo dohodu, ak z pôvodného PP poberá MD ...

hanka1111
3. sep 2015

@zalka Ďakujem 😉

amalinda
3. sep 2015

@zalka
dakujem veľmi pekne...som to teda pokašlala, ako sa len dalo ☹

amalinda
3. sep 2015

@zalka
a asi sa to nedá "vystornovať" ☹

gapa
3. sep 2015

@amalinda ozaj, ked máš dní nem.poistenia dosť (stále máš 270dní v posledných 2rokoch, treba mať max. medzeru 460dní!!!! lebo inak to už nevychádza tých 270dní.
Ozaj treba to riešiť dobr.poistením až po otehotnení, no do 8tt (a nástup na md po 26týž, tj. ak sa prihlásiš na dnp od pondelka, tak nástup na md najskôr v pondelok o 26týž., no nie neskôr ako 6týž. pred termínom, čo napíše lekár do žiadosti o matetské) a zaplatiť poistné v splatnosti a na pn po pár dnoch platenia, aspon takých 2dni, aby nepovedali, že si bola chorá ešte pred prihlásením alebo už v prvý den PN, lebo to by max. matesrké nebolo, ak by si ani 1den neplatila.
Nie je to jednoduché teraz radiť a ani získať radu. Je treba všetky možné info a ak sa na niečo zabudne, tak môže byť rada zlá a napr. aj tým, ak sa zmenia zákony sa to môže niekedy stať, no zatial je to takto. Ak už chceš radu zo SP, tak si ju aj over potom cez ich poradnu a formulár tu, to je z ústredia a máš to na papieri, no velakrát píšu všeobecne, ak nie sú konkrétne info alebo vela variantov.
vid http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
-----------
ešte v podstate ani si to velmi nepokecala, ak by bol nástup na md v r.2016 a posledné nem.poistenie zamestnanca netrvalo s platení ani 90dní, tak sa berie vym.základ z roku predchádz. roku nástupu na md, tj. r.2015 ak tam je aspon 90dní plateného nem.poistenia, pričom sa neberie do úvahy vym.základ u posledného zamestnaávatela. Ty tam nemáš viac ako 90dní u iného, len 38dní, tj. aj tak by si mala len minimum!!! t j. tebe konkrétne by to aj tak nepomohlo k vyššej matesrkej ani nemocnenskej. Len teda teraz platiš ozaj zbytočne, len ak by si teraz bola chorá, resp. do 7dní od ukončenia dnp (ak trvalo nem.poistenie aspon 7dní predtým)

majusqa77
3. sep 2015

@gapa prosim, nevies, ci existuje taky nejaky kontakt aj pre UP? mam par otázok, ktore mi teta, ktora ma ma na starosti nevedela zodpovedat 🙂))

gapa
3. sep 2015

@majusqa77
kedysi som mala akúsi addresu, na jednu pani, ktorá bola velmi ústretová, ale hladala som teraz na ich stránke a skús tu:
http://www.upsvar.sk/kontakt.html?page_id=233
príp. daj vedieť, či odpísali

majusqa77
3. sep 2015

@gapa tam som pisala asi pred 2 tyzdnami, zatial bez odozvy 🙂

amalinda
3. sep 2015

@zalka
a na PN do 6-8 týždňa.. prečo? aby tam bolo tých kvázi 270 dni poistenia?

amalinda
3. sep 2015

@gapa
Ďakujem veľmi pekne

gapa
3. sep 2015

@amalinda ak chceš maximálnu mateskú aby si mala 26týž. poistenia a nemusela platiť drahé dobrov.poistenie (by si sa nedoplatila, bacha na to, si pozri a prečítaj viac info o tom dnp+dobr.dôch.poistení a samozrejme aj 270dní.
A ešte tolko, že predtým si nebola na RD v zamestnaní, predpokaldám (či budeš mať tých 270dní v posledných 2rokoch pred PN, aby ti vznikol nárok na nemocnské z dnp, tam sa dni RD neberú)

zalka
3. sep 2015

@amalinda po prihlásení sa na max. DNP z VZ 1236 eur vôbec nemusíš ísť na PN .. kludne si môžeš až do nástupu na MD platiť odvody .. tie sú vo výške 35,15% z VZ tj. v takomto prípade 434,45 eur mesačne ...
poväčšine baby zaplatia pár dní max. mesiac a utekajú na PN ak majú s čím... aby sa nezrujnovali pred MD .. ale vôbec to tak nemusíš urobiť, kludne môžeš tých 6 mesiacov platiť....

amalinda
3. sep 2015

@gapa
nie, nebola som na RD, ja som celých 12 rokov pracovala, dokonca som mala až teraz prvýkrát PN...Ďakujem 🙂

amalinda
3. sep 2015

@zalka @gapa
🙂 ďakujem za trpezlivosť 🙂
To s tým DNP všetko chápem, len som "trošku" poplietla "jablká a hrušky"..máme totiž hypotéku (asi ako drvivá väčšina ľudí) a tak som sa "snažila" získať maximum a naivne si myslela, že si môžem kľudne 6mesiacov vybrať podporu v nezamestnanosti a nejak predtým sa prihlásiť na DNP (už teraz viem, že v max výške VZ 🙂 ) a že to bude v poho..lenže je tam to lenže a musí tam byť 26 týždňov poistenia, aby som dostala max MD...
takže baby gapa, zalka,ďakujem za ochotu a trpezlivosť pri vysvetľovaní 🙂
P.S.DNP som úspešne po 24hod odhlásila 🙄

zalka
3. sep 2015

@amalinda a si abo nie si tehotná? lebo potom sa ti treba nahlásiť .. no hádam si si to už ujasnila ...