Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@zalka Bože ani nevieš ako ti veľmi pekne ďakujem. Som rada, že som na teba natrafila a je super, že si ochotná takto mamičkám radiť. Zajtra idem za účtovníčkou a budem aspoň pripravená. Ešte raz veľká vďaka 🙂 😀 🙂 😀
@bohuslava0407 rado sa stalo ... držím prsty ...
@zalka Ešte ťa budem otravovať naposledy. Nad tou podporou uvažujem tak tuho, že sa mi ani spať nedá ☹ Práve som tu čítala o dohode. A chcela by som sa ťa spýtať. Vieš ja som na dohodu pracovala ale len 6 dní. bolo to od 04.02.2014 do 10.02.2014. Zarobila som 66eur v hrubom cca 40 eur v čistom. A teraz čítam, že mi budú vyratávať podporu z tej dohody alebo ak je vyšší príjem z TPP pred nástupom na MD. Ak mi zamestnávateľ umožní 1 deň byť na dovolenke potom skončím dohodou+ mi preplatí zvyšnú dovolenku a k tomu mi dá 1 mesačný odstupný plat budem mať podporu vyššiu? priráta sa to k tej dohode?
Prosím poraď, ja som taká pichoňa kvôli 40 eurám si to takto dodrbkať. 😢
Mám nádej aj keď nie na maximum ale aspoň na trochu väčšiu podporu?
A ak ešte môžem, tiež tu čítam, že keď som robila na dohodu tých 6 dní a som na RD tak sa mám ísť odhlásiť do SP do 8 dní a po dohode znova nahlásiť. No ale mne v pri podpisovaní dohody tá účtovníčka a aj v robote ostatné pracovníčky tvrdili, že odhlasovať sa nikam nemám ísť že to urobí všetko zamestnávateľ. Neviem čo mám teraz robiť. Bože mám z toho žalúdočnú nervozitu!!!!! Prosím ťa poradíš mi ešte?
@bohuslava0407 no odhlásiš sa aj spätne ale už sa späť neprihlásiš dnom skončenia dohody ... to je fakt škoda. Teraz potrebuješ čerpať viac dní dovolenky aspon 3-4 dni čerpaj dovolenku ... a tak skonč PP že neskončíš pondelok PP ale skončíš vo štvrtok PP ... v priemere by ti to malo pomôcť zvýšiť podporu .. či bude max. ti nezaručím ale vyššia bude určite ...
O bože za moju hlúposť!!!! Vieš keď sa na to pýtaš na úrade a tam ti pracovníčka poradí, však keď som na RD tak môžem robiť na dohodu a všetko bude OK. Vôbec ma nenapadlo isť na SP. Pripadá ako keby to tie - podotýkam niektoré nie všetky- baby na úradoch robili schválne.
A to že sa odhlásim a potom nahlásim nebude sa mi rátať ako keby som nebola poistená skoro 1 mesiac, pretože som robila na dohodu vo februári 2014 a nestratím podporu úplne? Alebo sa mi bude rátať tá pred nástupom na MD. Tam som mala na zmluve minimum.
ďakujem inak za tak rýchlu rannú odpoveď.
@bohuslava0407 neboj podporu nestratíš .. len urob ako som napísala ... a nie že to robia schválne, ale oni neovládajú zákony. Baba na UP nevie čo treba v SP a opačne ... lebo sú to iné zákony kt. sa ich netýkajú. Ono je zázrak ak vedia vôbec zákony, kt. sa týkajú ich úradu.
No už áno, ten mesiac ti bude chýbať do dôchodku ... lebo si nepoistená ... už s tým nič neurobíš.
Takže to mi bude chýbať len mesiac do dôchodkového ale poistená v nezamestnanosti som bola?
Dúfam, že ti už neleziem na nervy 😀 s tými otázkami?
To máš pravdu, niektoré ako keby neovládali zákony, pretože na takú čo to nevie som aj natrafila aj vtedy keď som si doplácala pred 4 rokmi DNP a nakoniec som nič nedostala, tak super mi poradila 😠
Ale tak neposudzujem a neodsudzujem, aj to patrí k životu.
@zalka a ešte keď dneska pôjdem za účtovníčkou a ona bude trvať, že jej šef povedal, že má ma zamestnať len na 1 deň pokazí mi to dosť?
@bohuslava0407 no dosť veľmi ... ti pokazí ak budeš čerpať 1 den dovolenku ... treba 3-4 dni ... aby sa to spravilo s tou dohodou .. ináč ešte ma napadlo. Máš výplatnú pásku za dohodu? Ak áno pozri sa do nej, či máš stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... ak nemáš ( lebo taká krátka dohoda by mala byť na nepravidelný príjem a z tej sa neplatia odvody na nemocenské ani na poistenie v nezamestnanosti ) takže si to prekontroluj alebo zavolaj do firmy kde si robila, či ti odviedli s toho poistenie v nezamestnanosti.
Ak nie tak ti stačí 1 den dovolenky. Ak áno tak potrebuješ 3-4 dni dovolenky
Takže som volala do tej firmy, čo som tam bola na dohode a že za mňa to neplatili. A ešte mi povedali, že to bol nepravidelný príjem.
Takže by mi mohol stačiť 1 deň dovolenky ale pre šťastie nemám si vybrať radšej tie 3 dni, pre šťastie?
To by sa mi potom rátalo do tak že 6 dni na dohodu + 3 dni dovolenka, takže priemer by sa mi vyrátaval nie z 1 ale z 9 dní? Ak som to dobre pochopila?
@bohuslava0407 tak ak neplatili tak naozaj stačí 1 den čerpať dovolenku ... dohoda sa ti do priemeru nezaráta, lebo tam nebolo platené poistenie v nezamestnanosti.
No kukám ešte pre šťastie na pásku či to tam nemám stiahnuté. No našla som tam len: PvN:0,0 a NP:0,0. Takže určite nič neplatili. Len tam mám ešte aj poistné 5,53 ale to je asi niečo iné.
Takže by mi mohol stačiť len ten 1 deň? Ale maximálku nebudem mať?
Prepáč ak som už otravná.
@bohuslava0407 stačí 1 den a budeš mať maximálnu podporu.
Ani si nevieš predstaviť ako si mi pomohla, včera som kvôli tomu ani spať nemohla len som furt ďalšia a ďalšie fóra otvárala až som sa v tom úplne stratila.
Ja som ti strašne zaviazaná ani si nevieš predstaviť ako. Aspoň pre ten kľud lebo som chodila ako lev v klietke, že mi to újde všetko. Mrzelo by ma keby som kvôli cca40 eurám stratila podporu.
Ešte raz veľká vďaka. A ako dopadnem ti potom písnem.
ĎĎĎAAAKKKUUUJJJEEEMMM 😀 😀 😀 😀 😀
@bohuslava0407 rado a stalo ... 🙂 a neboj bude dobre ... 🙂
@zalka Ahoj, tak som bola na SP sa odhlásiť a znova nahlásiť do toho dôchodkového kvôli tej dohode. Pani úradníčka bola v pohode aj ma pochopila, že som mala zlé informácie.
Potom som išla vedľa si zistiť či naozaj cez tú dohodu mi neplatili to NP a PvN a ona mi povedala, že nie. Že v počítači nič za to obdobie nevidí, že by za mňa niekto platil.
Takže by to malo byť OK (dúfam). 😒
No a dneska mi volala pani účtovníčka z práce, že mi to spravili, že nastupujem 23.03.2014 a výpoveď budem mať 24.03.2014. To si my písala aj ty, že by to tak bolo dobré, ale tu ma niečo zarazilo, že to nemôžu nahlásiť popredu, lebo to prislúcha na víkend, tak to nahlásia v pondelok. že ma prijali v nedeľu a v pondelok ma zároveň prepustili po 1 dňovej dovolenke. Ja som robila v obchode na 12 a robili sme aj cez víkendy. Môže sa to tak? 😕
A ešte mi vravela, že dovolenka s odstupným mi bude vychádzať cca 700eur v hrubom a v čistom to je 500eur. Takže tu max. by som mohla mať, však? 😕
Ešte mám jednú otázočku keby mi zamestnávateľ preplatil len dovolenku ktorá je cca 200 eur ale mesačný odstupný nie tak aj tak mám to maximum? Ja viem, že mám nárok aj na to odstupné ale len pre informáciu.
Ďakujem, Ďakujem, Ďakujem. 🙂
@bohuslava0407 áno neboj sa max. budeš mať ... áno aj bez odstupného máš maximum
Veľmi pekne Ďakujem za tvoje rady, ochotu a strašnú trpezlivosť so mnou 😀 😀 😀 Potom písnem ako som dopadla. Ešte raz veľká vďaka.
@bohuslava0407 rado sa stalo
@zalka Ahoj ja by som sa ťa chcela ešte spýtať ak to nebude otravné. Dneska som mala ísť podpísať výpoveď a volala som účtovníčke a ona mi povedala, že mi na ten deň nedali dovolenku ale normálne ako keby som si ho odrobila ten 1 deň (lebo že im to nešlo na výplátnej páske nahodiť do počítača) a potom mi zvyšok dovolenky preplatia. Bude to problém?
ďakujem pekne
@bohuslava0407 nie nebude to problém ty môžeš pracovať ten den , nemusíš čerpať dovolenku... ide o to .. aby ti ozaj dali že si pracovala ... 🙂
@zalka Dneska som sa bola za tie dva dni odhlásiť z dôchodkového a pani úradníčka mi povedala, že som od 23.03.2014 prihlásená zamestnávateľom a 24.03.2014 zase odhlásená takže by to malo byť OK. Takže teraz len čakať 😀 😀 zajtra si idem do roboty po výpoveď a výplatnú pásku a rýchlo sa prihlásiť na úrad, až ma brucho bolí ako budem chodiť z dverí do dverí. No ale oplatí sa .
Ešte raz ti chcem poďakovať za tvoju ochotu si straaaašne zlatunká a trpezlivá.
@bohuslava0407 rado sa stalo ... a neboj bude dobre ... 🙂
@zalka ahoj, viem ze vies velmi dobre poradit v tejto teme, preto by som ta chcela poprosit o radu. s terajsim zamestnavatelom som dohodla o ukonceni pracovneho pomeru. Zamestnana som nepretrzite od roku 2007. Chcem sa opytat, ci je pre mna vyhodnejsie vycerpat ostavajucu dovolenku (asi len nejakych 7-8 dni) alebo radsej si ju dat preplatit? Ci to nejako ovplyvni davku v nezamestnanosti? A taktiez si chcem overit, ci sa pre vypocet davky zaratava aj odstupne. dakujem velmi pekne.
@zalka ahoj mohla by som sa spýtať?Ja som pracovala v madarsku od roku 2005 potom som išla odtial na materskú a u zamestnávatela som bola na neplatenej dovolenke počas materskej do 31.3.2014.museli sme dať výpoved lebo zanikol podnik ale ešte materskú mám do 20.3.2015 vtedy bude mať malá 3 roky.dostali sme odstupné,ale nevidím tam žiadny den na ktorý by nám to vyplatili iba tak bez dna nám to mohli vyplatit,lebo som na neplatenej.na páske je len suma 1400 eur aj s dovolenkou.neviem či dostanem podporu v nezamestnanosti keby som sa prihlásila 20.3.2015 a z čoho by mi to počítali,kolko by som dostala.či mám čakať dovtedy s podporou alebo mám ísť teraz,ale teraz poberám materskú.či by sa nedala prepísať na partnera.čo by bolo lepšie?
@merika77 hm... no neviem .. zamestnávateľa si mala mimo republiky .. pre teba by bolo lepšie ak by si si našla zamestnávateľa na cca 1-2 dni tak aby ti dal plat cca 53e na den ... potom prepíš RP na mng. a chod na UP ... od skončenia PP máš rok na to aby si sa zaevidovala na UP .. len tak budeš mať nárok na podporu.

@bohuslava0407
1) MD v roku 2011 trvala 34t ... 52-34 = 18t si bola na PN a MD .. týžden má 5 pracovných dní cca 90 pracovných dní vrátane sviatkov pripadajúcich na pracovné dni si neodrobila .. čiže máš nárok na celú dovolenku za rok 2011 - nekráti sa
2) Nastúpuješ 23.3. tj. v nedeľu, takže ti stačí čerpať pondelok 24.3. dovolenku, skončiť 24.3. ... a plat za 20 tní dovolenky ( 1 den čerpaná +19 preplatená ) ti postačí k max. podpore.