icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

zalka
10. sep 2015

@snoffy dovolenka 31.12
skončenie PP 31.12.
evidencia na UP od 1.1

snoffy
10. sep 2015

@zalka dakujem. 1.1. je sviatok, tak predpokladam na UP staci ist 2.1. Alebo, keby som cerpala dovolenku este aj v januari, malo by to vplyv na podporu?

zalka
10. sep 2015

@snoffy áno malo by to vplyv ... spriemeroval by sa príjem nemusela by výjsť max. podpora ( ale pri konci roka by vyšla )

snoffy
10. sep 2015

@zalka velmi pekne dakujem 🙂

nikita002
15. sep 2015

ahojte mamicky mne konci rodicovsky 22.9.2015 dostanem este v oktobri rodicak????a este jedna vec davam vypoved k 23.9.2015 .....dohodli sme sa so zamestnavatelom ...ako to potom chodi dalej mam ze vraj narok na podporu robila som od roku 2009 od septembra do roku 2012 do jula....je to tak teda ????

zalka
15. sep 2015

@nikita002 áno 10/2015 posledný rodičák
áno máš nárok na podporu ... prvá príde 11/2015 po skončení PP do 7 dní sa treba nahlásiť na UP ..

ladybug1
15. sep 2015

Ahoj Zalka, môžem poprosiť o radu? 18.11. mi končí rodičovská dovolenka, zamestnaná som od roku 2006, v roku 2010 nástup na 1. materskú (október 2010 do mája 2011) potom rodičák, o 2 roky 2. materská (od októbra 2012 do mája 2013) potom rodičák, ktorý končí k 18.11. Pracovná zmluva mi stále trvá a od 1.4.2015-doteraz som si ešte privyrábala na dohodu o vykonaní práce. Ku koncu rodičovskej dovolenky som nútená dať výpoveď, keďže už bývam inde, len neviem, čo by bolo v mojom prípade najlepšie. Ukončiť ten pracovný pomer skôr, teda pred 18.11., alebo tak ako to odporúčaš s tým 1 dňom dovolenky a zvyšok preplatiť, uvedomujem si však, že tou dohodou som si to pokašľala a či vôbec má nejaký význam tlačiť na pílu a žiadať podporu, pretože mám možnosť zmeniť tú dohodu na pracovnú zmluvu. Ďakujem pekne za radu.

nikita002
15. sep 2015

@zalka a v novembri mi pride aj za oktober ze vraj ci???

zalka
15. sep 2015

@nikita002 podpora ti príde v novembri za oktober ... čo viac ? nič iné

nikita002
15. sep 2015

ok.....dobre dakujem za radu

zalka
15. sep 2015

@ladybug1 no skončiť PP v posledný den RD alebo skôr, dohodou si si pokašlala to je pravda,
takto by ti mali vyrátať podporu z platu pred MD ... ale dohodu tiež ukonči skôr ako ukončíš PP pred RD

Po skončení RD, a skončení PP .. sa zaeviduj na UP a znova ti môže dať dohodu, odniesieš na UP .. a potom dostaneš podporu + plat z dohody a ked ti skončí podpora tak by som prešla z dohody na PP

ladybug1
15. sep 2015

@zalka ok ďakujem, ale pletie ma jedna vec, berú sa do úvahy 2 roky pred zaevidovaním na UP, a keď som mala reťazový pôrod, nástup z prac. zmluvy na 1. materskú pred 5-timi rokmi, aj napriek tomu budú brať VZ z platu pred nástupom ma 1. materskú? ... s tým ukončením dohody sa chcem poponáhľať ešte tento týždeň a výpoveď z PZ urobím ako odporúčaš ...

ladybug1
15. sep 2015

... ešte mi napadlo, z tej dohody o vykonaní práce boli platené všetky odvody, neovplyvní to výpočet podpory?

zalka
15. sep 2015

@ladybug1 ak skončí tvoj PP počas RD tak nie táto dohoda neovplyvní výpočet podpory ...
kuk tu http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=56675&swo...

http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=56748&swo...

ladybug1
15. sep 2015

@zalka ďakujem, a platí to všetko aj pri reťazovom pôrode?

zalka
15. sep 2015

@ladybug1 malo by .. skús si to overiť cez kontaktný formulár sp http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s

ladybug1
15. sep 2015

@zalka ďakujem pekne, zistím a potom dám vedieť 🙂

ladybug1
18. sep 2015

... tak baby, toto mi odpísali zo soc. poisťovne:

Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu (DVZ). DVZ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ poistenca je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Ak v rozhodujúcom období nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti (napr. obdobie poberania materského, nemocenského).

Ak v rozhodujúcom období je len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisťuje z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. To platí aj pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, ktorá bezprostredne nadväzuje na obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca počas poskytovania materského. Takto určený denný vymeriavací základ nesmie byť nižší ako minimálny vymeriavací základ (v roku 2015 je to suma 412,00 eur). Tento postup sa spravidla uplatňuje v prípade, že pracovný pomer, v rámci ktorého je rodičovská dovolenka čerpaná, skončí dňom skončenia rodičovskej dovolenky a počas rodičovskej dovolenky osoba nezískala žiaden vymeriavací základ z titulu iného právneho vzťahu zakladajúceho právo na pravidelný mesačný príjem podliehajúceho povinnému poisteniu v nezamestnanosti.

S účinnosťou od 1. januára 2014 sa na vymeriavací základ zamestnanca, ktorý dosiahol v období rodičovskej dovolenky alebo materskej dovolenky pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti neprihliada, ak na základe neho určený denný vymeriavací základ je nižší ako denný vymeriavací základ určený podľa predošlého odseku (denný vymeriavací základ zistený z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky).

Skutočne posúdiť nárok na dávku v nezamestnanosti a určiť je presnú výšku môže posúdiť len pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa po predložení tlačiva – Oznámenie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie (vystaví úrad práce) + priložíte vyplnené tlačivo – Žiadosť o dávku v nezamestnanosti (tlačivo nájdete na stránke www.socpoist.sk vo formulároch ale je aj v každej pobočke SP), ktorá v danej veci vystaví písomné rozhodnutie, ktoré Vám bude doručené na adresu.

S pozdravom

Môj dotaz:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Od roku 2006 som zamestnaná na prac. zmluvu na dobu neurčitú. V 10/2010 som nastúpila na prvú materskú, ktorá trvala do 5/2010, potom rodičovská dovolenka, z ktorej som 10/2012 nastúpila na 2. materskú, tá trvala do 5/2013 a rodičovská dovolenka mi končí 18.11.2015. V tomto roku od 1.4.2015 som si privyrábala dohodou, ktorá mi tento mesiac (9/2015) končí. Po skončení rodičovskej dovolenky sa do pôvodného zamestnania vrátiť nemôžem, keďže je to 400 km od môjho bydliska, takže pracovný pomer ukončím dohodou. Z toho vyplýva, že som nútená požiadať o podporu v nezamestnanosti. Chcem Vás poprosiť o info, aký vymeriavací základ sa bude brať do úvahy, ak by som pracovný pomer dohodou ukončila pred skončením rodičovskej dovolenky a aký po ukončení rodičovskej dovolenky. Za akých okolností sa do vymeriavacieho základu berie aj výmer z dohody? Je pravda, že ak by som ukončila pracovný pomer ešte počas rodič. dovolenky, berie sa vymeriavací základ z obdobia pred nástupom na materskú dovolenku? Ako je to v prípade, že som na tú materskú dovolenku nastupovala pred 5-timi rokmi ... keďže v mojom prípade ide o reťazový pôrod.

... zalka, ako to chápeš ty ... má význam všetko ukončiť pred skončením RD? Ďakujem

zalka
19. sep 2015

@ladybug1
odpoved odstavec č.
1) ten sa týka práce po RD, že z toho obdobia ( aj čerpanie dovolenky ) je rátaná podpora
2) sa týka skončenia PP počas RD, resp. v jej posledný den...že sa podpora ráta z platu pred MD avšak najmenej musí byť z minimálneho VZ ... ( tj. ak baba zarábala pred MD minimálku a bola doma 5 rokov a predtým bola min. mzda 250 eur napr... tak podporu jej vyrátajú z min. VZ 412 eur , ak zarábala viac tak jej vyrátajú z vyššieho VZ.)
3) v prípade, ak si pracovala na dohodu .. a ukončíš PP v posledný den RD tak sa neprihliada na podporu vyrátanú z dohody ( podla odstvca 1) ale ráta sa z toho vyššieho príjmu, bud z platu pred MD .. alebo ak tam bola minimálna mzda tak z minimálneho VZ ( vid odstv. 2)

toť ludskou rečou... kedže si im neporozumela čo ti napísali, že ti defakto písali to isté čo ja ale cez paragrafy ...

ladybug1
20. sep 2015

@zalka ďakujem, dúfam, že takto budú ozaj postupovať pri výpočte 🙂 ... mám to aspoň takto potvrdené, že by to malo platiť aj pri reťazovom pôrode ...

evatm
22. sep 2015

@marta1984 dobry den, prosim mohli by ste mi poslat info? vdaka

evatm
22. sep 2015

@zalka prosim vas, co robit v pripade, ak chcem dat vypoved dohodou pocas RD, no zamestnavatel mi nechce preplatit DOV ale nariadil mi vycerpat si ju. Ako v tomto pripade ziskat max vymer podpory?

zalka
22. sep 2015

@evatm hm... nástupom do zamestnania a podpísaním výpovede k nejakému dnu ... a čas medzi tým stráviť na PN ... ak to nejde normálne tak to pôjde takto ...

evatm
23. sep 2015

@zalka dakujem, v takomto pripade sa rata do vypoctu davky v nz aj cerpanie PN?

zalka
23. sep 2015

@evatm hm.. napr. RD ti končí 25.9. tj. 26.9. máš ísť do práce, a PP ti skončí 28.10. lebo tak chce zamestnávateľ ..
tak by som šla na PN od 26.9. bola na PN do25.10.
26-28.10. , by som čerpala dovolenku 28.10. je dátum skončenia PP .. a zvyšok dovolenky musí preplatiť ... ak budete mať dohodnuté skončenie PP na 28.10. nemôže ti ho svojvolne posunúť ... len ten dátum .. a skončenie PP k tomu dátumu ako chce zamestnávateľ

a PN je vylučiteľná doba .. neprihliada sa na nu pri výpočte podpory

evatm
23. sep 2015

@zalka dakujem velmi pekne za info

evatm
23. sep 2015

@zalka nerozumiem, preco zamestnavatelia musia komplikovat zivot obycajnym ludom, aj ked ich to nic nestoji ...

zalka
23. sep 2015

@evatm žeby závisť ... čo už

vcielkamaja
23. sep 2015

Zdravim🙂 Prosim vas a ku ktoremu dnu v mesiaci sa posielaju davky? Dakujem

evatm
23. sep 2015

@zalka prosim vas este o radu, moj zamestnavatel navrhuje čerpanie dovolenky od 28.9.2015 do 22.10.2015 - t.j. 19 dní dovolenky za rok 2014. Mam dat žiadosť o zrušenie rodičovskej dovolenky k 27.9.2015 , stým, že budem čerpať dovolenku + taktiež návrh, že by som chcela skončiť pracovný pomer dohodou ku dňa 23.10.2015. Mzdarka mi tvrdi, ze dovolenku nepreplacaju, kazdy ju musi vycerpat. Ak by som sla na PN od 28.9. do 19.10. , vycerpala by som si len tie 4 dni a zvysne by mi museli preplatit aj ked to nerobia? Musim mat ale v rukach podpisany papier o skonceni PP k 23.10. Este pridam ze moja hruba mzda je cca 1000 E. Vyjde mi v tomto pripade max VZ?