icon

Výpoveď zo strany zamestnanca po skončení rodičovskej

lala123
12. jan 2017

Ahojte dievčatá , vedeli by ste mi poradiť? Som momentálne na rd , ktorá mi konci 19.1.2017. bola som u zamestnávateľa a oznámila, že by som chcela po ukončiť. Mzdárka mi navrhls, že Ok, že mám dať výpoveď a hneď začnem čerpať dovolenku 30 dni ktorú mi nemôžu preplatiť. Chcela by som sa opýtať ak by som počas tých 30 dni zistliˇa že som tehotná bola by som v niejakej ochrannej lehote? Alebo by už výpoveď bola plátna. Dalujem

Strana
z2
liz_lemon
12. jan 2017

vypoved by bola platna (pokial by si ju nestiahla, s tym by vsak musel suhlasit aj zamestnavatel), ale na materske by si mala narok, lebo by si bola v ochrannej dobe

severanka90
12. jan 2017

Tak ja by som si na tvojom mieste vycerpala tak max.3dni dovolenky a vypoved dala napr.k 22.1. Zvysok dovolenky by ti preplatili v januarovej vyplate. Mal by ti vzniknut max.vymeriavaci zaklad z ktoreho ti vyrataju max.podporu v nezamestnanosti. Ak ti zamestnavatel povie ze dovolenku ti preplatit nemoze, tak je to dobry hajzlik, lebo jemu to moze byt jedno ci ti to da v jednom mesiaci alebo v dvoch.

liz_lemon
12. jan 2017

ak by chcela maximalnu podporu, tak nemoze dat vypoved, ale musi skoncit PP dohodou (§60), ziadna vypoved
@severanka90

severanka90
12. jan 2017

@liz_lemon no ved ano...vsak "dat len tak vypoved" je blbost. Treba dat: ukocenie prac.pomeru dohodou, napr. z rodinnych dovodov a vtedy vznika narok na podporu. Zamestnavatel moze byt rad ze sa jej zbavi, kedze planuje byt znovu tehotna a nemalo by byt az taky problem preplatit vacsinu dovolenky. Ale sama som zazila,ze pani z personalneho tvrdila, ze mam cerpat dov. Som jej musela vysvetlit, ze im to moze byt jedno ako mi tu dov.zaplatia a mne to pomoze k max.podpore.

simca06022011
12. jan 2017

Myslím

simca06022011
12. jan 2017

Myslím že tento pracovny pomer aj tak musí byť ukončený dohodou. Nakoľko pri výpovedi zamestnancom je výpovedná lehota min. 2 mesiace a teda buď by nastúpila ešte po dovolenke alebo sa dohodnú na skončení. Skôr by som išla za mzdarkou s faktami a rovno by som na ňu výška s tym ako to urobit, dohodu prichystanu.

lala123
autor
12. jan 2017

Ďakujem za odpovede. Ja pracujem v statnej správe a mzdárka mi tvrdila, že dovolenku mi nemôžu preplatiť. A ak skončím pr. pomer dohodou ako je to s tym max vymeriavacím základom? Prepáčte, že sa tak pýtam ale je to pre mna Španielska dedina😂

evittam
13. jan 2017

@lala123 No neviem ako v štátnej správe - ale normálne je ti povinný zamestnávateľ dovolenku preplatiť.....Ak by si chcela max. podporu - tak vyčerpať 1-2 dni dovolenky a ostatnú preplatiť - t.j. tebe končí RD 19.1. - dohoda o skončení pracovného pomeru 20.-21.1. -čiže vyčerpeš 2 dni dovolenky a ostatnú preplatia. A inak pri preplatení dovolenky má aj menšie náklady čo sa týka odvodov.😉 A inak neskoro riešiš.....Dá sa s tým trošku "vykývať " aj keby si dala výpoveď - ale tú si mala dať skôr - aby ti bežala výpovedná doba.
@zalka - prosím, dobre rozmýšľam? Ako je to v štátnej správe s tými dovolenkami - nevieš? Dík.😉

evittam
13. jan 2017

@liz_lemon Dá sa to aj pri podaní výpovede - len je to trošku zložitejšie.😉

lala123
autor
13. jan 2017

@evittam
dakujwm za radu . Prosím ta mohla by si mi napísať ako sa s tým dá ,,vykyvat". Kľudne mi nápis IP.dakujem

zalka
13. jan 2017

@evittam no aj štátna správa samusí riadiť zákonníkom práce,
@lala123 opýtala by som sa ekonomky, na základe čoho neprepláca dovolenku, či ona má vlastný zákonník práce, ak zákonník práce hovorí o tom, že pri skončení PP sa dovolenka preplatí zostatok.

evittam
13. jan 2017

@zalka Jasné, aj mňa to napadlo, len viem, že štátna správa má v niečom iné podmienky. Tak som si nebola istá.😉 A tiež nepochopím tie "múdre reči" niektorých ekonómiek - niekedy sa mi zdá, že si myslí, že ak sedí na takej pozícii tak môže povedať čo sa jej hodí a najhoršie je, že veľa ľudí je takých, že to "žerie" - a povie si "veď to povedala naša ekonómka tak je to určite tak"..... Je to obdobné ako aj s niektorými úradníčkami v našich štátnych inštitúciách.
Ešte raz dík.

zalka
13. jan 2017

@evittam súhlasím, ale je rozdiel štátna správa a štátna správa, ozbrojené zložky a civilný zamestnanci ...napr.
:D

simca06022011
13. jan 2017

@evittam @zalka na zaklade coho je povinny zamestnavatel preplatit dovolenku? Pokial viem je povinny ju nechat cerpat a teda uhradit, iba ak sa "neda" vycerpat musi ju preplatit, napr. okamzite skoncenie PP. To ze zamestnankyna da vypoved nevylucuje cerpanie dovolenky, miesto casti vypovednej lehoty bude na dovolenke. Dohoda sa tiez pise k terminu a ak chce zamestnavatel aby tu dovoenku cerpala (mozno maju nejaky predpis), dohodnu sa na tom termine ked skonci dovolenka. To ci dostane vyssiu podporu alebo cokolvek moze byt zamestnavatelovi jedno.

zalka
13. jan 2017

@simca06022011 ale áno máš pravdu,
v rámci výpovednej lehoty môže zamestnávateľ zamestnancovi nariadiť čerpať dovolenku treba si uvedomiť, že ak čerpe 21 dní tak mu vznikne nárok na dalšiu 1/12tinu dovolenky, ďalšou vecou je, že nariadiť čerpanie dovolenky môže len čerpanie novej ale nie niekohoľko rokov starej dovolenky, toto čerpanie si už určuje zamestnanec sám.

tiež v rámci skončenia PP dohodou môže toto zamestnávaetľ nariadiť, akurát tu vidím chybičku krásy, ak mi zamestnávateľ nevýjde v ústrety s mojím dátumom kedy ja chcem skončiť PP dohodou, tak nemusím mu ani ja výjsť v ústrety s dátumom ktorý navrhne on, lebo dohoda je o dohodnutí sa. A argument, lebo sa neprepláca dovolenka mna ako zamestnanca zaujímať nemusí, nakoľko zákonník práce mi hovorí jedno, ak PP skončí a má zamestnávateľ voči mne nejaké záväzky tak si ich musí plniť, a tým je aj to preplatenie dovolenky, ak ja mám nejaké záväzky voči zamestnávateľovi tiež ich musím plniť.

simca06022011
13. jan 2017

@zalka ja viem co je dohoda, preto som pisala ze sa spisuje k urcitemu datumu, ak mu nevyjdem v ustrety, skonci mi PP datumom na konci vypovednej lehoty, cize este budem musiet aj do prace chodit ;) nebude to uz teda dohoda, ale budem musiet podat vypoved ja....
Vies ty tu obhajujes stranu zamestnanca, ale tu su dve strany, zakonnik prace hovori jasne aj o povinnosti zamestnanca a o tom, ze prvorade je cerpat dovolenku, zamestnavatel ma povinnost POSKYTNUT dovolenku na zotavenie ;) Stara dovolenka moze kludne aj prepadnut, nie raz som pocula, ze viac ako rok stare (cize napr. teraz je 2017, 2016 je ok, ale 2015 uz by bola prepadnuta) dovolenky proste vynulovali. Zamestnavatel nariadil cerpat staru DV v roku 2016, zamestnanci necerpali, mali smolu. U nas si 2016 dovolenku ak ostala povedia kedy vycerpaju ak nie tak im to nariadim a na DV ostanu, cize je to v ich prospech aby si termin nasli ako im vyhovuje, u nas sa dohaduje aj termin dovolenie, nezvyknem ho diktovat, sef tiez nie, iba schvali ci ok alebo nie, aby tu niekto kompetentny bol. A prikonceni PP tiez cerpaju dovolenku, ak sa dohodne vypoved k datumu vopred, alebo im ju preplatim ak je to okamzite k nejakemu dnu, pripadne je jej viac. Ani zamestnavatela NEMUSI zaujimat ze slecna chce ukoncit PP kedy ona chce, nedala vediet dostatocne vopred (ako v tomto pripade, ak by poslala vypoved skor, mohla mat ukonceny PP hned po skonceni RD), ze chce vycerpat jeden den DV a nasledne zvysok preplatit, ze chce preplatit vsetko alebo nechce... proste my mame system, zakon neporusujem nijakym sposobom, ale keby mi tu mal kazdu chvilu niekto mudry vyskakovat a rozkazovat ako to urobim, lebo to tak CHCE, tak by som nic ine nerobila len sa dohadovala... povinnosti su splnene ;) ostatne je na dohode a na pravidlach v danej institucii.

zalka
13. jan 2017

@simca06022011 ved robíš podla zákona, samozrejme že dovolenka vie aj prepadnúť aj o tom hovorí zákonník práce,
a ako som písala je do o dohode ak sa nedohodnú tak musí dať výpoved ak chce skončiť PP, a poviem ti pravdu aj pri výpovednej lehote ak je tak dokáže mať po RD max. podporu tak načo si to komplikovať.

Defakto mňa by tiež ubíjalo keby niekto múdry prišiel, a kibicoval mi do práce ale povedať niečo čo odporuje zákonníku práce a defakto zaviesť a oklamať zamestnanca tak to sa mi prieči.
A ja som riešila tak akurát tú lož, že dovolenka sa preplatiť nedá.

A ďalšia vec, koľko je tak "múdrych" mzdárok a zamestnávateľov, že povedia zamestnancom, že im dovolenka za druhú tretiu MD nepatrí, ak niekto nie je zbehlý tak to akceptuje, a kto zbehlejší je a číta vyjadrenia na nete, a pripraví sa tak ten za svoju dovolenku a príjem bojuje.

simca06022011
13. jan 2017

@zaika ja si skor myslim, ze tu ide o nepochopenie. Proste sa s nou nechcela mzdarka bavit a povedala jej ze sa to neda a nevysvetlovala, resp. kedze sa baba do toho nevyzna nepochopila to. A vyriesi to len tam, lebo teraz vie, ze sa dovolenka preplati ak ju k dnu ukoncenia PP nevycerpa a aky si ten den dohodnu je na nich. Ja by som sla s dohodou vytlacenou k urcitemu datumu, a vypovedou k urcitemu datumu.. a podla toho ci by sa chceli dohodnut by sa podpisalo jedno alebo druhe. Cerpanie ak by neukoncili hned by som tiez hned riesila na mieste a nie "potom"... Tym padom by ma neodpinkali ze sa neda... a hlavne vedela by som na com som...

K ostatnemu sa nevyjadrujem :D to uz je ina vec... zase bojovat sa da lahko, tiez som neraz musela vytiahnut priamo § aby niekto uveril a je jedno ci nejaka mzdarka alebo zamestnanec :D a rovnako sa aj pytam ked mi niekto nieco nezmyselne tvrdi z kade to ma... k dovolenke k MD... teraz mzdy robi hoci kto.. ucrtovnicky, ktore zakonnik citaju zbezne a pod. NIketore sa za zivot s MD nestretnu... a teda to nevedia :D to je moja skusenost.. ja som tiez MD riesila len svoju :D

zalka
13. jan 2017

@simca06022011 ale určite pravdu máš, a niekto aj 15x prečíta aj tak nepochopí čo má robiť .. 🙂

lala123
autor
3. feb 2017

Ahojte dievčatá dakujem, za rady, ktoré ste mi dali. nakoniec som to poriešime tak, že som nastúpila do zamestnania a čerpala som hneď dovolenku 5 dni.potom som skončila prác.pomer dohodou a zvyšok dovolenky mi preplatia.ale to všetko až po rozhovore s riaditeľkou nakoľko vedúca na personálnom o takom niečom ako preplatenie dovolenky nechcela ani počuť.aspon sa mi troska navýši podpora v nezamestnanosti

lllulu
19. feb 2017

@severanka90 Mohla by som ta poprosit o radu ? Som na RD. Chcem skoncit pracovny pomer u sucasneho zamestnavatela bud dohodou alebo vypovedou. Co by bolo pre mna lepsie?, ide mi o to, aby mi vyplatil zostavajucu dovolenku a neziadal, aby som si ju vycerpala.
Nasla som ai novu pracu. Dakujem

severanka90
19. feb 2017

@lllulu v tomto by ti skor @zalka poradila. Ukocenie dohodou je dolezite koli cerpaniu podpory. Ale ak mas novu pracu tak neviem co je lepsie.

zalka
19. feb 2017

@lllulu hm... aj keby si čerpala dovolenku v starej práci súbeh dvoch robôt mať môžeš,
tj. v jednej dovolenka v druhej pracuješ ... problém v tom nevidím ..

lllulu
20. feb 2017

Ano mozem mat 2 zamestania to viem. Mne skor ide o to , aby mi vyplatili dovolenku. Kedze uprednostnila by som financnu nahradu za dovolenku pred cerpanim dovolenky a neviem ci je na to nejaka paka, ktoru by som mohla vyuzit. Ide o dovolenku z roku 2015, 2014. Dakujem 🙂

zalka
20. feb 2017

@lllulu tak to vysvetli zamestnávateľovi z finančného hladiska
ak budeš čerpať dovolenku tak zaplatia hrubú mzdu + odvody do ZP a SP z plnej ceny dovolenky
ak preplatia dovolenku tak zaplatia hrubú mzdu + odvody do ZP z plnej ceny + SP len garačné a úrazové poistenie tj. ušporia cca 25% na odvodoch z hrubej mzdy oproti čerpanej dovolenke

lllulu
20. feb 2017

🙂 Skusim vysvetlit. V tom som nemala jasno. Dakujem pekne za radu

novamamima
4. mar 2019

Nemate niekto vzor Ziadosti o ukoncenie statnozamestnaneckeho pomeru?

evittam
4. mar 2019

@novamamima Podla akého paragrafu? Btw.ZP je rovnaký pre všetkých 😉

novamamima
4. mar 2019

@evittam Pravdupovediac netusim aky paragraf este som nehladala, ale ja potrebujem podla zakona o statnej sluzbe. Na osobnom ma stale odsuvaju tak sa na nich nechcem spoliehat.

evittam
4. mar 2019

@novamamima Skus najskôr pochopit ze je jedno kde pracuješ! Zákonník práce je len jeden. A zalezi len na tom kto dava vypoved. Ci dohoda o skončení PP?!

Strana
z2