icon

Výpovedná lehota pri zastupovaní

24. mar 2025

Ahojte, chcem sa opýtať niekoho kto sa do toho vyzná viac ako ja. Pracujem v jednej firme už rok a štvrť, ale je to len na zastup popri materskej dovolenke. Naskytla sa mi možnosť ísť pracovať inam na TPP. Moja otázka znie, chcem podať výpoveď, nástup je o čosi skôr ako je 2mesacna výpovedná lehota. Je aj pri zastupovaní takáto výpovedná lehota? Chcela by som ukončí pracovný pomer dohodou, ale neviem či s tým budú súhlasiť, preto ma zaujíma, či aj popri zastupovaní je rovnaká výpovedná lehota, či musím odpracovať ešte dva mesiace a až potom môžem odísť ? Neviem ako inak to riešiť, ak dohoda neprejde. Nemám záujem odpracovať ďalšie dva mesiace tam, mám nato iste dôvody, ktoré tu však nebudem rozpisovať. Vďaka za rady.

jajo1
24. mar 2025

§ 62, ods. 6 Zákonníka práce
Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.

Žiaľ, žiadne iné ustanovenie neexistuje, ani také, kde by sa spomínalo, že ide o zastupovanie. Takže platí dvojmesačná doba, jediným riešením je dohodnúť sa.

chrobak7
24. mar 2025

Nerozumiem tomu - však keď si hľadám novú prácu, tak potenciálnemu budúcemu zamestnávateľovi poviem, že budem k dispozícii po uplynutí výpovednej doby. Nebudem mu sľubovať, že skončím skôr. Ak si zamestnaná, tak musí pochopiť, že existujú nejaké pravidlá a nemôže chcieť, aby si nastúpila začiatkom ďalšieho mesiaca, ak si ešte zamestnaná niekde inde.

Ani pri pracovnom pomere počas zástupu iného zamestnanca nemôžeš skončiť skôr, jedine, že by s tým zamestnávateľ súhlasil a skončila by si dohodou.

angelinja
25. mar 2025

tento zastup je taka somarina...zo zakona ta moze takto drzat aj 12 rokov na zastup a ziadna istota....pre zamestnancov len pre zamestnavatelov

chrobak7
25. mar 2025

@angelinja Ale veď zamestnanec vie, do čoho ide. Ak s tým nesúhlasí, nemusí to zobrať. Môže si nájsť niečo, kde bude mať dobu neurčitú. Ale ak nič iné nie je, je lepšie zobrať aj to. Je dosť takých, čo sa po materskej ani nevrátia.