icon

Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

nitra2002
16. mar 2018

Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica

margotka23
17. apr 2019

@evittam ano uz to viem :(

zalka
17. apr 2019

@margotka23 no dohody sa započítavajú ... s pravidelným príjmom ako si mala ty.
to čo píšem vyššie je to čo zvykne SP robievať .. prekvalifikovať ... jednodnové dohody

alenabou
25. apr 2019

@zalka a ešte mam otázočku keď sa zamestnam na par dni tak ukončenie pracovnej zmluvy môže byť akékoľvek? Napríklad ukončenie PP v skúšobnej dobe?

zalka
25. apr 2019

@alenabou áno môže byť také skončenie PP v skúšobnej dobe

nena007
7. máj 2019

Dievčatá ahojte... Prosím poraďte aj mne.
Môj prípad.
Pracovala som od 4/2008 HPP ,6/2016 PN, 01/2017 MD, 06/2017 RD.
Do 12.01.2020 mám RD. Potom úrad práce..
Je mi jasné že ak mám ešte dovolenku dať 1 deň ostatné preplatiť a výpoveď dohodou ku 13.01.2020. ale ak už nemám??? A chcela by som podporu najvyššiu? Čo by bolo ešte možné spraviť? Zamestnať sa na ďalší pomer? Koľko musí trvať? Ďakujem vám kočeny...

evittam
7. máj 2019

@nena007 Čítaj co tu piseme. Alebo v inych podobnych diskusiach. Uz je to tu napisane.

tania8148
17. máj 2019

@evittam tak samozrejme ze zamestnávateľ mi nevyplatil odstupné. Čiže mi za jeden deň zamestnania (preplatenie dovolenky) vyplatilo 590€. To znamená ze cca rovnaký plat ako som mala pred materskou. To mi asi neurobí nič s výškou podpory ako som si myslela ze by som mohla mať väčšiu.?

evittam
17. máj 2019

@tania8148 Podpora bude maximalna. 590/1=denny VZ pre podporu.

tania8148
28. máj 2019

@evittam prepáčte, ešte raz ja. Trosku nerozumiem prečo v kolónke do soc. Pois. Nemám zapísané nijaké odvody. Aj tak bude pri jednodnovom zamestnaní po rodičovskej brané toto ako môj vymeriavací základ? Ďakujem 😊❤️

majusqa77
28. máj 2019

@tania8148 nie. Nebolo obmovene poistenie. Ak bolo, reklamujte vypocet mzdy

tania8148
28. máj 2019

@majusqa77 vôbec tomu nerozumiem ci malo byt či nemalo keď som 2.4 ukončila rodičovskú a 3.4 pomer dohodou. Myslela som si ze na ten jeden deň má majú nahlásiť do soc. poistovne :-/

majusqa77
28. máj 2019

@tania8148 musi tam byt odvod aj do soc.poi

evittam
28. máj 2019

@tania8148 Tak to ja netuším. Spytaj sa mzdarky.

deusa
5. jún 2019

Ahojte dievcata,chcela by som sa spytat pre kamosku. Rodicovska jej konci 28.6. (vtedy ma jej maly 3roky), no aby mala maximalnu podporu si musi vybrat tie dva dni dovolenky,no 29.6 a 30.6 su vikendove dni a to sa neda kedze su neni nepretrzita prevadzka. Chcem sa teda spytat,ci si ma dat dovolenku az na 1.7. a 2.7.,ale neviem teda ci sa moze takto "prechadzat" v mesiacoch,ci sa jej to potom "nepokazi"

dannii
3. sep 2019

@evittam ahoj môžem sa opýtať, moja ekonómka v práci povedala, že mám si vziať dovolenku, mam 6dni a potom na úrad, som po rodičovskej od 7.9, vraví, že maximálny dostanem aj keď si vezmem tých 6dni,ďakujem za odpoved

evittam
3. sep 2019

@dannii Neviem aky mas VZ pre dovolenku a ci ti to vyjde. Moze a nemusí.

dannii
3. sep 2019

@evittam
@evittam ja som 3rokx mimo a teda toto už netusim😭😭😭

evittam
3. sep 2019

@dannii Tak ja to nemam odkial vediet. Aku si mala hrubú mzdu pred MD?

dannii
Autor odpoveď zmazal
evittam
3. sep 2019

@dannii Tak povedzme dovolenkový priemer cca 60Eur. Za dovolenku budeš mat 360Eur HM t.j.VZ pre podporu 60Eur. Max.VZ je momentálne 66.6083. Cize budeš mat o niečo menej ako max.

nena007
28. okt 2019

@evittam prosím ťa chcem sa ťa spýtať . Ak mi teraz skončí rodičovský príspevok do 3 rokov dieťaťa pôjdem na podporu po dobu 6. Mesiacov môžem sa potom opäť vrátiť na predĺžený rodicak ktorý mi bude platiť ten vyšší lebo som poberala materskú... Alebo mám teraz mať predĺžený a až potom podporu... Ďakujem za radu

evittam
28. okt 2019

@nena007 To uz je na tebe. Na podporu mas nárok do dvoch rokov od skončenia PP.

jonco
3. nov 2019

Ahojte. potrebujem naozaj poradiť. 1. 2. 2020 bude mať malý 3 roky , takže vtedy mi konci rodičovská dovolenka. Zamestnávateľ mi zatiaľ neoficiálne oznámil, že znižujú stavy, a že ma prepustia z dôvodu nadbytočnosti. ( Zamestnankyňa, ktorá bola prijatá namiesto mňa tam asi ostáva) Po ukončení materskej mi preplatili dovolenku, takže už nemám nárok na jej preplatenie. Mňa by zaujímalo, či ma musia prijať, a keď tak prepustiť po odpracovaní aspoň jedného dna alebo ma môže prepustiť tak, že ani nenastúpim? Viem, že ak nastúpim aspoň na deň a dostanem odstupné tak by som mala dostať vyššiu podporu v nezamestnanosti. Čo by som potrebovala. Čo je najlepšie spraviť, aby som mala aspoň výhodnú podporu, teda maximálnu možnú, keď ma už prepustia? A kedy by som mala poslať oznámenie zamestnávateľovi, že sa k danému dátumu vraciam z rodičovskej dovolenky k 1.2.2020 alebo k 2.2.2020? A mám počkať na výpoveď alebo dohodu? (ale každopádne musím byť aspoň den zamestnaná aby sa mi mohlo k tomu prirátať aj odstupné na výpočet dávky v nezamestnanosti. Plat pred tehotenstvom som mala skoro minimálny.) Vo firme som od 09/2013. Ďakujem.

jana005
3. nov 2019

@jonco ahoj, normálne choď za šéfom a dohodni sa s ním, že na jeden deň nastúpiš a potom bude skončenie pracovného pomeru dohodou.
Musí sa ti obnoviť nemocenské poistenie, keď chceš mať maximálnu podporu.
Snáď nebude proti, veď ty mu vyjdeš v ústrety s tým, že nebudeš namietať, že ťa chcú prepustiť

majusqa77
4. nov 2019

@jana005 co ma nemocenske poistenie s podporou?? 🙂

jana005
4. nov 2019

@majusqa77 joj, ja už nebudem asi nič písať.
Zase som sa sekla. Je to poistenie v nezamestnanosti? Alebo sa to volá nejak inak?
Len viem, že sa jej to proste musí obnoviť, aby jej podporu vyratali z toho jedného dňa a z odstupného

jonco
4. nov 2019

@jana005 aj keby vo firme súhlasili, tak mám nastúpiť od 1.2. alebo od 2.2. na jeden deň? malý sa narodil 1.2.2017. alebo by to vydalo aj keby som odrobila oba 2 dni?

evittam
4. nov 2019

@jonco 1.2.si este na RD.

jana005
4. nov 2019

@jonco ahoj,
@evittam je expert, ona ti poradí 🙂

jonco
4. nov 2019

@evittam pozerala som kalendár a oba dni sú víkend, takže napíšem že by som sa vrátila 2.2. s nástupom 3.2 keďže robím len pracovné dni.? A stačí 1 deň byť v práci , dostať odstupné a dostanem vyššiu podporu? len aby mi ten deň dovolili odrobiť.