Výška výplaty
Ahojte, je mi smutno.....mám VŠ, odrobené roky v oblasti, novú prácu 6 týždňov a výplata po odpočítaní stravy 440€. Z toho 70€ precestujem a domov prídem až večer.... niekedy až o 19,30. Bývam cca 4 roky v takej oblasti bez prac. príležitostí, čiže nutnosť dochádzať za prácou. Keď som bola na PN- mala som o cca 100-vku menej. Smutné, ako sa s tým vyrovnať? Brala by som malý plat, ale ako kompenzáciu byť s rodinou. Ale keď je plat minimálny s príslušným vzdelaním a čas s rodinou prakticky netrávim, len víkendy...je mi do plaču. Ako to zvládnuť? Som len v skúš. dobe, ale myslím, že osob. prípl. totho veľa nenarobí.....Uvažujem nad zahraničím....aj keď mám škôlkara.....Už proste iné východisko nevidím.
@miirca Ďakujem🙂 Viem, čo je opatrovať, robila som opatrov. tu - aj v zariadení aj v domácnosti. V podstate so seniormi robím celý prac.život skoro. Tak, my už asi odcudzení v nejakej miere sme. Lebo ja som tak vystresovaná z tohto života aký máme....že už ani nedokážem pozit.myslieť.
@tslobik ale zas pozitivne mysliet musis!!! Kazdy koniec, znamena aj novy zaciatok...
@tslobik je mi velmi luto, ze sa takto trapis, vidiet to velmi z tejto diskusie. Urcite ti to aj zhorsuje tvoj psychicky stav ☹
Ja som pozerala na mape vzdialenost Brezova p. Bradlom a Senica - je to do 20 km. U nas ludia bezne takto dochadzaju za pracou, nakolko v nasom meste nie je az tak vela pracovnych prilezitosti. A verim ti, ze dochadzanie busom moze byt znacny pozierac casu - viem to zo staznosti známych, co takto dochadzaju. Ja to vidim jednoznacne na prepravu autom. Neviem, ci mas nejakých známych, co pracuju v Senici, ze by ste chodili spolu. Ak nie, jednoznacne by som volila sama si soferovat. Ja viem, zaciatky su tazke. Ak mate nejake lepsie auto a manzelovi sa velmi nepozdava dat ti ho, tak by ste mozno mohli pouvazovat o nejakom druhom, lacnom. Dnes sa daju kupit fakt lacne auta, takmer za facku - ale ked nemate peniaze, moze to byt problem. Samozrejme, taketo starsie auta sa mozu kazit, ale snad nejaky skuseny mechanik by vam mohol pomoct pri vybere. Ak tato moznost neprichadza do uvahy - je to pre vas velky dodatocny výdavok, tak potom sa snazit presvedcit manzela, aby suhlasil s pouzivanim vasho auta. Ak si to prepocitas, tak urcite neprejazdis majland oproti tomu, co das na bus. Ked tak pocitam, tak mesacne to autom moze byt o max. 40 Eur drahsie, mozno aj to som vela povedala. Ja viem, ak mate rozpocet natesno, tak to moze tiez chybat. Ale ten cas, co tym usetris, ten je na nezaplatenie. Predsa len, rano budes neskor vstavat, mozno stihnes ty sama odniest malého do skolky. Poobede, ak koncis o 16.00 a robis este nakupy, ale zrejme nie kazdy den, tak vsetko stihnes max. do 17.30-18.00 a zasa mas cas na malého a manzela a aj seba. Keby sa pritrafil niekto na spolucestu do auta, tak budes mat cestu lacnejsiu ako busom.
Len jedna vec - treba sa osmelit jazdit. Ja som presne toto teraz riesila s mojou kamoskou. Ani za svet soferovat, pracovat len doma a tak to aj, zial, vyzera. Uz tristvrte roka je bez prace, lebo dobre prilezitosti mala mimo nasho mesta a ona sa nema ako dopravit. Muz najprv nechcel, aby soferovala, teraz jej uz frfle, ze co nejazdi. Ze ak nezacne soferovat, tak predava auto, vraj im staci jeho firemne. Ja som s nou uz bola trenovat a teda mozem povedat, ze to vôbec s jej soferovanim nie je take strasne, len ona je z toho v strese a to ju brzdi. Je to v jej psychike, u teba ta v tom tiez choroba moze dost brzdit - ze sa budes viac bat, ale to skutocne treba len prekonat.
Uf, ale som sa rozpisala, ale nedala mi tvoja bezradnost. Je to len jedna z moznosti. Ja by som od deti neodisla, neviem bez nich zit. Ale to som ja, nie som v takej situacii ako ty. Ale mam kamaratku, ktora je zdravotna sestra a tiez uvazuje nad moznostou prace v At. Ale boji sa o rodinu, je to vzdy risk, nikdy ani nevies, koho budes opatrovat. Niekto ma stastie, niekto dostane narocnu osobu/zdravotny pripad. Nezavidim ti rozhodovanie, kazdopadne vsak drzim palce na dobre rozhodnutie.
Inak mam znamu v Brezovej, takze aspon jedna pozitivna sprava pre teba - ale ty to istotne vies - totiz je to neskutocne krasny kraj 😉
Ale ak spravis toto, tak nielen ze sa nekoba ziadna radikalna zmena, ale aj tvoj chlap ostane tak ako je... Auto ho k ziadnej zmene nenabada...
Ja naozaj nechapem. Do prace dochadzam 55km, kazdy den. Autom po dialnici 35 minut. Akurat cas na dusevny relax za volantom.Toto ma byt nieco,co ta odluci od dietata??? 20km denne das aj s 200 eurovou Feliciou za 20minut. To je tak zavazne a na riesenie? Ty chces len utiect. Od svojho zivota, muza a dietata....mozno by to chcelo najst lasku samu k sebe,zivotny ciel a zmenit nazeranie na svet. Ver mi,ze s clovekom,ktory ma tvoj negativny a unaveny pohlad na svet,nemoze byt partnerske a rodicovske spoluzitie vobec jednoduche. Ako mulica si si zaumienila,ze Rakusko to vyriesi. Tak bez a chod za stastim. Mozno ti to pomoze a mozno zistis, ze za par eur si zaplatila detstvom svojho syna...
@nelinka2009 ano, nebude to radikalna zmena, ani chlap sa tym nezmeni. Ta by bola, ak by sa chlap rozhybal a viac zarobil, alebo by si autorka nasla dobre platenu pracu. Urcite aj odchod do zahranicia bude radikalna zmena - ci v dobrom alebo nie, to by ukazal az cas.
Tym autom som samozrejme nemyslela radikalnu zmenu 😉 , ale len moznost, ako mat o hodne viac casu na rodinu a seba. Zial, financnu situaciu to neriesi, tam treba iba skusat reagovat na pracovne ponuky a to velmi intenzivne a zda sa, ze aj dlhodobo, nakolko dobra praca sa nehlada lahko. Alebo skusit to zahranicie, risknut to a uvidi, ako to dopadne...
Ale to uz je na zakladatelke temy. Moze skusit AT, uvidi, ake to bude. Len ak jej to nebude vyhovovat, aby nasla potom doma aspon taku pracu, ako ma teraz. Kazdopadne velmi drzim palce.
suhlasim s @rohypnol1 ...
@tslobik ty nechces riesit problem, ty chces utiect. utecies od problemu, od muza, ael aj od syna. pochybujem, ze to vas vztah vylepsi - a myslimtym manzelsky, ale aj vztah so synom ... absolutne odmietas jednoduchsie riesenie - pohladat inu pracu, jazdit do prace autom - ale si sa upla na opatrovatelku v zahranici. OK - ked je to pre teba aktualne jedine riesenie, ... ale vztah mas rozpadnuty, ab o pol roka chlap nepodaval o rozvod a neziadal dieta do opatery ... takze bud zapracovat na vztahu, alebo jednboducho riesit novy zivot. ale odist do rakuska s tym, ze snad sa chlap spamata - no nespamata. uz len preto, lebo tak skoncila jeho prva zena tusim (nie?) ...
@vienala to auto je max 5-7 hodin tyzdenne navyse s dietatom ak Boh da... To nieje riesenie, len oddialenie zmeny
@ukulela a ked ostabe tu a ona si najde novu pracu do ktorej bude jazdit teda autom tak to nejak vyriesi ich vztahove problemy???
@nelinka2009 nova opraca, viac casu s dietatom a zapracovat na vztahu - alebo novy zivot (bud v rakusku bez dietata, alebo tu - a je na nej, ci s dietatom, ci bez)
kazdopadne je na nej rozhodnutie ci na vztahu zapracovat, alebo z neho odist. ale praca v rakusku s tym, ze "snad sa muz spamata" je len utek. a oddialenie konca.
auto a 10 hodin do tyzdna s dietatom k dobru je plus. bude sa citit samostatnejsia a ked zvladne soferovanie, aj jej to zdvihne sebavedomie. k tomu rakusku - dva tyzdne tam, k tomu si treba priratat dva dni na cestu a ma uz len 12 dni s dietatom a 16 bez neho.
ak chape rakusko ako novy zaciatok, tak je to zaciatok bez dietata. ak je to jej rozhodnutie a nebude jej luto, ok.

@nelinka2009 nechapem ta. Ako by sa mali vztahove problemy riesit odlucenim a odchodom napriek muzovmu nesuhlasu, napriek rodicovskemu nesuhlasu, napriek tomu,ze tu nechava syna o ktoreho sa zrazu musi niekto postarat? Ju tak iracionalne podporujes len preto,aby si si sama obhajila svoj model fungovania? Absolutne logicka cesta je v tomto pripade nadych,vydych,klud a zamyslenie - nad zmenou prace,dochadzania,zvysenim kvalifikacie,privyrobenim, stanovenim priorit. Ak su peniaze a postoj muza neakcptovatelne,tak ok, aj rozvod je cesta. Len nastava otazka,aky je dalsi plan na samouzivenie seba a syna.
@nelinka2009 5-u hodin navyse je predsa parada ak ten cas stravi zmysluplne... ja som sa kvoli dochadzaniu prestahovala z kraja ba do centra - denne uspora1,5 hod. - znamena to rano kludne rodinne ranajky a vecer rodinna vecera, v pohode ucenie ci hranje , rozpravka v tv aj citanie... vzdy ked vecer musim ist smer podunnajske biskupice tak dakujem za dane rozhodnutie pred x rokmi - aj ked to znamena vyssiu hypo - tie prachy su neporovnatelne s casom ziskanym pre rodinu...
@tslobik
Citala som uvodny prispevok. Ak mas VS socialna praca a robis na urade 8 hodin denne,asi je plat adekvatny. Skus nieco zmenit. Ak vies jazyk a si schopna pracovat, tak taky plat je vysmech. Nezamestnanost je 4% v tvojom okrese. Neskusala si noeco tak jednoduche ako zmenu prace???
@ukulela jeho prvá žena tam ušla za chlapom a nejavila záujem o dieťa, bolo jej na príťaž.Takže ja mám od nej ďaleko.....Ono už som tu písala, že chceli ma naraz zobrať na dve miesta, len na to prvé - 10 km cesty od nás.....tam by som musela niektoré dni autom (práca na smeny, aj nočné) a nepasoval mi časovo autobus a pre šéfku obrovský problém 10 min. prísť neskôr, lebo tam presne načasované striedačky. Čiže som povedala, že ok, autom budem chodiť v tie dni. Ale doma mi to neprešlo. A hlavne vraj v zime, či sa chcem vykotiť? A pri mojom štýle jazdy, ja to dobre neovládam....jazdím len tak akože, vraj toľko spálim....Raz som chcela robiť aj predavačku, ale tam im vadilo, že nie som vyučená. U nás som robila chvíľu opatrovateľku, to bolo ok....ale aj tak im tam zase vadilo, že s VŠ a už ma ani to nebavilo vysvetľovať. Ale ešte sa rozhliadam a vypytujem....
kazdy problem ma riesenie, strpcujete si zivot zbytocne
@tslobik toto je pre mna najviac zarazajuce - hladas riesenie, vlastne ho najdes a tvoj muz povie nie lebo auticko mu je prednejsie ako tvoja pohoda☹ jazdenie je len o skusenostiach - cim viac jazdis tym si lepsia... a naopak.
To o prvej zene ti rozpraval tvoj muz? Len ci to tak naozaj bolo... pripadne ci si toho muza nenasla preto lebo ju tento vo vsetkom obmedzoval a zaroven mal neunosne poziadavky☹
@tslobik ale z toho, co pises, Ta Tvoj manzel manipuluje a Ty (aspon podla toho, co pises) radsej "ujdes" do zahranicia. A to sa mu prave moze velmi hodit. Je mozne, ze do toho nevidime, pozname len Tvoju verziu, ale ja by som riesila pracu tak, aby som nemusela odist od dietata.
@dskjhfdlkdjhl no veď sa snažím. Raz som robila aj na smeny, tak, že som vstávala o 3,40 ráno a domov prišla o 19,30 ale zase každý druhý deň, ale to som mala tiež takýto plat, ešte trocha menší, ale zase som cestovala len každý druhý deň akoby.
Ono najväčšia chyba môjho živote, že som sa presťahovala
@tslobik v soferovani sa zdokonalujes praxou, po niekolkych ustrachanych jazdach si zacnes verit a objavis caro soferovania. Ja som tiez davno este pocas prveho tehotenstva mala smyk v zime a skoncila som v jarku. Ponahlala som sa den pred Silvestrom skoro rano do prace este nieco nastavit v systeme, aby po novom roku vsetko fungovalo. A teda bol to riadny stres, babatko v brusku a ja v jarku, ale nikomu sa nastastie nic nestalo a auto bolo tiez cele. Trochu som sa otriasla a v pohode soferovala kazdy den do a z prace, ako by sa nic nestalo. Potom sa mi uz nic nikdy neprihodilo - nastastie.
Pre mna je soferovanie relax. Kludne soferujem aj v zahranici a na dlhe vzdialenosti - je to o rutine, ktoru treba nabrat cvikom. A taktiez bez soferovania by bol pre mna problem pracovat mimo nasho mesta, nakolko pri troch detoch si neviem predstavit dopravovat sa vsade busom.
@vienala vo mne to nie je. Ja dostávam priam krce do nohy, proste ani ma to nebaví vôbec, ale keď musím idem. Niekto na to nie je. Môj otec jazdí pár rokov, ale ja sa s ním bojím.....a ja som na tom rovnako. Raz som zastavila uprostred cesty, čo som dostala krč a chytila ma panika.
ja som taký stresový typ
@rohypnol1 ked sa clovek od manipulatora odputa aspon na chvilku a zisti, ze vie zarobit aj sama... Toho chlapa sa nakoniec zbavi a syna vezme zo sebou, ale chce to cas a sebavedomie... Vy jej tu radite... Bud radikalny rozvod, alebo len malu zmebu v cestovani... Ja jej radim nech skusi a uvidi... Bud sa to rozpadne a to NEZNAMENA , ze ona pride o syna, alebo chlapovi dojde a zacne sa snaxit...

@tslobik aka zla je vasa financna situacia? naklady/prijmy? mas to zratane? citam ze sa trapis s financiami a nie je cas na rodinu.
Pravdu povediac robila som v zahranici aupair, nemala som deti, cez vikend som bola doma a poviem ti nebolo to jednoduche, neocakavaj ze 2tyzdne mimo domu budu relax, co poznam zeny kt. opatruju starsich su na nervy, radsej deti ako dochodcov. Cez den makas a riesis ich povahy, vecer rozmyslas vo doma a su sama. Moze sa stat ze sa s manzelom odcudzite. Oni budu mat svoj rezim 2tyzdne a potom im tam mozes "zavadzat". Moj otec tak odisiel a to bol koniec vzdy ked sa vrati sme boli stastny asi 1 den potom to bol "narusitel" nasho stereotipu, odcudzil sa.
Ako fakt peniaze nie su vsetko dobre si to zvaz ci budes stastnejsia ked budes mat viac penazi ale ziadnu rodinu. Je to tazke na nas zenach je toho viac ako na muzoch aj ine ocakavania okolia a stereotipy.
Skus najst riesenia s cestovanim ci niekto nechodi z okolia autom v tvojom case,nakupujte spolu alebo posli muza so zoznamom, budes mat viac casu na ine veci,,,
Drzim palce