Z čoho sa počíta pracovná neschopnosť pri práci na dohodu?
Ahojte sčoho sa mi bude počítať PN ak robím na dohode
@autorka lenže ty si vypýtaj každý mesiac výplatnú pásku, aby si vedela koľko dní si odpracovala, resp.kolko odpracovaných dní do mesiaca ti zamestnávateľ eviduje. Tak za toľko dní aj zaplatil odvody. Ty nemáš zaplatené odvody za každý deň. Len tie, ktoré si oficiálne odrobila. Zvyšok ti príde doplatiť do zdravotnej poisťovni, keď poisťovňa bude robiť ročné vyúčtovanie. Toto je vždy pri dohodách. Iné je to pri tých čo majú invalidný, i keď čiastočný. A ešte si zisti akú máš formu dohody či pravidelný alebo nepravidelný príjem. To sa pri prihlásení do sociálnej poisťovni vždy uvádza. Pokiaľ nemáš limitované počtom odpracovaných hodín daných úradom práce, tak dohodu máš uzatvorenú do konca kalendárneho roka. Dlhšie sa nedá. Dohody sú vždy maximálne do konca príslušného kalendárneho roka a je jedno či ti ju uzatvoria k 1.1. alebo k 1.10.
@maury v soc. poisťovni je prihlásená na všetky dni trvania dohody, aj keby neodpracovala ani jeden deň v mesiaci, aj tak je poistená cely mesiac a ma ho vykazany s nul.vym.zakladom. Jej však počet dni poistenia neovplyvní nemocenske, resp.iba počítanie a určenie rozh.obdobia.
Na odprac.dni sa prihlasuje len do ZP, ibaže to s PN a nemocenským nemá nič spoločne.
Vidno, že sa snazis poradiť, avšak niekedy najmä pokial si si nie istá, či v niečom zbehla, je lepšie nedávať pytajucemu sa mylne informácie.
@tiika reagovala som na komentár autorky, v ktorom napísala, že musí platiť za ňu zamestnávateľ inak by mala dlh na poistení. Dlh na poistení môže mať v zdravotnej poisťovni, na to nech si dá pozor. Áno v sociálnej je prihlásená po dobu trvania dohody a keby tam aj odviedol minimum aj za dve odpracované hodiny, tak to riešiť nebudú. Ale PN jej potom z toho ťažko vypočítajú. Keď nedostáva výplatnú pásku ako môže vedieť koľko oficiálne odpracovala a aké zaplatili za ňu odvody? Väčšinou je to pri takýchto dohodách úplné minimum, i keď môže mať vyplatených 600 eur.

Ani ja som napr nemala pasku absolutne proste tolko kolko odrobis hodin soboty nedele priplatky samozrejme tak poslala sefka zo sukromneho uctu na moj ucet. Nie z firemneho. Uz to bolo take
Dala som sa na pn ked som ochorela a prislo zo socialnej ze 0,70€ na den cize platili u mna minimalne.
V tej firme kde som bola sa nerobili ani inventury ani nic jedna komedia poriadky