icon

Zákaz letných dovoleniek: Je to možné?

3. jún 2024

Je možné zakázať brať dovolenky cez letné mesiace? Každý sme čakali na leto tak ako každý rok a teraz to chcú zakázať.

Strana
z2
sisa_s
3. jún 2024

Zamestnavatel disponuje celou tvojou dovolenkou, takze ti nemusi povolit prave volno cez leto

tanyan
3. jún 2024

Zamestnávateľ má právo disponovať celou dovolenkou. Predpokladám však, že to nie je len nejaký rozmar vedúceho, ale má to aj nejaké odôvodnenie. Boli ste o tom informovaní na začiatku roka alebo to prišlo zrazu pred letom?
Keďže píšeš anonymne, tak môžeš doplniť viac informácií - v akej oblasti pracuješ, ako dlho tam pracuješ, či máš deti...

ms_green
3. jún 2024

Bohužiaľ áno v tomto štáte je to legálne. Resp. nemôže ti to zakázať ale môže ti dovolenku jednoducho neschváliť. Nepíšeš k akom odbore robíš. Ak robíš v cestovnom ruchu je pochopiteľné, že cez sezónu nechcú aby ste brali dovolenky ale v takýchto odvetviach si o tom dopredu informovaná.
Ja keď som vyšla zo školy a ešte som nemala deti, bolo mi povedané, že v mesiacoch jún-september si nemôžem zobrať dovolenku, lebo som tam jediná kto nemá deti. No veľmi rýchlo som sa pozrela po inej práci.

maranco
3. jún 2024

Navrhni zamestnávateľovi nech zariadi celozávodnú dovolenku aspoň 2 týždne, že sa zavrie firma a všetkých pošle na dovolenku.

autor
3. jún 2024

@tanyan Prišlo to teraz.
Nemám deti, pracujem na celoročnej prevádzke a pracujem tam 5 rokov.
Odôvodnenie nie je žiadne.Lenže ľudia nechcú tráviť celé leto na slnku v horúčave a nikam neodísť.Už sme trpeli dosť bez vzduchu celý rok kedže naše predošlé pracovisko je v rekonštrukcii a robili sme v podmienkach kde trpelo aj naše zdravie.Niektorí sme si nebrali dovolenky 2/3 mesiace aby sme mohli ísť cez leto.
Dovolenky sú podelené a zaznamenané už od februára a dá sa to vykryť.

autor
3. jún 2024

@maranco To je nemožné kedže tieto miesta sú jediné najviac vyhľadávané cez leto v horúčavách.
Nechcem to konkretizovať, ale asi ti to dôjde 🙂 kam ľudia chodia v takéto dni.

cookie29
3. jún 2024

Zalezi od dovodu. Ano su odvetvia, kde je to normalne. Napriklad cestovny ruch, turizmus, gastro a podobne... nezijem na Slovensku, ale u nas napriklad policia, zandari a pod nemaju narok na dovolenku v lete. Ak ale pracujes napriklad na kupalisku, plavarni, v zmrzlinarni a podobne, je normalne ze dovolenka v lete nebude. Poznam dokonca stavebne firmy (napriklad maliari) ktori maju mesiac dovolenky od polky decembra do polky januara a v lete nic, lebo sa ide naplno...

autor
3. jún 2024

@cookie29 U nás to normálne nebolo 30 rokov.
Každý mal vždy dovolenku rozdelenú a vždy bolo všetko pokryté.
Študenti nemajú záujem pracovať tak si to teraz odnesieme my čo pracujeme celý rok bez čerstvého vzduchu.

autor
3. jún 2024

No nič.Som maximálne nahnevaná, sklamaná, znechutená, kedže si to vytrpelo moje zdravie, moja psychika a nič z toho nemám.Ani len oddych po tomto ťažkom roku.

ms_green
3. jún 2024

Dosť pochybujem, že je to kvôli študentom ale rozumiem, si nahnevaná. Možno si len u vás povedali, že nebudú brať študentov a vykryjú to vami.

Každopádne ak nemáte priaznivé podmienky na pracovisku v lete a trpí tým preukázateľne vaše zdravie stále môžete dať podnet na inšpektorát práce.

maranco
3. jún 2024

Z pohľadu zamestnávateľa je to normálne, ak v lete má najvyššie tržby tak chce aby ste všetci kmitali na maximum a zarábali mu a nie ešte bude navyše si platiť študentov.
Potom keď klesnú zákazky tak vás pošle na dovolenky.

Iné firmy ktoré majú v lete najmenej zákazníkov tak urobia celozávodnú dovolenku a zamestnanec je tiež nahnevaný že dovolenka je práve vtedy keď sú najdrahšie pobyty a nie vtedy keď by on chcel ísť mimo sezóny.

atinkaa
3. jún 2024

@autorka zijes v krajine, ktora sa vola velka skolka - stat podporuje a ludia potencuju to, ze je to vraj tak spravodlive a fer a vporiadku. Tak si to uzivajme a citme sa dobre.

A teraz vazne, nech ma pre take nedospele jednanie zamestnavatel akekolvek dovody, lebo z poslednej vety o 10:26 citam, ze doteraz ste to tak nemali - tak hned k tejto jeho peknej myslienke mu mozes dat svoju vypoved - ak tak urobi vacsina sklamanych kolegov, tak sa bude dat vyjednavat o navrate k povodnym pracovnym podmienkam.

Ty tiez mas narok - zatial - so vsetkym nesuhlasit, ak das vypoved zajtra - je dnes 3.6. este stihnes dake posledne dovolenkove lety. Nerozumiem preco dospeli ludia toleruju taketo nedospele jednanie a skus mi nepisat, ze u vas nie je vela moznosti kde sa zamestnat a podobne, lebo presne s tym sa pocita, ze si jak vazal, ktory sa jednoducho neodputa, nech sa zhorsi cokolvek, akokolvek.

betulinka1
3. jún 2024

Treba komunikovať s vedením. Normálne si dohodnite stretnutie a chodte pár zástupcov akože za zamestnancov, skúste navrhnúť nejaké riešenie, že to viete vykryť aj s dovolenkami. Aby ste si proste oddýchli. Píšeš, že ste fungovali roky s dovolenkami, takže sa to dá poriešiť aj toto leto. Lebo keď sa im dáte všetci na PN, tak asi si zamestnávateľ nepomôže.

autor
3. jún 2024

@ms_green Ajtak musia brat studentov o tomto mam prehlad.Musia mat pokryte 2 prevadzky a my stacime na jednu.Vzdy musis byt v lete aj studenti.

simca06022011
3. jún 2024

Stretnutie zamestnavatela a zemastnancov a diskutovat. urcite to neprislo len tak, bez dovodu. Myslim, ze za tym budu skor financne dovody ako presonalne. V kazdom pripade ak mas zamestnancov, tak v sezonne (respe. ked mate najviac ludi) chces aby pracovali a nie chodili po dovolenkach. ma to proste ten charakter prace v sebe.. .nemyslim, ze napr. letoviska v zahranici maju zamestnancov roky a v lete pocas spicky im platia dovolenky a k tomu platia brigadnikov.
AK su nevhodne podmienky, pracovne, bez vzduchu a pod, na to je BOZP , treba poriesit a obhajovat sa aj tym na tom stretnuti, proste jeden z dovodov, aby sa takato zmena napr. odlozila od buduceho roka, ak uz mate dovolenky aj podelene a naplanovane tento rok.

autor
3. jún 2024

@maranco Študentom sa nevyhnú.My tak isto musíme mať zákonne voľno a máme svoj rajón.Nás nemiešajú študentov a zamestnancov pretože by sme museli prevziať zodpovednosť za nich a to sa nedá.My zamestnanci fungujeme úplne inak, je na nás spoľah a oni to vedia.

Nikdy s tým nebol problém brať dovolenky pretože sme sa vedeli prestriedať.

marca12
3. jún 2024

Treba spisat hromadnu peticiu a tlacit na vedenie. Nieze doma budete nadavat,ale v robote nepoviete nic

autor
3. jún 2024

@simca06022011 Lenže my nie sme pracovisko kde by hlavný príjem bola letná sezóna a z toho by firma žila.My sme vedľajšie pracovisko ktoré je skôr na príťaž kedže pred 2 rokmi sme patrili pod niekoho iného.
Hlavná úloha firmy je odvetvie v ktorom sa točia vysoké sumy, takže nejaký brigádnik za almužnu nikoho nepoloží.
Sezóna sa bez brogádnikov potiahnuť nedá tak či onak a my máme vlastný rajón ktorý si vieme pokryť takže s brigádnikmi my nemáme ani nič spoločné.
Oni za nás nezaskakujú.

Takže celý tento nezmysel my príde zas len ,,zmyslel som si,, tak ako všetky skvostné nápady ktoré nedávajú ani hlavu ani pätu a rozhoduje o tom človek ktorý nemá ani poňatia na akú zmennosť mu ľudia pracujú.

Ja už na to nemám slov.Nexistuje seriózna diskusia.Akákoľvek snaha sa skončí vyhrážkami, zákazmi a človek nič nezmôže lebo každý má všade známosti.Aj na miestach kde by sa mali zamestnanca zastať.

Je to smutné, ale na SK sú inštitúcie v kamarátskom duchu.

autor
3. jún 2024

@marca12 Tak by to malo byť, ale veľa takých ľudí nie je čo sa reálne ozve.

autor
3. jún 2024

Ďakujem vám všetkým za odpovede.Ja som si aj myslela, že v tejto krajine je zamestnanec len celoročný otrok.
Snáď sa na tú dovolenku dostaneme aspoň kým bude pri mori ešte teplo.

ms_green
3. jún 2024

Ja sa v tom začínam strácať.
Nie ste pracovisko, kde je hlavný príjem letná sezóna ale v lete sa to bez brigádnikov potiahnuť nedá. S brigádnikmi nemáte nič spoločné ale nechceš za nich niesť zodpovednosť. Doteraz ste fungovali tak, že "ste sa vykryli" ale zrazu to nejde? Točia sa tam strašné peniaze ale nemôžeš povedať odvetvie? Rady ktoré si tu dostala: spojte sa a choďte za vedením ale nie, radšej poviem, že som otrok a nič nebudem riešiť. Zvláštne veľmi.

simca06022011
3. jún 2024

Zamestnávateľ má právo udáva tieto pravidlá.. tak nepomôžu známosti a ani úrady na to nie sú. Proste bud sa dohodnete alebo nie.
O popise práve = úplný chaos. Tak to ani nevysvetluj. Bud napíš rovno co robíš alebo kašli na to. Paušálne plati co som písala. Ma na to právo zamestnávateľ.

silvi70
3. jún 2024

autorka, oboznámil zamestnávateľ zamestnancov s plánom dovoleniek na tento rok?

simca06022011
3. jún 2024

A nik ti nekaze otrocit samozrejme ;)

viestta
3. jún 2024

Este stale mame slobodny trh prace. Ak ti podmienky nevyhovuju, nie si povinna tam pracovat. Na ochranu vztahov zamestnanec-zamestnavatel je Zakonnik prace. Takze si ho prestudujte a zistite ake mate moznost. Zrejme neovladate ani zaklady, ked si prekvapena z faktu, ze tvoj zamestnavatel disponuje celou tvojou dovolenkou.

nikaeli
3. jún 2024

máš už nejakú dovolenku rezervovanú? zaplatenú zálohu? spojte sa, skúste čo najviac pokojne argumentovať. Čo rodičia? kde budú mať deti počas prázdnin? premyslite si to a choďte za vedením ako skupina. Na zač.roka ste nepodpisovali plán dovoleniek? kedy si ju môžete vyčerpať? ja by som rada šla k moru v júni alebo septembri, vtedy si však dovolenku vziať nemôžem..

simca06022011
3. jún 2024

A píšeš, že dovolenky sú naplánované a zaznamenané už od februára? To ako? Aj zamestnávateľ ich schválil, či len vy medzi sebou ste plánovali?

tanyan
3. jún 2024

Píšeš, že pred 2 rokmi ste patrili pod niekoho iného...
Nakoľko pracujem v korporáte, tak mám bohaté skúsenosti s rozhodnutiami, ktoré nedávajú zmysel a okolo logiky ani nešli, avšak niekto má nejaké ciele a nejaké kroky, ktoré sleduje. Dôvody môžu byť akékoľvek, od nesprávneho pochopenia na vyššej úrovni (niekto pochopil zákaz hromadnej ako zákaz individuálnej) až po systematickú "masáž" s cieľom motivovať zamestnancov k výpovedi. A tak rýchlo ako to rozhodnutie / nariadenie prišlo, môže rovnako rýchlo prísť aj jeho zmena.

autor
3. jún 2024

@tanyan Áno to s tebou súhlasím

autor
3. jún 2024

@simca06022011 Dostali sme oficiálny papier kde sa zapisujú do celoročného harmonogramu.Teraz sme si mali napísať dovolenky na mesiac júl (podľa toho celoročného harmonogramu) aby vedúci vedel urobiť zmennosť.Bolo oznámené, že človek ktorý má naše oddelenie na starosti zakazuje vedúcim udeľovať dovolenky v letných mesiacoch.To si zmyslel teraz.

Strana
z2