Záleží na vysokej škole pri hľadaní práce?

22. feb 2024

Zaleži viac na škole ako na praxi? Zohľadnuje sa vzdelanie v práci? Zoberu skor človeka s VŠ a 0 praxou ako človeka bez VŠ a 5 ročnou praxou? Myslíte si, že je Vš dôležitá v dnešnej dobe alebo sa dá zaobíst aj bez nej s dobrým platom a pozíciou?

kacena4
22. feb 2024

ak mas prax zaobides sa aj bez VS hoci na mnohe pozicie si ju ziadaju. podla mna sa prihliada aj aj záleží od oboru

astero2
22. feb 2024

To závisí od odboru v ktorom chceš pracovať. Niektoré povolania vo všeobecnosti vyžadujú VŠ, na VŠ sa pozerá v štátnej správe a niekedy je VŠ podmienka definovaná HR oddelením firmy, napríklad často v korporátoch. V týchto prípadoch asi roky praxe nepomôžu

bublinka1426
22. feb 2024

skola nie je dolezita.
skor znamosti ...

samozrejme ak ides pracovat do Fachu, VS urcite zavazi, ak ides pracovat v tom, co si studoval.

ale vseobecne sa skor na VS poskuluje skor ako nieco neziaduce...
zavisi kde na aku poziciu sa ides uchadzat.

melanta
22. feb 2024

Záleží od odboru. Sú profesie, kde prax bez adekvátnej VŠ nikdy nezískaš. A sú pozície, kde kandidát so skvelou praxou ale bez VŠ úplne ľahko porazí kandidáta bez skvelej praxe s VŠ. Ďalšou významnou záležitosťou sú jazyky. Plynulá znalosť angličtiny je dnes už bežná požiadavka (minimálne B2). A z vlastnej praxe napíšem, že často mám na niektoré pozície skvelých kandidátov, čo sa praxe a vzdelania týka, ale hovoria iba anglicky a preto sú mnohí out (píšem o mng pozíciách a potom seniorských odborných pozíciách).

tanyan
22. feb 2024

Záleží aj o akú prácu máš záujem, v akom odbore a aký dynamický vývoj pozícií očakávaš alebo dokážeš akceptovať.
Pracujem v korporáte. Prvú pozíciu som dostala na základe schopností a skúseností (hoci som na danú pozíciu nemala VŠ kvalifikáciu). Na ďalšiu pozíciu zmenili kvôli mne kvalifikačné požiadavky, aby bolo aj papierovo ok, že stačí VŠ alebo prax.
Akékoľvek vzdelanie je plusovým bodom. Ale paradoxne v mojom prípade, keby som bola dokončila moju začatú VŠ, ani jednu z tých pozícií by som nedostala, lebo by som bola zaškatuľkovaná.

queen_mary
22. feb 2024

@bublinka1426 wtf 😀😀 prosim ta ty v akom meste zijes, ked mas takyto pohlad? Fskt ma to zaujima

queen_mary
22. feb 2024

Ja si realne neviem predstavit, ze v dnesnej dobe niekto zvazuje, ze si nebude robit vs (pokial teda nechce robit remeslo).

Tam kde som robila ja (media, telekomunikacie, zupa ) som realne nemala kolegu bez vs. Ideal je vs a popri vs aspon nejaku staz v odbore/dohodu o brig praci

bublinka1426
22. feb 2024

@queen_mary

zaujima?

no povedzme ze som presla mnohymi pohovormi.
ale ja som sa neuchadzala o odbor co som studovala.. :D
takze mi VS bola na dve veci...ja mam specificky odbor tak asi tolko ktomu.
ziadna informatika ci ekonomicka ....

to je moja skusenost, nie zakon ;)

h2
22. feb 2024

@bublinka1426 "...ale vseobecne sa skor na VS poskuluje skor ako nieco neziaduce..." To žartuješ, však? To jedine, že by sa človek s vysoko cenenou VŠ hlásil niekam za upratovačku, alebo nejakú inú pozíciu, na ktorú netreba ani maturitu, nie to ešte VŠ dipom. Ináč je to totálna blbosť.

bublinka1426
22. feb 2024

@h2 v sluzbach som sa s tym stretla. naozaj. rozne typy sluzieb ( gastro, hotel, obchod)
ziadna pozicia upratovacky.
nerozumiem preco, ale je to tak.mozno skusenost toho cloveka pri pohovore?
samozrejme zavisi od firmy. ved pisem ze moj nazor nie je zakon.
len vela ludi ma nazor na VS ludi ze maju mudre reci a hovno vedia.
tiez som bola prekvapena .....
myslela som ze mi VS otvori dvere vsade no nie je to tak.
ale ako pisem, zavisi.

h2
22. feb 2024

@bublinka1426 Tá upratovačka bol len príklad. Ani na profesie typu gastro, hotel, obchod... nie je potrebná VŠ.
S názorom, že VŠ vzdelaný človek má len múdre reči a hovno vie, som sa ešte nestretla. Tipujem, že také niečo vypustí z úst zakomplexovaný blbec bez vzdelania.
Prečo si nehľadáš prácu v odbore, ktorý si vyštudovala?

bublinka1426
22. feb 2024

@h2 ja zial ano. asi som len mala stastie na ludi ...:/
nepokracovala som v tom , lebo sa mi zmenil zivot a nasla som zalubu dakde inde. '
pracovat v labaku ma nebavi.
nasla som neskor zalubu inde....

h2
22. feb 2024

@bublinka1426 Čiže by ťa viac bavilo robiť čašníčku, či predavačku, než kvalifikovanú prácu v laboratóriu?

bublinka1426
22. feb 2024

@h2 áno. napríklad.
je zaujímavé ako sa ľudom menia priority a chute. pod vplyvom nečakaných udalosti v živote....
doštudovala som, ľutovať nebudem, idem ďalej...

kofa77
22. feb 2024

@melanta to ma zaujalo, pises, ze vedia iba anglicky… aky dalsi jazyk je ziaduci? Lebo co som citala, aj tak vsade komunikuju v anglictine.

milanemila
22. feb 2024

Samozrejme, ze zalezi na vysokej skole, ved su pozicie, na kt sa ani bez nej nemozes hlasit 🤷🏼‍♀️ dalsia vec je, ze ja som napriklad cely cas popri vyske brigadovala (posledne 3 roky viac menej v obore), takze neda sa povedat, ze by som mala nulovu prax po skonceni VŠ..

milanemila
22. feb 2024

@bublinka1426 kde sa prosim ta poskuluje na VS ako na nieco neziaduce? 🙈😂 mozno tak ked sa hlasis na dokladanie tovaru do regalov.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelelienka
22. feb 2024

Ja viem podla viacerych ludi v mojom okoli, ze pri (ne)kvalite niektorych vysokych skol sa nastastie opat zacina pozerat aj na to, z ktorej konkretnej fakulty ten clovek titul ma, takze ano, na poziciach, kde sa VS vyzaduje, je to dolezite. Ostatne neviem posudit.

viestta
22. feb 2024

Ak chces pracovat na obecnom urade, tak potrebujes hlavne znamosti. Ak v korporate tak aj vedomosti aj zrucnosti, ale vezmu ta aj bez zrucnosti. Ak chces pracovat v zdravotnicstve potrebujes vzdelanie. Ak chces robit uctovnicku, nepotrebujes velmi vzdelanie ale musis to vediet robit.

melanta
22. feb 2024

@kofa77 mávam v ponuke pozície, kde je potrebné okrem AJ aj ďalší jazyk. Nemčina, francúzština, menej často čínština, španielčina, severské jazyky, arabčina. Napríklad som mala pozíciu do Luxemburska, nebola potrebná VŠ, ale bola potrebná angličtina, nemčina aj francúzština, všetky na úrovni ideálne C1. Je veľa pozícii, kde proste iba anglina nestačí. A žiaľ, často ľudia napíšu do CV anglický jazyk B2, certifikát nemajú a keď začnem debatu, tak možno ani na B1 by to nebolo.

bublinka1426
22. feb 2024

@milanemila zial nasla som negativnu skusenost.

mirkam3
22. feb 2024

Predpokladam, že ak sa pýtaš, či ta na pozíciu, kde chcú VS, vezmú bez VS ale s praxou, tak sa zaujímaš o nejaky komplexnejsi job, nez upratovanie, dokladanie tovaru, obsluhu na kúpalisku, strihanie krovia, atd. Tým pádom baby, čo ti tu píšu, ako je VS dokonca nežiadúca (made my day 😂🙏) píšu bludy…
Je pravda, že v malom meste a malej rodinnej firme často zavážia skôr známosti, než tá VŠ, ale priznajme si, tam od toho známeho potom ani neočakávajú zázraky.
Ale napr v mnohých (nielen) korporátoch ta bez VS ani len na pohovor nepozvú. Cize za mna jednoduchá rada - ak chceš robit v živote prácu kde sa štandardne vyžaduje VS a máš možnosť si ju spraviť, tak si ju rob. Prax nemusi stacit (resp nie je prax ako prax). Otvoria sa ti možnosti, nad ktorými dnes možno ešte ani neuvažuješ. Ak chceš robit čokoľvek len aby si bola podľa možnosti zamestnaná, alebo byt full time mama, tak nestrácaj čas s VŠ. Ak chceš podnikať, to je na tvojom zvážení ci sa na to citis aj bez VŠ.
Ono VŠ nie je len o to, co sa tam na teba nalepí a o titule v CV, ale aj o získaní urciteho všeobecného prehľadu, učení sa interpretovať info, atd.
Teraz odbočím, ale občas tu vidíš témy typu “môžem si zobrať OČR (pardon Péeeečko) na psa”, “môžem otehotnieť keď som sadla na partnerove špinavé trenky”, “kýchla som si, mohlo sa bábätku niečo stať” a podobne — toto sa snad vysokoškolsky vzdelaný človek nepýta a vie si to vyhodnotit..

mirkam3
22. feb 2024

@lelelienka súhlasím! pamatam, ze pár rokov dozadu si dokonca do inzerátu viaceri vacsi zamestnávatelia napísali že “okrem paneurópskej VŠ”, atd.. bolo z toho dosť haló a rozniesli ich v mediach, tak tu rétoriku potom upravili/zmiernili. Ale stále je to pravidlo, ze na školy/fakulty sa v praxi urcite veľmi prihliada, aj keď sa o tom už tak priamo nehovorí.