Založenie materského centra v obci

4baby
8. dec 2014

Ahojte,zahravam sa s myslienkou zalozenia mc v nasej obci.ma niekto s tymto skusenost?ako sa vam dari?a...berie zakladatel a prevadzkovatel mc aj nejaky nejaky plat?prosim o akekolvek rady.

stastnamamulka
8. dec 2014

Mam skusenost,ze mc zvyknu posobit ako neziskove organizacie zijuce z grantov a prispevkov-akychkolvek- od dobrovolnikov.Poznam zakladatelku jedneho mc,ktora to mala ako vedlajsi "job",zapojena bola cela rodina a pekne to fungovalo🙂Druhou moznostou je zalozit malicku kaviarnicku napr.,ktorej sucastou bude mc,alebo naopak😀

oladuna
8. dec 2014

@4baby prepac, spytsm sa hlupu otazku, ale co je "mc" ?

sabina1975
8. dec 2014

@oladuna
materske centrum

oladuna
8. dec 2014

@sabina1975 dakujem.to ma vobec nenapadlo.nezijem totiz na SK.

bosoriak
8. dec 2014

@4baby Ahoj, materske centra su vacsinou obcianske zdruzenia a neziskove organizacie. Cize mozes poberat plat, ak si na to zarobis z 2% dane, prispevkov od mamin, z dotacii od obce a podobne. To nie je tak, ze ty ho zalozis a mas narok na nejaky plat. Byvaju to dobrovolnicke organizacie, kde sa mozes realizovat pre druhych, ak budes mat stastie a dobry kolektiv, tak sa aj ostatne maminy budu realizovat pre ostatnych.
Napriklad - niektora vie robit servitkovu techniku, tak ty zorganizujes tvorive dielne, nakupis material a maminy si potom pod vedenim tej odbornicky vyrobia nejaky vyrobok. Ty si od nich vypytas nejake vstupne, prip. im das zaplatit material.
Ak si z takychto akcii dokazes vyzbierat dostatok penazi na nejaky plat, potom je to mozne. Ale to sa podari malokedy, pretoze musis este zaplatit najomne, material, a pod.

Je to super praca a ohromne mnozstvo veci sa tak da naucit, o inych ludoch, aj sama o sebe.

margarittaa
29. sep 2017

Zdravím akčné maminky. Ja žijem v Rajke v Maďarsku, 3 km za Bratislavou a pohrával sa s myšlienkou založenia materského centra pre nás tu žijúce slovenské mami. Urcite by sa potešili aj maďarské, len je otázne či taká okrajová dedina v Maďarsku má ešte takú produkciu malých deti. Zije nás tu už skoro polovica Slovákov, väčšinou rodiny a takýto priestor tu chýba. V lete je to super, máme nejaké ihriská,lesy atď ale za väčšinou aktivít musíme do mesta.

Má niekto skúsenosti zo založením MC v Maďarsku?

kacena4
29. sep 2017

@margarittaa ahojko vsetko o zakladani materskych centier (na SK) sa dozvies na http://www.materskecentra.sk/ mozno ti poradia ako v madarsku

margarittaa
29. sep 2017

@kacena4 áno už som to prelistovať čakám.na odpoveď

smejulko
4. dec 2017

@margarittaa ahoj, daj potom prosím vediet, ako ti poradili. Žijem sice v Hegyeshalome, je tu klub mamičiek pre domace. Navstevujem ho, tak by som sa ti na to mohla spytat a pomôcť s vybavovaním v madarskom jazyku 😉 taktiež by sme sa s dcérkou potom pridali.

margarittaa
6. dec 2017

@smejulko no zatiaľ to stojí na bod mrazu, nakoľko v Maďarsku to nefunguje tak ako na Slovensku. A keďže nehovorím maďarský ťažko sa mi hľadá. U nás v Rajke (v dedinskom.dome Faluhaz) organizujeme každú stredu od 9tej do 11tej tzv hernicku, máme hračky od mamičiek koberce a deti sa hrajú. Len nás je stále viac a chcela som tomu zvýšiť úroveň. Len v rajke nie sú priestory a mať niečo nové je finančne nemysliteľné.ale stále badame s kamoškou. Ja idem.o týždeň rodiť tak keď sa dám.dokopy mám tri roky niečo vymyslieť