Zamestnali by ste Rómku na dobrú pracovnú pozíciu?
Mam jednu otazku. Zamestnali by ste romku na dobru pracovnu poziciu? Iba sa pytam na nazor.
@rlenka1 Pocuj a preco jej vobec napadlo ze by si mohla byt Romka? Ked s tebou telefonovala, tak ocividne bolo vsetko ok, aj podla toho co pises tu mas normalny slusny prejav. Pises, ze si biela, cize na zaklade farby pokozky jej to nenapadlo - tusis preco sa vobec nieco take opytala? Na zaklade coho si dala dokopy, ze by si mohla byt Romka?
@rlenka1 tak, ja si myslím, že pedagogický pracovník by mal ovládať gramatiku... A je úplne fuk, či je čierny, či biely, či bodkovany
@rlenka1 no zamrzí to, to ti verím, ale tak to je život. Napriklad niekto bude šikovný s dobrým vzdelaním, ale nezoberu ho, lebo nie je niečie dieta. Alebo ho nepovysia, lebo nie je pekná blondínka alebo je pekná blondínka a preto ju nevezmu a podobne. Diskriminácia je vždy a všade.
@maciatkolulu ja tiez cumim na tu gramatiku ale radsej nekomentujem...a pedagogicky pracovnik ako klobuk dole...
@maciatkolulu
@renata1405
Suhlasim s tym, ze pedagogicky zamestnanec ma ovladat spisovny jazyk a gramatiku.
V tomto pripade, ale autorka zila od 14tich v Anglicku, nepredpokladam, ze by sa venovala aj slovenskej skole a ze by si nejakym sposobom drziavala dovtedy naucene veci ohladom gramatiky, takze je pochopitelne, ze ked od 14tich studuje vsetko v anglictine a neudrziava formalny pisomny styk, kde sa dba na slovensku gramatiku, tak ze to zacne dost pokulhavat. Myslim si, ze napriek tym chybam ma normalny kultivovany prejav. Taky prejav a inteligenciu tu nemaju poniektore zeny, ktore vychodili skoly na Slovensku...
@rlenka1 ano, ak splna propozicie uchadzaca, nevidim problem. Ked som aj bola v pracovnom kolektive s romkami, boli upne normalne pracovite zeny, a aj dobre kamaratky..neviem preco su tu na slovensku tie trapne predsudky... Ano, su tu aj romovia, co ziju tak jak ziju a skor robia hanbu svojmu etniku, ale za to by nemali trpet ostatni,ktori sa snazia.
@nafka0483 s tým súhlasím, Ale, pokiaľ chce hocikto, či rom, či nerom učiť deti, tak nemôže nič pokulhavat....tak to je proste, ja som v zahraničí a nič mi nepokulhava, a dokonca ani môjmu dieťaťu, čo sa učí iba v cudzom jazyku, takže v tomto prípade to naozaj hra dôležitú úlohu, v zahraničí môžeš mať 100 titulov, ak ti pokulhavaju základy jazyka, ked by si mala ísť pracovať škola, či skolka, tak jedine ako upratovačka. Tipujem, že na sk by to malo byt rovnaké, lebo my a mi, nemôže za žiadnych okolností robiť problémy, ani keď si žila, žiješ v zahraničí... A keď chceš pracovať ako pedagogický pracovník, tak tu gramatiku musíš ovládať, tam výhovorky, že som zo zahraničia proste nepomôžu, teda dúfam, či ako pozerám na MK, asi to tak nie je..
@maciatkolulu Ano, suhlas. Ja len vysvetlujem, ze chapem preco ma autorka s gramatikou problem. Ale ano, na pedagogicku poziciu urcite treba spisovny jazyk a gramatiku... bohuzial to tak v realite nie je, co je velmi smutne.
@rlenka1 Je mi to ľúto co zažívaš. Viem si to vrele predstaviť. Ja síce nie som Rómka ale čo počúvam od kamarátok moslimiek, tak presne to iste. Poslu životopis, všetko super a keď prídu na pohovor a uvidia ich so šatkou na vlasoch tak už sa neozvú...
@rlenka1 Ja som uplne poburena.Podla mna si na pohovor do Lidl ani nemala ist, mas urcite na viac, hladaj dalej. Ta pani z tej skolky je rasisticka krava, bohuzial rasizmus je na Sk stale silny, najma na zapad od bratislavskej kaviarne, A baby co sa zastavuju nad tvojim pravopisom. Myslim si, ze na to, ze si od 14r bol v zahranici - tak vobec nie zly. Par chyb - podla mna na ucitelku MS absolutne dostacujuci. Skus mozno este statnu spravu - upsvar, rozne neziskovky - ktore pomahaju romskym mensinam atd. Aj tam by som videla tvoje uplatnenie.
Myslim,ze malo info na to,aby sme tu isli hned riesit rasizmus.
Plno zien ma problem s pracou a najma po materskej...urcite aj romky.
A neriesia hned rasizmus.
Takze...nehrotila by som az tak diskusiu.
Drzim autorke palce,aby si pracu nasla.
@dadis pár chýb na pedagogického pracovníka... Hmm... Ja by som nadšená nebola, kebyze moje dieťa má učiteľku, čo nevie mi a my a s a z... To sa do 14 rokov zaručene v škole učili... A to sa nezabúda.
@maciatkolulu Ide o pedagoga v MŠ, tam su dolezitejsie ine veci podla mna.
Baby dakujem za potporu a aj za negativne komentare. Viem ze moja gramatika nie je dokonala ale ja nejdem.ucit deti v zs ale deti vo veku 3 az 5 rokov. Viem ze tu gramatiku sa musim doucit je pravda ze aj vybrane slova som.niektore zabudla ale ucim sa ich znova aby som.sa naspät dostala na dobru slovencinu aku som mala na zs bola som dvojkarka. A pracu uz mam dnes mi volala majitelka cukrarne a zobrala ma za pomocnu cukrarku velmi sa tesim konecne zacnem pracovat hoci to nebude to co som chcela od kedy si pametam ale aj tato praca je dobra a aj cas mi vyhovuje. Uz iba dokoncit si vodicak
@rlenka1 Ako tá pani prišla na to, že si rómka, ked píšeš, že si biela ako sneh....
@mandarinka555 Pyala som sa aj ja, nieco odpisala a hned komentar vymazala, cize nevieme.
@dadis aj pedagóg v MS musí ovládať základy slovenského jazyka a gramatika, opakujem sa, ale človek, ktorý do 14 rokov študoval na sk, nemôže písať s takými chybami pokiaľ chce pracovať ako pedagóg, to je jasne. Tobôž, keď mám záujem o danú pozíciu, tak sa snáď doučím co treba. Ja som v zahraničí a nepíšem s takými hrúbka mi, mam Slovensku školu a kebyže chcem pracovať v danej sfére, musím nostrifikivat diplom atď. Takže zahraničná škola môže byť tiež problém okrem iného. Inak stačí si pozrieť inzeráty na pozície pedagógov škôlka, jasle atď. Prvé je "znalosť slovenčiny - expert" To je totižto normálne a netreba nad tým ani uvažovať.
@maciatkolulu Nebudem sa hadat. Nie som odbornik v skolstve. Ale moje deti maju na skole vybornu ucitelku biologie a chemie, ktora podla mna nie je slovenskej narodnosti. Podla priezviska by som tipla madarskej, ale nikdy som po tom nepatrala. A keďd im posiela nejake zadanie cez Edupage, tak sa len v tichu uculujem. Ale je vyborny pedagog, deti ju maju radi a nauci vyborne. Mimochodom, poznam vela vysokoskolsky vzdelanych a inteligentnych ludi, ktori pisu s hrubkami. Aj moj terajsi a aj jeden davnejsi sef, to bol extrem 🙂. Najlpesie na tom bolo, ze ked napisal nejaky text s uplne zvlastnou hrubkou, ja som to ani nevedela precitat na prvy krat 😀 On by si nevsimol ani take evidentne hrubky ako pyvo alebo riza. Myslim, ze to je nejaky typ poruchy typu dys...Ale je to uzasny clovek, vazim si ho ako odbornika. Naozaj velmi sikovny.
@dadis chcela by som vidieť diplomovku takto vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorú teda písali sami... Lebo je to teda smutné, vysoká škola vzdelávanie v určitom odbore, ale mala by byť zárukou aj zvládnutého základného vzdelania. Pod ktoré podľa mňa základy materinského jazyka a gramatiky patria. Tak zjavne nie.
@maciatkolulu Nie je to smutné. Sú technické smery, kde toto naozaj nie je dôležité. Iná je diplomovka na Filozofickej fakutlte UK a iná na FEI STU.
@maciatkolulu Malo by to tak byt, ale takito ludia pracu napisu "po svojom" - obahovo a daju to niekomu komplet cele opravit po gramatickej, pravopisnej, stylistickej stranke.
@dadis vždy sa diplomovka podľa mňa píše v rodnom jazyku... A teda ja mam priamo v rodine technické a matfyz osoby a teda pyvo a ani riza, či my, mi sa im nedarí napísať. A pedagóg už vôbec nie. Inak mňa to neprekvapuje, ale normálne to nie je. Môj názor. Môj syn sa uci v cudzom jazyku a teda i/y bude musieť ovládať, veru v nižšom veku ako vysokoskolak😉inak je to základ inteligentnej písomnej komunikácie. Môžeš mať titulov ako nakaknych, keď mi napíšeš pyvo, riba, tak koniec. Myslím, že aj personalisti na to prihliadaju, aspoň teda si naivne myslím, možno sa už nenosí spisovná gramatika, slovenčina, už nie je cool 😂😂😂😉
@dadis Nie je pravda, ze v tniektorych smeroch "toto" nie je dolezite. Univerzitne vzdelanie hovori nielen o samotnych odbornych vedomostiach, ma byt (alebo kedysi bolo) zarukou toho, ze dany clovek ma kultivovany prejav, ze vie formulovat svoje myslienky, vie viets diskusiu, argumentovat, chape logicke principy. Ovlada spisovny jazyk a vie sa v nom odborne na urovni vyjadrovat. Bol to aj symbol cestneho a poctiveho spravania.
A pokial niekto nema naozaj diagnostikovanu nejaku poruchu pri uceni alebo inu neurologicku diagnozu, tak je nanajvys pozoruhodne, ze je schopny naucit sa a porozumiet odbornym predmetom ale nie je schopny naucit sa a porozumiet slovenskemu jazyku a ovladat jeho gramatiku a pravopis. To uz potom nie je o tom, ze neda sa, ale ze doslova nechcem a kaslem na to.
A neviem ako na inych skolach, ale nam vzdy opravovali gramaticke a pravopisne chyby - ci v pisomkach, na skuskach, pri semestralnych pracach a samozrejme aj pri zaverecnych.
@nafka0483 presne si to vysvetlila👍👍👍👍👍👍👍

@777januska777 ja som.diskriminaciu nikdy nezazila az teraz mi to tak prislo na tomto.pohovore. Nikdy mi nikto nepovedal ty ciganka mam vo svojom.okoli velmi dobrych ludi aj romov ak neromov. Len ma to zamrzelo a bola som.stoho smutna ze takto to niekro berie to bolo.1krat a dufam ze aj posledny.krat co sa mi tl stalo