icon

Zamestnávanie učiteľov - zmluvy na dobu určitú

juliana1203
9. júl 2025

Sestra ide byť zamestnaná ako učiteľka.Dali jej však.zmluvu na dobu určitú.Tak ak som dobre čítala tak ešte aj potom dostane na dobu určitú a už potom na 3 rok už na neurčito? Ona sa veľmi do týchto veci nerozumie.tak som jej povedala ze pozisťujem tu od vás žienky.Dakujem.

nelca84
9. júl 2025

@juliana1203 moze byt, Zakonnik prace to pripusta

vkatush
9. júl 2025

Áno, väčšina škôl to má tak, že zmluva je na rok-rok-neurčito.

hubka51
9. júl 2025

Ono záleží aj prečo je na určito.Zastupuje niekoho alebo prišla na voľne miesto?

m14m
9. júl 2025

V školstve to tak je bežné. Rok určito potom znovu rok na určito a potom na neurčito

anonym_7a542c
9. júl 2025
@hubka51

Ono záleží aj prečo je na určito.Zastupuje niekoho alebo prišla na voľne miesto?

@hubka51 Nie je na tom nič výnimočné, aj keď prišla na voľné miesto. Nevedia, či budú spokojní. Jedine ak by mala lukratívnu ap., mohli by uvažovať hneď po skúšobnej dať na neurčito.

petra107
9. júl 2025

@juliana1203 pokiaľ bude mať v zmluve uvedené, že pracuje ako zástup, zmluvu na určito jej môžu predĺžiť aj viac ako dvakrát. V každej zmluve môže byť uvedený zástup za inú osobu. Až keď bude mať 2x zmluvu na určito "bez zástupu", až vtedy musí na tretíkrát dostať zmluvu na neurčito. Čiže nie je pravidlo, že na tretí rok automaticky dostane zmluvu na neurčito, záleží, či je alebo nie je na zástup. Riaditeľ nemôže automaticky dávať zmluvu na neurčito po 2r. každému, pretože keď sa vrátia ženy z RD a pod., nemal by pre všetkých prácu. Jedine, že by bolo skutočne voľné miesto, niekto odíde do dôchodku, zmení pracovisko a pod.

m.a.r.t.i.n.a
9. júl 2025

@juliana1203 Som personalistka na strednej škole. Pracovný pomer pedagogického zamestnanca sa uzatvára na jeden školský rok. Potom sa môže uzatvoriť na ďalší školský rok ale potom už na dobu neurčitú. Málokto zoberie nového zamestnanca hneď na dobu neurčitú… myslím, že skôr nikto.

Samozrejme sa tu bavíme o normálnom pracovnom pomere, nie na zástup. V tom prípade platí, čo napísala kočka vyššie 😉

nairobi
9. júl 2025
@m.a.r.t.i.n.a

@juliana1203 Som personalistka na strednej škole. Pracovný pomer pedagogického zamestnanca sa uzatvára na jeden školský rok. Potom sa môže uzatvoriť na ďalší školský rok ale potom už na dobu neurčitú. Málokto zoberie nového zamestnanca hneď na dobu neurčitú… myslím, že skôr nikto.

Samozrejme sa tu bavíme o normálnom pracovnom pomere, nie na zástup. V tom prípade platí, čo napísala kočka vyššie 😉

@m.a.r.t.i.n.a no ja vam poviem môj pripad,2x som mala na dobu určitú a teraz mi mali dať na dobu neurčitú,ale mne zmluvu nepredlzili a nechali si namiesto mňa nekvalifikovanu,bez praxe ktorá bola v škole ako zaskok MD,,,a ja si mozem hľadať nové miesto,,,v školstve bohužiaľ funguje rodinkárstvo, známosti

zuzanockamt
9. júl 2025
@nairobi

@m.a.r.t.i.n.a no ja vam poviem môj pripad,2x som mala na dobu určitú a teraz mi mali dať na dobu neurčitú,ale mne zmluvu nepredlzili a nechali si namiesto mňa nekvalifikovanu,bez praxe ktorá bola v škole ako zaskok MD,,,a ja si mozem hľadať nové miesto,,,v školstve bohužiaľ funguje rodinkárstvo, známosti

@nairobi A akú máš aprobáciu?

letfenixa
9. júl 2025

Áno, v školstve je to bežné.

kaktusik007
9. júl 2025
@nairobi

@nairobi vitaj v klube. ja rovnako - 2x zmluva na rok a teraz uz nie, pretoze by mi museli dat neurcito. Tak beru inu, asi tuez na 2 roky.

rakywanda
9. júl 2025

Aj u nás tak. Na rok, na rok a čau. Ešte by sa im nebodaj hodila na materskú.

petteri
Odpoveď bola odstránená
vorkola
9. júl 2025
@petra107

@juliana1203 pokiaľ bude mať v zmluve uvedené, že pracuje ako zástup, zmluvu na určito jej môžu predĺžiť aj viac ako dvakrát. V každej zmluve môže byť uvedený zástup za inú osobu. Až keď bude mať 2x zmluvu na určito "bez zástupu", až vtedy musí na tretíkrát dostať zmluvu na neurčito. Čiže nie je pravidlo, že na tretí rok automaticky dostane zmluvu na neurčito, záleží, či je alebo nie je na zástup. Riaditeľ nemôže automaticky dávať zmluvu na neurčito po 2r. každému, pretože keď sa vrátia ženy z RD a pod., nemal by pre všetkých prácu. Jedine, že by bolo skutočne voľné miesto, niekto odíde do dôchodku, zmení pracovisko a pod.

@petra107 Aha, takze aj po 2 rokoch moze byt len zastup ?

letfenixa
9. júl 2025
@kaktusik007

@nairobi vitaj v klube. ja rovnako - 2x zmluva na rok a teraz uz nie, pretoze by mi museli dat neurcito. Tak beru inu, asi tuez na 2 roky.

U nás je pomerne často zmena učiteľov, ale z takých 'prirodzenych' dôvodov - MD, odchod do dôchodku, odchod do školy bližšie k bydlisku, dlhodobá PN, ...
Nestalo sa ešte ani raz, že by po 2 rokoch s dobou určitou niekomu kvalifikovanemu a kvalitnému nebola predĺžená zmluva na dobu neurčitú.

@nairobi
@kaktusik007 to ma mrzí.

m.a.r.t.i.n.a
10. júl 2025
@nairobi

@nairobi Mrzí ma to, ale bohužiaľ majú na to nárok.

nikaeli
10. júl 2025

Áno, robí sa to úplne bežne už x-rokov. Niekedy som ešte aj cez júl/august skončila na ÚP a v septembri som pokračovala v mojej triede 🤷🏻‍♀️

m.a.r.t.i.n.a
10. júl 2025
@nikaeli

Áno, robí sa to úplne bežne už x-rokov. Niekedy som ešte aj cez júl/august skončila na ÚP a v septembri som pokračovala v mojej triede 🤷🏻‍♀️

@nikaeli to je zvlastne, pretoze ucitelovi sa uzatvara pracovna zmluva na jeden skolsky rok a ten konci az 31.8.

zuzanockamt
10. júl 2025
@nikaeli

@m.a.r.t.i.n.a Teraz je to tak, ale kedysi to bolo presne tak, ako píše @nikaeli
Pamätám ešte tie časy.

nikaeli
10. júl 2025
@zuzanockamt

@m.a.r.t.i.n.a Teraz je to tak, ale kedysi to bolo presne tak, ako píše @nikaeli
Pamätám ešte tie časy.

@m.a.r.t.i.n.a som v školstve už 22 rokov a predtým sa dávala zmluva do 30.6. - mohli ju predĺžiť na 2x vždy s prestávkou cez letné prázdniny, kedy sme boli na ÚP. A keďže som nemala odpracovaný potrebný počet dní, bola som dva mesiace bez príjmu. Super, že? Až neskôr sa to zmenilo a zmluvy sa začali dávať do konca augusta.
@zuzanockamt keď som už mala zmluvu na neurčito na dosah, po 2,5 roku som otehotnela a zmluvu mi viac nepredĺžili. Jednoducho v júni skončila 🤷🏻‍♀️