Zamestnávateľ mi nevyplatil plnú mzdu

sage338
7. dec 2021

Zamestnávateľ mi nevyplatil plnú mzdu. Dostala som výplatu v rovnakej výške ako kolegyňa, ktorá odpracovala o niekoľko dní menej ako ja. Príplatky za soboty a nedele vraj nemajú z čoho vyplatiť, že ich dostaneme budúci mesiac. Okrem plnej výplaty nemám ani stravné lístky a výplatnú pásku, nakoľko zamestnávateľ nevedel zabezpečiť ani to. Ako náhradu mi ponúkli dva dni voľna, ktoré bude musieť za mňa odpracovať kolegyňa. Stále tvrdia, že nemajú peniaze. Na koho sa mám obrátiť?

desore
7. dec 2021

@sage338 Ja viem, ze to nie ospravedlnenie, ale ja cakavam aj 3 mesiace, kym mi vyplatia faktury.
Momentalne je situacia pre niektore odvetvia zla a bude este horsia. Trochu trpezlivosti.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
7. dec 2021

@sage338 kontaktovať inšpektorát prace a súrne hľadať inú prácu.
To že zamestnávateľ nemá peniaze mie je pre mna argument, toez potrebuješ vyplatiť strechu nad hlavou, stravu, oblečenie, pripadne lieky, ….

ivkazba
7. dec 2021

@sage338 riešiť podaním na Inšpektorát práce. Tí mu vysvetlia, že Zákonník práce nepozná také veci ako nedať stravné, nezaplatiť príplatky za víkend a pod. Ako píše vyššie pribinak, že zamestnávateľ nemá peniaze nie je dôvod na to, aby nevyplatil mzdy.

ivkazba
7. dec 2021

@desore píšeš o faktúrach, čiže asi nie si zamestnanec ak dávaš faktúry. To nemožno porovnávať. Zamestnanec je zákonom chránený inštitút ak to tak môžem nazvať. A na druhej strane, nesúhlasím s argumentom, že je ťažká doba, tak trochu trpezlivosti. Tiež som podnikateľ, ak niekto nemá na to, aby mi uhradil faktúru, tak nech si moje služby neobjednáva.

desore
7. dec 2021

@ivkazba Myslim, ze prave podnikatelka by mala pochopit moj argument.
Moje sluzby si objednala druha firma, ktorej zakaznici nevyplatili faktury. Je to kolobeh.
Nech si pani kontaktuje prislusne organy, ale musi si uvedomit, ze viac ratat s nou nebudu.

dadis
7. dec 2021

@desore Tento "kolobeh" je na Slovensku zlaty standard. Je to velmi zly pristup. Robila som v medzinarodnej spolocnosti a finacne oddelenie malo kpi nastavene tak, aby faktury mali uhradene pred datumom splatnosti. Je to o kulture podnikania.

solange7
7. dec 2021

@dadis suhlasim. A este sa do "kolobehu" zapajaju aj tzv zadržiavači. Peniaze na uhradu maju, ale drzia si ich do posledneho momentu.

mia78111
7. dec 2021

@sage338 povedz zamestnávateľovi, že ty seno nepapas. Pripomen mu, že si platí garančné poistenie ....

ivkazba
8. dec 2021

@desore nie nechápem to, pretože nemám toto sprosté slovenské zmýšľanie. Že niekto nezaplatí mne, tak nezaplatím ani ja ďalej. Keď niekto nezaplatí mne, ja zaplatím zo svojho vrecka. Taký je správny postup niekoho kto je finančne a podnikateľsky gramotný. A ak nemám svoje vrecko, tak nebudem podnikať. Pretože neexistuje, aby som nezaplatila niekomu. Preto na Slovensku množstvo veci vyzerá ako vyzerá. Že ospravedlňujeme to, že niekto neplatí faktúry, že sú ľudia ochotní pracovať pre zamestnávateľov ktorí porušujú zákonník práce atď.

mimisram
8. dec 2021

Tomuto nechápem, prácu vykonávaš, zarábaš mu, o on nemá na výplatu a sľuby, že však potom doplatí, to nech si nechá pre seba, keďže ty ich potrebuješ teraz

desore
8. dec 2021

@ivkazba Ani ja nechapem a uz sa mi to zoparkrat stalo. Majitel firmy, je osoba, co 10 rokov posobila ako manazerka v UK. Financne je velmi na tom dobre. Nedostane zaplatene, nezaplati ani mne faktury. Pritom firma je podla Finstatu vo vysokom zisku.

desore
8. dec 2021

@ivkazba Chvalabohu, je to iba cast z mojich prijmov, takze to beriem s nadhladom. Verim, ze sa jej to jedneho dna vrati aj s urokami, ale v inej forme ako financnej.

ivkazba
8. dec 2021

@desore žiaľ mám obavu, že mnohým takýmto ľuďom sa to nevráti. Karma má veľa práce, nestíha obehnúť všetkých. 😉

rencina_4
8. dec 2021

@ivkazba ved to. @desore ako potom to mas celkom fajn, ak to nie je jediny tvoj prijem, no mnohi ludia, zial bohu take stastie nemaju a kolko krat sa nevedia dostat k svojej jedinej vyplate

desore
8. dec 2021

@rencina_4 Preto vzdy mam 2 zamestnania, aby sa nestalo, ze nemam financie.