icon

Zamestnávateľ mi odmieta schváliť dovolenku, čo robiť?

tiarka256
28. jún 2024

Ahojte,
viem, že má na to zo zákona právo. Lenže mi už máme s manželom a synom kúpenú dovolenku a všetko okolo toho vybavené. So zamestnávateľom som toto riešila už vo februári, o všetkom vedel. Lenže tento týždeň som sa dozvedela, že nie. A ja som úprimne s nervami v koncoch. Na dovolenke pri mori som nebola už 10 rokov, odkedy máme malého. Chceli sme počkať, kým bude starší, nech aj on niečo z dovolenky má do života.
Ja teraz končím na konci júla v tejto práci. Dovolenku potrebujem na posledný júlový týždeň.
Premýšľala som už aj o PN, aj keď mi to je veľmi trápne. Za svojich 17 rokov som nebola tak chorá, aby som nezvládla do práce. Čo sa kontroly týka, neviem, či by za ten týždeň vôbec prišli. Je to možné. Ale o to mi ani tak nejde, aj keby hej, nemám čo stratiť. Tých pár šupov... to neriešim. Dôvod na vyhadzov-áno. Lenže ja aj tak končím a idem pracovať ku kamarátke, ktorá teraz založila svoj vlastný podnik.

Neviem, fakt už neviem. To mám za to, že chodím 14 rokov do práce nonstop načas, beriem zmeny druhým ľuďom, všetko včas diskutujem, robím robotu aj za druhých keď to je potrebné?
Chcem z toho vzísť slušne voči zamestnávateľovi a tiež úprimne nechcem byť vyžierka. Čo by ste robili vy?

terina25
28. jún 2024

@lienka.7 autorka si za to sama nemoze. Ty vyplnujem dovolenkovy listok v januari na jul ci august aby si mala podpisane? Lebo ja nie. Davame plan dovolenky v jsnuari a povacsine sa aj toho planu drzim.

ivana3111
28. jún 2024

@lienka.7 samozrejme, ty si môžeš hájiť akurát tak práva zamestnávateľa, ale na zamestnancov už nepozerá nikto... ved v poriadku, vo svojej práci si rob poriadky s ľuďmi ako myslíš.

bosorkabb
28. jún 2024

@nelca84 ja píšem o očr. Že človeku nič nie je je ťažké dokázať a kto by to robil. SP nerieši PN do 10 dní skoro vôbec. Pracovala som tam. Iné sú dlhodobé PN.
@tiarka256 chod na OCR to nik nerieši. A uži si dovolenku.

lienka.7
28. jún 2024

@ivana3111 paragraf sa preveruje tak, že donesieš lístok od lekára, kde je pečiatka. Tento lekar sa normalne kontaktuje za ucelom overenia, či si tam daný deň bola. Ak áno, je záznam e-healthe a lekár si to účtuje v poistovni, to len tak na okraj 😉

terina25
28. jún 2024

@lienka.7 ty si akej narodnosti? Nie nahodou slovenskej? Ci ty si dievca odkial. Z uzbekistanu?👎👎

ivana3111
Autor odpoveď zmazal
terina25
28. jún 2024

@ivana3111 to si chcela asi adresovat slecne z uzbekistanu a nie mne

nelca84
28. jún 2024

@bosorkabb pisala si, ze lekar s tym nic nema...

tiarka256
autor
28. jún 2024

@lienka.7 ale zamestnávateľ je svätý, že?
Že roky nemusel riešiť problémy, a že som sa snažila vykryť, čo sa len dalo. Ja sa chcem PN a podobným blbostiam vyhnúť, no na druhú stranu, prvých 10 dní prepláca zamestnávateľ, nie štát aspoň. A toto je žiaľ prax bohužiaľ skoro všade, že dovolenku ti podpíšu pomaly týždeň pred ňou.
Skôr by som ťa opravila "korporát sa fakt nezapre. Podvodníci ako hrom".

lienka.7
28. jún 2024

@terina25 plán dovolenky je len plán. Nie je to záväzné. Mas mat podpísaný dovolenkový lístok.
A nie,
@ivana3111 nie som z Uzbekistanu, ale sa držím zákonov platných na SK. Co tu mnohým z vás asi nič nevraví. Vy mate len svoje práva samozrejme, ale na povonnosti akosi zabudate. Typický slovenské 👌

sisska96
28. jún 2024

Však keď aj tak končíš v tejto práci, tak čo môže robiť? Nič. Ideš a bodka

ivana3111
28. jún 2024

@lienka.7 a ešte k tomu tvojmu postupu preverovania celodennych ošetrení, neviem kde ty pracuješ ale tam,kde som pracovala /pracujem, ani raz nikto len tak "normalne" nekontaktoval lekara za účelom zisťovania návštevy lekára kvôli celodennému osetreniu. Toto mi už zaváňa fakt so sikanou na pracovisku. Nikdy nikto z mojich zamestnávateľov nevyvolaval lekárom, či som tam bola a nebodaj začo a ani to nie je uvedené v zákonníku práce, keď už sa tu tým oháňaš tiež.

petulda333
28. jún 2024

@lienka.7 podvodnici. No asi aj ty. Teda,pokial nie si inej narodnosti. A inak,ja neuznavam taketo veci,ale tu je ocividne,ze sef jej to robi naschval a je teda na prd,ze zakon nato nejak neprihliada. Aj to,ze zamestnavatel disponuje celou dovolenkou je pekna sprostost. Ja som pracovala asi v 4.firmach a nikdy mi dovolenku nikto nepodpisal,nahlasila som a mala som ju,bez namietok a zvlast ked sme mali dovolenku zaplatenu v zahranici. Toto je svinstvo len od sefa

tiarka256
autor
28. jún 2024

@lienka.7 Vysvetli šéfovi 🙂
"Vy mate len svoje práva samozrejme, ale na povonnosti akosi zabudate"
Prosím ťa... nezvyšuj mi tu tlak aj ty. Na jednej strane máš pravdu, ale na druhej strane sa na to pozri z ľudskej stránky a hneď zistíš, že toto je proste nechutný podraz.

lienka.7
28. jún 2024

@tiarka256 to, ze mas neseriozneho zamestnávateľa ale nie je moja chyba. Vsak rob si ako myslíš. Len nezabudni, že zamestnávatelia si overujú aj referencie z bývalých prác.

kikushaa
28. jún 2024

Nechod na pn, ale na ocr, ak mate zavretu skolku tak ideal, mozes cerpat 14dni 🙂 Pri ocr ti ziadna kontrola nepride, respektive sa nemusis zdrziavat doma 👍

nelca84
28. jún 2024

@terina25
@ivana3111 dievcata, zbytocne sa rozculujete. Lienka ma pravdu a pise to, co hovori zakonnik prace. Bohuzial, v tomto pripade je v prave zamestnavatel. To je fakt, a to, ze my by sme tu dovolenku autorke doprali, na tom nic nemeni.
@petulda333 ano, zamestnavatel disponuje celou dovolenkou, to neznamena, ze nemoze zamestnancom vyhoviet, ak to jeho prevadzka umoznuje. Asi si nerobila vo vyrobe, kde kvoli tebe odstavili stroje 🙈

bosorkabb
28. jún 2024

@nelca84 v skutočnosti lekárovi nikto nedokáže že pacient je zdravý. Takže má s tým len to ze vypíše PN. Nemá sankciu keď vypíše pacienta s hnackou na PN v trvaní 10 dní, nikto to nekontroluje, dokázať že pacient tu hnačku nemá je skoro nereálne. To isté bolesť chrbta, hlavy a podobne. A nemá to ani kto kontrolovať.
Takže fakt nie lekár nemá s toho nič. Mám v rodine zdravotníkov a len sa teraz popod nos zasmiali.
OCR ani nehovorím.
A ešte raz autorka má zaplatenú dovolenku, zamestnávateľ o tom vedel. Robí jej zle a chce ju potrestať za to že dala výpoveď. Chyba nie je na strane autorky či lekára ale zamestnávateľa.

lienka.7
28. jún 2024

@ivana3111 keď považuješ dodržiavanie zákonov za sikanu, tak sa asi nemá zmysel s tebou ďalej baviť.
Len keď niečo náhodou budeš v praci chcieť ty, tak sa nezabudni tým zákonníkom prace oháňať zase ty.

vanilkovazmrzka
28. jún 2024

@tiarka256 povedz sefovi ze na dovolenku ides a hotovo.

terry658
28. jún 2024

@tiarka256 choď na OČR tá sa nekontroluje,je lepšie platená a môže ti fúkať práškový cukor do ....

petulda333
28. jún 2024

@nelca84 ale zas ta vyroba nestoji na jednom cloveku nie? A vezmi si,ze ona aj tak o tyzden konci. Cize tu nahradu si najst musi. Tak preco nie o tyzden skor? Lebo ego? Lebo on moze? Tu presne vidno aku moc ma zamestnavatel

maranco
28. jún 2024

@tiarka256 trucuje robí ti naschvál, tak musíš aj ty
rob len to čo máš v náplni práce, nič navyše, nahodíš kyslý úsmev zákazníci nebudú nadšený, je teplo tak človek pomalšie pracuje, čo si sa naučila sama a ťa nezaškolili "odrazu zabudneš", a možno si rozmyslí, že tam nechce mať nahnevaného zamestnanca ktorý mu je tam na príťaž

na hlupáka zaberie len nastaviť zrkadlo, lekára do toho nemontuj, v najhoršom keď to s ním nepohne neprídeš a uvidíš či bude chcieť preplatiť škodu ktorá mu vznikla
aká je to prevádzka ak neprídeš vznikne mu naozaj škoda?

lienka.7
28. jún 2024

@nelca84 zbytocne tu zabijame čas, ony sú aj tak pôjdu svoje👌 to, ze autorka spravila chybu tým, že nemá oficialne schválenú dovolenku ich nezaujíma.
Som zvedavá, keby boli tým zamestnávateľom, či by tiež mali takýto postoj. Asi ťažko, ale budis 👎

nelca84
28. jún 2024

@petulda333 no niekedy moze stat, ak uz dal dovolenku viacerym. Ver tomu, ze vo vyrobe su dovolenky velmi poctivo premyslene, aby to neohrozilo plynulost prevadzky. Takze tam to nefunguje tak, ze budici tyzden chcem dovolenku, neni problem... toto si moze dovolit len administrativa a podobne zamestnania

tiarka256
autor
28. jún 2024

@maranco O tomto tiež premýšľam, aj keď mi to je blbé. Ale áno, aké požičaj, také vráť...

petulda333
28. jún 2024

@lienka.7 ona tiez pise,ze nikdy s tym problem nebol,preto podpisanie neriesila. Ja som to tiez nevedela.
@nelca84 dobrezstane sa ale tu je jasne,ze ide len o pomstu

lenkakoc444
28. jún 2024

@tiarka256 pisala si , ze v praci koncis. Tak tam proste nepojdes a pojdes na dovolenku. Vyhodi Ta? OK ved to mas uplne jedno. Dovolenku Ti doplatit musi.
Tyzden ho nespasi. Pride mi to z jeho strany nekorektne jednanie ked ste boli uz dohodnuti aj ked nie pisomne a preto by som si urobila ako vyhovuje mne.

nelca84
28. jún 2024

@petulda333 vsak to nevylucujem, ze ide o pomstu. My tu hovorime o tom, co hovori zakon, nepiseme vlastne nazory a dojmy

lienka.7
28. jún 2024

@petulda333 nech sa paci, nech sá autorka obráti na IP a moze sa dotahovat oficiálne, keď si myslí, že je v práve. Nie, nie je.
A mimochodom, NEBRANIM TU ZAMESTNAVATELA, len tvrdím, ze podla zákona autorka NIE JE V PRAVE.