icon

Zamestnávateľ mi odmieta schváliť dovolenku, čo robiť?

tiarka256
28. jún 2024

Ahojte,
viem, že má na to zo zákona právo. Lenže mi už máme s manželom a synom kúpenú dovolenku a všetko okolo toho vybavené. So zamestnávateľom som toto riešila už vo februári, o všetkom vedel. Lenže tento týždeň som sa dozvedela, že nie. A ja som úprimne s nervami v koncoch. Na dovolenke pri mori som nebola už 10 rokov, odkedy máme malého. Chceli sme počkať, kým bude starší, nech aj on niečo z dovolenky má do života.
Ja teraz končím na konci júla v tejto práci. Dovolenku potrebujem na posledný júlový týždeň.
Premýšľala som už aj o PN, aj keď mi to je veľmi trápne. Za svojich 17 rokov som nebola tak chorá, aby som nezvládla do práce. Čo sa kontroly týka, neviem, či by za ten týždeň vôbec prišli. Je to možné. Ale o to mi ani tak nejde, aj keby hej, nemám čo stratiť. Tých pár šupov... to neriešim. Dôvod na vyhadzov-áno. Lenže ja aj tak končím a idem pracovať ku kamarátke, ktorá teraz založila svoj vlastný podnik.

Neviem, fakt už neviem. To mám za to, že chodím 14 rokov do práce nonstop načas, beriem zmeny druhým ľuďom, všetko včas diskutujem, robím robotu aj za druhých keď to je potrebné?
Chcem z toho vzísť slušne voči zamestnávateľovi a tiež úprimne nechcem byť vyžierka. Čo by ste robili vy?

petulda333
28. jún 2024

@nelca84 vidim ze si predosoy koment upravila,ano o tyzden nahlasit dovolenku je blud. Ona ju ma dohodnutu minimalne 4m. Ano,je zakon,ale to podpisanie dovolenky som ja tiez netusila. Za 14r prace som sa s tym nestretla a preto mi pride nefer ju teraz 3t pred dovolenkou ,,nepustit,,. Je to nekorektne,aj ked on tu pravomoc ma. No myslim,ze normalny zamestnavatel ma byt aj ludsky.

petulda333
28. jún 2024

@lienka.7 ano,v prave nie je. Ma smolu. Ale on sa zachoval svinsky,preto jej nemam za zle,ze chce aj ona s nim svinsky jednat. A nebudem ju nazyvat podvodnickou

nelca84
28. jún 2024

@petulda333 chcela som byt zrozumitelnejsia. A nie, nahlasena neznamena schvalena. Zbytocna debata toto. Mozes mi verit, pracujem na IP.

mamina7070
28. jún 2024

od zajtra chod na PN tu ukonci pred dovcou a nastup na OCR

petulda333
28. jún 2024

@nelca84 ja tomu rozumiem,ze nie je schvalena. Ale ano,zbytocne 🫢

tykat
28. jún 2024

@tiarka256 chod na OCRku, zamestnavatel ta nema ako skontrolovat a ani socialka. Pocas OCRky nemas danu adresu kde sa budes zdrziavat. Dostanes od prveho dna 55% a este ti zamestnavatel dovolenku preplati.

Este by ma zaujimal.dovod preco ti ju nechce dat. Ak je to len truc z jeho strany tak duplom by som si to poriesila takto. A riesi ze nema kto robit tak to mal riesit vopred ked o tom vie od februara.

bublinka1426
28. jún 2024

@tykat inac toto napadlo aj mna, pri OCR nechodia kontroly.

tiarka256
autor
28. jún 2024

@maranco Obchod s tovarom. Je nás tam 6 na zmene, kde 6 ľudí musí byť na prevádzke. A momentálne to vyzerá tak, že tam chýba 1 človek. A úprimne, zažila som aj situácie, kedy napríklad cez covid chýbali 3 ľudia a všetko sa vyriešilo a aj s pomocou brigádnikov sme to dali...

marca12
28. jún 2024

@tiarka256 Je to ciste chrapunstvo. Ako uz len firme pomozes za týždeň,ked aj tak odchadzas. Obycajna jesitnost sefa. Ale z toho vyplyva len to,ze bude bez teba strateny a chudacik ego mu nedovoli priznat to a pochvalit ta za roky dobre odvedenej prace,tak ti to dava takto podlo najavo.

hopsas
28. jún 2024

@tiarka256 ja som moja milá zažila už aj to že ma zamestnávateľ odvolal po troch dňoch z dovolenky v Ománe a musela som sa vrátiť do roboty. Najlepší bol.dovod. Nemal kto tlmočiť firemnej návšteve.

tiarka256
autor
28. jún 2024

@hopsas ???
Tak toto už je chrapúnstvo najvyššieho stupňa. To už by som dala fakt na hulváta a neprišla. Vypnutý mobil, neexistujem.

bublinka1426
28. jún 2024

@tiarka256 OCR? chod. tam neni kontrola a oni si moze vies co.

bublinka1426
28. jún 2024

@mamina7070 inac tiez nie zly napad len na PN nech je cely cas doma. lebo ten kks isto pride ocekovat ci dodrzuje rezim

olimuc
28. jún 2024

Chod na OCR a chod na dovolenku … koncis tam, tak co, budes najhorsia na svete a? Za to, ze si nikdy nebola chora Ti nikto nepovie ani dakujem ani nic … tvoja vec. Tak si ten tyzden vybav a uzi si more. Firma nestoji a nepada na tebe.

rozculena
28. jún 2024

@lenkakoc444 nemusí jej doplatiť dovolenku,dá jej absenciu.Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni.
Má dovolenku týždeň,tak jej dá 7 neospravedlnených absencií a kráti jej dovolenku o 14 dní a nebude mať nič preplatené.

hopsas
28. jún 2024

@tiarka256 preplatilli mi letenky aj dovolenku 🙂 za mňa to bolo tak že som mala zadarmo.predlzeny víkend v Ománe a na dovolenku som išla ešte raz ..ale samozrejme v prvom momente strašne naštvalo toto..

viera27
28. jún 2024

Kluuud. Opytam sa ta takto,uz si mala tento rok dovolenku dva tyzdne v kuse? To ti totiz musi umoznit (aj ked neviem ci aj toto sa pomerovo rata vzhladom k tomu,ze v praci koncis k augustu). Dalej zamestnavatel ti sice moze urcit,kedy si mas dovolenku vycerpat. Toto vsak musi oznamit minimalne 14 dni vopred. A za tretie preplatenie dovolenky nie je na jeho rozhodnuti,ale hlavne aj na tvojom. Ak chces cerpat,musi umoznit. Nie som HR a mozno ma tu opravia,ale takto som k tomu pristupovala ja,ked som dala vypoved a tiez sa ma snazili s tymto vydierat. V tvojom pripade by som teda len tichucko suchala nozkami do 8. jula a potom jednoducho oznamila vycerpanie dovolenky v planovanom termine. Nakolko to uz nebudu mat ani tych 14 dni na oznamenie (aj keby ti oznamili,vyjde im akurat ten posledny julovy tyzden na nu).

mk1111111111
29. jún 2024

Ved, keby si bola naozaj chora, tiez by to musel riesit.
Ak je to mozne, ako pise
@viera27, tak sa tak zariad, oznam po termine, mozno ho tato verzia nenapadne a potom uz nebude moct cuknut

klementinka58
29. jún 2024

jednoducho neprid, je to hrube porusenie prac discipliny a mal by ti dat hodinovu vypoved

nelca84
29. jún 2024

@viera27 nehnevaj sa, ale mas to uplne popletene.
Oznamenie 14 dni vopred sa vztahuje na to, ak chce zamestmavatel dovolenku nariadit. Neviem co to ma s tymto spolocne. On jej dovolenku nariadit nechce.
Tiez plati, ze dovolenku urcuje zamestnavatel podla planu dovoleniek, ale prihliada sa na opravnene zaujmy zamestnanca aj zamestnavatela. Sama uviedla, ze im jeden clovek chyba a dovolenku schvalenu nemala.
Naozaj by si nemala radit ked nemas ani ponatia.

lavender94
29. jún 2024

Daj si OČR ako tu radia. Je očividné, že ti robí nadriadený naschvál a v tvojej situacii fakt nemáš čo stratiť. U takého kkta je úplne jedno, čo si o tebe pomyslia a či to má ako vykryť. Keby teraz ochorieš, že musíš ísť reálne na PN, vykryť to musí. My sme mali v jednej práci tiež problém, že sa nenašiel čas ani na pol dňa dovolenky a zrazu, keď kolegyňa ochorela a bola trištvrte roka doma tak sa dalo fungovať. Ľudia si bežne dávajú v lete OČR keď nemá byt kto s deťmi. Nikde nie je napísané, že máš počas tej doby sedieť doma na riti. A ja by som na tvojom mieste ešte do termínu dovolenky išla na PN a pekne si sedkala doma v klude. Nech chuja aj roztrhá. Ja som väčšinou za dodržiavanie zákonníka prace. Ale toto je chrapúnstvo, čistá pomsta z jeho strany a tak nie je nič nemorálne v rámci zákona vyj*bať aj s ním.
Uži si dovolenku, dlho si nebola, máš na to nárok a prajem ti to veľmi, nech ťa ani nenapadne tam neísť.

viera27
29. jún 2024

@nelca84 nemam to popletene. Ja pokryvam prave vsetky moznosti,ktorymi jej moze robit napriek. Napriklad tym,ze by sa jej pokusil nariadit docerpanie dovolenky v inom,ako pre nu dobrom termine (posledny julovy tyzden) 😉. Takze si vyloz nohy a chill a skus rozmyslat vo vacsom zabere.

nelca84
29. jún 2024

@viera27 lenze on jej nemusi nariadit docerpanie dovolenky. Mam moznost jej ju preplatit.
Nepotrebujem rozmyslat vo vacsom zabere, ja poznam zakonnik prace velmi dobre. Zaro ty tu pises len svoje nazory.

kiki68
29. jún 2024

Ved uz mal mat nahradu za Teba, to neni Tvoj problem. Riesila by som to bud OCR , alebo neprisla. Tam si moze uplatnit nejaky usly zisk alebo nieco. Ale pochybujem o tom. Isla by som , bolo to dopredu ohlasene, skola je zavreta a vybavene. Tiez by som mu pripomenula vsetko, kde mas dokaz c ze sa dialo mimo zakon. To zabera najlepsie

viera27
Autor odpoveď zmazal
viera27
29. jún 2024

@nelca84 takze tvrdis,ze ako zamestnavatel sa mozes rozhodnut a nedat dovolenku,ale ju preplatit? Aj ked teda zamestnanec s tym nesuhlasi a chce dovolenku cerpat 🙂? Ja neviem,pytam sa,ty tvrdis,ze poznas zakony 😉 . Ja by som ti aj odpovedala,ale tak ja mam len nazor,no.

lienka.7
29. jún 2024

@nelca84 diskutujúce tu nechcu pochopiť 2 roviny problému... prvá je, že autorka nema oficiálne schválenú dovolenku, druha zase, ze pravdepodobne môže byť aj taka situácia, že v obchode nema kto byt, tak jej proste povedal, že nikam nejde. Tejto situácii sa dalo veľmi ľahko vyhnúť a to tým, keby sa dodržiaval ZP. Ale ako to na SK chodi, zlý je len ten zamestnavatel. Naozaj by som rada poznala, ako to cele je aj z oboch strán. A inak fakt zelam im, aby si toto zažili aj zo strany zamestnávateľa. Potom by možno pochopili,o čom to je

enya00
29. jún 2024

@tiarka256 OCR na dieta sa ti neda dat? Riadny hajzlik, ten tvoj sef

nelca84
29. jún 2024

@viera27 ano, zamestnavatel ma moznost pri skonceni PP zostavajucu dovolenku preplatit. Nema povinnost ju zamestnancovi nariadit vycerpat. Ziadna takato povinnost sa v zakonniku prace neuvadza.

nelca84
29. jún 2024

@lienka.7 to nevysvetlis, kazdy si tu ide svoje, lebo on to tak ma v praci... 🤷‍♀️