Zamestnávateľ mi odmieta schváliť dovolenku, čo robiť?
Ahojte,
viem, že má na to zo zákona právo. Lenže mi už máme s manželom a synom kúpenú dovolenku a všetko okolo toho vybavené. So zamestnávateľom som toto riešila už vo februári, o všetkom vedel. Lenže tento týždeň som sa dozvedela, že nie. A ja som úprimne s nervami v koncoch. Na dovolenke pri mori som nebola už 10 rokov, odkedy máme malého. Chceli sme počkať, kým bude starší, nech aj on niečo z dovolenky má do života.
Ja teraz končím na konci júla v tejto práci. Dovolenku potrebujem na posledný júlový týždeň.
Premýšľala som už aj o PN, aj keď mi to je veľmi trápne. Za svojich 17 rokov som nebola tak chorá, aby som nezvládla do práce. Čo sa kontroly týka, neviem, či by za ten týždeň vôbec prišli. Je to možné. Ale o to mi ani tak nejde, aj keby hej, nemám čo stratiť. Tých pár šupov... to neriešim. Dôvod na vyhadzov-áno. Lenže ja aj tak končím a idem pracovať ku kamarátke, ktorá teraz založila svoj vlastný podnik.
Neviem, fakt už neviem. To mám za to, že chodím 14 rokov do práce nonstop načas, beriem zmeny druhým ľuďom, všetko včas diskutujem, robím robotu aj za druhých keď to je potrebné?
Chcem z toho vzísť slušne voči zamestnávateľovi a tiež úprimne nechcem byť vyžierka. Čo by ste robili vy?
isla by som na dovolenku, nech sa aj na hlavu postavi
@tiarka256 mas dovolenku uz oficialne schvalenu? Akym spisobom ti zamrpestnavatel schvaluje dovolenku? Po oficialnom schvaleni a dokonca aj picas dovolenky ta zamestnavatel moze v odovednenych prepadoch stiahnut z dovolenky s tym, ze ti vsetky naklady, ktore zdokladujes ( letenky, hotel,…) musi preplatit. Idealne ist na OCR, ak mas moznost, ak nie, potom na PN, kde adresu pobytu uvedies napr.tazko dostupny teren - chata, vysokohorska chata,…😁nech ta pride skontrolovat tam😂nemusis sa “liecit” v mieste trvaleho bydliska! Ver, ze tam ani zamestnavatel sni socialka nepride😁
@tiarka256 nemáš náhodou ešte starú dovolenku z minulého roka? Tam by bola možnosť, že si jej čerpanie v júli môžeš určiť sama
@nelca84 Urcit čerpanie dovolenky je povinnosť zamestnávateľa, píšeš, že nič take v ZP nie je. “Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku…”
Viem, že pokial by zamestnancovi “prepadla” min.dovolenka, vinný je zamestnávateľ, pretože práve on neurčil čerpanie a zamestnanec si môže nárokovať nahradu.
Navyše sa čerpanie určuje podľa plánu dovoleniek. Možno nie je zrovna podpísaný dov.lístok, no podľa zákona ma ten plán predsa váhu, snáď na urovni schválenia, keďže to bolo prerokované so zamestnancom, ci?
@nelca84 áno, dočerpať nemusí nariadiť.. zároveň sa podľa mna zbavuje povinnosti ju nariadiť (PP konci v 2.polovici roka), nehľadá nahradu (teda podľa slov autorky), využíva (alebo skôr zneužíva) možnosť dovolenku preplatiť.. iba to som tým chcela.
Zaujimalo by ma len a zamýšľam sa..Keď zamestnávateľ súhlasí s čerpaním dovolenky, nie je to považovane zároveň za určenie čerpania (i ked je ustne a nie pisomne)? Nejde potom o zmenu, ked sa neskôr rozhodne inak?

@lienka.7 minule som citala clanok od pravnika, ze zamestnavatel nema ako overit paragraf. Aj ked zavola k lekarovi, ten mu nemoze potvrdit, ci tam zamestnanec bol - uz to je klasifikovane ako porusenie lekarskeho tajomstva. Navstevy lekarov musi zamestnavatel strpiet a akceptovat v zakonnom rozsahu, bez moznosti overenie. To len ma doplnenie...