icon

Zamestnávateľ neakceptuje lekára. Čo robiť?

7. feb 2024

Ahojte mamičky a ostatne žienky ,našla som si prácu predavačky ,avšak práca by má bavila neni to zle ale samozrejme menej platené,problém nastal však keď som potrebovala navštíviť lekára a vedúca mi povedala ,že naši zamestnavatelia(manželia) neakceptujú papier od lekára ,že ak chcem ísť musím si nato zobrať dovolenku ,lenže ako to poznáte dovolenky malo a obcas mi treba ísť aj s deťmi a nehovoriac teraz keď mám zdravotne problemi a hodne musím chodiť lekárovi,tak sa Vás chcem opýtať lebo niekedy sa tu objavia aj múdre hlavičky čo sa s tým dá robiť? Nedá sa niekde zamestnávateľ aj nahlásiť pretože zo zákona mame nárok na plateného lekára a nie na vycerpanie dovolenky dakujem za odpovede

Strana
z2
simca06022011
8. feb 2024

@lusa18 firma platí paragraf ako keby bol človek v praci, čiže príde o peniaze. Plus ak treba platí ešte náhradu za chýbajúceho, alebo sa nepracuje vtedy..

lusa18
8. feb 2024

@simca06022011 ale to platí aj dovolenku a myslím že je to priemerom tá istá suma. Takže aký je rozdiel keď ti zamestnávateľ povie, že paragraf nie, zober si na lekára dovolenku, toto sa reálne deje vo veľa firmách.

simca06022011
8. feb 2024

@lusa18 ale dovolenka je iná vec... toto sú zase navyše dni voľna. Je medzi tým velky rozdiel vycerpat si 20/25dni dv, alebo 20/25+7/14dni. Neveríš. Porataj si :D
Ale teda to len na vysvetlenie o co firmy prichádzajú. O peniaze. Koľko firiem neberie do úvahy náročnosť práce, aj minimálna základná sa im zdá veľa? Nuž tam budu aj za pcka vyvadzat. Iste sk by si mala malú firmu tak sa tešíš ako blcha z toho ze máš platiť za to, ze niekto nie je v praci a ešte ho napr musíš zaskočiť.

lusa18
8. feb 2024

@simca06022011 vieš poviem ti, skôr som mám reálnu skúsenosť, že v menšej firme nebol problém s paragrafom,ako teraz keď robím vo veľkej firme. Na druhej strane, každý kto zamestná ľudí musí rátať s tým, že proste človek ochorie, alebo občas človek potrebuje ísť k tomu lekárovi,nie sme predsa roboti stále sme ľudia. Tiež je mi jasné, že veľa ľudí to zneužíva, ale proste stále ten zamestnanec ťahá za kratší koniec.

medda_beda
8. feb 2024

@simca06022011 Keď neviem podnikať, nepodnikám, nezamestnávam ľudí, nezdieram ich.
Toto je môj názor na ľudí ktorí nie sú schopní akceptovať zákonník práce.Keď nemám na zaplatenie ľudí tak robím sám na seba.

Dúfam, že raz toto zdieranie a zastrašovanie ľudí prestane.
Tie výhovorky zamestnávateľov sú na zaplakanie.

simca06022011
8. feb 2024

@medda_beda
@lusa18 zase prekrucacky.. :DD ja som nikde nepovedala, ze to nema platit, vid moj prvy prispevok, odpovedala osm na otazku PRECO to nechcu platit. Nie je to moja vyhovorka, je to uplne jasne vysvetlenie toho preco sa to deje.

medda_beda
8. feb 2024

@simca06022011 My sme to pochopili :D tiež len konštatujeme.

lusa18
8. feb 2024

@simca06022011 no vysvetlenie to úplne jasné nie je, vieš mi adekvátne odpovedať na to ak si mzdárka, či ekonómka, aké vyplývajú reálne nevýhody zamestnávateľa z toho že preplatí ten paragraf? Ako ja chápem, že ide o to že zaplatí zamestnancovi deň, ktorý nepracuje,ale zas sa netvárme, že firma bude stratová v tisícoch,že musí zaplatiť človeka ktorý zastupuje chýbajúceho? Žiadne prekrúcačky, a keď tak zo strany zamestnávateľa jedine.😉

simca06022011
8. feb 2024

@lusa18 zaloz si firmu a uvidis. Mne je to jasne a tebe to nemusi byt.. nevadi. A nemusi ist o TISICE, vela malym podnikatelom stacia aj tie stovky (aj ked primerna cena jedneho zamestnanca je bezne cez tisic eur)... Je rodziel musiet mat v stave 5 ludi a mat ich tam napr. 2-3, je rozdiel plnit potom aj ostatne povinnosti zo ZP, riesit vypovede, odstupne a platit to vsetko. A samozrejmu, uz len tak jedna jedina podstatna vec = plati cloveku cas, ktory nepracuje.

lusa18
8. feb 2024

@simca06022011 takto, nemusím si zakladať firmu, je to o charaktere a serióznosti zamestnávateľa 😉 Robila som v malej súkromnej firme v administratíve cca 25 zamestnancov,nebol problém s paragrafom, s PN či OČR,so zastupovaním počas neprítomnosti kolegov, robila som aj vo väčšej firme v logistike cca 70 ľudí, tiež nebol problém. Teraz robím v a.s. a tam s tým problém majú, zmluva je postavená tak, ako je, všetko je v podstate legálne a preto vravím že zamestnanec ťahá za kratší koniec. A áno , buď s tým dotyčný súhlasí a podpíše alebo nie,je to každého rozhodnutie.Ja osobne napríklad paragraf nevyužívam, viem si lekárov vybaviť cez voľno, resp.dopolunia keď mám poobednú. Ide o princíp, keď ma človek na niečo zo zákona nárok, prečo to zamestnávateľ nerešpektuje. A poviem ti, že to v tej firme tak aj vyzerá, vysoká fluktuácia zamestnancov, prídu a za pár dní sú preč, keď zistia, že majú povinností a zodpovednosti až až, ale práva pomaly žiadne.Nie je to o tom, že ľudia nechcú pracovať, chcú ale za serióznych podmienok a slušného zaobchádzania.

reisi
9. feb 2024

Moja skusenost. V malej firme ked je moda cerpat paragrafy napr vzdy v piatok alebo v pondelok, pripadne tesne pred sviatkami a zasadne celodenne asi to bude vychcanost.Deje sa. Bezne. Zamestnavatel by preto rad zrusil vsetky paragrafy. Je to na slaktrafenie ked si zamestnanec potrebuje predlzit vikend a potom treba zhanat zastup, rusit naplanovanu pracu atd.
Vznikaju skody, male firmy to nici.
A netvarme sa, ze dr tie paragrafy nerozdavaju za nic. Potom pride klasicka PN na chrbticu dlha.😂. Nikdy by som neverila coho su zamestnanci schopni. Samozrejme su vynimky, tych treba vyvazit zlatom.

autor
10. feb 2024

@reisi ja osobne mám odrobených 15 rokov nikdy žiadne PN dokonca keď boli choré deti vždy isla babka a veru mi aj bolo ľúto ale nechcela som aby kolegine ťahali za mna žiaľ prišla vážnejšia choroba a synove poruchy kde treba navštevovať psYchologicku kde by sa naozaj zišiel lístok od lekára pretože nemám toľko dovolenky a aspoň u nás sa lekar nikdy nezneužívali kvôli piatku či predĺženému víkendu ,tak zas nehadz všetkých do jedného vreca a keď píšeš čoho sú zamestnanci schopný ja sa skôr pýtam čoho je zamestnávateľ schopný a potom čudujem sa svete neni predavačiek neni ničoho a čo tak dať dôstojne zarobiť a dopriať aj ľuďom ktorý sú svedomitý mat nárok na lekára aby riešili svoje zdravie kým nie je neskoro

reisi
10. feb 2024

Anonym, citaj pozorne, v poslednej vete spominam vynimky, ze takych zamestnancov treba vyvazit zlatom. Takze nehadzem vsetkych do jedneho vreca! A bohuzial mam skor skusenost s tou opacnou skupinou, co paragraf vyuzivali na relax nie kvoli zdravotnym problemom.

sasa1310
10. feb 2024

@reisi ale veď zamestnávateľ nemusí uznať celodenného lekára. Veď je to len na nevyhnutne potrebný čas.

reisi
10. feb 2024

@sasa1310 nie nemusi ale potom su ofuky, hadky a casto PN.

sasa1310
10. feb 2024

@reisi tak nech berú PN a nech majú menej na výplate, keď sú ofuky. Veď zo zákona je to tak. A nemusí ani lekára uznať, pokiaľ ho osoba môže mať aj mimo pracovného času.

reisi
10. feb 2024

@sasa1310 to je zacarovany kruh. Dlhe PN treba zastup, mala firma si tento kolotoc nemoze dovolit je ohrozena prevadzka. Tiez ti zamestnanci co tahaju v praci za tychto vychcancov su unaveni, frustrovani, v kolektive nastavaju zvady… zle pracovne ovzdusie. Nik sa nechce citit vyuzivani, kedykolvek zastupovat, kazdy ma rodinu, plany…riesenie napr prijat dalsich ludi, tym padom zvysene naklady a nedaju sa zase zvysovat platy. Velke firmy to utiahnu, velke vyrobne ked fici vyroba, male firmicky nie.

pietra
10. feb 2024

@reisi tak ale kazdy sef vidi, ci je navsteva lekara zneuzivana alebo je fakt pouzita vtedy, ked ju zamestnanec potrebuje. A vie sa potom zariadit napr. pri osobnych odmenach a podobne. Neakceptovanie P nie je riesenie.
Blbe je, ze tiez mam kolegov, ktori lekara zneuzivaju na predlzenie vikendu a podobne. A ak nejake benefity su, dostanu ich uplne v rovnakej vyske ako ti, co ostavaju doma minimalne.

reisi
11. feb 2024

@pietra ano vidi a preto by mali byt aspon odmeny a nejake benefity rozdelene len medzi tych zamestnancov, ktori nezneuzivaju paragrafy... Lebo verim, ze potom ked su odmeneni vsetci celoplosne je to nespravodlive.

Strana
z2