Zamestnávateľ nechce riešiť rekreačný príspevok

5. mar 2024

Splnila som všetky podmienky na preplatenie rekreačného príspevku u zamestnávateľa a dodala mu všetky podklady. Ten však vyhlásil, že tieto príspevky on nerieši a neprepláca lebo na to nemajú peniaze.
Ostatní zamestnanci to už ani neskúšajú a len to v tichosti akceptujú.
Riešili ste niekto niečo podobné? Pomôže mi s týmto inšpektorát práce? Má vôbec zmysel sa do toho púšťať?
Ďakujem.

alenah31
5. mar 2024

je to príspevok, na ktorý má zamestnanec zo zákona nárok pokiaľ splnil týmto zákonom stanovené podmienky. Je pravda, že momentálne majú viaceré firmy problém plniť si svoje finančné záväzky vyplývajúce z prac. zmlúv zamestnancov a nieto príspevky, ktoré dodatočne "našil" na zamestnávateľov štát. Niekde kvôli tomu mali "posedenie" kde zamestnávateľ vysvetlil zamestnancom situáciu - no je iba na nich ako sa k tomu postavia - ak si žiadosť dajú, povinne to preplatiť musia. Inšpektorát práce ti pomôže určite - spadá to do ich kompetencií, no aký to bude mať vplyv na tvoje ďalšie pôsobenie vo firme či už pokračovaním PP, vzťahov na pracovisku, na tvoje ďalšie finančné ohodnotenie do budúcna - je otázne. Toto si musíš zvážiť sama. ALE - nárok na to máš.

lucka_ke
5. mar 2024

môžeš cez IP, ale môže sa stať že rekreačný ti preplatí a siahne na odmeny... fakt je to od štátu podraz na zamestnávateľov

tiika
5. mar 2024

Veru tie peniaze na to potrebuje odniekiaľ zohnať. Ty možno vieš, ako na tom firma je. Možno sa boji, že keď preplatí jednému, budú chcieť všetci. No mne by sa to tiež nepáčilo ako zamestnancovi. A isto nie s takýmto postojom. Keby mi to aspoň normálne vysvetlia a snazia sa o dohodu.
Ak pôjdeš na IP, bolo by dobre, aby si mala dôkaz, že si tu žiadosť o príspevok dala - pisomne, emailom a že ti ho firma v mzde nepreplatila.

rooskoliv
5. mar 2024

Ešte taká malá poznámka. Nie každý zamestnávateľ má povinnosť riešiť rekreačné poukazy. Tuším až nad 50 ľudí.

autor
6. mar 2024

Firma má nad 50 zamestnancov, takže toto spĺňa. Počas roka si nadriadení kľudne doprajú rekondičný pobyt a idú na pár dní si niekam oddýchnuť...cca 2x do roka...tak na toto sa asi peniaze nájdu. Do firmy chodím raz do mesiaca a pracujem sama, takže vzťahy veľmi neriešim. Žiadne lepšie finančné ohodnotenie ani odmeny v tejto firme nehrozia. Preto som chcela využiť aspoň tento benefit.