Zamestnávateľ nevyplatil mzdu za PN a dovolenku
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom môjho syna..
Môj syn od 5.2.2024 bol na PN do 3.3.2024..5.3.2024 dal syn výpoveď.
Zamestnávateľ mu stále nevyplatil dva odpracované dni plus 10 dní PN za mesiac február.
Dnes zamestnávať telefonoval že syn minul viac dovolenky ako mu prináleží.Dovolenku čerpal 4 dní hneď po novom roku v januári.Chce aby tam zajtra prišiel a podpísal nejaké papiere,lebo že inak mu pošle výplatu a hneď na syna pošle exekútora za 50 eur čo mu pošle naviac za tie štyri dni dovolenky..vôbec ho nechápem..veď nech si strhne teraz..
A zostatok mu pošle.prosim vás poraďte čo robiť..
Syn tam nechce ísť..už pracuje v druhej firme.
@dadka09 Netreba sa z toho pototo... "Hneď mu tam pošlem exekutora" je niečo, čo môže vypotiť len niekto, kto sa do toho absolútne nevyzná, alebo chce postrašiť toho, čo sa absolútne nevyzná. Ono je to určitý proces
1. Pošle sa predžalobná výzva na úhradu dlhu, v tomto prípade smiešnych 50€
2. Ak sa predžalobná výzva neuhradí z pohľadu tvojho syna do danej doby, zamestnávateľ postúpi tento problém na súd (kde zaplatí súdny poplatok vo výške trojnásobku dĺžnej sumy)
3. Súd rozhodne, ak má zamestnávateľ pravdu, dá príkaz synovi uhradiť 50€ + súdny poplatok cca 150€.
4. Ak syn poplatky neuhradí do stanoveného termínu, AŽ VTEDY môže s právoplatným rozhodnutím zamestnávateľ osloviť exekutora.
Takže netreba sa báť a treba ho proste poslať do riti. Keď dlži 50€, tak nech zaplatí, papiere nech pošle poštou, syn podpíše a pošle naspäť. Nie je čo riešiť. Ja už by som do starej roboty neliezol... A tiež som z niekoľkých robôt zmizol "Za hlaholu trúb a poľníc", čiže jeden deň som tam bol a druhý už som sa nezjavil.
To skončil len tak? Bez výpovednej lehoty?
@thirstymonk ďakujem...syn to chce zaplatiť len mu nechce povedať presnú sumu že koľko.chce aby tam prišiel..ale to tam určite nepôjde..
@ak_tak0202 Áno,okamžitú výpoveď dal..a zamestnávateľ mu ju podpísal.
Treba si vypýtať výplatne.pasky. prečo by tam nemal syn ísť?
A teda nemá.mu.podla.mna prečo vyplatiť 50eur navyše lebo neoprávnene cerpana dovolenka sa normlane odráta v poslednej výplate.
@dadka09 ak syn dal okamžitú výpoveď tak má ešte nárok na dvojmesačnú mzdu
Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
@janai1 len februar by mal mať vyrovnaný už.
A na čo tam má ísť? Výpoveď má podpísanú, zápočtový list, potvrdenie o príjme a výplatnú pásku mu môže poslať aj poštou. Ak bude mať mínusovú výplatnú pásku tak sumu doplatí. Otázka je z akého dôvodu dal okamžitú výpoveď ak zdravotné tak je aj odstupné. Ako dlho tam pracoval?
@julia_romeo on má aj výpoveď aj všetko podpísané,tiež nechápeme čo chce..furt len tu dovolenku rieši..veď nech si to odráta a pošle mu PN za február tých 10 dní čo platí zamestnávateľ
@ovaaa pracoval tam pol roka, zamestnávateľ bol arogantný atď.
Zamestnávateľ dnes povedal mne do telefónu že tam má 130 eur a že si ich má prísť vziať lebo 50 eur mu musí strhnúť za dovolenku.a musí to podpísať.vobec som ho nechápala,vravela som mu že nech si ich strhne a on že nie..tak mu vravím že nech mi povie koľko presne a obratom mu ich pošle naspäť ako mu nabehne od neho PN.ani s tým nesúhlasil.
Stále len trepal dokola o exekútorovi a vymahacskych spoločnostiach...úplne mimo trepal
@dadka09 skončil zo zdravotných dôvodov syn? Lebo len tak že si zmysli a da okamžitu výpoveď to nejde.
Ak tvoj syn nemal zákonné dôvody §69 tak mu plynie vypovedná lehota a zamestnávateľ asi nevyplatí nič. Výpověď podpisovať nemusí. Podpisal prevzatie,alebo je tam uvedene suhlasim s výpoveďou?
@dadka09 tak dal vypoved, ci dohodu? To su dve velmi rozdielne veci pani! ☝️
@hugigugin všetko má vysporiadané, výpoveď podpísanú..načo by tam chodil...a pritom zamestnávateľ si dal ultimátum že zajtra doobeda len bude čakať a hneď poobede ho dá na vymahacsku spoločnosť.a pritom nemá ešte vyplatenú PN za február.a syn pracuje..takže nemá tam ani ako ísť a je to v druhom meste tak cca 20 km od svojho bydliska
@thirstymonk dohodu...pomýlila som sa...
@dadka09 dostal vyplatne pasky za januar, februar a marec? ak nie tak pisomne vyzvat aby ich synovi zaslali. Je to povinnost zamestnavatela preukazatelne dorucit zamestnancovi vyplatnu pasku.
Ked bude mat vyplatne pasky tam uvidi sumy (kolko za dovolenku, kolko precerpal, kolko za PNku, kolko su odvody...).
A od toho sa mozete dalej odpichnut. V pracovnej zmluve ma vyplatny termin, ten musi zamestnavatel dodrzat. Ak nie, znova vyzvat na vyplatenie mzdy.
To ze precerpal dovolenku nie je nic hrozne, stava sa. Vsetko sa dorovna v poslednej vyplate. Ale ziadnymi vyhrazkami exekutorom ani prikazmi kto sa ma kde dostavit.
Este by som sa v zdravotke a na socialke informovala k akemu datumu ho odhlasil, ci nebude treba doplatit poistne
@dadka09 sa ukludni. Ziadna vymahacska.spolocnost nebude. Vyssie som ti popisal, ako to funguje
Najprv musi sud rozhodnut, ze tvoj syn ma vobec nieco platit. Len vas strasi a vy ste z neho pokakani az za usami. Co tak mu povedat, ze vymahacska spolocnost pride k nemu, lebo dlzi synovi PN? Nenechaj si kadit na hlavu
@janai1 pri skonceni pracovneho pomeru sa mzda vyplaca v den skoncenia PP, najneskor v najblizsom vyplatnom termine, aj to len po dohode. A najblizsi vyplatny termin bol ten v marci, nie az teraz v aprili... Ale predpokladam, ze ani tu dohodu nemali, takze zamestnavatel mal povinnost vyplatit mu mzdu presne 5.3.
@nelca84 odkedy? Raz ked mam výplatny termin 15., všetci vtedy dostávajú mzdu, nevystavujeme mzdy hocikedy počas mesiaca. Pri externé spracovavanych mzdách si toto ani predstaviť neviem. K dátumu ukončenia vystavujem iba napr "zápočet rokov". A dost.
A ešte jasne v den ukončenia poodhlasovat, vypočítať, a ešte aj uhradiť...
@simca06022011 odkedy je to v zakonniku prace
@nelca84 áno už vidím. Beriem to tak ze mame dohodnutý vyplatny termín a neriešim. Nie som kúzelník:D
Popravde nikdy som sa s tým.nestretla :D preto som sa divila.

"hneď na syna pošle exekútora" exekutora moze "poslat" jedine sud, a nie nejaky zamestnavatel.... Kazdopadne, bud sa obratte na inspektorat prace ale syn by tam jednoznacne mal ist pre papiere..