Zamestnávateľ nevyplatil mzdu za PN a dovolenku
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom môjho syna..
Môj syn od 5.2.2024 bol na PN do 3.3.2024..5.3.2024 dal syn výpoveď.
Zamestnávateľ mu stále nevyplatil dva odpracované dni plus 10 dní PN za mesiac február.
Dnes zamestnávať telefonoval že syn minul viac dovolenky ako mu prináleží.Dovolenku čerpal 4 dní hneď po novom roku v januári.Chce aby tam zajtra prišiel a podpísal nejaké papiere,lebo že inak mu pošle výplatu a hneď na syna pošle exekútora za 50 eur čo mu pošle naviac za tie štyri dni dovolenky..vôbec ho nechápem..veď nech si strhne teraz..
A zostatok mu pošle.prosim vás poraďte čo robiť..
Syn tam nechce ísť..už pracuje v druhej firme.
@simca06022011 to neplati, musi to byt dohodnute pri skonceni. Odporucam to zakomponovat priamo do Dohody o skonceni PP.
@cukorfalat to je nezakonne, pri skonceni PP platia ine pravidla nez pri beznej mzde
@nelca84 myslím, ze v tomto prípade je to jedno. Lebo ani februárová mzda nebola vyplatená v termine, cize uz to je protizakonne aj keby hned marcovu vyplatili teraz... ( ta by mohla vyjst mínusova). ja osobne si myslím ze syn by mal otvoriť usta a spýtať sa co konkrétne chcú podpísať, vypýtať si pásky, a povedať ze na základe toho to uhradi prevodom. A ďalej by som s nimi komunikovala len písomne. Aj ked teda, ja by som tam.osobne išla. Vypýtala by som si asi rovno aj potvrdenie o zdaniť.prijme keďže ak sú to takýto hulvati, v ďalšom roku môže byť problém. A pásky a všetko. Ja napr nerada posielam výplatne veci poštou, našťastie máloktori sú takí ze majú problém prísť pre kôpku dokladov :D pár som posielala poštou a žiadny z tých expertov to aj tak neprevzal. Ja síce mam v zložke obalocku, ale ony doklady nie.
Je možné že zamestnávateľ je konfliktný a paranoidny a obáva sa, či ex-zamestnanec sám od seba uhradi dlh. Tak bud to treba hroziť ďalej alebo proste to pochopiť a nejak dohodnúť normálne... ak už nestiha tam cestovať. 20km nie je vzdialenosť.
@dadka09 doporucujem odvolavat sa na Zakonnik prace par.129 Splatnost mzdy a par.130 Vyplata mzdy. A ak tam ist tak s niekym kto aspon trochu ovlada Zakonnik prace aby nedali synovi podpisat nejaku "mnamku" typu manko, neodovzdane prac.pomocky, prevzatie prac.odevu/obuvi a pod.. Drzim palce.
@simca06022011 to samozrejme ano, ved som napisala, ze vsetko malo byt podla zakona vyplatene 5.3. Len neviem, ci dotycny to chce riesit inspektoratom alebo si to zajtra poriesi sam...
@simca06022011 ďakujem ..budeme komunikovať len písomne .
So zamestnávateľom sa ústne dohodnúť nedá.Za celý svoj život som sa s takým zlým človekom nestretla.
@cukorfalat tak znova, je jedno, ci robil alebo nerobil v marci, vsetko malo to byt vyplatene presne 5.3. Neviem co je na tom stale nejasne.
@simca06022011 presne ste to napísali ,je zlý a paranoidný.stale robí napriek..
Keď sa chce s ním syn dohodnúť tak on nechce ..
Čistá katastrofa,s takýmto človekom som sa ešte nestretla..
@dadka09 zamestnávateľ ma dve možnosti, buď tých 50€ strhne z výplaty alebo bude požadovať vrátiť preplatok. Evidentne chce mat podpísaný najskôr suhlas so zrážkou. Nemusí ísť o žiadny zadrhel, niečo nekalé.
No presne o tom je ten suhlas, že s ním môže ale i nemusí druha osoba súhlasiť. Pokial povie nie, tak zľ nemá inú možnosť len to cele vyplatiť do stanoveného vyplateného termínu a preplatok žiadať vrátiť.
Máte asi dve možnosti - podpísať dohodu o zrážke (ak nemôže osobne, tak poslat poštou - nech vám pošlú dohodu mailom a vy to podpísané vrátite po tom, čo si to poriadne pozriete) alebo trvať na svojom, postupovať ako keď zľ nevyplati mzdu - zaslať mu výzvu na úhradu, následne predžalobnu výzvu, obrátiť sa na IP, napokon podať trestne oznámenie.
Povedané bolo z vašej strany asi všetko, rovnako z jeho. Je zbytocne sa hadat a doťahovať s takym človekom. Treba iba konať, pokojne, s rozvahou a rozumom. Až keď bude vidieť, že to myslite vážne, začne uvažovať inak. Pokial sa da, všetko riešiť pisomne, zbierať dôkazy, nahrávať vyhrážanie sa..
@cukorfalat nestaci k vyplatnemu terminu, uz to pochop 🤦♀️a ak aj tie dva dni v marci odrobil, tiez to mal dostat 5.3., v den skoncebia PP
@cukorfalat moze to byt aj k vyplatnemu terminu AK SA TAK DOHODNU, ak sa nedohodnu tak mu musi mzdu vyplatit v den skoncenia pracovneho pomeru. Co je na tom nepochopitelne? A v ten den dostane aj vyplatnu pasku, takze aj pasku za marec ak bol v marci prihlaseny ako zamestnanec. Tam uvidi aky narok na mzdu mu vznikol.
My to mame v kazdej dohode, v kazdej vypovedi ze posledna mzda sa vyplati k najblizsiemu vyplatnemu terminu, cize odchadzajuci zamestnanec to vzdy podpise, ak niekto toto rozporuje (zatial sa tak nestalo) tak by mu bola mzda vyplatena este v den skoncenia prac. pomeru lebo na to ma zo zakona narok. Bodka.
Ziadny iny vyklad typu moze to byt v den odchodu ale aj vo vyplatny termin bez blizsieho vysvetlenia za akej podmienky to tak moze byt je nesprávny. Takze ak robis mzdy tak si to dostuduj, ak nie tak nedavaj opakovane nespravne rady.
@cukorfalat len ak sa tak dohodne pri skonceni PP a to uz autorka vyssie potvrdila, ze taku dohodu nemali. Ty si z nas robis prcu alebo si naozaj uplne mimo???
@nelca84 akože ja to chápem tak a zrejme i
@cukorfalat to tým chcela povedať (neviem?),
že mzda za 02/24 je splatná najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca, čiže najneskôr do 31.3.teda neskôr než 5.3. (bod 1)
a mzda za 03/24 je sice splatná 5.3. (bod 3) avšak tato môže byt nulová, resp. mínusová, teda nič zamestnancovi za marec nepride
No kľudne ma opravte…
@cukorfalat napísala som príspevok v rovnakom čase ako ty, takze až teraz začínam rozumieť tomu, ako to asi chápeš.
Ten zákon by som vysvetlila tak, že mzda pri skončení PP je splatná v deň skončenia.
Ak sa dohodnú inak, môže byt zaplatená i neskôr ( o 2 dni, o týždeň), najneskôr však vo výplatnom termíne (čiže nemôžu sa dohodnúť o 2 mesiace, resp.by bola taká dohoda neplatná).
Keďže sa dotyční určite nedohodli, plati v tomto prípade prvá veta.
A v tomto prípade to mení to, že sa môžu riesit uz výplaty za február a marec; poslat ohľadom ich vyplatenia výzvu, keďže boli uz obidve splatne.
@cukorfalat ...este raz, ak napises "ale nemuselo to byt hned k 5.3., ale staci aj k vyplatnemu terminu" je to blbost lebo musis napisat "ale nemuselo to byt hned k 5.3., ale staci aj k vyplatnemu terminu AK SA TAK DOHODNU". Bez toho dovetku je to nespravna zavadzajuca informacia. My mame takuto dohodu v dokladoch pri ukonceni prac.pomeru len preto aby sme to mohli pouzit a nie preto ze to je povinne zo zakona.
@cukorfalat
@tiika zeny, to naozaj? Vy ste si nevsimli, ze ja tu radim niekomu v konkretnom pripade? Ze sa tu nebavime vo vseobecnosti? Ze odpovedam autorke, ktora uz vcera jasne napisala, ze taku dohodu nemali? A niekto ma bude dookola presviedcat, ze moze to byt inak? No nie, nemoze 🤷♀️ V tomto pripade je to proste takto a nijako inak. Len tu stracam s vami cas.

@thirstymonk dakujem