icon

Zamestnávateľ sa vyhráža súdom

tatehotna
28. júl 2022

Dobry vecer, prosim o radu. Manzel pracuje ako vodic pre istu firmu, avsak nenastupil v jeden den na vykon prace a informoval o tom, az v case ked ho zacali zhanat, ze nenastupil. Kedze na ten den mal pridelene nakladky a vykladky, ale do prace nesiel. Nasledne sa mu zacali vo firme vyhrazat, ze ho daju za to na sud a ze bude platit nahradu skody, ktora podla nas ani nevznikla, lebo firma zabezpecila ineho sofera. Nasledne pri osobnom stretnuti priniesol potvrdenu priepustku od lekara, ze v ten den nemohol byt v praci z dovodu vysetrenia. Zamestnavatel priepustku neuznal a zahodil ju do kosa. Manzel uz viac do firmy nastupit nechce (ma uz nove zamestnanie) a preto ma zaujima ake to moze mat cele dosledky. Za kazdu vecnu odpoved budem vdacna 🙏

Strana
z2
sissy27
29. júl 2022

@bloger prečo zlá reklama pre firmu? Práveže dobrá reklama pre firmu - ako zákazníkovi by to vo mne vzbudilo dojem, že zamestnávateľ chce mať vo firme poriadok a neváha škodu spôsobenú zamestnancom riešiť a nenechá si skákať po hlave. Takisto ako potenciálnemu zamestnancovi by mi to ukázalo, že zamestnávateľ má pravidlá a trvá na ich dodržiavaní. A už je na každom aby sa rozhodol, či chce nastúpiť do kolektívu, kde si ľudia plnia svoje povinnosti tak ako treba a prípadne sa môžu jeden na druhého spoľahnúť, alebo či sa chce radšej zamestnať niekde, kde sa bude flákať a zašívať nie len on, ale zrejme aj ostatní a potom bude treba za týchto flákačov potiahnuť navyše...

viestta
29. júl 2022

@bloger ale ak si zamestnanec, mal by si aspoň zhruba ovládať ZP, vo vlastnom záujme. Svojevprava, svoje povinnosti, práva a povinnosti zamestnávateľa, nemusíš v hlave nosiť každý paragraf od slova do slova, ale aspoň v hrubých rysoch. A keď ho neovládas, tak nedávaj rady, lebo len zavádzas.

bloger
29. júl 2022

@viestta Pozri poznať zákony nie je všetko. Mama mala v obchode takú premúdrenú predavačku. Oháňala sa zákomi na čo všetko má právo. Dokonca sa vyhrážala podniku advokátom. Jej syn je advokát. A výsledok toho všetkého je, že ju prepustili. Preto poznať zákony nie je všetko. Nepomohol jej ani synček.

viestta
29. júl 2022

@bloger tak keď to nie je dôležité, prečo dávaš právne rady?

bloger
29. júl 2022

@viestta To ked napíšem, že súdy konajú dlho je právna rada? Je to len môj osobný názor, že sa to tomu zamestnávateľovi neoplatí. Ja neradím jemu čo má alebo nemá robiť v tom je rozdiel. Autorka sa pýtala a ja si za svojou odpovedou stojím. Nepotrebujem komunikovať s tebou. Toto je o jej probléme. Teda probléme jej muža. Pekný deň prajem.

viestta
29. júl 2022

@brembo hej, aj to s tým odosielaním zamestnávateľa na psychiatriu je len tvoj názor založený na obrovských nedostatkoch povedomia a právach zamestnavatela😅

oblecenie99
29. júl 2022

@bloger Ale je rozdiel, či tá predavačka bola v práve, alebo nie. Lebo keď bola len premúdrelá, tak by jej logicky nielen syn - advokát, ale nepomohol by ani sám pán Boh.

Podobne, ako je na tom teraz manžel zakladateľky. Lebo ak je v práve - tak môže byť v pokoji. Ale ak nie je - a podľa doterajších vysvetlení veru nie je a má prúser ako hrom - tak mu nepomôže ani to, ak by mal tiež syna advokáta. Nie každý zamestnávateľ má chuť naťahovať sa so zamestnancami (mám na mysli napr. malého živnostníka, ktorý zamestnáva tak max 2 ľudí), ale keď sa bavíme o takých väčších klasických zamestnávateľoch, tak tam je to už o inom. Majú právne oddelenie, či externého advokáta, ktorému len posúvajú podklady a on podáva plaťáky cez upomínačky (teraz je to už rýchle - druhá strana sa už nemôže len tak vyhovoriť aby naťahovala čas, aj lacné - je za polovičný súdny poplatok). A keďže títo ľudia majú tendenciu sa zašívať ďalej - lebo čo neprevezmem, neotvorím, neprečítam si, tak to sa ma netýka - tak aj tie súdy prebehnú raz dva, zvyčajne na prvom a poslednom pojednávaní, aj to sa uskutoční len v prípade, ak druhá strana podala odôvodnený a vecný! odpor a ten nezmietnu zo stola. Tri krát žmurkneš a máš právoplatné rozhodnutie na stole a môžeš vymáhať no a odkedy okresali exekútorov, tak môžem napísať, že pracujú rýchlo a efektívne.

nina255
29. júl 2022

@tatehotna
za prve - to nevedel zavolat ze ide k lekarovi ak to mal v plane ? Aj ked mi pride rano zle a do prace sa nedostavim je asi mojou povinnostou hned volat nadriadenemu nech si za mna cim skor najdu nahradu na dany den.. to ze on sa nedokazal ozvat a potom doniesol priepustku ktoru mu samozrejme neuznali je len a len jeho chyba…

Za druhe - aj keby nebol vodic, a len tak nepride do prace a potom uz ani nechce dalej nastupit (samozrejme za predpokladu ze nieje este v skusobnej dobe) zamestnavatel mu moze robit problemy s tym ze mu svojou nahlou nepritomnosotou bez riadneho ospravedlnenia (Choroba, uraz, vazne rodinne dovody atd) sposobil nejake skody ktore chce od neho nahradit… to je uuuplne bezna vec… naco podla teba sluzi vypovedna doba ? Ked chce odist a uz tam nenastupit ma podat riadnu vypoved lebo ked tam len tak prestane chodit aby ho este po tych sudoch netahali - a to nevravim o tom ze s vyplatou ktora mu este ma prist nech sa rovno rozluci…

Ja naozaj nerozumiem co su toto za ludia, raz by som vas chhcela vidiet v kozi zmestnavatela ake to je ked mate nezodpovednych zamestnancov, to keby bol kazdy taky tak mozu vsetko rovno zavriet 🤷‍♀️

emily_666
29. júl 2022

@tatehotna slusni ludia so zamestnavatelom komunikuju 😳😳😳

evica17
29. júl 2022

Za takéto správanie aké má tvoj muž,by som vám priala ten súd a zaplatiť náhradu škody. Keď ste sprostí tak si platte Však keď nechcem robiť a mám už dohodnutú prácu,dám vedieť písomne (poštou napr alebo emailom,) alebo osobne a plynie výpovedná doba. A aj keby bol v skúšobnej dobe, tak slušnosť je povedať aspoň,že neprídem.
A ak šiel k lekárovi,alebo mal akýkoľvek iný dôvod neprísť, tak to treba dať vedieť a nie že neprídem a nech si robia čo chcú.

saxana000
29. júl 2022

@bloger vies ono by stacilo trosku obycajneho chochmesu od daneho cloveka.ked nie som na pristrojoch napoly mrtva nevidim dovod preco by som nemohla dvihnut telefon a zavolat dobry den volam vam lebo dnes nemozem prist do prace..

bloger
29. júl 2022

@saxana000 Prečo to píšeš ako mne? Ja s tým nemám nič spoločné.

veltraud
29. júl 2022

@viestta musim ti oponovat. nie som pravnik, ale dost sa zaujmam specialne o pracovne pravo. Za absenciu nemusi byt prepusteny. Moze byt, ale nemusi. Dokonca som videla pripad, kde zamestnavatel neukoncil pomer cloveku, co si nasiel inu pracu a prestal chodit do povodnej prace. Kazdy den mu proste pise Acka. a tym nezodpovednemu zamestnancovi robi omnoho viac problemov...

pravdou je, ze zamstnanci sa odvolavaju na svoje prava, ale povinnosti uz nevidia

@tatehotna v tomto pripade je vela nejasnosti: 1. preco neinformoval zamstnavatela, ze nepride? ak ho cestou do prace "zrazilo auto", objektivne nemohol, to je obhajitelne...ak mal naplanovane vysetrenie dopredu, je porusenie pracovnej discipliny, ze neoznamil dopredu...aj priepustka - pokial bola z vysetrenia, nemusi ju uznat na cely den...mal by mat v zmluve, ci to zamestnavatel povazuje za porusenie alebo hrube porusenie - neprist bez ohlasenia. Moze to byt na neospravedlnenu absenciu (za jednu sa zvycajne nevyhadzuje). 2. nenastupenie do prace bez ukoncenia pomeru moze narobit velke neprijemnosti zamestnancovi. Ak nechce nastupit, ostava sa len dohodnut. Ak da vypoved on, bez dohody, plati mu 2 mesacna vypovedna (1 mesacna, ak je menej ako rok zamestnany). Ako pisem vyssie, ak len prestane chodit do prace, nemusi to automaticky znamenat zanik pp.

derdia
29. júl 2022

@tatehotna nehnevaj sa do prace sa nechodi ako do chlieva. Ano je rozdiel, pokial havarujes na ceste do prace.. Jasne ze nams dat ako vediet. Ale ak sa na to vyser... Tak je to vrchol drzosti a ja by som osobne takeho zamestnanca vyhodila. A mozno to ani nebolo prvy krat....
Prestav si, ja robim v nemocnici a mam 30 ludi objednanych na odber...a ja si len tak nepidem a plus nedam nikomu vediet... Nikdy by som si to nedovolila. Takze tvoj priatel by za tomal pikat... Asi je to jeho pristup k zivotu, k autoritam k zamestnavatelovi....

derdia
29. júl 2022

@sissy27 ja tak neznasam laxny pristup... Ja by som vsetkych lenivcov a darmozracov a tych co nevedia co sa patri vyhodila...
Ved aka je toto zodpovednost? Normalne vychcanstvo.... Absolutne ho nezaujimalo, ze firma ma zakazky...

evica17
29. júl 2022

@veltraud ak sa smiem spýtať, reči bude mať problém že mal Acka ak nechodí do práce ,keď už má inú a nedal vediet ? Zaujíma ma to

iwesska
29. júl 2022

Uz sa asi nedozvieme,ako to bolo,autorka zrejme ocakavala viac podpory na strane manzela,nez sa jej dostalo😁

viestta
29. júl 2022

@veltraud je to špeciálny prípad, prax býva taka, že po pár dňoch absencii vypoved

saxana000
29. júl 2022

@bloger pardon nejak som sa uklikla nemalo to byt Tebe.

sinkl
29. júl 2022

@tatehotna
Mali sme rovnaký prípad, zamestnanec nám nenastúpil do práce, a nie len jeden deň. Je to samozrejme porušenie pracovnej disciplíny a hrozí pokarhanie.
Čo sa týka náhrady škody, aj keď sa zamestnávateľ vyhráža nie je to také jednoduché ako to vyzerá. Je dôležité či mal podpísanú so zamestnávateľom zodpovednost. A aká kategória zamestnanca je.

tatehotna
autor
29. júl 2022

chcela som vediet ci je mozne ze ho zamestnavatel pozenie pred sud a ake nasledky to moze mat napr. ci dostane za 3 absencie vypoved z dovodu porusenia prac.discipliny. nepotrebujem nazor moralistov co a ako mal a podobne. my s manzelom sme cestny ludia, nikdy pred tym sa nikdy nic ani mne ani manzelovi podobne nestalo. Avsak manzel dostal pracovnu ponuku, ktora sa takpovediac neodmieta a chcel to vyriesit korektne na dohodu, ale zamestnavatel nesuhlasi na co sice ma pravo, ale manzel si nemoze dovolit cakat 2-3 mesiace a prist o super prilezitost. okrem ineho pocas vypovednej doby by z neho bola len handrena babika a lietal by kade tade ako to bolo vzdy ked mal volno, dovolenku ap.

beataxxx
29. júl 2022

Momentalne je akutny nedostatok vodicov, tak asi preto nesuhlasia s okamzitou vypovedou

vevapeto
29. júl 2022

@tatehotna ako zamestnanec ma svoje práva ale aj povinnosti ☝️ Z toho čo píšeš má zamestnávateľ právo na náhradu škody, on to dobre vie, preto sa skúste mimosúdne dohodúť. Správanie sa ako 5 ročné decko prejde len do určitého veku, nech sa muž nad sebou zamyslí.

kitycat
29. júl 2022

@tatehotna wtf, tak on tam vazne maval priepustkou s razitkom od doktora po vstupnej prehlidke do noveho zamestnania? 🤣🤣🤣

Ked ste taki cestni ludia tak to hadam manzel utiahne na 2 mesiace oba uvazky.. To mi hlava neberie toto zmyslanie

evica17
29. júl 2022

@tatehotna to sa inak rieši a nie takto.

janne318
30. júl 2022

@tatehotna pýtaš sa, či môže zamestnávateľ pohnať tvojho manžela pred súd. Jednoznačná odpoveď: áno, môže. Otázka je - s akým výsledkom súdneho sporu? Ono je to tak. Každý môže každého "pohnať pred súd". Sused suseda, decko rodiča, brat sestru, zamestnávateľ zamestnaca alebo aj zamestnanec zamestnávateľa. Právo podať žalobu má každý. Aj ty. Môžeš pohnať pred súd, kohokoľvek si zaumieniš. Relevantné ale je - je tá žaloba dôvodná? Spôsobil zamestnanec zamestnávateľovi skutočnú škodu? V akej výške? Existuje medzi škodou a počínaním zamestnaca príčinná súvislosť? Dokáže zamestnávateľ vzniknutú škodu vyčísliť a preukázať? Na tieto otázky ti tu neodpovie NIKTO. Nikto tu nemá kryštálovú guľu, aby si z nej dokázal vyveštiť rozhodnutie súdu. V tejto chvíli to nevie ani súd samotný. Toľko k tvojej otázke.
A k tvojim argumentom ohľadom novej príležitosti - dávam do pozornosti, že existuje aj niečo, čo sa volá skončenie pracovného pomeru DOHODOU. Lenže tú DOHODU treba najprv navrhnúť, vieš? A možno by s ňou zamestnávateľ dokonca aj súhlasil. Pracovný pomer by ukončili ku konkrétnemu dátumu, podali si ruky - a zbohom. Aj s úsmevom na tvári. Postaviť sa k situácii treba zodpovedne a v súlade s právom. Komunikovať a navrhovať riešenia. A hlavne nezabúdať, že každá palica má dva konce.

sinkl
31. júl 2022

@tatehotna čo sa týka tvojej otázky, či môže zamestnávateľ pohnať tvojho manžela na súd, tak áno, môže.
Čo sa týka vyčíslenia náhrady škody, verím že to zamestnávateľ vie dokázať. Ale ....
Aby mohol žiadať náhradu škody od zamestnanca, je potrebné aby mal s manželom podpísanú dohodu o zodpovednosti. Ale napr. Kategória zamestnanca 1, nemá žiadnu zodpovednosť a tým pádom nemôže zamestnávateľ žiadať náhradu.
Po troch absenciách resp. 3 pokarhaniach, môže dať zamestnávateľ výpoveď na základe opakovaného porušovania prác. disciplíny.
Ale podľa toho čo píšeš, zamestnávateľ potrebuje šoféra. A zo zákona má právo aj na to ponechať si zamestnanca po výpovednú dobu, kým nájde náhradu za neho.
Na druhej strane zamestnanec má toľko práv....že až mi to prišlo nefér voči zamestnávateľovi. Nám jednoducho zamestnanec nenastúpil do práce a povedal že už nepríde ak mu nezmeníme druh práce. Riešili sme s inšpektorátom práce. Aj napriek tomu sa nám to nepodarilo vyriešiť. Museli sme ho oficiálne 3x vyzvať aby prišiel do práce a keď neprišiel tak až potom dať výpoveď. My sme to riešili výpoveďou, no plat do doby výpovede aj keď neprišiel do práce počas posielania upozornení sme mu museli dať. Takže záver:
Tvoj manžel má možnosť dať výpoveď ale s odpracovaním výpovednej doby
Alebo dať výpoveď , či nedať výpoveď a jednoducho neprísť do práce a čakať na výpoveď od zamestnávateľa. No je to absolútne neetické správanie a zamestnávateľ nemôže s tým nič urobiť (myslím donútiť zamestnanca prísť do práce) ale môže to riešiť súdne za ušlý zisk, náhrada škody, úmyselne poškodenie mena....či tak ale urobí je otázne, lebo dnešné súdy....

Strana
z2