icon

Závisť v práci kvôli dovolenkám/peniazom

24. sep 2023

Ľudia sú závistlivý, čo si budeme hovoriť, vidno to aj tu na MK, keď niekto spomenie, že dcéru lepšie oblieka alebo jej kupuje drahšie veci. Viem, že je to prirodzená ľudská vlastnosť a niektorí s tým majú väčší problém. Pri tejto diskusií ju prosím odložte a prosím len príspevky z vlastných skúseností.
V práci máme celkom fajn kolektív - bez problémov, nikto nevie o mojej finančnej situácií. Žiaľ chodím na dovolenky raz - 2 krát ročne cez pol sveta. Cena dosť stúpa, Chorvátsko to proste nie je. Nikomu to nehovorím, poviem mesiac pred odchodom. Utajiť sa to nedá, keďže istý čas chýbam v práci a je to viac ako týždeň, čiže všetci vedia kde som. Je trošku cítiť závisť z ich strany a padli aj otázky odkiaľ sú na to peniaze.
Zaujíma ma, či ste sa tým stretli aj vy ? Bude to tak v každom kolektíve ?

katica06
24. sep 2023

@scila už zas je socka, každá čo nemá na dovolenku pri mori v exotike 2x ročne. Kam táto spoločnosť speje?

aurora33
24. sep 2023

@sono2 opisovanie vytvára závisť? My sa skôr inspirujeme, akože fakt neviem kde robíte keď sa závidí aj toto.

oliverceky
24. sep 2023

Kde ste boli?

janka95
24. sep 2023

Poznám to ale čo ich do toho . Ja som síce nikdy veľa peňazí nemala. Roky mi trvalo kým som sa dakde dostala. Ale tento rok sa mi podarilo ísť na 3 dovolenky a v stredu idem do Paríža. A vedia to všetci ja nemám čo tajiť. Je to môj život, plním si sny , chcem si ho užiť nie prežiť. A ked to niekto nevie stráviť je to jeho problém , každý je strojcom svojho šťastia. Niekto má rád peniazena účte, niekto si kúpi auto. Ja idem na dovolenky. A to som obyčajná pracujúca matka. :- )

nwnw
24. sep 2023

Za hentaku drzost, by som im povedala: Nepoviem odkial na tomam,lebo by ste tam chodili aj vy a musela sa pozerat na vase xichty. Na sprostu otazku sprosta odpoved

rebrambora
24. sep 2023

Dovolenkujeme zhruba kazdy stvrtrok. Raz a detmi, raz bez a tiez vsetci vsetko vedia. Nikdy som necitila zavist, nemozes si to len rozmyslat?

eleanor2510
24. sep 2023

@autorka "utajit sa to neda, kedze chybam v praci" akoze ostatni kolegovia si dovolenku neberu? Ved predsa kazdy ma narok na dovolenku, dokonca aj dva tyzdne v kuse podla zákonníka, tak im prosto len povedz, vtedy a vtedy si vyberiem tolko a tolko dni dovolenky a hotovo. Odkial vedia, kde si pocas dovolenky, ak im to sama nepovies? Nemusis im predsa oznamovať miesto pobytu, ani nadriadenému, ani nikomu

stanulienkat
24. sep 2023

Treba povedať, že dovolenku ti zaplatil milenec. A zakaždým iný.😁

ness222
24. sep 2023

Ja pracujem v statnej sprave, tiez cestujeme prevazne do exotiky a ked ideme tak aj na 3 tyzdne, a sice necestujeme ako backpackeri, ale stale si vieme tu dovolenku spravit relativne budget friendly. Vacsina mojich kolegyn si nemoze taku dovolenku dovolit uz len z toho dovodu ze jednoducho nevedia v tom chodit, nevedia ako si naplanovat dovolenku na vlastnu past, zabookovat si ubytovanie, nevedia jazyk a myslia si ze taka dovolenka stoji 5000€ na osobu, lebo ony poznaju iba Turecko cez cestovku. Po prvych dvoch dovolenkach ked som postrehla zavistlivy ton som prestala hovorit ze niekam ideme, a chvalabohu nikto okato nevyzveda kde som, takze myslim si ze bez problemov sa to da utajit ked clovek chce 🙂

kornelies
24. sep 2023

Cestujem, nepridavam fotky na socialne siete, NECHVALIM SA. Nemam potrebu si riesit komplex menejcennosti ako dost ludi, ktori trpeli chudobou a teraz sa ukazuju. Mne ich je luto.

viera27
24. sep 2023

@kornelies to ja zase milujem,ked moji znami pridavaju obsah z dovoleniek. Jednak ma to inspiruje. A za druhe,ked tam potom idem ja,pytam itinerar a rady. Absolutne by mi nenapadlo brat to ako liecenie nejakeho komplexu. Navyse castokrat (vratane nas) uz ludia necvakaju len tak debilne fotky pri bazene,ale fakt pomaly umelecky ladene,krasne nezname zakutia s popisom. V zivote by mi nenapadlo,co vsetko sa da v tej,ktorej krajine vidiet.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Autor odpoveď zmazal
kornelies
25. sep 2023

@viera27 Zalezi na cloveku. Ti, ktori sa nevystatuju, s tymi dokazem hodiny preberat ich dovolenku. Ostatnych mi je luto. Mam co to precestovane a hovorim o svojej dovolenke, len ked maju uprimny zaujem. To uz dokazem vycitit.

muchotrafka298
25. sep 2023

Nerozpravam kam idem ani s kym. A uz vobec nehovorim, kolko dovolenka stala. Nikomu, ani rodime alebo kamaratom na otazky ohladom cien neodpovedam.

kvetinka75
25. sep 2023

nemám pocit, že by siľudia závideli. Aspoň v mojom okolí nie. Ale mám pocit, že niekto sa potrebuje ,,pochváliť ,, a potom asi neprídu adekvátne reakcie, tak to zvaľuje na závisť. Ja cestujem niekoľkokrát do roka, máme nové auto, obliekam si kvalitné veci ale nikomu to neoplieskavam o hlavu. A ani nevidím dôvod o tom hovoriť niekomu, s kým sa stretávam alebo sa chváliť. Ak sa niekto spýta, kde som bola na dovolenke, tak poviem. Okolo mňa ľudia cestujú, kupujú si nové kvalitné veci a nikto sa tým nechváli. Berieme to normálne.

sono2
25. sep 2023

@aurora33 tak myslím že by som si nerobila dobre meno keby som zviditeľnovala majetok, chválila sa. Pokiaľ sa ľudia nepýtajú, nešírim sa.
Sama chválu nemám rada.

autor
26. sep 2023

Mám prácu, kde počas mojej neprítomnosti treba zástup. Viac menej pro forma, keby sa niečo súrne diaľo a nevedia vyriešiť, tak ma tím skontaktuje. Čiže preto vieme všetci kam kto išiel ak je to týždeň a viac. Nikto však prácu za daného človeka neurobí, čiže nie je to o tom, že by bol niekto nahnevaný, že musí robiť za dvoch.
Naše cesty vychádzajú približne 4000-5000 eur/ osoba. Idem s manželom. Počas roka mám aj menšie dovolenky také klasické all inclusive po Európe/severnej Afrike, spoznávačky v Európe, welness pobyty na Slovensku. Nikomu som sumy nepovedala, ale zistiť si vedia. Za rok minieme dosť.
Dnes znova taký čudné pohľady, keď sa ma kolegyne pýtali, kedy to odchádzam. Mám pocit, že je kvôli tomu nami drobná priepasť. V práci som takmer 3 roky.

muchotrafka298
26. sep 2023

Nemyslim si, ze treba kolegom hovorit kam clovek ide. Mam dovolenku a hotovo. Lebo oznamit to musis a nadriadeny dovolenku schvaluje. Ked mas taky kolektiv ako mas, cim menej vedia, tym lepsie.keby sa nieco surne dialo, kontaktovat ta mozu pisomne alebo telefonicky. Ty odpovies podla moznosti.je prirodzene ze ludia zavidia. Zavist je proste ludska vlastnost a tu je to taky fenomen. Odobne neznasam ked ludia povedia, ze zavidia v dobrom. Zavist nikdy nie je pozitivna.

lienka.7
26. sep 2023

@autorka nechápem tvoju potrebu kolegyniam oznamovať, ze som akurát v Keni na safari (keby otravovali na dovolenke)... je šum a fuk kde si, keď máš dovolenku.

sense
26. sep 2023

Ale ved nie je povinnosť oznamovať v práci kam ideš na dovolenku? Mam nahlásení dovolenku a je len na mne kam pôjdem. A keď sa spýtaj tak co jasne idem oddýchnuť, potrebujem. Vypnúť atď a nikto nemusí vedieť ze som niekde na Borabora alebo v Južnej Afrike na 3 tyznde na poznávacie dovolenke za 5kk

bluka2
26. sep 2023

Tak s týmto som sa vôbec nestretla. Tu v Nemecku sú práve môj šéf aj kolegyňa na pracovnej ceste, ale všetci vieme, že si to skombinuju s dovolenkou… teraz máme september. Už boli títo dvaja aj na Fidži tento rok a ďalej si uz nespomínam. To čo spomínaš sa tu každopádne deje viac než 2 krát do roka a nikoho to nezaujíma. Okrem toho, že si v sychravých časoch kľudne aj pošleme fotky z druhej pologule a smejeme sa na tom, ako to bolí naše oči 😀
Máš teda nejakú prácu, kde zarabas signifikantne viac než oni, že máš tento problém? Alebo ak máš nejakú menej dobre platenú prácu a teda kolegov, čo si toho nemôžu veľa dovoliť, na čo ju vôbec robíš, keď si zabezpečená? Uvazujem, ako sa dá vôbec dopracovať k takému problému

klip0
26. sep 2023

To len mne príde že si sa prišla aj sem len pochváliť ?

A ešte že si tá istá s tou dokonalou dcérou v drahom obleceni ?

bluka2
26. sep 2023

@klip0 aha, to je zas ta s nadpriemerne oblečenou dcérou?

eleanor2510
27. sep 2023

@autorka ja úprimne stále nerozumiem. Už som raz napísala: na dovolenku má zo zákona nárok každý, tvoje kolegyne necerpaju? Po druhé, nemáš povinnosť oznamovať, kde si, kolegovia, vtedy a vtedy mam dovolenku, ak by niečo bolo treba, volajte. Nic viac nemusis povedat. Tiez sa mi zda, ze si si tu vyrobila pseudoproblem, aby si sa mohla pochvalit.

autor
27. sep 2023

@eleanor2510 je iné keď si k dispozícii v našom časovom pásme a oddychujes, čiže máš čas ak ťa niekto kontaktuje, mu odpovedať. Tu ide aj o náročnosť dovolenky, možnosť ozvať sa raz denne kvôli programu a tiež posun času. 9 hodín rozdiel je proste dosť. Zrovna volať do Číny alebo Peru nie je dobrý nápad pre obe strany.
Ak si to nezažila, tak nepochopis.

muchotrafka298
27. sep 2023

Samozrejme, to mas pravdu, ze riesit veci s posunom vyraznym casovym nie je nic moc (hlavne ak Ta vyrusia v noci ked spis). Ale telefon sa da vypnut, pripadne napisat v kratkosti, ze sa ozves neskor. Prepac, ale pride mi to ako chvalenkarstvo, uz len ako pises, ze tvoje dovolenky stoja 5-6 tisic na osobu. Nechaj si to pre seba alebo pre ludi, ktori ti nezavidia. Nerozpravaj to v praci, ked ich to tam drazdi. Ja napriklad nemam zastup na svoju pracovnu poziciu, pocas dovolenky pozeram 1 x denne emaily s tym, ze surne veci riesim okamzite, ostatne pockaju. Neda sa mi momentalne inak.

aurora33
27. sep 2023

Podla mňa robíš zbytočnú tragédiu z úplne obyčajnej veci.

eleanor2510
27. sep 2023

@autorka, sama si povedala, ze zastup je pro forma a volaju len v mimoriadnych pripadoch, tak z tvojich prispevkov usudzujem, ze to nie je na dennej baze. Ako napisala muchotrafka298 predo mnou, telefon sa da vypnut a riesit sa da vtedy, ked mas cas. A ked mas v praci taketo problemy, tak niekde je chyba, bud zarabas vyrazne viac a nezavidia ti ani tak tie dovolenky, ale plat, alebo je proste problem v ludoch. Mas moznost si s nimi sadnut a na rovinu sa porozpravat, pozrite, chodim na dovolenky, mam na to, vy zase mozno mate ine veci, ktoré ja nemám, nezavidme si. Ak sa s nimi porozpravat neda, v takom kolektive by som robit nechcela. Teda ak ta naozaj natolko trapi, ako tu pises. Ak nie, mala by som v pazi a robila si svoju robotu

laurita285
27. sep 2023

Akože ja chodím na dovolenky za 20tis eur a žeby mi niekto závidel, či už v práci alebo v sukromnom živote to si teda nemyslim 😀 😀 nenamýšľaš si to?