Ako sa vysporiadať so závisťou

2. sep 2022

Ahojte. Neviem ani kde začať. Mame s manželom niečo po 30-tke, 2 ročného synčeka a som momentálne tehotná s druhým. Bývame v byte. Ale v poslednej dobe je mojim veľkým snom rodinný dom. Mat dvor, kde by sa deti mohli hrať a vo vnútri viac miesta. Väčšiu obývačku a kuchyňu. Momentálne ale pre nás nie je vhodný čas. Ja na materskej, tehotná, ledva sa dokážeme postarať o byt. Situácia s cenami domov je aká je. Problém je, že mám pocit, že okolo nás každý buď stavia dom, kupuje dom, sťahuje sa do domu. A ja žiarlim. A je mi to ľúto. Nechcem zažívať take pocity, ako sa zbaviť závisti? Neviem to ovládať, hoci si uvedomujem, že o pár rokov by bolo načasovanie lepšie. Plus je tu niekto taký, komu bývanie v byte vyhovuje? Mam pocit, že v poslednej dobe chce každý dom. Aj nás sa stále niekto pýta, ci sme stále v byte, ako keby to bolo niečo hrozne.

mandzula
2. sep 2022

Ja napriklad tuzim ist byvat do bytu, byvania v dome mam uz plne zuby, uz ma nebavi vecne nieco opravovat, kosit, hrabat tony listia a odhadzovat sneh. Chcem byt ta, co bude somrat, ze mesto neodhrabalo chodnik.😀

viestta
2. sep 2022

Ja nestaviam, ak ta to ukludni. Takže nie všetci stavajú.

elizabet173
2. sep 2022

ja mám dom a nevýslovne sa teším do bytu. Dom totiž nie je len deti na dvore na trampolíne a ty na terase s kávičkou. O pár rokov sa ti deti na tú trampolínu aj na ten dvor vybodnú. Ak nevýslovne túžiš po dome, mohli ste druhé dieťa odložiť, ty ísť do práce, mali by ste väčšiu šancu dostať sa k domu. Ale ak ťa to príliš žerie, prečítaj si pár článkov o maminách, ktoré trávia dni a noci na detskej onkológii, vystresované do krajnosti, či ich dieťa prežije, doma druhé, ktoré stráži, kto môže a prestaneš riešiť blbosti

mandzula
2. sep 2022

@elizabet173 kym sa na tu terasu clovek prebojuje, uz na tu kavu ani nema chut.😀 Snivam o tom, ze vybehnem z vchodu a zasadnem do kaviarne plnej ludi.

jajanka31
2. sep 2022

Ja ti odpoviem, mam rada bývanie v byte. Bývalá som aj v dome. A hneď ti napíšem negatívne veci. Veľa upratovania, či už v nutri alebo vonku.uz to nie je 60 metrov ale 130.. veľký rozdiel. Upratovať a starať sa treba aj o exteriér. Co trvá čas a peniaze. Nie som lenivá ale deň má vždy len 24 hodín a ja sa rada venujem aj iným veciam než len starostlivosti o bývanie. Ďalšie negatívum je cena. Byt si vieš dovoliť napríklad aj v strede mesta ale dom v strede toho istého mesta je už iná cena. Potom energie, mne je v dome vždy zima. Možno nejaký moderný dom s podlahovým vykurovaním, ktoré si nastavujes na dialku je aj teply ale zas také systémy aj niečo stoja. Ďalej ja by som sa v dome sama bála. Ďalšia vec áno je väčší ale to tiež znamená ze budeš kupovať viac veci ktoré možno ani nepotrebuješ. Nebudeš vyhadzovať veci ktoré si už nepoužila aj 10 rokov len ich budeš skladovať lebo budeš mať kde.
Iste aj dom má výhody. Ale ja som šťastnejšia v byte. Aj tak sú deti väčšinou s rodičmi keď sú malé, keď sú väčšie tak sú s kamarátmi. A veľmi skoro odíjdu na školy brigády atď.. a ostávajú prázdne veľké domy. Ľudia natlacili veľa peňazí do domu. Možno celý život splacali hypo, možno si kopec veci nedopriali lebo dom a záhrada si vždy niečo pytali..a nakoniec v dome ostanú dvaja.za mňa byt a výlety..

oli18
2. sep 2022

Naco ti je dom? Ved pre vacsinu naroda to je len noclaharen. Do 17tej v praci, v druzine a cez vikendy na vyletoch. Uzivaj si svoj bytik a bud spokojna.
Nemas co zavidiet, dom je celozivotny pozierac penazi.

mikadooo
2. sep 2022

Ja som veľmi chcela dom, až kým som si neuvedomila, že ledva zvládam (a občas nezvládam) svoju bytovú domácnosť 😁. Potom som si uvedomila, že túžim po niečom, čo keby som mala, tak by som akurát tak nadávala ako chorá vrana 😄.

asanti55
2. sep 2022

No poviem ti okolo rodinneho domu jej nonstop nejaka robota kamarat ho ma postaveny svojpomocne uz 10 rokov ale do dnesneho dna stale nieco preraba, stavia altanok, zveladuje chodniky, striha zahradu a ze je unaveny jak pes ani cas na kavu so mnou nema. Ja som zvazovala bud kupu domu alebo bytu a vyhral byt sice vacsi s dvoma kupelnami peknym balkonom a som spokojna nemenila by som. Predtym som mala byt s predzahradkou ale uz tolko ani nevladzem neustale strihat vsetky kriky atd. takze mam vacsie pohodlie. Treba zvazit pre a proti a cas vsetko vyriesi 🙂

aaadkaaa
2. sep 2022

Ja som vyrastla v byte a bolo to super, okolo vsade kamosi, prace tam vela nebolo, aj tak som tam skoro nebola...teraz som v dome a ja to neznasam. Upratovat stale, lebo izby su vacsie, dvor ani nekomentujem, zahrada detto. Kopec roboty, stale sa nieco kazi, kedze to nie je novostavba. Kurime drevom, takze dalsia robota navyse, ale plyn alebo elektrina pri dnesnych cenach tiez ziadna vyhra... kym si sadnem na terasu, musim ju pozametat, lebo za ten tyzden, co som sa tam nedostala, tam napadalo akurat tak listie zo stromov a prach...a takto je to so vsetkym... ja by som sa do bytu vratila okamzite. Prides z prace, pustis robota, telku, otvoris radler...ja ked som prisla z prace, tak som otvorila garaz, vybrala kosacku alebo hrable alebo motyku, v zime lopatu... takze tak

stannkal
2. sep 2022

Áno každý chce dom lebo je to cool a romantické, aj ty to máš zidealizovane, vidíš len pozitíva. Skus si napísať všetky pre a proti a uvidíš ci ho ešte stále budeš chcieť. Ja by som tiež veľmi chcela dom ale len v prípade ze by bol v meste a mohla som si dovoliť niekoho kto by mi upratoval a staral sa o záhradu. Ináč by som skončila ako otrok domu a to mi za tých pár pekných posedení v záhrade nestojí.

mpg
2. sep 2022

V rodinnom dome je viac rôzných prác a pri takých malých deťoch ako budete mať, by ste to ani nestíhali, v byte je menej práce a s deťmi sa dá ísť na ihrisko, do parku, tam nie je čo závidieť.

dilino
2. sep 2022

@oli18 tak ako píšeš zrač penazí vždy niečo jedno kúpiš opravíš zrenovuješ a už druhé ťa čaka.Súhlasim stebou.

ysseba
2. sep 2022

Jooooj, ja som spokojná v byte. Moje dve blízke kamošky z detstva sa nedávno odsťahovali do satelitu pri Bratislave. Akurát pred dvoma týždňami sme u jednej boli. Vyhodnotila to tak, že kým príde domov z práce z BA, tak je pol 6, že keď sedí na terase, tak jedny susedia kosia, druhý susedia hučia, tak po pol hodine si ide tú knihu čítať dovnútra a pozatvára okná. Inak tieto domy čo sa teraz stavajú v tých celých štvrtiach, ja neviem, ale vôbec nemám pocit toho čo od domu očakávam. Táto kamoška - domy mala naokolo - vpredu, zozadu, z oboch strán, delené plotom, síce betónovým, ale aj tak som mala pocit, že každé slovo, každý smiech, plač dieťaťa počuť. A samotné tieto nové domy tiež. My máme byt 80m2, oni dom o 20m2 väčší. Tým, že je to bungalov, som mala pocit, že som v byte. Potom mám krstnú mamu, ktorá si zvlášť vybrala a kúpila pozemok a sami si postavili dom. Dvojpochodový. Nie je to žiadna takáto novovzniknutá štvrť a to je už o inom, to sa mi páči. Ale nemenila by som s ňou. Ja som spokojná v našej peknej, celkom veľkej novostavbe v mojom rodnom meste s ľahkou dostupnosťou všade 🙂 A tie dvojdomy, tak to ani nekomentujem, to je úplne strašné podľa mňa.

bessie12
2. sep 2022

zila som v dome aj v byte a teraz znovu som v dome ( radovom ). A za seba mozem povedat, ze lepsie mi je v dome. Dvor nemame velky, mame malu zahradku, nejaka praca sa vzdy sice najde, ale nie je toho vela. V byte mi je tesno. Vsade vsetko pocut. Ked si niekto prdne, hadky, plac a krik deti, prerabky bytov ani nehovorim - na to som doslova alergicka.

tomikejt
2. sep 2022

My máme 3 izbový byt, ten chceme budúci rok predať a kúpiť 4 izbový byt 😄 dom neriešime vôbec, kamoši teraz stavajú a keď vidím čo ich to stojí nervov ... Nezávidím ani trochu. Áno bolo by to pekné keby mohli deti od rána len tak vybehnúť na dvor, kavička na dvore atď.. ale druhá strana je tá že na dome stále niečo je čo treba robiť, a na to my nemáme čas ani chuť.

elizabet173
2. sep 2022

@bessie12 nie v každom byte je všetko počuť a môžeš kúpiť byt nový alebo prerobený, ale to je vec názoru a tiež v každom životnom období človek preferuje niečo iné.

elizabet173
2. sep 2022

@ysseba život v satelite, kde má pozemok 300-400 štvorcov je psycho. Obohnaný betónovým múrom, žiješ ako v škatuli. A ak ti cesta do práce trvá hodinu a pol, plus rozvážať deti do školy, škôlky, na krúžky...nikdy by som do toho nešla, aj keď chápem, že aj tam môže byť niekto šťastný.

dilino
2. sep 2022

Ja bývam tiež v dome vyrastala som v byte. Ale v dome to vždy robota či je leto, jeseň, jar, zima vždy. Ked sa TI v dome niečo pokazí musíš si všetko riešiť sama. Kúpiť volať opravára. V byte je tak že je tam väčšinou správca alebo domovník tak sa postará je to už v nájme. Kúrenie musíš kúriť plyn, alebo drevo drahé. Každý deň, robota ak je záhradka ešte viac roboty.MY sme išli bývať do domu hlavne kvôli postihnutej dcérke lebo dom je bezbariérový aby sme s ňou mohli ísť na terasu na dvor. Ale ked že zomrela mi dvaja by sme išli bývať aj do paneláku neprekážalo by mi to ani jemu. Pri čom ked bývaš v paneláku prídeš z roboty a máš pokoj. A veru niektoré byty novostavby sú určite podľa mňa lepšie ako domy.

bessie12
2. sep 2022

@elizabet173 ano to viem. Alebo ked si ho chces dat odhlucnit, tak dalsich par tisic € v keli. Ale keby som si mala vybrat byt napr. za 150 000€ alebo dom, tak jednoznacne beriem dom.

kubkovamama
2. sep 2022

To že závidíš a žiarliš nie je v poriadku.Chcela by si..Každý niečo chceme a ak je to reálne a v norme, treba za tým ísť. Ja som napr.snivala o vlastnom bývaní.Akomkolvek.Za garzónku 25m⁴ by som bola nevýslovne vďačná.Obcas si treba vážiť čo máme.

evabb35
2. sep 2022

Keď som išla z domu poschodového, štvorizbového, s veľkou záhradou do bytu /maličkého/, strašne som si to užívala. Odrazu toľko voľného času. Žiadne polievanie, obstrihávanie, okopávanie, odpratávanie snehu...žiadne schody, okná som mala umyté za chvíľu...upratovanie bytu ma strašne bavilo...strašne ma bavilo prerábanie bytu. V dome to upratovanie nemalo konca a každá rekonštrukcia na dome bola strašne nákladná a hlavne na dome bolo treba stále niečo opravovať a dokupovať...či už do záhrady alebo do bytových priestorov...také to bolo únavné a na výlety a cestovanie nebolo času nazvyš. V byte samozrejme bolo aj viac susedov, ktorí boli komunikatívni, spoločenskí, s mnohými sme si rozumeli...dieťa malo kopec kamarátov rovesníkov, stále bol niekto vonku, s kým sa dalo zabaviť...v dome bolo susedov len zopár, prakticky sme sa ani nestretávali, len sme sa pozdravili pri nastupovaní, vystupovaní z auta, ak náhodou sme nastupovali v rovnakom čase.

komplikovana
2. sep 2022

vsetko ma vyhody aj nevyhody, zalezi na tebe ako sa k tomu postavis. Prestan pozorovat okolie, ze vsetci chcu domy. Moze to byt, aj nemusi byt pravda. Akceptuj momentalnu situaciu, a ak tak strasne chces dom, hod pokec s manzelom a pripravte si nejaky spolocny projekt.

amanta5
2. sep 2022

Prečo sa to stalo tvojim veľkým snom? To je základná otázka. Naozaj túžiš bývať v dome, alebo je to skôr tým že to robí mnoho ľudí v tvojom okolí?
My sme sa sťahovali z bytu v Ba do domu na dedine pri BA, ale obaja s manželom sme to chceli vedomí si zodpovednosti, ktorú to prinesie. Nebývame v satelite, je tu normálna občianska vybavenosť, do školy a obchodu sa dostanem za pár minút pešky.... Atď... Treba si rozmyslieť, kde presne bude ten dom lebo inak to môže skončiť tak že aj po chleba budeš musieť sadnúť do auta...
Ale teda dôležité je čo chce aj tvoj muž. My sa na starostlivosti podieľame spolu, domácnosti i záhrady... keby som bola na to sama, tak by som do toho nešla...
Porozmýšľaj prečo potom túžiš a porozprávaj sa s partnerom po čom túži on... To je zaklad 🙂

evabb35
2. sep 2022

Keď som bývala v dome asi najviac mi vadila závisť ľudí, ktorí bývali v byte.

elizabet173
2. sep 2022

@evabb35 v živote som ju nepocítila, ani ju nepociťujem

elizabet173
2. sep 2022

@bessie12 píšem o bytoch, ktoré nikdy neboli odhlučnené, ale nepočuť tam žiadne splachovanie od susedov, vysávanie, pračku a pod. Sú byty a byty, bola som v novostavbe, kde boli steny hádam papierové. A bola som veľa krát v tehlovom byte u mojej tety, kde nepočuješ nič. Ja mám dom, vlastne väčšinu môjho života som prežila v dome, u mňa jednoznačne byt. Ja som ale typ, ktorý záhrada nezaujíma, ovocie a zelenina absolútne, ani kvety, ideál sú ihličnany, neopadávajú z nich listy a zopár záhonov s kamienkami - netreba kosiť. V prírode som veľa často, ale vo voľnej prírode, nie na dvore a v záhrade. Moji rodičia by si bez váhania vybrali dom, takže každý to má ináč.

bessie12
2. sep 2022

@elizabet173 ano kazdy to ma inac. S tym suhlasim. Priatel ma to iste co ty, tiez nema rad pracu okolo domu. Najlepsie pre neho by bolo dat vsade beton 😂 ale ja som proti tomu. Mna bavi sa hrabat v zemi, pestovat kvety, zeleninu, ovocie. 🙂
Co sa tyka tych bytov, tak u nas v byte vsetko pocut. Preto som rada, ze byvam opat v dome.

kukulienka999
2. sep 2022

Je pravda, že deti sa na dvore vyhrajú same a ty si mozes takmer v klude piť kavicku, aj na rodinne akcie je to ako stvorené, to fakt milujeme, aj tu atmosféru celkovo, že sa k nám ľudia tešia za oddychom. Dom má veľa pozitív, ale teda aj negativ. Jedno dokončíš, druhé treba začať. O vnútornej časti ani nevravim, upratovanie podľa mna náročnejšie, lebo z dvora si donesies viac neporiadku dnu/pri detoch/
Okna a vonkajšie žalúzie sú pre mna už ako za trest, vecne to mame zaprášené 😁 zametanie chodníkov po kosení, samotné kosenie, polievanie kvetov v kvetináči, utieranie prachu z parapiet, udržiavať terasu cistu, aj o okrasnu časť sa treba starať, lebo burina ti vyrastie aj keď dáš foliu pod okrasny kameň. Hracky po malom odkladať, a to nehovorím, keď ma ísť búrka beháme po dvore ako zmyslov zbavení, čo môže vietor odfuknut 😁😁 keď k nám niekto príde vždy chvália, ako mame pekne udržiavané, ale koľko je za tYm našej prace…. Som druhý krat tehotná a poviem ti aspoň na 2 roky by som brala byt a radšej nejakú mini chatku, kde by sme sa sli raz dvakrát do mesiaca vychillovat. Dom mi je teraz viac na obtiaž. Tak možno nie dom, ale skuste o chatke premýšľať, alebi záhradku, keby Vám financie dovolili😊 dom je veľký záväzok stále treba niečo robiť

lucinka1988
2. sep 2022

nám bývanie v byte maximálne vyhovuje, mame veľký 4i byt v peknej časti BA, dve deti, všetko na skok, a každou chvíľou aj vyplatenú hypo..Potom chceme kúpiť další byt deťom a zvyšok šetriť na byt pre druhého..Čo by sa až tak nedalo, keby sme bývali v dome a splácali 300tis hypo..hovorím stále o okoli BA. Nikdy som netúžila bývať v dome, ide mi na nervy aj to, že musím každú chvíľu upratovať v byte, nie ešte sa starať o dom a dochádzať..My chceme voľne chvíle tráviť na výletoch a dovolenkách, nie pracou v dome..Podľa mňa sa bývanie v dome dosť preceňuje- viem to na základe skúsenosti ľudí z blízkeho okolia, ktorý majú dom..Každý má na to svoj pohľad, ale teda- vždy je niečo na úkor niečoho. Deťom nestačí dvor v done, aj tak chcú ihriská a byť s inými deťmi..Nechcem písať samé negatíva na dom, koniec koncov- v dome som nebývala, len píšem svoj pohľad- nám a našim deťom stačí veľký priestranný byt, 5km od bytu záhrada s bazénom, výlety, dovolenky a kľud☺️

amanta5
2. sep 2022

Stále nerozumiem koľko času sú ochotní ľudia obetovať činnosti ako je upratovanie, a jedno či ide o byt alebo dom. 🤔 Treba si veci ulahčovať.. Napriklad v našom dome nemáme takmer žiadnu odkrytú časť nábytku, všetko máme uzatvorené... Utieranie prachu teda takmer neriešim. Nemáme doma hraburdy, nábytok vybraný tak, aby sa pod neho v pohode zmestil robot a vysával. Okrem pravidelného upratovania kúpeľne takmer nič z upratovabia neriešim. Raz za čas ešte okno v dennej časti domu umyjem. V záhrade detto, minimum kvetináčov, všade natiahnutá závlaha. Keď treba muž pokosí, ale všetok bordel je v kosačke, nič nemusím zamerať. Aj to už muža lámem na robotickú kosačku, ale on rád kosí, tak nech 😁 Trampoška pre deti upevnená, hračky si decká vždy musia po sebe sprátať do záhradného domčeka... Hoc máme dom so zahradou, ale my cez víkendy beháme aj k starkým a na výlety... rozhodne neupratujeme ☺️
Na našej ulici majú baby kamošov, takže buď sú u nás alebo u susedov na dvore... tak sme v kontakte aj so susedmi...
Keď sme bývali v byte mali sme to rovnako 🙂