icon

Zdravotné riziká z dlhodobého cestovania za prácou

erika214
30. jún 2025

Ahojte, mám možnosť novej práce od septembra. Problém je, že by som musela denne dochádzať vlakom 80km tam a 80km späť. Presťahovanie nehrozí z rodinných dôvodov. Bojím sa však, že sa to odzrkadlí na mojom zdraví. Máte skúsenosti alebo viete o niekom, kto mal z dlhodobého cestovania zdravotné potiaže? Aké to boli? Na čo sa pripraviť?

viestta
30. jún 2025

Ked k tomu pristupujes takto, tak to aby si sa pripravila naozaj na vsetko...

ha_ha
30. jún 2025

@erika214 80km vlakom? To je strašne veľa na denné dochádzanie. Hlavne, ak predpokladáme, že nebývaš hneď pri stanici a ani práca nie je hneď pri stanici v tom 80km vzdialenom mieste. Nebrala by som takú prácu, ten precestovaný čas by mi za to nestál.

klarissa25
30. jún 2025

A ake zdravotne problemy? Skor strata casu.. a obrovska

lija22
30. jún 2025

moja mama takto cestovala cely zivot vlakom rk- pp. ziadnu ujmu neutrpela. moj muz cestoval roky autom za-ba na dennej baze a nic neutrpel. Ale je to daleko, ale ak je to dobra praca stoji za skusku

luccija
30. jún 2025

@erika214 no nič nebudeš mať zo života iba cestovanie a práca.Je to ďaleko.O koľkej budeš ráno vstávať?

o__o
30. jún 2025

Ake zdravotne problemy z cestovania vlakom? Prefukne ta klima? Alebo čo?

vikusjk
30. jún 2025

@erika214 mamka dochadzala denne do prace najprv busom na vlakovu zastavku, potom 55 km vlakom (presne hodina cesty - ty to teda budes mat este dlhsie) a nasledne este MHD-ckou zo stanice do kancelarie. Akoze vyse 20 rokov takto chodila a teda okrem stresu, ze rano nestihne, nemala nejake vaznejsie problemy, ale samozrejme ju to vycerpavalo a stratila tym strasne vela casu. 80 km len vlakom je podla mna uz prilis

deti95060810
30. jún 2025

asi záleží od každého ale u mňa čo v lete mávam migrény veľmi často by to nepripadalo do úvahy... v zime podstatne menej.
pre mňa by bolo veľa aj polovica km čo si uvádzala...

mdse
30. jún 2025

Skôr by ma štval čas strávený pri meškaní vlaku, čo býva často. Cestovala som do práce 30km vlakom a zatiaľ čo cesta vlakom trvala 15 minút, občasné 2h čakanie ma vedelo po 12tich hodinách v práci dosť rozladiť.

bielasovicka
30. jún 2025

Takú daleku prácu by som určite nemala.

barka1
30. jún 2025

@erika214 ake problémy myslíš? Myslíš, že sprievodcovia vo vlaku, kurieri, soferi MHD alebo kamionov maju nejake zdravotne problémy, pretoze 8h v práci "cestuju"? Ty sa na rozdiel od nich mozes krásne zrelaxovat, pustit si hudbu, podcast, čitat knihu...
Ale nedochadzala by som taku dialku do práce, kvoli strate času. To by museli být trebars 12ky alebo dobre platena práca snov... Alebo by som musela byť velmi zufala.

januska12323
30. jún 2025

@erika214 neviem aké zdravotné problémy si predstavuješ, vo vlaku len sedíš nemá sa ti čo stať. Ide len o stratený čas.

tenerifka
30. jún 2025

cez 80km vlakom som dochadzala do prace na plny uvazok niekolko rokov, este aj s prestupom. Mala som 1 male dieta a mala som 22 -24 rokov. Pracovala som v Bratislave v jednej CK. Nepoviem, ze to nebolo narocne, ale ked musis tak musis.....

mogaa
30. jún 2025

tak je tam len strata času a či sa ti to oplat finančne....zdravotný dopad to nemá žiadny, teda môže tam byť vyššia únava ak skoro vstávaš, ale to by bolo to isté akoby si pracovala napr.v potravinách, tiež denne chodíš na piatu do práce....

danica2711
30. jún 2025

síce neviem, aké zdravotné problémy očakávaš, ale keď sa na ne (neexistujúce) už chceš aj dopredu pripravovať, tak si hľadaj inú prácu

janetinka27
30. jún 2025

@erika214 ahoj a kolko casu ti realne cesta zaberie? Budes prestupovat? Mas vhodne spoje rano a poobede?
Ja som dochadzala 5 rokov do skoly a potom hned 5 rokov kvoli praci, bolo to sice len cez 30km, ale cesta bola bus-vlak-vlak a kus peso, trvalo to 2 hodiny, no a 2 hodiny poobede naspat domov plus to, ze poobede okrem samotnej cesty som mala po praci cas 40 min, kym pojde vlak. Bola som slobodna, bezdetna a mohla som si dovolit plytvat casom.praca bola ok. A ano, bolo to vycerpavajuce a casto som bola chora v lete z ladovej klimy vo vlakoch a busoch, casto sme sa tlacili telo na telo, casto spoj meskal a boli sme v strese chytit prestup,.casto boli vyluky, na trati, cize vselijake nahradne busy, obchadzky, zdrzania atd., ale zas je to smer, kde su stale nejake problemy s dopravou.
Prezili sme, ale stacilo. Kamoska chodila 60 km, ale ona len sadla na vlak a za hodku vystupila a odkracala do prace, ale tiez vlaky meskali atd, cize nebolo to med lizat.

eleanor2510
30. jún 2025

Poznam viacero takych ludi, co presne 80 km dochadzaju, a nemaju vobec ziadne problemy. Ked musis, lebo inu lepsiu pracu v mieste bydliska nemas, tak uz dopredu nerozmyslas nad problemami. Proste vyskusas a uvidis.

mandzula
30. jún 2025

Z cestovania nasimi vlakmi mam pocit nevolnosti uz len pri samotnej predstave. A este na dennej baze, no neviem. Nemas ziadnu istotu, ze do prace prides vcas, o rychlosti celkovo ani nehovorim. A ak musis stihat este dalsie spoje... A, ano, rozumiem, ze clovek, ktory na to nie je nastaveny, moze mat psychicky problem zo straty casu, ktory by mohol vyuzit efektivnejsie ako sedenim v akomkolvek dopravnom prostriedku. Treba zvazit, ci je to praca, ktora za to stoji.

koniarova
30. jún 2025

Veď to zabiješ 3 hodiny denne cestovaním. To musí byť mega dobre platená robota, aby som to bola ochotná robiť.

cukroska
30. jún 2025

@erika214 80km je veľmi veľa na dochádzanie každý deň. Navyše vlakom. Ale nie zo zdravotného hľadiska, skôr časového.Pri dnešných výlukách a meškaní vlakov. Hľadaj si bližšie ak máš rodinu deti..

cukroska
30. jún 2025
@mandzula

Z cestovania nasimi vlakmi mam pocit nevolnosti uz len pri samotnej predstave. A este na dennej baze, no neviem. Nemas ziadnu istotu, ze do prace prides vcas, o rychlosti celkovo ani nehovorim. A ak musis stihat este dalsie spoje... A, ano, rozumiem, ze clovek, ktory na to nie je nastaveny, moze mat psychicky problem zo straty casu, ktory by mohol vyuzit efektivnejsie ako sedenim v akomkolvek dopravnom prostriedku. Treba zvazit, ci je to praca, ktora za to stoji.

@mandzula A nehovoriac o strese! Či nebude meškať vlak,či stihnem do práce včas atď...
@erika214 Takže vlastne psychicky náročné..a o zime ani nehovorím. Ja som len pár krat cestovala vlakom z práce 34km a mala som nervy, lebo meskal vlak a nestihla som dopravu a musela som pár krát šlapať z vlaku 2,5km domov zo stanice. Ja som hneď povedala, že ak by som mala vlakom chodiť ráno a pol 4 vstávať ani za nič!

koniarova
1. júl 2025

Ešte autom šľak traf. Samozrejme služobným.

cukroska
1. júl 2025

@erika214 nad takým ani neuvažuj,ýchlo by ťa to prešlo.

sense
1. júl 2025

Koľko času dňa precestujes?