icon

Ženy, ako ste si našli prácu?

5. okt 2023

Pekny deň, vychodila som strednu odbornú školu a hladam si pracu už dosť dlho, no keď prezerám portály ako Profesia, Kariera, tak tam žiadne poriadne ponuky niesu - buď su to práce pre iny odbor alebo špecializacie, alebo chcu prax niekolko rokov čo nemam samozrejme, alebo je to daleko a nechcem velmi cestovať kedže spoliehanie sa na vlaky a podobne je tu na slovensku biedne… vacsina prac.ponuk je pre mužov sko strojnik, mechanik, a podobne. Prace pre ženy moc nevidim a upratovacka alebo predavačka a podobne “podradne” prace velmi robiť nechcem no neviem kde hladat alebo čo robit. Vysoka škola si myslim ze nie je taka doležita lebo poznam x ludi čo maju taku školu a pracuju za pokladnou…. Chcela by som sa vas spytat ako ste si našli pracu a kde? Brali ste hocičo aj za zly plat alebo cestujete za lepšou pracou? ako si ma mlady clovek najst pracu? Naozaj v mojom okrese nie je skoro nič pre mňa, všetko mužske prace alebo prax alebo predavačky a podobne :/

reanda
5. okt 2023

neber to tak, ze ked sa teraz niekde zamestnas, tak to musi byt na cely zivot.. da sa aj niekde pracovat len na cas a zatial sa 'rozkukavat', zistovat si, ako veci chodia, ziskavat znamosti a skusenosti, aby si prave vedela, ako to v zivote chodi a co napr. potrebujes vediet, ked by si chcela ist do toho zahranicia.. hlavne sa nenechaj zdeptat blbymi recami ludi a ani svojej hlavy, ktora ti na vsetko povie, ako sa to neda.. ak nieco ozaj chces, tak sa to vzdy nejak da, ale musis vediet, co naozaj chces a robit to preto, ze chces a nie, ze musis.. inak sa ti nebude darit, alebo to bude tazke.. ten graf. dizajn ta ozaj bavi? co konkretne by si chcela robit z tej oblasti? da sa zacat aj na zivnost, ako ti pisala viestta.. len na to potrebujes tiez prehlad a nejake zrucnosti, aby si vedela, ako zacat, co vsetko si vybavit.. da sa aj na to asi spravit nejake skolenie, kurz, mozno na urade prace ti poradia.. ty asi nemas moc napomocnych rodicov, ze?

milanemila
5. okt 2023

Tak preco sa nevenujes grafickemu dizajnu, ked mas take vzdelanie napr ako freelancer ak nevies najst stale miesto? 🤷🏼‍♀️ a este jednu vec ti napisem na margo tvojich komentarov. Netreba sediet na zadku a cakat, kym dostanes sancu, sikovni ludia si svoje sance vytvaraju.

lucik194
5. okt 2023

ak nie su troll tak si uplne mimo

graficky dizajn vystudovany, tebe musia ruky nohy bozkavat, predpokladam ze by si mala vediet minimalne 2-3 graficke programy. tak preco sa neodrazis od toho?

ono je lahke povedat u nas nie je robota, no a co tak nie je . otvor profesiu, do toho profil linkedin a prestahuj sa,
nie svet sa netoci okolo teba, treba si to uvedomit, hlavne v grafike, tam sa musis prezentovat co si vytvorila..... ale ocividne nemas chut ani sajnu zistovat co je to grafika v praxi..

stanulienkat
5. okt 2023

Neviem, či stratili tri roky života, alebo nestratili, rozhodne majú viacej možností a širší záber. Pointa je však to, že keďže nenašli vo svojom odbore prácu, išli robiť čokoľvek iné, čo ich ako-tak uživi. Nemôže byť každý človek manažér, niekto musí vykonávať aj normálnu prácu.

autor
5. okt 2023

@melanta ano samozrejme aj žena može byť strojnička technička a podobne ale tam treba tiež odbor aj prax ktoru všade chcu a predavacku nechcem zatial ak by s anic nenaslo nevadilo by mi, a to cestovanie hej ale nemam auto ani vodicak to jedine bus a vlak, samozrejme viem ze musim upustit z narokov, aj upustim… ja len nechcem pracu ktora sa mi bude hnusit alebo ktoru budem robit cisto za peniaze…

autor
5. okt 2023

@zojazoja som absolventka mam 20, som u rodičov ešte ,

sissy27
5. okt 2023

Zverejnila som si zivotopis a vyberala z ponuk 🤷‍♀️
A podradna praca neexistuje, hlavne nie pre niekoho, kto nema extra vzdelanie, prax ani schopnosti.

autor
5. okt 2023

@melanta prave to že tychto grafikov je vela čo robia z domu a nejak sa zviditelnit a najst klientov je tiež dosť tažke

viestta
5. okt 2023

Tak sa na to pozrime inac: Je rodina ochotna ta zivit do aleluja len preto, ze by ich dcerenka robila "podradnu" pracu? Je pre nich take dolezite co povedia ludia, ze su ochotni zivit ta do aleluja?
A teraz si odpovedz sama: Nie je vacsia hanba vyzierat rodicov ako zarabat si na seba? Zarabat hoc aj ako predavacka v miestnom Lidli, kde chodia nakupovat vsetky mamine klebetne kamaratky, ktore su take hlupe, ze nevedia pochopit to, ze clovek pracuje preto aby sa uzivil a nie preto aby mu cely okres zavidel...

vulka
5. okt 2023

A čo konkrétne z toho grafického dizajnu ovládaš? Máš nejakú vlastnú prácu(maturitnú), ktorou by si sa mohla prezentovať? Aké jazyky ovládaš? A koľko žiadostí o prijatie do PP si už poslala do reklamných agentúr, napríklad?

autor
5. okt 2023

@vulka graficke programy adobe, jazyky len angličtina, posielala som viac ponuk, možno ss niekde ozvu no neviem ci mam cakat

zojazoja
5. okt 2023

@autor nepytala som sa, ze kde ziješ, ale z čoho žijes? takze rodicia ta dotuju. ako absolventka si skoncila skolu predpokladam v máji. je október. nevies si najst pracu grafičky, nechceš sa stahovat do ineho mesta. takze ostava ti čo? bud ze ta rodicia budu dalej zivit alebo ubrat z nárokov a zobrať aj "podradnú" prácu. nemáš na vyber. nemožné na počkanie a zazraky do 3 dni sa nekonaju. nikde nie je pisane, ze keby si zobrala inu pracu, ze popri nej si nemozes hladat pracu snov.

autor
5. okt 2023

@viestta tak urcite hocijaka praca je praca samozrejme…a mozno casom najdem nieco co sj chcem, planujem si najst hocičo a popritom hladat take co by mi viac vyhovovalo

melanta
5. okt 2023

Takže na moje otázky, aké máš zručnosti, aké jazyky ovládaš si neodpovedala. Z toho usudzujem, že nevieš vlastne nič. Grafický dizajn si neskúsila, lebo veď to robí veľa ľudí a je to ťažké hľadať klientov. Poviem ti, že tí, ktorí ten dizajn fakt ovládajú, majú fantáziu, tí nemajú problém nájsť si klientov. Tak položím ešte jednu obšírnejšiu otázku. Ako dobrá si v tom grafickom dizajne? Prečo ovládaš iba Adobe? Na akej úrovni je AJ, level od A1 po C2?

autor
5. okt 2023

@lucik194 praveže od grafika chcu v spoločnostiach x veci na ktore je treba milion kurzov a kym si ich človek spravi tu pracu dostane niekto iny a chcu aj prax vzdy, freelance je tiež dost tazky velmi vela je grafikov a dost dobrych je tazko najst si klientelu, nevravim ze je to nemozne ale neviem ci som ten typ co si najde takto zakaznikov a podnika

melanta
5. okt 2023

A ešte jedna vec, píšeš mi, že autobusom dochádzať nebudeš. Kto si? Vieš kto je Adela Banášová či Vinczeová či ako sa teraz volá? Ona má dosť nadštandardný príjem a vieš, že po Bratislave sa presúva autobusom? Ty nemáš príjem žiadny, ale autobusom či vlakom cestovať nebudeš. Dievča, skús sa dať trochu do reality.

reanda
5. okt 2023

@melanta preboha, ved je to decko, co teraz dokocilo strednu, nechces si do nej este trochu kopnut a trochu viac ju znechutit, aka je nemozna? 🙄

autor
5. okt 2023

@melanta len adobe nas učili v škole v podstate, a anj b1

luccija
5. okt 2023

Pozeraj aj na istp, veď nemáš zlú školu ono záleží v akom kraji bývaš koľko je ponúk...pre niečo si si tu školu vybrala či nechcela si tam ísť?bavilo ťa to?
Veľa ponúk je na Facebooku su tam rôzne pracovné inzercie, v miestnych skupinách mesta...
Áno, nemáš prax to je veľké mínus, ale niekde začneš kde sa uchytili spolužiaci?
Zatiaľ hľadaj čokoľvek administratíva, recepčná v firmách, ale škoda takej školy, keď nepôjdeš do oboru.Kamaratka má grafický dizajn a pracuje v kuchynskom studiu navrhuje kuch.linky je platená od obratu a spokojna

autor
5. okt 2023

@melanta nevravim ze sa busom nebudem premavat, len že je to tazsie mhd kedze vela krat meskania maju a podobne, a kopu prestupov

melanta
5. okt 2023

Tak teraz odpoveď, ktorú si napísala pre @lucik194 je konec. Od grafika chcú kurzy, ktoré kým by si urobila, tak by prijali niekoho iného. Takže si ich ani neurobíš. Lenže potom tú šancu robiť grafika nikdy mať nebudeš. Na všetko máš výhovorky.

autor
5. okt 2023

@luccija pozeram , bavi ma ten dizajn aj ked mozno nie som najlepšia, samozrejme aj inu pracu zoberiem no nechcem brat prve čo pride, snad mam narok si vybrat niečo čo mi aspon trocha vyhovuje

dskjhfdlkdjhl
5. okt 2023

Po skonceni VS som si tiez nenasla pracu v mieste TP, takze som sa presunula tam, kde bola praca presne pre mna. Ludia, ktori pisu, ze nejaka praca je podradna, tak asi aj sami podradni su-treba si vazit kazdu pracu a nevyjadrovat sa o nej s despektom, ale to clovek asi pochopi az potom, ked nieco aj vytvori.

katariiinkaa
5. okt 2023

Mne to príde že od toho očakávaš že nájdeš hneď prácu snov bez toho, aby si čokoľvek pre to musela spraviť alebo sa obetovať. Máš vyštudovaný grafický dizajn, čo je skvelá príležitosť pracovať z domu, len musíš chcieť a byť ochotná tomu obetovať snahu a čas. Sama pracujem už 5 rokov z domu (nič nepredávam, nie som ani grafik), prácu som menila 3x, stále sa mi bez problémov podarilo nájsť niečo iné, stále dokonca lepšie. Táto práca kde som teraz si dokonca našla mňa. Keď zozbieraš dobré referencie, práca si ťa bude hľadať sama. Dôležité je v prvom rade začať niečo robiť a pracovať na tom. Keď ťa grafika baví, začala by som vytvorením portfólia.. Práca sa dá nájsť stále, záleží aj od tvojho postoja :/.

lauriinkaa
5. okt 2023

autorka, dosť zle si začala.. hneď v úvode uraziť niekoľko potrebných zamestnaní.. Ja napríklad podnikám vo veľmi podobnej sfére tej tvojej.. Mám aj VŠ a nikdy by mi nenapadlo sa nad niekoho takto povyšovať. Ak by prišlo k najhoršiemu, nepohŕdnem ani prácou predavačky, či upratovačky aj keď za zlomok zárobku. Ak si sa nenarodila do bohatej rodiny, alebo Ťa nemá kto živiť, neostáva Ti iné, ako na sebe zamakať, napr. výška, alebo kurzy, dokonca teraz sú bezplatné na UPSVaR a živiť sa sama, hoc aj, pre Teba, podradnou prácou.

autor
5. okt 2023

@lauriinkaa nepovyšujem sa a nemyslela som to zle, neberiem to ja osobne ako podradnu ale vela ludi ano, kedze plat je nizky ani skolu na to vela krat moc netreba, ale to je to čo mi hovoria iny ludia v okoli…

melanta
5. okt 2023

@reanda čítaš, čo odpovedá jednotlivým ženám? Autobusom chodiť a prestupovať nebude. Sťahovať sa nebude. Predavačku robiť nebude. Od grafika chcú rôzne kurzy, ona si ich robiť nebude. Všetko len nie nie nie. Na všetko má výhovorku, prečo nie. Ja do nej nekopem, píšem jej tu pravdu. Nie je decko, je dospelá. Za čo nemôže je to, že nemá asi rodičov, ktorí by jej nasvietili realitu a nasmerovali ju, že ak niečo chce, niečo viac ako predavačku, tak preto aj musí niečo viac urobiť. Vyjsť z komfortnej zóny. Nebudem jej tu písať ružové básničky. Ak chce niečo viac, musí ako prvé ona urobiť niečo viac. A nie len na všetko mať výhovorku, prečo nie. Alebo neísť nikam mimo svojho "územia", lebo by musela cestovať a prestupovať. Keď ju teraz niekto nepostrčí, alebo sa nepostrčí sama, tak v rovnakej situácii a nešťastná bude aj za 10 rokov.

lauriinkaa
5. okt 2023

tak si skús popozerať inzeráty aj tam, aby si si osvojila trochu pokory, potom pôjde všetko ľahšie.. aj pohľad na svet.. good luck!

gaborka28
5. okt 2023

po skončení školy som zobrala prvú prácu, ktorá sa mi naskytla (v callcentre) a vedela som, že ju zvládnem nejaký čas. určite ti nepomôže premýšľanie, že och, toto mám robiť celý život? ak sa bojíš ísť do niečoho nového ako práca na voľnej nohe, určite skús na čas aj niečo, čo je mimo tvoj odbor - proste začať pracovať, získať väčšiu istotu v pracovnom živote, zarobiť si nejaké peniaze. možno sa ti čosi podarí našetriť na grafické kurzy, nejaké zdokonaľovanie sa v tejto oblasti. a nikde nie je napísané, že si nemôžeš nájsť vysnívanú prácu neskôr. mne sa to napríklad podarilo až po materskej, pritom som študovala celkom iný odbor, ale vždy som chcela robiť to, čo robím. paradoxne - našla som inzerát v regionálnych novinách 🙂

druhou možnosťou je rozšíriť hľadanie - možno ponuka práce pre grafika v tvojom meste/okrese nie je a treba hľadať ďalej. ak si slobodná, bezdetná, je to celkom dobrá príležitosť. i keď aj tam je potrebné vyjsť zo svojej komfortnej zóny, ale za vysnívanú prácu to stojí. len teda, vždy si to treba "odmakať" nejakým spôsobom, samo to z neba nespadne. držím ti palce

viestta
5. okt 2023

Ked nebyvas v lokalite, kde si pracu v pohode najdes, tak ine ako cestovanie ti neostane. Statisice ludi cestuju za pracou, mnohi vstavaju o stvrtej aby boli o siestej v robote, dalsi prichadzaju domov pred polnocou ked koncia o 22:00, prestupuju z SAD alebo vlaku na MHD. Len velmi malo ludi ma to stastie, ze vstanu 7:15 a o osmej su v robote, do ktorej dojdu za 5 minut peso.
Mala by si sa zobudit do reality. Toto uz nie je bezstarostny studentsky zivot. Toto je uz tvrdy boj o prezitie. Kazdy ma sancu, ide len o to ako ju vyuzije. Dalsich 45 rokov nebudes robit nic ine ako hladat kompromisy aby si mala z coho zit.