icon

Ženy, ako ste si našli prácu?

5. okt 2023

Pekny deň, vychodila som strednu odbornú školu a hladam si pracu už dosť dlho, no keď prezerám portály ako Profesia, Kariera, tak tam žiadne poriadne ponuky niesu - buď su to práce pre iny odbor alebo špecializacie, alebo chcu prax niekolko rokov čo nemam samozrejme, alebo je to daleko a nechcem velmi cestovať kedže spoliehanie sa na vlaky a podobne je tu na slovensku biedne… vacsina prac.ponuk je pre mužov sko strojnik, mechanik, a podobne. Prace pre ženy moc nevidim a upratovacka alebo predavačka a podobne “podradne” prace velmi robiť nechcem no neviem kde hladat alebo čo robit. Vysoka škola si myslim ze nie je taka doležita lebo poznam x ludi čo maju taku školu a pracuju za pokladnou…. Chcela by som sa vas spytat ako ste si našli pracu a kde? Brali ste hocičo aj za zly plat alebo cestujete za lepšou pracou? ako si ma mlady clovek najst pracu? Naozaj v mojom okrese nie je skoro nič pre mňa, všetko mužske prace alebo prax alebo predavačky a podobne :/

reanda
5. okt 2023

neboj sa, to pride 🙂 .. a verit si je 'lahke' - myslim tym, ze na to netreba ziadne narocne usilie, proste veris tomu, co citis a nenechas sa presvedcit inymi, ze to tak nie je a ze si hlupa a naivna, ked tomu veris.. ludia ta budu vzdy presviedcat o svojich pravdach, ako aj tuna, ale ak chces zit naozaj svoj zivot a byt stastna, musis verit iba sebe a tomu, ako to vnimas ty.. kazdy ma totiz inu pravdu a ty nemozes zit stastny zivot podla pravdy niekoho ineho.. to nefunguje..
ja som bola v dvadsiatke na tom velmi podobne, ako ty teraz.. a nechala som sa zvalcovat okolim, co do mna tlacilo, co vsetko musim, ak nechcem byt 'neschopny prizivnik' .. snazila som sa.. obetovala som sa, znizovala som naroky, prisposobovala som sa, premahala som sa.. vydrzala som to cca desat rokov a skoro som sa zblaznila 😝 a nie - nefungovalo mi to

autor
5. okt 2023

@melanta okres Nove Zamky

autor
5. okt 2023

@reanda a ako si na tom teraz? Si štastna v praci? bavi ta to?

autor
5. okt 2023

mame tu v okoli napr. vela administrativy, no neviem či na to treba školu alebo stačia kurzy alebo len to že to človek vie, ako to je s tou administ. pracou?

zojazoja
5. okt 2023

@autor toto ti nikto nepovie ohľadom tej prace v asministrative. Jedna firma vyžaduje prax xyrokov a vzdelanie, druhá iná firma prijíma aj len absolventov bez praxe. Tretia prijma len takých ci onakych ..musíš len skúšať a skúšať a nevzdavat sa.

reanda
5. okt 2023

teraz som na tom ovela lepsie, postupne si priznavam a dovolujem, co naozaj chcem, ale je toho vela, v com clovek ide od detstva sam proti sebe, takze 'hotovo' ani teraz este nemam 🙂
nechcem sa tu rozpisovat o sebe, ak by si chcela nieco blizsie, napis sukromnu spravu

mirkam3
5. okt 2023

Tak ty sa k tomu staviaš štýlom že čo musím dnes urobiť/obetovať/investovat, kým si nájdem prácu a v nej už potom “budem”. Máš ale 20r a vedz, ze takto svet nefunguje. Cely život sa budeš (či chceš alebo nie) niekam posúvať. Zatiaľ si pracovne na nule. Dakuj bohu ze máš rodičov, keby si ostala bez rodiny ináč by si sa musela obracať. Ber to ako výhodu. Cely pracovný život je pred tebou, kľudne začni aj v tom obchode a postupne sa oťukávaj a posúvaj. Nezamotávaj sa do “nedá sa/neviem/nechcem/nebudem” lebo o 10-15 rokov budes stále tam kde si dnes. Napísala si “Myslim si že je veľa šikovnych inteligentnych žien ktoré su v takej práci zbytočne” to môže byt pravda, no ty si sa do danej skupiny zatiaľ nezaradila..

petronelag
5. okt 2023

Tam obyčajne píšu aj podmienky a ak ovládaš aj maďarský jazyk, to by bola niekde tiež výhoda.

autor
5. okt 2023

ja len že o čom všetkom ta administrativa je že či by som si mala spravit kurz alebo čo by som sa mala naucit keby chcem vyskusat aj taku pracu

melanta
5. okt 2023

Nové Zámky asi nie sú ideálna lokalita. Aspoň nie na tento job. Kľudne sa rozhliadaj po Bratislave. Skús si zavolať do veľkých agentúr ako Grafton, Target, Manpower, dotazuj sa, že by si u nich chcela svoje CV registrovať ako záujemca o prácu, ale že by si rada absolvovala aj osobné stretnutie, aby si sa poradila, aké možnosti máš v tvojej lokalite a aké v Bratislave.

Na bežnú administratívnu prácu potrebuješ ovládať bežné nástroje ako MS office (word, powerpoint, excel), Outlook. Dvíhať telefóny, písať maily, odpovedať na maily, riadiť niekomu kalendár, doniesť občas kávu niekomu. Nič viac. Ak by sme to mali povedať všeobecne. Potom ale rôzne firmy môžu mať rôzne špecifické požiadavky. Napríklad na jazyk, ak majú obchodného partnera z nejakej krajiny.

Ale skús tie agentúry, dohodnúť si tam osobné stretnutie. Podľa mňa toto je na osobné stretnutie, aby si sa tvárou v tvár s niekým porozprávala o tom, čo so sebou, ak sa chceš dostať na nejaké konkrétne profesné miesto. Ak nevieš ako sa na tie agentúry nakontaktovať, kľudne mi napíš správu.

autor
5. okt 2023

@melanta ďakujem za rady, pozriem sa na to

luccija
5. okt 2023

Baby má 20 r s ešte nikde nepracovala možno je zmätená a nevie kudy kam.Nie všetci sme mali po škole hneď miesto, ambície, vedeli čo chceme.S tou predavackou to myslela asi tak, že chce si najprv nájsť niečo čo by ju viac napĺňalo a nie vziať prvé čo nájde z núdze.Autorka popýtaj sa spolužiakov a do administratívy nepotrebuješ nič extra jazyk určite vies a ostatné sa naučíš.Sebavedomie a skúsenosti získaš postupne a budeš mať čo viac ponúknuť.Bud rada, že máš zazemie a môžeš si v kľude vybrať čo by ťa bavilo.Len hľadaj nestagnuj posielaj životopisy

kvetinka75
5. okt 2023

@luccija lenže niekde treba začať. Ak sa jej nepodarí nájsť nič vyhovujúce čo bude doma? Problémom mnohých je to, že chcú všetko hneď. Ak sa majú vypracovať, aj keď v práci, kde možno toľko nezarobia alebo musia dochádzať alebo neviem ešte akú ,,prekážku,, tam vidia, tak sú nespokojní. Ešte len skončila školu. Takže čo môže ponúknúť? Asi veľa nie. Treba niekde začať a postupne si zvyšovať kvalifikáciu. Nečítala som všetko, tak neviem či niekde uviedla, čo by chcela robiť v akej oblasti, a akú má školu ale nikto na nikoho nečaká že poď sem dáme ti 2tis. Musí aj niečo ponúknuť.
Ak chce ísť do administratívy, tak tam je veľa uchádzačov, pretože tú prácu zvládne hocikto. Zaučiť musia aj tak každého. Takže musí niečím zaujať, ponúknuť niečo viac ako ostatní

zojazoja
5. okt 2023

@luccija pravda...len napíšem ti iný pohľad. Ja som končila školu strednú ako 18 ročná a takisto aj tisíce ďalších ludi v mojom veku, môj ročník. Myslíš, že sa s nami niekto " maznal" že chúďatko mladé..co teraz s ňou...nájdeme jej my prácu? Budeme ju živiť? Táto povedal, že v septembri chce mať na stole toľko a toľko prachov za to, že budem samozrejme bývať ďalej u našich a bodka. A to mam veľmi veľmi dobrých rodičov. Pomáhajú aj teraz keď treba, respektíve aby to zle nevyznelo, my sme taka celkom sudrzna rodina celá.. pomáhame si všetci.. nemyslím len finančne. Niektoré odišli na vysokú školu, niektoré ma materskú a niektorí sme si museli hľadať prácu aj v takom " mladom" veku. Ja to asi fakt už neviem pochopiť, že relatívne veľká baba 20 ročná tu ma milión tisíc dôvodov prečo nemôže nájsť prácu.

namornicka
5. okt 2023

Ake je povolanie tvojich rodicov, ked tak ohrnaju nos nad niektorymi jobmi? Musia robit velmi sofistikovanu pracu.

autor
5. okt 2023

@luccija ano presne ako pišeš tak to je vlastne

julie19
5. okt 2023

Ahoj, ja mám podobnú strednú skolu (propagačné vytvarnictvo) a teda mala som aj spolužiakov čo študovali graficky dizajn… čo ti poviem viac je nás takých čo robia mimo odboru ako takých čo v tom pokračovali 🤷‍♀️ viem že ta predstava robiť to čo si sa učila a ešte keď to tak vznešene znie je proste super, ale reálne sa treba zamyslieť nad možnosťami … ak sa neviníš sma ponúkať firmám, ak sa bojíš sama s niečím začať a nemáš známosti kde by si toto rozbehla tak sa treba proste odpútať a začať sa obzerať po niečo reálnom … a realitu najlepšie odštartujes pracovnými skúsenosťami aj keby to mala byt predavačka alebo upratovačka 🤷‍♀️… ja som brala po štátniciach prvú prácu čo som našla a zrovna predavačku ;) vyskúšala som, nebolo to vôbec zle, vedela dom že nechcem byt naveky predavačka a popritom som hľadala inú prácu (výhoda je že zarabas aj keď menej stále vieš existovat bez starosti) a keď som našla iné čo mi vyhovovala dala som výpoveď ako predavačka a išla som skúsiť zas niečo iné ;) v druhej práci som sa našla ale keby nie brala by som to ako ďalší krok k niečo lepšiemu a hľadala ďalej 🤷‍♀️ dôležité je nezostať stať na mieste s holým zadkom a krásnymi predstavami ako nechcem “podradne prace”

autor
5. okt 2023

@kvetinka75 ano ale ako z predavacky si zvysim kvalifikaciu alebo budem mat prax? Ked budem robit predavacku a rozne ine tak mi to nedá do odboru nič, ale ked sa nepodari najst co chcem tak beriem hocičo

autor
5. okt 2023

@namornicka prave to ze nie… nechcu aby som skoncila ako oni

autor
5. okt 2023

@julie19 samozrejme , len ked pojdem za predavacku a budem chciet inu pracu, tak budu pozerat ze aha pracovala rok ako predsvacka aj ked to nebude mat nic s tou pracou? Že stačia pracovne(akekolvek) skusenosti?

petronelag
5. okt 2023

Jedna známa, keď sa presťahovala do nášho mesta, tak sa prihlásila na úrad práce a tam že boli vyložené aj ponuky z nášho mesta a okolia - tak si tam pozerala, zavolala a keď jej povedali, aby prišla na pohovor, tak išla a našla si tak prácu.

letfenixa
5. okt 2023

@luccija a myslíš, že netušila, že raz SŠ skončí a bude treba ísť do práce?
Na ZŠ som vedela, že pôjdem na SŠ, tam som vedela, že pôjdem na VŠ a tam som vedela, že budem pracovať.

candii
5. okt 2023

No takýmto štýlom si prácu skoro nenájdeš .. keď sa vyjadrujes o profesiách o ktoré nemáš záujem .. že su podradné. Asi máš super mama hotel keď si preberas 🙂

autor
5. okt 2023

Dajme tomu že pojdem ako predavacka, o rok ako asministrativa o rok niekde inde, a ked budem chciet niečo lepsie napr v grafickom, povedia ze nemam prax, nebudu sa zaujimat o to ze som odrobila x rokov niekde inde … alebo budu?

autor
5. okt 2023

@candii opakujem, pre mna osobne podradne niesu, je to nazor mojho okolia tak preto som sa tak vyjadrila + som dala uvodzovky

bessie12
5. okt 2023

Ale ty sa vykašli na to co hovorí okolie. Ľuďom nikdy nevyhovieš. Vždy sa najde niečo co sa im páčiť nebude.

candii
5. okt 2023

Tak sa nauč vyjadrovať a neurazaj ľudí, ktorí tvrdo pracujú aby uživili svoje rodiny. Lebo tvoj príspevok je urážlivý a je jedno či je to v úvodzovkách alebo v zátvorke.

luccija
5. okt 2023

@zojazoja áno, chceli ta naštartovať, aby si vedela, že peniaze nepadajú z neba.Ale ešte stále má vek kedy nie je tlačená hypo, deťmi a môže si vybrať a chvíľu postagnovat.
@bessie12 okolie sú asi rodičia, ktori chcú, aby si našla niečo vhodnejšie.Ja som bola pol roka po škole doma na úrade práce chcela som robiť v obore a potom som tam bola 7 r.Tiez kde som sa hlásila do admistrsativy chceli prax, vodičák ten som si dorobila...Som vďačná, že rodičia nekricali, že ma zivia.

zojazoja
5. okt 2023

@ ale tu musíš začať niekde pracovať. Nikto na teba zazerat nebude, ze si robila predtým predavacku. Zlato ty fakt nemôžeš robiť teraz nejakú grafičku keď to nevieš. Neovládas nič len Adobe ci co to bolo za program. Tak vypýtaj si peniaze od vašich, začni si hľadať nejaký kurz na ďalšie grafické programy alebo si tie programy kúp a uč sa..alebo chod dalej do školy ešte nejakej. To ze by si robila predavacku neznamená predsa ze sa ďalej nemôžeš vzdelávať.

autor
5. okt 2023

@zojazoja tak nejak to mam v plane teraz , praca nejaka a popri tom sa vzdelavat

bessie12
5. okt 2023

@luccija mne našťastie nikto nekafral do toho, keď som sa rozhodla odísť preč alebo keď som začínala v kuchyni ako pomocná sila. Mne by bol, je a aj bude úplne ukradnuté kto si co o mne myslí. Áno, aj to co si mysli moja rodina.
Niekde začať pracovať musí. Začne napr. v obchode a medzitým si urobi nejaké kurzy, aby mohla po čase začať pracovať v odbore, ktorý vystudovala.
Autorka, nepozeraj na to co hovoria iný. V tomto pripade pozeraj len na seba. Nikto tvoj život žiť nebude.