Živnosť a jej nevýhody
Baby prosím Vás nejake nevyhody zvnosti???
bola som na zivnosti skoro 10 rokov, ale pred krizou...ucila som na zivnost anglicky jazyk a bolo super......vela som zarobila, robila som kedy som chcela, zrusila hodiny ked som chcela......akurat vo vhodnom case som otehotnela a isla na matersku, zivnost som vratila a uz sa k nej nevratim. Preco?
- neustale nahananie zakazok, robota neprichadza vzdy sama od seba
- sezonnost , aspon teda mojej profesie, kde leto a okolo leta, teda jun, september, je uplne ze mrtve....
- zvysene odvody /ked som ja bola na zivnosti, tak boli odvody nizsie.../,,,,,je kriza a viem, ze nezarobim tolko, aby som po vyplateni odvodov mala to, co chcem......
No a az teraz si uvedomujem, ze mi vadilo to separovanie sa od ostatnych ludi...ja som napriklad nikdy nezazila prave firemne vecierky, alebo obed s kolegami kazdy den v restike za stravne listky......proste robila som si slobodne, mala som volno, ked som chcela, ale chybali mi kolegovia.....
Celkovo je zivot na zivnosti slobodnejsi, ale musis sa viac obracat...ked nezarobis, tak nemas, kdezto v zamestnani, sice mas sefa, ale aj ked nerobis a sef ta nevidi, tak mas stale vyplatu......
@ivina161
myslim, ze toto je velmi diskutabilne.....tie, ktore su zivnostnicky, ti budu pisat ake je to super byt nezavislou a pod.
ja ako "klasicka" zamestnankyna by som na zivnost nikdy nerobila. a preco? prave preto, ze ako zivnostnik nemas narok na nic z toho, co ma zamestnanec.... dovolenku, benefity, a vlastne staras sa sama o seba....a to najpodstatnejsie, nikdy nemas istotu, ze ti za tvoju pracu aj zaplatia a nepozivas v tomto smere pravnu ochranu ako zamestnanec.... cize ja vravim ze zivnost nie.
@sendy1977 presne....
@ivina161
- velka nevýhoda su odvody - momentálne 185€ každy mesiac
- ďalšia nevýhoda, pokiaľ by si zrušila živnosť a išla na úrad práce, nedostaneš nič, pretože v daných odvodoch nieje zahrnuté tzv. nezamestnanecké! Môžeš si to síce doplácať ale v tzv. balíku ktorý vychádza mesačne nejakých 130€
- ako bolo vyššie spomenuté, naháňanie zákaziek a pod.
- odovdy z minima = minimálna MD (185€ = cca 200€ )
- taktiež PN-nka žiadna (resp. na kradšiu dobu - zbytočne vypisovanie papierov)
@ivina161 ja som zivnost zrusila a rovno zalozila firmu. Vyjde to len o malo drahsie a je to omnoho flexibilnejsie. Ako zamestnankyna by som nemohla robit pocas MD na 2 hodiny denne z domu, takto to ide. Proste firemny zvyk, interneho zamestnanca personalne nepusti ale ako "dodavatel" mas volne ruky. Ale samozrejme, prve roky som bola v neistote, ze dalsi mesiac uz mozem byt bez prace, ziadna istota a pod. Takto ale mam dovolenku, flexibilitu, pracu z domu, A tu istotu som trosku nabrala po prvom roku, teraz tak robim uz siedmy rok pre tu istu firmu. Bacha si ale treba davat na to, kolko ti vyjde MD ci dochodok a nalezite sa zariadit - bud tie peniaze odlozit bokom a vykaslat sa na odvody, alebo platit odvody ako blaba, neskutocne peniaze a dufat, ze ti to aj vyplatia, ked to budes potrebovat. Mne vyhovuje prva moznost.
http://adamgreksa.blog.sme.sk/c/329990/Zivnost-... tu je to celkom dobre popisane, momentalne sa zivnost velmi neoplati podla mojej skusenosti je vyhodnejsie prejst na s.r.o.
@elise
@sendy1977
@usiko
@lienka.7
@sashabb
@albao
@graceful9
@liz_lemon
@cashmon Dakujem za clanok 🙂
Velmi pekne Vam dakujem. Tak teda uz viem, ze ziadna zivnost urcite. Som len dva mesiace po skole a preto absolutne som neriesila veci tohto typu a mam z toho celkom pekny misung. Ak pozeram pracu, tak niekde je uvedene, ze zivnost podmienkou, tak preto som chcela vediet, ci sa mi vobec oplati na ponuku reagovat. Este raz vdaka 🙂 Pekný den
@ivina161 Zamestnavatelia uprednostnuju zivnost kvoli odvodom, pre Vas je urcite vyhodnejsie stat sa v tejto situacii normalnym zamestnancom a nechat zamestnavatela platit za Vas odovody (tie su sucastou Vasej buducej superhrubej mzdy, ktoru zial slovaci zatial na paskach nevidia, ale to by sa malo coskoro zmenit). Majte sa 🙂
nepapisala si s cim zivnost porovnat.
ja som zivnostnik 8 rokov napriek tomu ze som zamestnany na dohodu u normalneho zamestnavatela. robim si sam danove priznanie a aj kontrolujem zdravotne odvody. kedy tedy sa pritrafi nejaky kseftik, ktory sa neda prikryt dohodou a moju pracu ziadaju ludia ktory nechcu ciernotu. kvoli tomu zakladat srocku je hlupost.

si paňou svojho času a dovolenku máš kedy chceš ty 🙂