Živnosť popri rodičovskom príspevku

kate_cs
27. sep 2022

Ahojte, máte prosím niekto reálnu skúsenosť ako je to so živnosťou popri poberaní rodičovského príspevku?
Čo všetko ste museli obehnúť okrem založenia živnosti?
Platili ste ZP? Viem, že odvody do SP až o rok pri zúčtovaní, ale s tou zdravotnou poisťovňou mi nevedeli poradiť ani na úrade, keď som vybavovala živnosť.
Chystám sa aj osobne do ZP ale každá rada pomôže.
Ďakujem 🙏🏻

lucka_ke
27. sep 2022

zdravotné budeš platiť zo zisku, ktorý dosiahneš, na začiatku si môžeš nastaviť preddavky podľa seba - môžu byť aj nulové, ale potom po podaní daňového priznania ti zdravotná poisťovňa urobí ročné zúčtovanie a budeš mať nedoplatok
preto sa odporúča nastaviť si nejaké preddavky (nie 0), aby ťa to potom nezaskočilo

simca06022011
27. sep 2022

rodicovska dovolenka a rodicovsky prispevok su dve odlisne veci. Popri rodicovskom prispevku mozes normalne pracovat bez obmedzenia. Jedine co ako uz pracujuca musis urobit teda, zaciatko zivnosti sa odhlasis z rodicovskej dovolenky aj v ZP a v SP (myslim, ze zivnost sa neda robit popri... ak sa nemylim, )
Socialku platis o rok, alebo po dosiahnuti prijmu (cize ak je nizky prijem ani o rok nemusis (kvoli davkam neodporucam velmi), zdravotku budes platit mesacne minimalnu vysku aj prvy rok, 79,31EUR aktualne. Zdravotka si potom robi rocne zuctovanie o rok a potom sa rozdiel vyplaca.

Ale vygooglis si to lahko, alebo napis na FB skupiny https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...

lucka_ke
27. sep 2022

@simca06022011 môže podnikať popri poberaní RP a prvý rok nemusí platiť preddavky tak ako píšeš, pretože je poistenec štátu... neradíš správne

kate_cs
autor
27. sep 2022

@simca06022011 no čo som si vyhooglila je úplný opak toho, čo píšeš 😞 živnosť a rodičovský príspevok s nevylučujú.
V čom je akože rozdiel medzi rodičovským príspevkom a rodičovskou dovolenkou? Toto počujem prvýkrát.
Lebo mne povedali, že za mňa platí odvody do ZP štát a teda nemusím ja. Ale chcela som niekoho reálnu skúsenosť, či to tak naozaj je.

kate_cs
autor
27. sep 2022

@lucka_ke ďakujem, toto som si nebola istá, lebo logicky mi z toho vychádza, že platí za mňa štát. Musím asi osobne behnut na ZP aby som nemala o rok nedoplatok.

lucka_ke
27. sep 2022

keďže si poistenec štátu tak základné odvody za teba platí štát, ale podnikanie je samostatná kapitola - zo zisku ti to ZP spočíta samostatne

simca06022011
27. sep 2022

@kate_cs prispevok dostavas aj ked si na zivnosti aj ked pracuješ

simca06022011
27. sep 2022

@kate_cs no povedla by som nechaj tak, ale tak skúsim polopate nejak, kedze sa tu mylia pojmy. Rodičovský prispevok vypláca upsvar, vobec nezalezi na tom ci pracuje clovek alebo nie do 3r dieťaťa. Rodičovská dovolenka sa nahlasuje na socpoist a zdravotku a vtedy plati odvody štát, ale ked clovek nastupi do prace napriek tomu, ze rodičovský príspevok dostava dalej, uz nie je poistencom štátu a teda odvody si platí. Preto som pisala, ze neviem ako je to so súbehom živnosti a poistenia v tomto pripade, ci sa to ohlasuje alebo nie (podla mna ano) . Cez md je tato praca v pohode na zivnost, netreba nic ale rd neviem. V kazdom pripade novozalozena zivnost prvy rok socialku neplatí a potom podla vysky prijmov a zdravotka si robi rocne zúčtovanie a nasla som teraz ze preddavky nie je povinnost platit.

A nasla som aj aktualne info teda a je tam asi vsetko:
https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...

kate_cs
autor
27. sep 2022

@simca06022011 ďakujem veľmi pekne 🙏🏻 cez týždeň ešte behnem osobne na ZP a popýtam sa, aby som niečo nezanedbala. Ja budem zarábať malo, idem do toho len preto, že som ešte na rodičáku, časom chcem ísť normálne na zmluvu.

simca06022011
27. sep 2022

@kate_cs tak mozno jednoduchsie je ist na zmluvu hned ak sa da

kate_cs
autor
27. sep 2022

@simca06022011 nedá sa. Toto je súkromná škôlka. V každej jednej žiadajú živnosť. potrebujem ísť do súkromnej, aby som mohla mať pri sebe syna, lebo ešte nemá ani dva roky. O rok si už budem hľadať prácu v klasickej škôlke a aspoň takto získam prax.