Živnosť popri TPP a odvody

14. nov 2023

keby chcem mat zivnost popri tpp Musim aj zo zivnosti odvadzat dane? Zo zivnosti by som mala teoreticky mozno len 100-200 mesacne kedze by slo o male projekty az za cas, Ako to funguje s tou zivnosotou teda ked mam aj tpp? Musi aj zamestnavatel vediet o tom? Odvadza tym padom menej?

zalka
14. nov 2023

Ano aj zo živnosti sa platia odvody, do ZP prvým rokom nič, lebo si zamestnancom ... a tam sa potom doplatí len zo skutočného príjmu zo živnosti ..

Napríklad.. máš zamestnanie tam ti idú odvody do ZP a SP a dane , uplatnuješ si tu aj NCZD
tak potom zo živnosti napr. zarobíš za rok 2000e , odrátaš z toho paušalne výdavky 60%tj. 1200e ... ostane ti 800e a z tejto sumy ti vyčísli ZP odvody čo treba platiť a vyrátaš si dane čo treba zaplatiť po podaní DP
DP sa podáva spoločne z príjmov zo zamestnania a z príjmov zo živnosti .. je to DP typ B, a nemôže ti zamestnávateľ spraviť RZD.
No a aby som pokračovala v príklade, tak z odvody do ZP z tej sumy by boli 75,37e za rok to by ti prišiel nedoplatok a další rok by si platila mesačne preddavky do ZP zo živnosti v sume cca 6,40e
A dan by si zaplatila 120e cca

A aby som nezabudla pri tom príjme čo uvádzaš by ti nevyšlo platiť odvody do SP. Platila by si len ZP a daň.

egonsk
14. nov 2023

@zalka no neviem kde si zobrala take nizke odvody do ZP, ale ja ked som sa zamestnal na TPP a ponechal si aj aktivnu zivnost, tak dalsi rok mi sice poplatky do SP so zivnosti zrusili, lebo som mal maly prijem na nej, ale do ZP mi zo zivnosti dali minimalne platby a to bolo niekolko desiatok eur mesacne, takze usetril som iba na platbach do SP. Dalsi rok som uz znovu platil aj ZP aj SP, lebo som uz prekrocil zarobok i na zivnosti.
Zrusit, alebo zmenit platby zo zivnosti v ten rok, kedy som sa aj zamestnal mi odmietli, ze buduci mi daju preplatok ak vznikne. A aj tak bolo, co vsak ma hnevalo bolo, ze zbytocne som rok tolko platil (a o to mal mesacne menej penazi), ked mi to "vratili" po zuctovani.

zalka
14. nov 2023

@egonsk no vidíš také nizke preddavky som vyrátala ... ak máš vysoký príjem tak samozrejme že preddavky sú vyššie ...
tieto čo som napísala sa týkali príjmu zo živnosti vo výške 2000e ročne.

egonsk
14. nov 2023

@zalka mne tiez vypoctom vychadzalo menej nez som platil, ale na VSZP ma upozornili, ze musim platit minimalnu zakonnu ciastu a nie menej, aj ked mi to tak vychadzalo podla vypoctu.

zalka
14. nov 2023

@egonsk hej ale ty si podnikal predtým než si sa zamestnal a to je rozdiel, lebo vyššiu čiastku ZP vyrátala s pred dvoch rokov .. a to si platil ...