Živnosť - všetko od A po Z

11. máj 2021

Dievčatá, ktoré sa vyznáte.Som zamestnaná na TPP, ak by som si chcela vybaviť živnosť na nákup vo veľkosklade pre vl.potrebu v zahraničí prípadne príležitostný predaj čo treba splniť?Musím mať ekasu?nebudem mať eshop stačí mi vystaviť ručne faktúru aspoň ja som teraz kúpila niečo z eshopu a prišla mi rukou vypísania faktúra so všetkými náležitosťami nebol to paragon..čo všetko musím platiť ako zamestnaná aké odvody?mení sa niečo pre mňa ako zamestnanca?potrebujem nejaký program na fa pri predaji príklad 10 FA za rok v hodnote 1000 eur?

dmk_1
12. máj 2021

V prvom rade treba rozlisit, ci budes mat ico iba pre nakup za velkoobchodne ceny a co je to, co mienis prilezitostne predavat. Tovar - nakup a nasledny predaj? Ci za sluzby?
Ako zamestnana odvody neplatis, jkm ta nahlasi sam ZP, preddavky neplatis povinne (len, ked si navolis, vies si ich potom uplatnit v DP), ak si DP odlozis, pridu ti odvody do SP po prvom roku, ale neskor. Zalezi, co vykazes v DP,ci to bude zisk. Na faktury ti staci obycajny vzor z excelu, ak pojdes na pausalne vydavky (treba rozlisit, co sa ti vyplati viac, ci budes viac nakupovat na ico nez predavat). Ak nemas ani paru o zivnosti, je lepsie, ked si na zaciatok priplatis za sikovnu uctovnicku, 10 faktur nestoji vela, ale aspon ta upozorni, ze musis toto a hento a co sa ako robi, to sa neda nastudovat par clankami na nete.

ciernabrigita
12. máj 2021

odporúčam aspoň úvodné sedenie s účtovníčkou

ciernabrigita
12. máj 2021

ak budeš nakupovať tovar z EU - treba sledovať registráciu podľa §7, ak z tretích krajín - preclenie, DPH... treba poznať aktuálnu legislatívu a sumy, pod ktoré spadajú jednotlivé povinnosti...

autor
12. máj 2021

@dmk_1 dakujem, ide o tovar kožené kabelky, tenisky....bundy
@ciernabrigita ja som už nakupovala, ale nie na svoju živnosť teraz chcem dať tomu formu.Pojdem za účtovníčkou aj tí Taliani najradšej predávajú bez faktúry je to komplikované...