Život v Amerike
Ahojte..S priateľom rozmýšľame,že by sme chceli vycestovať za prácou do USA.Máme spolu už dcérku 4ročnú..Jednoducho sa zbaliť a skúsiť šťastie za veľkou mlákou.No už to nieje také jednoduché s dieťaťom..Je tu niekto,kto niečo podobné zažil,kto by vedel poradiť čo všetko vybaviť,ako získať pracovné víza,alebo či ísť ako turisti a začať vybavovať tieto veci až tam?Lebo viem,že víza pracovné získať ťažko a rozmýšľali sme,že by sme si prácu hľadali až tam,na mieste,takže bez vopred zabezpečenej práci tieto víza nedostaneme..Kde je podľa vás najlepší život pre rodiny?Priateľ v USA pracoval,ale bolo to už veľmi dávno,bol tam cca 2mesiace a vrátil sa naspäť..Je vyučený kuchár a viem,ze v tomto obore je tam veľký dopyt..Ja by som si z ušetrených peňazí chcela spraviť skolu s kvalifikáciou ako kadernicka napr,alebo kozmeticka priamo tam..Máme nasetrene nejaké peniaze,ktoré by nám na ubytovanie stravu a tieto veci stačili cca 3,4mesiace..Myslíte,že skúsiť šťastie a ísť,alebo je to týmto štýlom asi priveľké riziko s dieťaťom však?alebo to vidim moc ružovo?Znesiem aj kritiku..Viem,ze nič nieje zadarmo a tak,ako amerika vie vela ponúknuť,tak aj my musíme vela ponúknuť amerike,aby sme sa mali dobre...Za každú odpoveď baby vám ďakujem
@zaraazar inak ak chces pre, tu su nejake dovody:
Praca/plat - ked vidim, kolko na SK zaraba moja mama po 30 rokoch v praci, tak sa mi chce plakat. Ano, su tu vyssie naklady na zivot, ale neexistuje, ze ucitelka alebo zdravotna sestra nemaju z coho zit teraz alebo na dochodku.
Skolstvo - hej, panuje taka povera, ze Americania su hlupi, ale to su aj Slovaci, nie? Syn je stvrtak a som nesmierne spokojna s jeho vzdelanim. Robia vselijake projekty, pisu eseje, a hlavne skola ho bavi. Kazde dieta co potrebuje pomoc ju dostane, ak nevie jazyk, ma postihnutie, tu sa to vybavi raz dva.
Zakaznicky servis - vzdy ked idem na SK tak ma vie urvat ked si pokladnicky trepocu dve na tri a zvysoka kaslu na mna, co caka pred pokladnou a chce zaplatit. Tu doslova plati nas zakaznik nas pan. Ked si za nieco platim, tak za to dostanem aj riadnu sluzbu.
Kultura/umenie - nemusim cakat, kym mi niekto prelozi knihu do slovenciny, alebo nahodi titulky k filmu. Vsetko mam dostupne hned v den vydania.
@zaraazar Možno preto si nedostala pozitívne odporučenie, lebo vo vašom prípade také nie je. Tie odpovede čo si dostala zodpovedajú skutočnosti a stoja za uváženie.
My sme v USA žili viac ako 2 roky, legálne. Manžel mal víza, tým pádom sme mali aj poistenie, byt, auto a predsa sme sa nevrátili ako milionárska rodina. Tera sme už mimo USA, ale aj mimo SR a poviem Ti, nechcela by som sa do USA vrátiť.
Legálne sa Tvoj manžel dokáže v USA zamestnať iba veľmi ťažko, buď pracovnými vízami, alebo zelenou kartou, ktorá vlastne oprávňuje cudzinca na pobyt a prácu v USA, príp. ak máte v USA priamu rodinu (legálne), tak by ste to mali jednoduchšie. Ak sa zamestná načierno, čo nie je nemožné, nie je poistený, nemá nárok na dôchodok, ak ho nezaplatia, tak má smolu a ak vás chytia, tak riskujete pokutu + vyhostenie a ďalšie nepríjemnosti. Ako ilegálny prisťahovalci veľa práv nemáte.
USA nie je krajina neobmedzených možností a vysťahovať sa s dieťaťom, vo veku predškoláka, min. odvážne.
Inak ešte by ma zaujímalo ako veľmi ste si s týmto známym blízki. Pretože mne keby napísala nejaká spolužiačka zo strednej že sa chce presťahovať do Ameriky a nech jej pomôžem vybaviť prácu, byt, škôlku pre malú, tak ju asi pošlem do teplých krajín. Toto je veľmi veľká zodpovednosť, čakať od niekoho že vám komplet pomôže so začatím nového života v cudzej krajine.
@warholette je to velmi dobry kamarat mojho muza,akurat sa nevideli uz dlhu dobu,kedze Roman(priatel muzov) zije uz dlho v NYC..Ale bol to prave on,kto nam vtlkol takuto myslienku do hlavy pred rokmi..A absolutne od neho necakame,ze nam vybaví a zaruci dobry zivot v cudzej krajine..Uz som vyssie pisala,ze nemam zaujem odost do NYC..Ale ano,je to zlaty chalan,ktory vzdy,ked ma cas,ochotne poradi a zisti vsetko,co je v jeho silach 🙂..Ja som asi rovnako "sprosta"...Lebo vzdy,ked mozem,pomozem..Ale niesme vsetci taki,ako pozeram...
@zaraazar napadla ma este jedna vec. Podla tvojich prispevkov chces zit v USA ilegalne. Mam v USA sice od '69 rodinu, ale neviem ako to maju ilegalny obyvatelia s dokladmi. Vyprzi ti pas a neviem, ci si ho vies obnovit na ambasade a pod. okrem toho nemozes USA opustit.. teda skor ked z USA odides, uz sa nikdy nebudes moct vratit spat. Takze ziadna navsteva SK a svadba najlepsej kamosky, ziadna navsteva dozivajucich rodicov, ziadna dovolenka v Mexiku na plazi alebo vylet lodou po kaaribiku... proste nic, lebo sa nebudes moct vratit spat... to iste tvoje dieta, pokial ono nejakym sposobom nezlegalizuje svoj pobyt... si proste vazen v danej krajine, aj ked velkej krajine
@cawes poziada o zelenu kartu, zaplati poplatok, zoberu jej otlacky, pozvu ju na pohovor a ak je vsetko OK, dostane kartu. Pas si moze zmenit na ambasade vo Washingtone na americke priezvisko, ak si ho po svadbe menila. Na obcianstvo nebude mat narok asi dva az pat rokov, zavisi ako dlho tu bude zit a podobne.
Co sa tyka cakania, dala som nahodne Jacksonville FL a vraj momentalne vybavuju ziadosti zo stvrteho marca tohto roku: https://egov.uscis.gov/cris/processingTimesDisp...
@zaraazar https://www.uscis.gov/working-united-states/tem... tu si pozri na aku pracu dostanes najrychlejsie viza.
@zaraazar ja vidím pre vás jedinú možnosť zelenú kartu - lotériu.
Ja žijem v Kanade, do USA chodíme casto, páči sa mi tam, NYC sa mi nehnusi, je tam úžasne, vedela by som si predstaviť žiť v mnohých častiach USA, ľudia mi tam neprídu sprostejsi ako kdekoľvek inde, samozrejme okrem Slovenska, kde žijú len nadpriemerne inteligentní ... Poradiť neviem, ale držím palce, nech si splníte sen
@zaraazar existuje okrem green card lottery aj ina moznost, investorske viza (E2), ale potrebovala by si nasetrit niekolko nasobne viac penazi ako 20tisic. Odporucam kontakovat nejakeho americkeho immigracneho pravnika a zaplatit si konzultaciu este kym ste na Slovensku, aby si vedela ake su vase realne moznosti
@vevesh velky suhlas - az na to ze ja by som dodala este Australia - kde zijem, a momentalne si neviem predstavit lepsiu krajinu na zivot. V USA som bola, v Kanade nie,. Kanada mi je rozhodne sympatickejsia nez USA, ale tak ja zas nemusim zimu a mam rada teplo preto som tam kde som ale to mame kazdy inak 🙂
@cawes priblizne do roka by som povedala bude mat vybavenu GC ak budu vsetky papiere v poriadku. Moze aj menaj zalezi kolko prace maju na imigracnym, teraz to menia kazdy mesiac ale stale to bolo pre tu kategoriu GC do roka. A cestovat mimo usa moze noramlne na SK platny pas s prizvyskom za slobodna, potrebuje brat so sebou zelenu kartu a sobasny list v usa v anglictine najlepsie original. Po case by si mala ten sobas zaregistrovat na sk a vybavit sk pas s novym menom je to velmi dlhy proces cez sk ambasadu v usa, rychlejsie je ked to robi na sk, ale cez emigracne neni problem len musi mat sobasny list so sebou.
@ingelika78
kde v usa si bola ze si potvrdila ze usa sa ti nepaci? usa je tak velke, ze mozes byvat na Floride v Miami kde mas stale 30C.,, v Arizone, alebo Juznej Kalifornii, mas puste, hory, Alijasku, mas okolie San Franciska kde ti nesnezi, rano mozes ist na plaz , prejst 4 hodiny autom do hor, a poobede mozes lyzovat v horach. Mas mesta kde kde siroko daleko najdes len domacich a ziadnych emigrantov, a mas mesta kde zazko najdes domacich a su len vacsinou emigranti. Do usa doslo vela emigrantov za poslednych par rokov z juznej ameriky kde uroven je na nizkej urovni a znizili ju aj v usa vsade kde sa velke skupiny usadili. Napr. niektore dediny na sk sa po tolkych rokoch v usa mi zdaju take rozpravkove, mat niekde dom pri lese, vybehnut do okolia, v dialke vidiet ovce, kravy, priroda krasna, pozriet zamky, sadnut na namesti na zmrzku, kultura pekna, na akeho diasa v skolkach deti ucite Halloweena alebo Santa Clausa, detske narodeniny s anglickymi vyzdobami, velke party kde je cela trieda v zoo alebo niekde zmrzlinarni... Klasicke najkrajsie boli ako ked sme my vyrastali, Mikulas, maskarny ples, detska narodeninova oslava doma, na dvore ok, uz je to na inu temu.
@tova nie nie, to som sa zle vyjadrila. Nie ze nepaci. Bola som dlhsiu dobu v Chicagu, kde sa mi pacilo velmi. Pozriet v NYC, Bostone a Washingtone. Akurat som chcela tym povedat ze ako krajina mi Australia vyhovuje lepsie. Mozno je to tym ze nie je tak "preludnena",celkovou mentalitou ludi (co uznavam, sa neda tiez generalizovat), ale proste v mojom rebricku je Australia pred USA (a mnohymi inymi krajinami).
@ingelika78 No navstivila si vsetky metropoly usa, najvacsie mesta v usa preludnene. mentalita ludi to ano, vela americanov su take teliatka naprogramovane, nevedia byt take vybojne, viac sa spamatat, byt prefikani, a pomoct si aj sam ako europania. taky zdravy rozum mat povedane. Ja zase nemozem mentalitu ludi z juznej ameriky, niktori su mili, mudrejsi, podoba europanom, ale su tu ludia aj z dzungle co nevedia citat, pisat dospele zeny. To ich krizovanie s muzmi, ja naozaj nepoznam jeden par z juz. ameriky co by nemal bud ten muz alebo zena ine deti s inou zenou, muzom. ale zase na rozdiel od slovakov tie zeny alebo muzi sa spravaju rovnako k nevlastnym detom ako k svojim vlastnym a su akoby hrdi ze maju vacsiu rodinu.
@warholette mňa pobavili tie preklady a titulky. Žijem na SK a tiež tie titulky a preklady nepotrebujem. Stačí vedieť pár svetových jazykov a bariéry padajú kdekoľvek na svete 😉
@mircalla ja keď toto počujem, ako slováci sami urážajú vlastnú krajinu, tak ma ani neprekvapuje, ako ťažko prosperuje smerom dopredu. Ír nech ide s prepáčením do prdele, keď sa mu tu nepáči, nikto ho tu násilím nedrží.
@tova my sme žili vonku dlhé roky a vrátili sme sa na sk aj kvôli pocitu bezpečia. Je to, samozrejme, subjektívny pocit a rôzne veci sa dejú rôzne po svete, ale predsa len je na sk momentálne ešte relatívne bezpečne ak vezmeš do úvahy počet útokov a strieľačiek na školách v usa, ale aj v niektorých krajinách EU. Mám veľa známych v Barcelone, myslíš, že sa cítia dobre vo svojom meste, po tom čo sa tam tento rok stalo? Toto ovplyvňuje kvalitu života dosť zásadne. Pritom Barcelona je jedno úžasné bohaté kultúrne mesto.
@alaguema presne tak a vcera v new yorku co sa pako chcel odstrelit...uzasne ..mna by tam nikto nedostal ..mozem ist na vianocne trhy bez obavy ze by niekto kamionom zrazal ludi na namesti...
@alaguema Precestovala som viac ako 50 krajin, takze mozem porovnavat. Co je na Slovensku uzasne? Skorumpovana vlada a politici, otrocina za nizke platy (a to patrim k tym, co sa maju lepsie), spinave mesta s komunistickou vystavbou (velmi malo vynimiek), dost zle zdravotnictvo, vysoka kriminalita, otrasne sluzby? nebudem chvalit nieco, kde nie je co, nie som pokrytec. Mame peknu prirodu, tym koncim.
Slovaci si nevedia ani len udrzivat cistotu v mestach a obciach, ked vidim ten bordel vsade, je mi zle. Staci ist par km do Rakuska a vidim rozdiel
@namornicka Tak to neviem, ale videla som upravu priestorov okolo domov a tiez dedin - neda sa to porovnavat.
No ked clovek pozera spravy ze 3tia svetova vojna moze vypuknut kazdym dnom mesiacom je to risk.ale zas kdo neriskuje neziska.ja osobne by som sa uz bala tam ist hlavne ked je to vojna medzi tymi statmi.ale zas na druhej strane uz maju rakety do vzdialenosti hoci kde na svete takze uz ani slovensko neni bezpecne.drzim palce az sa vam to podari.dietatko je este malinke zvykne si.
@mircalla na sk sa ludia iba "citia" bezpecne, lebo nevidia tolko cudzincov ako v ostatnych krajinach, ale je pravda tolko krat okradnuta ako na sk som nebola v ziadnej inej krajine a to viac ako polku zivota zijem mimo.... a este ma napadlo na sk v okoli som videla 3 vrazdy pocas mojho zivota, v zahranici ani jednu...
@mircalla Čo je ale paradox s tým poriadkom, že slovenské rodiny majú v bytoch čistejšie ako čo som videla domácnosti v iných krajinách. Ale to je postreh mimo tému.
@mircalla tiež som precestovala kopec...nemám to spočítané, ale všade, úplne všade som vedela nájsť veľa pozitív a veľa pekného. Je to asi aj o tom, ako je človek vnútorne nastavený. Slovensko nie je výnimkou, sú tu pre mňa veľké pozitíva - prírodné bohatstvo, hory, termály, krásne lesy, výborná poloha v rámci Európy, pomerne dobré ceny nehnuteľností, bezpečnosť a sú tu aj negatíva - slabé služby, nízka úroveň národného povedomia - ty si dokonalým príkladom, negativizmus a neschopnosť sa ozvať a postaviť sa za seba. Mimochodom, bola som aj v Írsku a veru...nie je to žiadny vrchol civilizovanosti. Bez vplyvu UK a masového vysťahovalectva do USA, by dnes boli pravdepodobne pomerne dosť zaostalí a venovali by sa asi akurát tak plodeniu potomstva, čo je napokon dodnes ich národný šport a kto nemá aspoň 5 detí, je nímand. Napriek tomu by som si nedovolila nazvať to dierou. Majú tiež krásnu prírodu, je to celkom zaujímavá krajina, aj keď mentalita pre mňa riadne divná. Ale nežijem tam. A tam, kde žijem (to je jedno, či na SK, alebo inde), som vďačná za tú možnosť a nepindám, a nezhadzujem ten kúsok zeme, kde som. A ak sa mi nepáči, idem inde.

@winni :D ze bezpecnejsie je zit s dietatom na sk ako v usa? ahha no to podla toho v akej diere clovek zije ci v usa alebo na sk.