icon

Život v Amerike

zaraazar
12. dec 2017

Ahojte..S priateľom rozmýšľame,že by sme chceli vycestovať za prácou do USA.Máme spolu už dcérku 4ročnú..Jednoducho sa zbaliť a skúsiť šťastie za veľkou mlákou.No už to nieje také jednoduché s dieťaťom..Je tu niekto,kto niečo podobné zažil,kto by vedel poradiť čo všetko vybaviť,ako získať pracovné víza,alebo či ísť ako turisti a začať vybavovať tieto veci až tam?Lebo viem,že víza pracovné získať ťažko a rozmýšľali sme,že by sme si prácu hľadali až tam,na mieste,takže bez vopred zabezpečenej práci tieto víza nedostaneme..Kde je podľa vás najlepší život pre rodiny?Priateľ v USA pracoval,ale bolo to už veľmi dávno,bol tam cca 2mesiace a vrátil sa naspäť..Je vyučený kuchár a viem,ze v tomto obore je tam veľký dopyt..Ja by som si z ušetrených peňazí chcela spraviť skolu s kvalifikáciou ako kadernicka napr,alebo kozmeticka priamo tam..Máme nasetrene nejaké peniaze,ktoré by nám na ubytovanie stravu a tieto veci stačili cca 3,4mesiace..Myslíte,že skúsiť šťastie a ísť,alebo je to týmto štýlom asi priveľké riziko s dieťaťom však?alebo to vidim moc ružovo?Znesiem aj kritiku..Viem,ze nič nieje zadarmo a tak,ako amerika vie vela ponúknuť,tak aj my musíme vela ponúknuť amerike,aby sme sa mali dobre...Za každú odpoveď baby vám ďakujem

mircalla
13. dec 2017

@namornicka Bola si niekedy napriklad v Rakusku a videla, ako maju upravene dediny a zahrady, celkovo priestory okolo domov? Ako maju cisto v mestach? U nas je tolko spiny a smeti, ze to je neskutocne. graffiti? kazdy druhy dom - nieco sa natrie, okamzite to je znicene. Prospe nulova kultura

mircalla
13. dec 2017

@alaguema Dobre nehnutelnosti - to nemyslis vazne. Co sa tyka domov, tak by som povedala, ze velmi malo je peknych a upravenych. O nejkaych masovej vystavbe ci bytovkach nemoze byt ani reci o kusku vkusu. Totalna katastorfa, co sa u nas stavia. A nehnutelnosti v porovnani s inymi krajinami totalne predrazene, velka cast ludi z juhozapadu Slovenska si radsej postavi ci kupi dom v Madarsku alebo Rakusku

lula313
13. dec 2017

Aj nás kamarat žil pred 15 rokmi v USA, mal tri prace, zarobil tam na sk pomery a sk menu par miliónov. Potom sa kvôli chorobe v rodine musel vratit, žil na Slovensku ako kráľ, pekne auta, velky byt, ale samozrejme si tu štandard nevedel udržať. Kamaráti ho volali, nech sa vráti, že mu pomôžu s robotou, úbytkom, keďže ho to tam opäť moc tlačilo, tak sa zbalil a odišiel sám bez ženy, bol tam rok a vrátil sa aj bez úspor, s ktorými tam išiel😕 vraj už to tam nie je take, ako bývalo, ani nevládal mat viac prác naraz, ako keď bol mladý.. ale že je vďačný aj za životnú facku, ktoru dostal, lebo by si raz vyčítal, že to opäť neskúsil..
Môj názor je, že určite tam nechoďte bez zaistenej prace a keď už sa rozhodnete ist, tak nech ide sám muž a až keď bude mat vybudované zázemie, odcestujte za ním.. ale nevystavte riziku celu rodinu..

alaguema
13. dec 2017

@mircalla my sme si kúpili krásny historický dom za skvelú cenu 🙂 Ak máš na mysli BA a okolie, tak tam je to katastrofa po všetkých stránkach, ale o tomto meste sme my ani neuvažovali. Nemáme dôvod bývať tam, ani sa nám tam nepáči, holá rovina, nič zaujímavé a mesto ako také detto. Inak je tu kopec úžasných miest s krásnymi domami za veľmi prijateľné ceny. Za tú sumu, za ktorú sme si my kúpili dom, by sme v krajine, kde sme žili, nič podobné určite nekúpili. Možno tak menší byt.

alaguema
13. dec 2017

@mircalla inak, ja čo tak sledujem, tak najmenej spokojní v rámci SK, sú práve ľudia žijúci v BA. Buď im vadia východniari, alebo vysoké ceny, alebo niečo iné... Mesto poznám len zbežne, nemáme tam prečo chodiť, ale poviem ti - ani sa nečudujem, že ste tam všetci v depke. Ale nemôžeš podľa jedného mesta posudzovať celú krajinu. Veľa malých miest, má pekne upravené historické centrá. Choď do Levoče, do Bardejova, do Prešova, Štiavnice, Bystrice, Kremnice, Košíc...či len v Blave sedíte? 😉

emilia25
13. dec 2017

@lula313 tak takuto facku od zivota dostal aj moj muz ked ako mlady isiel do izraela najprv ako na dovolenku a zostal tam 4roky kym ich niekto nenatrel ze tam robi na cierno a za tie 4 roky veru zabudol na co tam isiel prve mesiace posielal domov za 2 mesiace vratil to co si pozical a este na viac no potom tam zacal zit a tie kasina obrovske.dodnes na to spomina ale zas keby to boh tak nezariadil tak by sme sa nestretli.aj hebrejcinu si sem tam opakuje.

mircalla
13. dec 2017

@alaguema Ja nepoznam na Slovensku mesto, kde by to zaujimave bolo. Bohuzial. Mesta ako Siavnica, Kremnica, Levoca - akoze ok, dajme tomu, na pol dna navstevy. zit by som tam nechcela, nic sa tam nedeje, bola som tam x krat. Okrem maleho centra zvysok komunisticka vystavba. To uz radsej Bratislava, kde je aspon co robit. Centrum je pekne, zvysok hrozny, ale aspon sa tam daco deje

mircalla
13. dec 2017

@alaguema jedine z tych miest, co za nieco stoju su Kosice. Slovensko poznam velmi dobre - mesta, co si psomenula su ok jednodnovu navstevu, zase z nich neodpadavam
Absoltune nechapem, ako si dovolujes tvrdit, ze sedime cely cas v BA. Akurat mam mozne iny pohlad na to, co je pekne, ako ty. Cudujem sa, ze ty posudzujes Bratislavcanom, ked zijes niekde inde.

alaguema
13. dec 2017

@mircalla v Štiavnici sa nič nedeje??? Evidentne si tam bola asi naozaj len na toho pol dňa...prepáč, že to takto formulujem, ale zjavne si predpojatá voči Slovensku, zakladáš svoj postoj na čírych predsudkoch, ktoré s realitou nič nemajú, lebo konkrétne v Štiavnici je stále niečo. Snáď nie je víkend, aby sa tam nekonala nejaká akcia či už pre deti, alebo kultúrna od festivalov, cez tematické eventy, komorné koncerty v čajovni, dielničky, workshopy, prednášky, v lete je na námestí non stop nejaká udalosť - na také malé mesto, je toho až až...
Netvrdila som nič. Bola to otázka. A neposudzujem nikoho, len počúvam stále sťažnosti hlavne od obyvateľov BA.

mircalla
13. dec 2017

@alaguema Ale skor mi z teba radi dost velka zast k Bratislavcanom. Nuz nezijes tu, nepoznas, nesud....Take, ze pocula som...Hm...

Pozri ja viem, ze si zo Siavnice, takze sa tu budes hadat za to, ze je to najlepsie mesto na svete. Budem sa opakovat - OK, nic specialne. V Taliansku je kazde druhe male mestecko krajsie a zaujimavejsie ako Stiavnica. Nemam chut sa s tebou dohodovat, pretoze by to bolo zvytocne.

alaguema
13. dec 2017

@mircalla čo je to zast? Nie, nemám nič proti BA. Akurát by som tam nechcela žiť a proti bratislavčanom už vôbec nie - mám tam kamarátov.

mircalla
13. dec 2017

@alaguema Ja by som zase nechcela zit v Siavnici, takze sme si to vyjasnili. Napriek tomu, ze to je jedno z mala slovenskych miest, ktore ma nejake pamiatky a da sa na neho pozerat. Pokial viem si v nejakej diskusii pisala, ze tam byvas, teraz tam uz nebyvas...ok

alaguema
13. dec 2017

@mircalla nie som zo Štiavnice, ani odtiaľ nepochádzam, ale páči sa mi tam veľmi. Taliansko je krásne, ale nemám potrebu porovnávať.

alaguema
13. dec 2017

@mircalla určite som nepísala, že bývam v Štiavnici, lebo som tam nikdy nebývala. Písala som v jednej diskusii, že je to úžasné miesto, čo aj je.

dskjhfdlkdjhl
13. dec 2017

@mircalla Neber to ako rypanie, ale neda mi, musim sa opytat. Preco zijes v krajine, kde sa Ti, okrem prirody, snad nic nepaci? A robis nieco preto, aby to bolo lepsie, alebo len pises negativne hodnotenia na MK?

mircalla
13. dec 2017

@dskjhfdlkdjhl Jednak tu ma rodinu a urcite zavazky a povinnosti sa postarat o rodicov a pomoct im. Tiez by som im asi takzo vysvetlovala, ze vnucata uz budu vidat len sporadicky. Za druhe, neviem si predstavit, ze by som si tam hladala pracu, aku mam tu, bolo by to dost zlozite, nevrdim, ze nemozne. Ale velmi zlozite.
keby som bola mladsia, mala zivot pred sebou a ziadne zavazky, urcite tu nezijem.

namornicka
13. dec 2017

@alaguema práveže nám sa v BA veľmi dobre žije. Máš tu dostatok práce, bývanie, kultúra, školy, šport. Aj pre deti aj pre dospelých. Ja sa fakt nesťažujem. Ja som si skôr všimla, že sa sťažujú ľudia, ktorí bývajú v hladových dolinách a nechcú sa odtiaľ pohnúť, lebo dobrá práca sa zohnať "nedá", od svokry/rodičov sa odsťahovať "nedá", proste negativizmus a bezútešnosť. Ale to je individuálne. Skôr mi išlo zastať sa Bratislavy, lebo neviem čo tým ľuďom chýba keď sa sťažujú. To že tu nie sú hory? Tie nemáš ani v Holandsku ani v Belgicku napríklad. To sú také pseudo dôvody.

mircalla
13. dec 2017

@namornicka Suhlasim. A tiez nemam pocit, ze Bratislavcania sa stazuju, ze ziju v Bratislave

alaguema
13. dec 2017

@namornicka ved ja osobne proti BA nic nemam. Nechyba mi tam nic, kedze tam nezijem, ale aj tu na fore sa ludia stazuju pravidelne, ze je tam draho a pod. Ale mne osobne je to fakt jedno. Ja som tiez mala potrebu zastat sa Slovenska, ked ho pani oznacila za dieru. Ja osobne nechapem ludi, ktori ziju v krajine, kde nic pozitivne nevidia a vyhovaraju sa na nejake pseudodovody...ci uz je to hladova dolina, alebo hlavne mesto, podstata je ta ista.

bluka2
13. dec 2017

Aj ked by som si sama USA nikdy pre život nevybrala (som tam zhruba každý, každý druhý rok) (a ani Slovensko), normálne si nazbieraj všetky infosky a splňte si sen. Nejaká cesta tam určite je. Vratit sa inak tiež dá, ak by sa náhodou všetko pokazilo. A rýchlo zacnite, lebo so 4 ročným dieťaťom ľahšie ako napr. so 7 rocnym. Držím palce a nenechaj sa znechutiť, najťažšie je spraviť ten 1. krok

mircalla
13. dec 2017

@alaguema Nemam pocit, ze sa na Bratislavu na tomto niekto vyrazne stazuje. Skor naopak presne ako pise @namornicka. Je tu drahsie. ale platy a moznosti so zvyskom Slovenska su neporovnatelne.
Ty sa rada hadas, takze uz ma zacina tato debata s tebou unanovat ako vzdy. Tema nie je ani o mne a mojich dovodoch preco tu zijem, ani o tebe (ostatne si myslim, ze ta po tom nic nie je), ale o zivote v USA. Ja si jednoduchom myslim, ze je x krajin v Europe, kde je ovela lepsia kvalita zivota sko tu. Nehccem sa hrat na hrdeho slovaka, ktorym nie som, nebudem pokrytec. vztah k tejto krajine mam viac ako vlazny, mozno preto, ze som cely zivot vela cestovala

lavieenrose
13. dec 2017

ja som zila v Bratislave,aj v zahranici aj v Kremnici...Na Kremnicu mam iba krasne spomienky...napriek chatrajucemu mestu ma svoje caro a navzdy ostane mojou srdcovkou..krasna priroda krasne roky zivota..ale az na gagy a big air toho tam moc nieje...ale mlady ludia sa snazia stale nieco vymyslat..zila som az 3 mesiace v anglicku..ale bala som sa chodit v noci po ulici..bordel tam bol tiez...dokonca sa mi jeden anglican vyhrazal na zastavke koli kolegovi anglicanovi z prace...no mala som dost..a zit ako cudzinec je uplne na nic...niekoho to bavi..ale mna to nebavilo bat sa rozpravat po slovensky lebo co ak si ma spletu s polkou a dostanem bitku od nejakych nacionalistov..na Slovensku nie je najlepsie na svete ale ja by som nemenila ..podla mna mame aj zdravotnictvo lepsie ako niektore "zapadne" krajiny az na to ze clovek nemoze cakat luxus niekolko hviezdickoveho hotela..

biabiu7
13. dec 2017

Poviem ti uprimne... Kaslite na vsetko tu a chodte... Aspon vyskusat!!! Zijete len raz a mate stastie ze to obaja chcete 🙂

zaraazar
autor
13. dec 2017

Tiez si baby nemyslim,ze v Ba sa zije tazko a zle...Ja tu zijem 26rokov a nikdy som sa nestazovala..Asi je to preto,ze kto si ako zariadi,tak ma..A je jedno,ci byva v Stiavnici,alebo v Bratislave.Vsade sa moze clovek presadit,kazdy mame rovnake sance..A co sa tyka drahych bytov,ano,v Ba je to myslim dost na hlavu v porovnani z inými mestami v EU..Ale nemozme porovnavat neporovnatelne,co sa Slovenska tyka..Zatial,co ludia dajme tomu v Štiavnici zarobia v priemere okolo 600€ v Bratislave je to v priemere okolo 1000€..Myslim zeny..(pokial su sikovne)...Muzi zarobia v Štiavnici 900€ a v Ba 1600€..Ako mozme porovnavat ceny bytov a domov v Stiavnici a v Ba?Ked po prvé rodinny rozpocet v Ba je cca 2500€ mesacne a v stiavnici 1500..Aj to vela hovorim..Ako mozme porovnavat zivotnu uroven a ceny potravin,sluzieb ako takych,ked je medzi Ba a inymi mestami rozdiel v plate v priemere 1000,1500?Ved to sa neda porovnavat..a co sa tyka zdravotnictva..Ok,mozno zastarane,mozno neprijemne sestricky,ale aj ja by som bola za 12tky stravene medzi styrmi stenami za 550€ mesacne..to je ale ina tema...Ale my mame zle,ci otrasne zdravotnictvo???Ze tyzden lezim s chorym dietatom v nemocnici,kde sa onho krasne staraju a pomahaju zo vsetkych sil a pri odchode zaplatim cca 9€??To je podla Vas take strasne?Nemyslim...
Slovensko mam rada,nechcem ho opustit kvoli nevrazivosti a neznasanlivosti mojho rodneho kraja....

lavieenrose
13. dec 2017

@zaraazar ja iba dodam ze ceny potravin na slovensku sa daju velmi lahko porovnavat medzi cenami v Bratislave a inde nie je ziadny rozdiel..vsade stoji mrkva rovnako ..ci na trhu alebo v obchode..na trhu v ba dokonca je mozno lacnejsia..ale co som si vsimla tak tehotensky caj co som pila v Ba stal 1.10€ a v rodnom meste 2.50€ tak teraz neviem ci leros isiel s cenami hore alebo v Bratislave je lacnejsie

mircalla
13. dec 2017

@lavieenrose To je pravda potraviny su vsade na Slovensku cca rovnake, to najma retazce. Katastrofa je, ze ceny potravin na Slovensku su vyssie ako v Rakusku, Cesku, Madarsku. Nedavno som bola v UK a ceny potravin cca rovnake, dokonca i lacnejsie
Ono je to skor o cenach sluzieb a nehnutelnosti

lavieenrose
13. dec 2017

@mircalla ano ale autorka spomenula potraviny tak som napisala iba preto...nehnutelnost vlastnime v ba takze vieme aku ma hodnotu..to s tymi potravinami aj mna neskutocne vytaca najlepsie je ze oni si museli vyzabijat sliepky..a my jediny mame drahe vajcia..samozrejme je zazrak najst slovenske lebo tie isto vyvazaju na zapad a my tu zereme holandske...to je krasa EU

mircalla
13. dec 2017

@lavieenrose Kvalita sortimentu ide dole a cena neustale hore, to vytaca aj mna
Ja uz neviem, kde nakupovat. Ale to je mimo temu. Cey potravin su u nas neskutocne vysoke

winni
13. dec 2017

@mircalla sťažujú sa asi najviac tí, kt. nie sú Bratislavčania, ale čakali asi viac od života tam 🙂 ja som žila v BA 8 rokov a mne sa tam páčilo, zbožňovala som Petržalku a kamarátov mám rod.Bratislavčanov a tí sa nikdy nesťažovali, akurát na tie zápchy 🙂 sesternica býva v BA už viac ako tridsať rokov a nemenila by, ani zo žiadnym UK, či Nemeckom.

alaguema
13. dec 2017

@mircalla Neviem ako ty, ja sa nehádam, ale diskutujem. Ak to nevieš, alebo ťa to nebaví, tak nechápem, čo tu potom robíš. Každopádne, z mojej strany v tom naozaj nie je nič osobné, možno sa ti časom podarí žiť niekde inde a budeš pozitívnejší človek, lebo žiť v krajine, ku ktorej nemáš vôbec žiadny pozitívny vzťah, musí byť celkom mizerné. Ja som sa takto nepozerala ani na Ukrajinu, kde som nejakú dobu žila a kde je to o dosť horšie, ako na Slovensku, ale aj tam sa dajú nájsť pozitíva.
@zaraazar s cenami nehnuteľností to v Štiavnici vôbec nie je také ružové. Keďže sa tam ťahá práve kopec bratislavčanov, kupujú si tam chalupy, tak za posledné roky to išlo poriadne hore. Je to lukratívna lokalita. Viem to, lebo sme zvažovali kúpiť tam niečo ako investíciu, ale momentálne to nie je výhodné. Platy neviem ako, ale asi to nebude ako v BA.