Život v Amerike
Ahojte..S priateľom rozmýšľame,že by sme chceli vycestovať za prácou do USA.Máme spolu už dcérku 4ročnú..Jednoducho sa zbaliť a skúsiť šťastie za veľkou mlákou.No už to nieje také jednoduché s dieťaťom..Je tu niekto,kto niečo podobné zažil,kto by vedel poradiť čo všetko vybaviť,ako získať pracovné víza,alebo či ísť ako turisti a začať vybavovať tieto veci až tam?Lebo viem,že víza pracovné získať ťažko a rozmýšľali sme,že by sme si prácu hľadali až tam,na mieste,takže bez vopred zabezpečenej práci tieto víza nedostaneme..Kde je podľa vás najlepší život pre rodiny?Priateľ v USA pracoval,ale bolo to už veľmi dávno,bol tam cca 2mesiace a vrátil sa naspäť..Je vyučený kuchár a viem,ze v tomto obore je tam veľký dopyt..Ja by som si z ušetrených peňazí chcela spraviť skolu s kvalifikáciou ako kadernicka napr,alebo kozmeticka priamo tam..Máme nasetrene nejaké peniaze,ktoré by nám na ubytovanie stravu a tieto veci stačili cca 3,4mesiace..Myslíte,že skúsiť šťastie a ísť,alebo je to týmto štýlom asi priveľké riziko s dieťaťom však?alebo to vidim moc ružovo?Znesiem aj kritiku..Viem,ze nič nieje zadarmo a tak,ako amerika vie vela ponúknuť,tak aj my musíme vela ponúknuť amerike,aby sme sa mali dobre...Za každú odpoveď baby vám ďakujem
@alaguema Prosim ta, trochu trapne tieto psychoanalyzy o tom ako byt pozitivnym atd. na adresu niekoho, koho nepoznas....To uz by snad stacilo, je to pomerne trapne, neviem na co sa tu hras
ja tu riesim Slovensko, nie seba, takze ma laskavo neries a tieto "laskave" rady si tiez nechaj, fakt som neni na to zvedava, uplne mimo temy
@cawes neviem, akí sú vo vzťahoch a hlavne k cudzincom to vraj nie je úplne ružové, ale ako systém a fungujúce inštitúcie, sú v Európe jednoznačne najďalej. Jediná priama demokracia v Európe, poriadok, obrobená pôda (nie ako u nás, kde vďaka eú a podvodníctvam okolo dotácií, ležia polia ladom, alebo sa predávajú "zahraničným investorom")...Švajčiari budú mať stále čo jesť, zatiaľ čo my...neviem.
ja by som ti odporucila ist lebo kto neskusa nema, raz by si potom mohla lutovat ze si sa dala odradit a nikam ste nesli, som bratislavcanka a tiez ma to taha niekde mimo ale blizsie konkretne sa mi paci Dansko ale neviem jazyk a bla bla mam vyhovorky a nakoniec ani neviem ci chcem ist naozaj , muza to zase taha do Norska ale mna zas nie takze sa vobec nevieme rozhybat, mna stve recova bariera, trufla by som si jedine do Prahy 😅, do USA raz chcem ist na dovolenku 🙂
@tinkax mam kamaratku co sa behom roka naucila po norsky plynule..najprv sla na kurz aby mala zaklady potom tam bola cez leto na brigade nasla si tam frajera potom tam sla na erazmus robila v skolke.. a teraz po norsky lavou zadnou..takze jazyk je vyhovorka keby si faaakt chcela uz mas danstinu pre samoukov kupenu
@lavieenrose Hlavne v Norsku a Dansku jazyk si nemyslim, ze treba, Staci anglictina, tam anglicky hovori aj upratovacka a to plynule
@mircalla Bolo to myslené úprimne a určite ma nepoznáš. V niektorých diskusiách sme mali rozdielne názory, to ja pokladám za normálne a neberiem to osobne...To čo ty tam vidíš súvisí s tebou, nie so mnou. Priala som ti dobré aj vtedy, keď si sem napísala o svojich problémoch. Dokázať ti to nemám ako a prečo aj...
@alaguema ano je tu poriadok a aj nizka nezamestnanost to je pravda, ale to len preto lebo maju nastaveny system na vytvaranie pracovnych sil. Tiez tu nie je vsetko uplne koser, a co sa tyka fungovania institucii, no ano v 90% ak clovek neako nevyskakuje od normalu tak sa da vsetko rychlo, online z velkej casti vybavit, ine to je ak clovek potrebuje nieco naviac, alebo neaku pre nas banalitu. napr mame tu vlastny dom a na vlastnej zahrade som chcela malemu taky ten detsky domcek no potrebovala som stavebne povolenie 😀
@lavieenrose ved ano vyhovorka, neviem ci by som tam vedela zit dlhodobo a neviem ci to chcem skusat ale v hlave mi to chodilo 🙂
@cawes tak byrokracia je všade...Ale mala som na mysli skôr komplexné fungovanie krajiny, politický systém, ekológiu - napr. počula som, že v určitom období nie je povolené kosiť lúky kvôli tomu, že včely tam hromadne opeľujú...Aj to môže niekomu pripadať ako buzerácia, pritom je to jedno múdre opatrenie. My sme tam boli tri krát na dovolenke a na mňa tá krajina pôsobí maximálne pozitívne. Je jasné, že keď tam žiješ, ukážu sa aj negatíva.
ahojte. Viete mi niekto povedat ako asi dlho trva vybavenie zelenej karty v ramci "programu spajania rodin v USA"? Viem ze tento program chcu zrusit, no este nie je zruseny. Pytam sa vazne, prosim o serioznu odpoved ak mate niekto s tymto skusenost.
@jana281160 daj tomu minimalne dva roky. taketo papierovacky zvycajne trvaju rok, rok a pol, ale minuly rok bol naval a su so vsetkym pozadu.
dakujem za info. dcera dala ziadost v maji t.r., dufam, ze to bude trvat kratsie ( chcem ist za vnucatami a pomoct s vychovou )
@jana281160 ved mozes is na tri mesiace bez viz v ramci ESTA, takze ak chces pomahat s vychovou, tak mozes ist uz teraz, ale o tri mesiace naspat domov.
@jana281160 mam znamu z juz. Korei, otec jej prisiel do usa na viza min. rok 2017 ona ma uz obcianstvo. Ona mu hned zacala vybavaovat zelenu kartu. Ani pravnika nemala, vypisala to sama, trvalo nieco cez pol roka (raz jej vratili papiere ze nieco chyba) a dostal zelenu kartu, musel v usa este nejake ockovanie absolvovat a nemal ani pohovor na imigracnom. Teraz je naspet v svojej krajine na par mesiacov a o mesiac jej prichadza mama tak ide to vybavit pre nu tiez. Zalenu kartu ako mozes stratit (neobnovia) ak v usa nebudes byvat kazdy rok viac ako 6 mes. a 1 den.
@jana281160 ked si na Sk to bude trvat ovela dlhsie a vobec ci to aj prejde. Trebalo prist do usa a z usa to vybavovat. Je to ovela lahsie.
@lavieenrose Nebola ta kamarátka z Trnavy?
dakujem za odpovede. chceme ist na zelenu kartu. nie na turisticke viza. aby tam muz mohol pracovat a ja opatrovat vnucatka
@jana281160 du usa sa len dostat na turisticke viza a potom uz v usa si zidat zelenu kartu. Je to ovela rychlejsie. Ale da sa aj tak ako ste spravili zo sk a cakat tam,len to bude dva krat dlhsie a kazdym mesiacom mozno aj tazsie dostat lebo zakony sa menia a sprisnuju z tyzdna na tyzden.
Dakujem za radu. No my mame este do dochodku 6 rokov a sme s muzom zamestnani, tak nechceme riskovat a dat vypovede - co ak to s tou zelenou kartou nevyjde ( a treba potom tu zariadit aj ine veci : prenajat byt, pomenit dorucovacie adresy, dat niekomu z rodinu generalnu moc, poriesit zdravotne poistenie ........). Chceme tam ist na istotu. Len ma mrzi ze to bude ovela neskor ako keby sme tam ziadali. Kazdy stat ma vraj inu cakaciu dobu. toto sa jedna o Nebrasku.
Komentujem spoza severnych hranic (z Kanady).
Najskor k tomu USA (komentujem iba legalne cesty):
1. Pracovne viza. Pre slovakov existuju iba 2 normalne cesty (ak teda nie ste student a idete tam len na 1 leto):
- H1B viza - pracovne viza pre kvalifikovanych ludi. Dalej sa delia na 3 podskupiny, kde najvyssia su kadre ako univerzitny profesori, potom su vysoko kvalifikovany s vysokoskolskym diplomom a nasleduje to ostatne.
Tieto viza maju limitovany pocet miest, pricom sa najskor naplna ta najvyssia skupina a potom tie nizsie. Su pre vsetky krajiny sveta, a v podstate zavisi ako je vas zamestnavatel sikovny ich na vas dostat. Takze ako vysledok sa rozchytaju hned zaciatkom roka a potom sa caka na dalsi.
- L1 viza. Su urcene na intercompany transfer.
Podmienky. Firma musi mat pobocku v USA, clovek musi v tej firme v zahranici robit aspon rok, musi sa jednat o transfer v ramci firmy a musi to byt transfer manager.
Pravdepodobnost ze to vsetko ziskate zo Slovneska je dost mala.
Dobra sprava je, ze na rozdiel od H1B, nie su obmedzene poctom a daju sa ovela lahsie ziskat (len jak na potvoru vela firiem takto managerov nechce transferovat).
Potom je este cesta tretia, ale to by ste museli byt Michal Martikan alebo Sagan, alebo novodoby Albert Einstein. Potom by ste mohli ist na O viza pre vynimocnych.
Ine sposoby (legalne) ako sa dostat do USA:
1. Ist studovat (to ked vas trapi 6 miestne ciski v banke)
2. ti zlucovanie rodin.
Idea tam bola pekna vysledok uz menej zabavny. idea je, ze tvoja Rodina ako bratia, sestry, rodicia, deti a tusim aj tety a strykovia ta mozu sponzorovat. Nasledne sa ziada o zelenu kartu a tym sa dostanes do poradovnika na zelene karty pre tvoju krajinu. Takze cim menej ludi z tvojej krajiny imigrovalo pred tebou tym lepsie, lebo tym rychlesie to je.
Tak pre zaujimavost sponzorovat takto brata pre byvaleho Kanadana, ktory je teraz obcanom USA, trva pre ten poradovnik lahkych 10 rokov.
Ale zasa pre Slovakov to bude menej (odhadujem tak 1 az 2 roky).
Takze vyseldok hore popisaneho, je ze Rodina vysle jedneho, ktory sa uchyti a potom sponzoruje vsetkych.
A bohuzial napriek tomu ze USA nie je socialny stat, urcita pomoc existuje. Takze vysledok toho zlucovania je kopec ludi s diskutabilnou Anglinou a ostatnymi peknymi veci. Vsetko je to navesene na toho jedineho sikovneho.
Nuz a asi preto je poziadavka toto osekat na partnera a nezletile deti
A len tak medzi nami dievcatami, takyto sponsoring do EU vobec mozny nie je (samozrejme okrem partnera a nezletilych).
A este raz k tej zelenej karte.
Ako sa po nu dostat:
1. uz spominane zlucenie rodiny
2. Loteria - tu to zavisi v ktorej krajine si bol narodeny.
preco? Kazda Krajina ma priradene urcite % ze ta vyzrebuju (slovensko ma tak okolo 3%). No a potom su krajiny, ktore sa obcas zucastnit nesmu (to je vtedy ak za predchadzajuci rok z danej krajiny imigrovalo viac ako 50k ludi).
V urcitom zmysle toto opatrenie rozum ma - to aby I'm neprichadzaji ludia len z 1 az 3 najludnatejsich krajin, co by dost rychlo sposobilo pretlak na domacich.
3. cez pracovne viza.
Ked uz sa dostanente bud po L1 alebo H1B, tak sa da po urcitom case zaziadat o zelenu kartu. A tu sa znovu dostanete to cakacky pre vasu krajinu.
Takze naprikad taki obcania Indie alebo Ciny cakaju na tu zelenu kartu krasnych 12 az 15 rokov.
Disclaimer:
Kedze som sa do detail v podmienkach nehrabala, je to cele napisane velmi jednoducho. V pripade zaujmu si je treba precitat detail na ich weboch.
Na margo niektorych prispevkov typu:
Zil som v 50 krajinach.
Taky clovek je budto 70-80 rocny dochodca, alebo niekto kto tam veru moc nezil.
Je fest velky rozdiel medzi:
Ist niekde ako turista (aj ked z batohom a po neturistickych trasach)
Byt niekde ako expat 3 az 6 mesiacov
byt niekde na studiach 1-3 rokov
a dlohodobo niekde zit a pracovat
a potom chciet niekde ostat na trvalo.
Prva skupina (turisti) v podstate vyhladavaju senzacie. Je im tri a pol preco sa niektore veci deju tak ako sa deju a odkial to myslenie pochadza. V podstate si o krajine spravia rovnaky usudok ako ked ides po ulici a zbadas peknu babu alebo svalnaca kracat po ulici. Potom ho pozdravis a spytas sa ako sa ma a potom ides dalej.
Druha skupina su ludia ktori su tam vyslani kratkodobo robit. Su to taki turisti vyssej kategorie. Krajina im je znovu javor jedlicka, po vela veciach moc nepatraju a zbadaju len tie podstatne rozdiely. Aj ked by sa im nieco mozno nepacilo (ine danenie, iny socialny system, iny pristup ku zdrojom), moc po tom nepatraju a vseobecne im to nevadi, kedze sa ich to tyka okrajovo alebo vobec nie. Nuz a co sa ich netyka ich ani moc netrapi a zapametaju si to len ked je to nejaka ta extravagancia.
Tretia skupina je uz nutena zit dlhodobo. kedze studuju a casto popri tom aj pracuju, tak sa ich vela veci uz tyka. Mavaju uz viac realny pohlad na zivot v danej krajine. Aj ked, kedze su tam len na studia tak vela veci byva jednoduchsich a potom maju stale tu nerozhodnu mysel ci sa vratit alebo nie.
No a potom su tu posledne dve skupiny. To su ti, ktory su plne v krajine zasadeni drviva vacsina veci sa ich tyka a plus v momente ked sa snazia zostat zistuju ake su moznosti.
Takze porovnavat slovensko po rokoch zivota s tou peknou dovolenkou vo Svajciarku je mierne naivne.
Slovensko je ako vela inych krajin sedive. Su veci co sa nepacia a su veci co su super (len si ich neuvedomujeme).
👍👍👍

@lavieenrose Ja mám UK rada, Londýn obzvlášť, ale skús sa pozrieť viac na sever a prídeš domov s depkou. Okolo Manchestru bordel ako niekde v rozvojovej krajine. Fľaše, plechovky, popití angláni - tí mi pripadali ako hordy primitívov a aká civilizovaná krajina je UK...slnko nikde a predsa tam ľudia žijú a má to takú svojskú atmosféru, ktorá môže byť na chvíľku zaujímavá..Grécko mimo turistických zón detto - bordel, zaostalé dediny, ľudia nevedia poriadne aké štáty sa nachádzajú ďalej za ich hranicami, Španielsko, juh Talianska. Kto cestoval tak naozaj (nie s cestovkami po dovolenkách), teda strávil v jednotlivých krajinách dva - tri mesiace, ten vie, ako to kde chodí, každá krajina má svoje miesta, ktoré nejak extra nevystavuje na obdiv. Veď nie je to isté, či ideš do Zakopaneho, kde je to prekrásne, alebo ideš na nejaký poľský bohom zabudnutý vidiek, kde jediný dom nemá dokončenú fasádu. Najčistejšie a najupravenejšie v rámci Európy, je podľa mňa jednoznačne Švajčiarsko, tam snáď úplne všade vládne poriadok. Ale tí ľudia sú mentálne niekde úplne inde už.