Zmenený prístup kolegu
Ahojte, chcela by som vedieť váš názor. Do firmy ma pred 4 mesiacmi odporučil kolega z bývalej práce, boli sme na rovnakej pozícii. On zmenil job, ja som bola bez práce práve, tak ma odporúčal. V novej firme mám výsledky, pracovne sa mi darí, práca sa mi veľmi páči, šéfka je so mnou spokojná, teda aspoň podľa jej rozhovoru, dokonca zvažuje môj postup na vyššiu pozíciu, ale to mi povedala len včera. Čo je však problém? Prístup kolegu, ktorý je na vyššej pozícii v inom meste bol zo začiatku taký, ako si ho vždy pamätám. Bol milý vždy mi zavolal, napísal, bavili sme sa aj neformálne o osobných veciach, o našich rodinách. V určitom momente som začala sledovať, že už je iný. Má iný tón hlasu, keď spolu hovoríme. Nebaví sa so mnou otvorene o mnohých veciach, nehovorí mi to, čo mi predtým hovoril, neodpíše na email, nezavolá, a ak, tak je veľmi formálny. Ako keby si držal veľký odstup a vážil každé slovo, ktoré povie. Najprv som si myslela, že sa mi to len zdá, ale trvá to už mesiac. Neviem, čo sa zmenilo. Jedine, čo mi vychádza, že sa niečo o mne dozvedel. Prípadne, že som nejako zradila jeho dôveru. Že som niekde niečo povedala, čo som nemala a on sa to dozvedel. Inak si to neviem vysvetliť. Ale zase, možno si len domýšľam. Rozmýšľala som, že sa ho otvorene opýtam, či je všetko v poriadku, že sa mi zdá, že je iný ku mne, či sa niečo deje. Ale neviem, či by som zbytočne nenarobila viac zla. Čo by ste urobili vy?
Sprava sa ako normalny kolega a nie kamarat, je to tak spravne...
A aký máš dôvod udržiavať taký dôvernejši vzťah s kolegom?Asi si niekoho našiel a nemusí ta balamutit?
A čo s ním chces rozoberať? Načo nad tým premyslas? Je to LEN kolega, alebo niečo viac by si ty podvedome chcela hm?
A aký máš dôvod udržiavať taký dôvernejši vzťah s kolegom?Asi si niekoho našiel a nemusí ta balamutit?
@luccija to nie je o dovernom vztahu. Skor o pristupe jeho. Predtym mi otvorene hovoril pracovne veci, bavili sme sa o vsetkych dolezitych temach. Dnes vidim, ze to tak nie je. Vyslovene ak sa dotknem nejakej inej veci mimo moju kompetenciu, hned sa odkloni a nechce sa k tomu vyjadrit. Predtym sme takto roky nefungovali. Aj tu v tejto praci sme otvorene sa mi dvaja bavili o vsetkom a vzajomne sme sa vedeli aj vystazovat. Chcem podotknut, ze ide vyslovene o pracovne veci.
A čo s ním chces rozoberať? Načo nad tým premyslas? Je to LEN kolega, alebo niečo viac by si ty podvedome chcela hm?
@marcellka32 nad pracovnymi vecami, osobne veci neriesime, v ramci small talku, kam ide na dovolenku, ako sa maju deti. Tu ja hovorim o vyslovene pracovnych veciach. On je moj stake holder, riesime pre neho a jeho team.
Ale on už robí v inej firme? Má tebe pomáhať s pracovnýmu vecami či ako? Nechápem čo od neho chces?
nie ste ani kolegovia, tak na čo to riešiť? zbytočne sa tým stresuješ. písala si, že už pracuje v inom meste, takže by som to proste nechala tak. nerob si vrásky nad zbytočnosťami 🙂
Sprava sa ako normalny kolega a nie kamarat, je to tak spravne...
@anjelicek26 ale my sme vzdy boli kamarati a velmi dobri. Naozaj teraz nemyslim osobne veci, small talk mame, ale do jeho osobnych veci ma nic. Myslim vyslovene pracovne veci - tu vidim, ze sa nieco zmenilo.
nie ste ani kolegovia, tak na čo to riešiť? zbytočne sa tým stresuješ. písala si, že už pracuje v inom meste, takže by som to proste nechala tak. nerob si vrásky nad zbytočnosťami 🙂
@sixiti sme kolegovia, v jednej firme, on v inom meste, obaja s celoslovenskou posobnostou. Moja uloha je sluzba pre neho, avsak nereportujem jemu.
Tak mu nereportuj a rešpektuj ho. Na small talk si našiel inú kol3gynu/frajerku a ty si už len kolegyňa. Nepýtala by som sa nič mimo práce.
a povedala si teda niekde nieco, co si nemala?
Ale chlapi nerobia taketo pracovne drby podla mna ako ty ocakavas, ked sa jedna o kolegu 😅 uz nie is len kamoska, ale kolegyna...
Tak mu nereportuj a rešpektuj ho. Na small talk si našiel inú kol3gynu/frajerku a ty si už len kolegyňa. Nepýtala by som sa nič mimo práce.
@januska12323 ja sa nepytam na nic mimo prace. Teraz vyslovene hovorim o pracovnych veciach. Respektujem ho, ale ten pristup sa zmenil.. neviem cim. @falbala132 no neviem, nie som si vedoma, ale mozno ano. Nieco sa stalo.. to viem...
Ale chlapi nerobia taketo pracovne drby podla mna ako ty ocakavas, ked sa jedna o kolegu 😅 uz nie is len kamoska, ale kolegyna...
@anjelicek26 to je uplne v poriadku, to tak aj bolo pri nastupe a po nastupe. Ale ty vidis, ked sa zrazu niekto switchne v komunikacii zo dna na den. Ked je 3 mesiace nejaky, ako ho poznas 10 rokov a potom je zrazu uplne iny...
A spytat si sa ho skusila? Jano mozno sa mi to len zda ale mam pocit, ze sa nas vztah zmenil, cim to je?
A hovoris co nemas co sa mohol dozvediet alebo preco nad tym rozmyslas? Ak nie a mas svedomie ciste neriesila by som
A spytat si sa ho skusila? Jano mozno sa mi to len zda ale mam pocit, ze sa nas vztah zmenil, cim to je?
@petamich toto presne som sa ho chcela spytat, ked bude vhodna chvila. Len som sa chcela tu poradit, ci vobec ano.
A hovoris co nemas co sa mohol dozvediet alebo preco nad tym rozmyslas? Ak nie a mas svedomie ciste neriesila by som
@bg92 nemyslim si, ale tak nikdy nevies, kde sa co cloveka dotkne. Kazdopadne, viem urcite, ze som nikdy nic na neho, jeho kompetencie a mng styl nepovedala. Vysoko si ho vazim.
Vôbec to nemusí byť tebou, mohol sa proste zmeniť, rozhodnúť sa, že chce inak nastavené hranice ohľadom pracovných vzťahov, mohol mať nejakú nepríjemnú skúsenosť kludne s niekym iným a teraz si dáva viac pozor alebo sa mu deje niečo v osobnom živote a nemá chuť sa trkotať, usmievať… kto vie… ak sa zmena týka pracovných veci, spýtala by som sa, nerypala v tom, nevyčítala, ale vecne by som to skúsila odkomunikovať
Kludne stacila akoze vtipna poznamka niekoho z kompetentnych, ze doviedol taku sikovnu pracovnicku, ze zachvilu preskoci aj jeho.
Mohla nieco z vasej komunikacie zahliadnut manzelka a nepacil sa jej vas priatelsky ton, povazovala to za ohrozenie.
Mohol mu niekto nieco na teba povedat.
Mohol byt pre nieco ine upozorneny na vztahy na pracovisku (mohol mat taketo viac priatelske ako s tebou aj s inymi).
"Predtym mi otvorene hovoril pracovne veci, bavili sme sa o vsetkych dolezitych temach" toto mohla byt pricina, ked bol na to upozorneny, ze to nema robit (niekto vas mohol pocut a posunut to dalej, bol z toho problem).
...
Pricin moze byt vela. Mozes sa o spytat. Ak bude chciet, odpovie ti.
Kludne stacila akoze vtipna poznamka niekoho z kompetentnych, ze doviedol taku sikovnu pracovnicku, ze zachvilu preskoci aj jeho.
Mohla nieco z vasej komunikacie zahliadnut manzelka a nepacil sa jej vas priatelsky ton, povazovala to za ohrozenie.
Mohol mu niekto nieco na teba povedat.
Mohol byt pre nieco ine upozorneny na vztahy na pracovisku (mohol mat taketo viac priatelske ako s tebou aj s inymi).
"Predtym mi otvorene hovoril pracovne veci, bavili sme sa o vsetkych dolezitych temach" toto mohla byt pricina, ked bol na to upozorneny, ze to nema robit (niekto vas mohol pocut a posunut to dalej, bol z toho problem).
...
Pricin moze byt vela. Mozes sa o spytat. Ak bude chciet, odpovie ti.
@moonlight1210 áno, aj ja si to myslím. Jeho manželka je absolútne v pohode, a ja sa do jeho osobných vecí nestarám a popravde vždy sa bavím len na pracovné témy. Teraz vyslovene viem, že mi určité veci nepovie, ktoré mi predtým hneď povedal. Týkajú sa práce. Akokeby sa bál, že ich niekde poviem ďalej.
Mohla si to vyniest aj ty, nevedomky.
Ak si v rozhovore s niekym, kto o tych pracovnych veciach vie (lebo su napr. aj v jeho kompentencii, alebo je inak s nimi spojeny), na nieco nevedomky zareagovala tak, ze ten druhy pochopil, ze ty odniekial mas o tom informacie.
Sice konspiracia, ale mozny scenar.
Mohla si to vyniest aj ty, nevedomky.
Ak si v rozhovore s niekym, kto o tych pracovnych veciach vie (lebo su napr. aj v jeho kompentencii, alebo je inak s nimi spojeny), na nieco nevedomky zareagovala tak, ze ten druhy pochopil, ze ty odniekial mas o tom informacie.
Sice konspiracia, ale mozny scenar.
@moonlight1210 áno, toto sa mi zdá pravdepodobné. Ja mám rada veci vysvetlené a čistý stôl. Keby mi povedal, toto sa stalo, prosím daj si na to pozor, alebo sa vyhni tomuto. Alebo toto som sa dopočul, je to pravda?
no žeby si začal robiť odstup zo strachu, že ho kariérne preskočíš?
no žeby si začal robiť odstup zo strachu, že ho kariérne preskočíš?
@0silvia0 nie, verím tomu že nie. On má úplne iné zameranie a expertízu ako ja. A odborne je inde, pred mnou. Ani ho nechcem preskočiť a ani na to nemám...
tak ale nepracujete spolu na jednom pracovisku, nevie čo od teba môže čakávať, on ti niečo povie a ty to nedopatrením vo firme posunieš ďalej a je z toho problém....ľahšie sa rozpráva o práci s človekom ktorý tam priamo nepracuje ako s kolegom, lebo nevieš komu to vo firme nechtiac povie...
Vieš ako chlapi hovoria, že keď sa opýtajú čo sa deje a žena povie nič a pritom nám niečo vadí? Tak isto to majú oni v tomto prípade. Nechcu byť ako dievčatá a riešiť čo sa zmenilo s nejakou kolegyňou. To je také babske. Ahoj, čo sa deje, čo som spravila, niečo sa stalo?... Môže byť, že ešte s niekým iným si povedal viac a vyšlo to vonku... Teraz si dáva väčší pozor a je úplne jedno o koho ide.
mohol vyniesť hocikto hocičo, nemusela si to byť ty, ale on pre istotu teraz nebude rozprávať s nikým ...
ja by som sa ho možno spýtala, na čom som ...
ale či ti úprimne odpovie? ...
Tiež by som sa radšej otvorene s úprimným záujmom spýtala. Veď život nie je len o práci, je najmä o vzťahoch. Aj keď si niekto mysli, že to dokáže oddeliť, nejaký vzťah k tým druhým mame vždy a vy ste boli kamaráti. Áno, nemusíš to nejako prežívať, brat osobne, no možno sa pokúsiť dozvedieť o čo ide, mat v tom jasno. Pokial to nepomôže, môžeš zaujať iný postoj a viac sa tým aspoň netrápit.

Je to len kolega, nehľadaj problémy kde nie sú.