icon

Zmluva na dobu určitú a tehotenstvo

martinka016
21. jan 2014

Ahojte, viete mi poradit - Mam zmluvu do konca januara. Minuly tyzden som uz podpisala predlzenie zmluvy ale s platnostou od 1.februara. Mozem zamestnavatelovi oznamit ze som tehotna este pred februarom, aby ma nevyhodil? Som uz v 5.mesiaci a uz to zacina byt viditelne. Nemoze potom odstupit od predlzenia? Dakujem za vase rady a skusenosti

sabina1975
21. jan 2014

@martinka016 ak si zmluvu uz podpisala tak by mala platit vsetrko zalezi od zamestnavatela a jeho charchciet vyhodit dovodakteru ak ta bude si najde

havana_frost
21. jan 2014

@martinka016 Treba rozlišovať medzi platnosťou a účinnosťou zmluvy/dodatku. Dodatok o predĺžení ste už podpísali a teda je platný. Účinný však bude až od 1.2., lebo až vtedy nastane situácia, ktorú upravuje. Aj keď platnosť a účinnosť nenastanú v rovnaký deň, nič sa nemení na tom, že dodatok je platný. Aj keby si mu teraz rovno povedala, že si tehotná, od dodatku o predĺžení nemôže odstúpiť, máš v ruke ním podpísaný papier, že ste sa dohodli, že práca pokračuje aj po 1.2. Tehotenstvo na tom nič nemení, dokonca je pod ochranou Zákonníka práce a dáva Ti rôzne výhody.

martinka016
autor
21. jan 2014

dakujem za vysvetlenie, velmi mi to pomohlo, zajtra to pokojne oznamim zamestnavatelovi

baruskas
22. jan 2014

ahojte...mne končí 15,3 doba určitá a už zamestnável mi oznámil, že mi ju nepredĺži...som v 11 tt....a som od začiatku PN...a ochranná doba sa ma ževraj netýka :( smola ...a zamestnávatelia tehotné nemusia 🙂