icon

Znova do práce po materskej

1. jan 2023

Ahojte.
Tento rok ma caka zaradenie sa do bezneho zivota po rodicaku. Som doma celkom dlho dve deti. Fakt netusim ako toto zvladnem,celkom mi to nahana hrozu. Normalne neni uz den co nepremyslam o tom ako to cele bude.
Pred detmi mam odrobene vela rokov ale do povodnej prace nenastupim isto. Cas by som nezvladala. 12hod nehrozia
V podstate nemam nikoho na strazenie. Ziadna babka dedko sestra ci brat ked bude mensí zo skolky doma. Cize predpokladam ze vkuse OcR. Nikto kto by deti vyzdvihoval skola,skolka. Skola by sa este dala skolak by uz presiel sam. Skolka do 15:30. Vsetky prazdniny detto.
Premyslam ist na 6hod niekam. Som ochotna ist robit hoc co niekam po kuchyne,upratovacku na 6hodin. Neviem proste fakt kde zacat.
Viem je xy zien co toto riesia. Len mam pocit ze vsetci z okolia aspon niekoho maju ako pomoc. Aj ked malu ale maju.
Poprosim o normal reakcie nie zas strasne mudre reci

Strana
z2
michaela161
1. jan 2023

Odkiaľ ste ?

autor
1. jan 2023

@michaela161 je to dolezite? Ak ide o pracu ci je dostatok tak myslim ze v meste neni problem. Akurat sa obavam ze nieco najdem a hned sa nevyhnem tomu ze niektore dieta ochorie. A rovno budem musiet hladat dalsiu pracu.

zmrzlinka2021
1. jan 2023

Ty si v komplikovanejsej situacii, kedze nemas manzela, takze skus mozno dat inzerat na "babku", ktorej budes platit za obcasne postrazenie deti, vyzdvihnutie zo skolky.

kate_cs
1. jan 2023

@zmrzlinka2021 Ja som z popisu nezistila, že nemá manžela. Som teraz zmätená 🤔

autor
1. jan 2023

@zmrzlinka2021 muza som zabudla no ten je do vecera v praci a zmena casu nehrozi. Rano by to zvladol skolu skolku no poobede by nestihal skolku vyzdvihnut.

nadazdi
1. jan 2023

Ja som po 5 rokoch nastúpila do prace, robím cca tých 6 hodín 8:30-14:30, skamošila som sa s matkami zo škôlok a tie robia teda do 17:30-18:00 a podobne.. beriem im deti, je to to najmenej čo môžem pre ne urobiť, niekedy tu mám 3 niekedy 5 😂 nájdi si kamošku ako som ja ak nikoho nemáš a chceš normálne pracovať, určite je v kazdej škôlke..

loginexistuje
1. jan 2023

preco amte skolku len do 15:30 ? to je nejaka mala dedina

treba urobit tak ze ty vudes zacinat od 6:00 skoncis 14:30 a na ocr sa prestriedate
alebo si zaplatit opatrovanie vacsina rodicov nema k disootiic zadarmo opatrovanie podla potreby cez leto skolky fu guju s vynimkou dvoch troch tyzdnov na dovolenke sa prestriedat a vacsiemu denne tabory
tak sme fungovali my

lesana25
1. jan 2023

Tak si podeľte starostlivosť s manželom, odvoz dovoz zo škôlky atď. . Prvé mesiace pripadne OČR môže pokryt, kým sa zabehneš.

autor
1. jan 2023

@loginexistuje pri prvom ked chodil do skolky byvala do 16:30. Teraz od septembra zmenili cas.

michaela161
1. jan 2023

Lebo mvedlea by som o jednej v Nitre

autor
1. jan 2023

@loginexistuje ano tie tabory som uvazovala uz. Skolka byva jeden mesiac otvorena jeden mesiac by sa dal vykryt v inej skolke.

autor
1. jan 2023

@michaela161 on NR smme daleko.

kate_cs
1. jan 2023

Musíš zapojiť manžela najviac ako sa len dá. To je základ. Obaja ste rodičia, obaja budete pracovať. Už nebudú deti tvoja “práca”.
Tak ak manžel robí do večera, nech ráno rieši deti on. Ty si zožeň prácu na jednu zmenu-rannú ak sa bude dať (fabrika, obchod, školská kuchyňa, pripadne porozmyslaj dorobit si nejaký kurz/vzdelanie kým si ešte doma).
Ja som mala šokovú terapiu. Tiež dlho doma-reťazová materská, zrazu muž prišiel nečakane o prácu a tak som sa ja musela vrátiť do prace o rok skôr. Z tyzdna na týždeň som hľadala prácu, našla a nastúpila.

autor
1. jan 2023

@kate_cs ano to som pisala ze rano by to on zvladal dat deti skola skolka ale teda OCR nie. Letne prazdniny by sa dalo isto ze dva tyzdne volno jeden a dva dalsi zobrat.

zmrzlinka2021
1. jan 2023

@kate_cs Tak z prveho prispevku mne vyplynulo, ze je sama na deti

@autorka sorry, z prveho prispevku mi to vyslo tak, ze si sama. No ako pises, ze muzovi "nehrozi", no tvoj manzel ak je otec, mal by zacat riesit tiez starostlivost o deti a domacnost. Ak mas zacat chodit do prace, tak nastava delba starostlivosti.

Ak nie je ochotny / schopny, komunikuj s nim pani na vypomoc - ak do vecera je v praci, asi vie "za čo".

Co sa tyka OCR - nie je dovod, prečo by to nezvladal, je rodic. Co by robili ste keby ty si povedala, ze ty nebudes zvladat ocr?

Proste netancuj muzovi okolo riti - je rodic, rovnako ako ty.

mikadooo
1. jan 2023

No tak mne sa to podarilo, bola som predtým 10 rokov doma. Potom som dostala výpoveď "dohodou", potom nám zavreli škôlky, lebo korona, čiže bola som normálne doma na podpore. Začala som brigádovať len pár hodín denne v jednom sklade - balila som zásielky. Bola to mizerne platená práca, na druhej strane, mohla som tam vziať si sopľavé deti, tempo práce som si mohla prispôsobiť situácii (hlavne, že balíky odišli). Bolo to často na nervy, hlavne v lete, keď som tam mala všetky 3 deti, ale som zaťala zuby a povedala som si, že jednoducho musím niečo obetovať, kým si nájdem lepšiu prácu. Popri tom som si hľadala prácu blízko pri dome na čiastočný úväzok. Poslala som xy životopisov, absolvovala niekoľko pohovorov, až napokon som našla. Tak som sekla s prácou v sklade a teraz robím 5h denne, 5 minút autom od domu. Asi som mala šťastie, lebo nie vždy musím ísť na očr, niekedy mi dovolia aj prácu z domu, s tým, že tým, že to mám blízko domu, občas som naložila malého do auta a previezli sme sa do práce mimo pracovnej doby a porobila som si tam veci, ktoré sa nedajú z domu, zvyšok potom doma. Čo som pri malom cez deň nestihla, dorábala som po večeroch. Tak, aby napriek očr urgentná robota bola spravená. Šéfovia spokojní, ja tiež... Neriešim, že pracovná doba je do pol 3. Ak treba otvorím pc večer a dorobím po večeroch. (oni to zas nezneužívajú, vzhľadom na to, že v danej firme som jediná na čiastočný úväzok, dopredu ma upozornili, že musím ja kričať, keď mi toho naložia príliš, nakoľko je to dosť zradné s tými piatimi hodinami, keď ostatní sú tam 8). Myslím si, že absolútne nemajú dôvod ma vyhodiť, napriek tomu, že malý bol od septembra už aspoň 5x chorý... 🙈

sono2
1. jan 2023

A prečo by si mala mat deti hneď nonstop choré.
Ja mam dve malé 3 a 5 a našla som v pohode robotu v kancelárii, k tomu v zahraničí, nebolo to jednoduché, ale som doma o druhej a všetko je OK.
Prázdniny sú deti normálne škôlky, kde by ľudia dali deti a také tie prázdniny co sú treba vyriešiť, ako si písala nie si ami prvá ani posledná čo toto rieši

autor
1. jan 2023

@zmrzlinka2021 nebolo myslene ze by nezvladal lebo by nezvladol deti. Isto by ich zvladol. A starostlivost o deti zvlada na 1 netreba z neho robit neschopneho.
Ocerku preto lebo si to nemoze dovolit. Jasne ak by fakt bola situacia taka ze by som nemohla tak by sa zavrela aj firma na istu dobu. Ale inak toto nechcem isto.

kate_cs
1. jan 2023

Prečo nemôže ísť muž na OČR? ďalšia vec. Ty nemysli hneď na to, že nastúpiš a pôjdeš na OČR. Možno nebudú deti hneď choré. Moje nastúpili v septembri a ochoreli az teraz-december. Budeš riešiť keď to nastane. Nad týmto sa nezamyslaj. Ja nemám tiež nikoho na stráženie či pomoc, pomáhame si s manželom- rovnakým dielom

autor
1. jan 2023

@sono2 no syn ak tak zo skolky casto nebyval doma ak neratam dake kiahne co musel byt doma a obcas sopel. Ale na mensiu ide vsetko co sa da. Tam ma fakt na nic zatial imunitu.

zmrzlinka2021
1. jan 2023

@autorka - manzel si OCR nemoze dovolit a ty ked si ju nebudes moct dovolit, co sa stane?

OCR nie je vecou "dovolenia" - raz si rodic, musis to riesit a proste ked tvoj manzel pojde na OCR, nikto mu v tom nezabrani, rovnako ani tebe v praci.

Ako pise @kate_cs - ak nemate vypomoc, musite si vzajomne s manzelom pomahat, spolocne hladat riesenia. Deti nie su zalezitostu zeny!!! Deti vzdy maju matku a otca.

kate_cs
1. jan 2023

@zmrzlinka2021 presne tak. Ja som nastúpila do novej prace a mesiac po mne manžel. Ochoreli deti a čo teraz. No striedali sme to doslova po dňoch ako kto mohol, lepili spolu so zamestnávateľmi a veru aj pracujúcimi babkami na diaľku. A vyriešili sme. Ale spolu. Keby to muž hodil len na mňa, prídem o prácu.

autor
1. jan 2023

@zmrzlinka2021 toto naozaj nechcem riesit. Proste OCR si dovolit nemoze. Nebudem rozpisovat preco naco zaco. Ano ked mi odpadne noha ruka bude musiet riesit on. Inak nie

zmrzlinka2021
1. jan 2023

@autorka
Ak ma manzel taku vzacnu poziciu, urcite aj krasne zaraba, normalne si na zapladte opatrovatelku, pani na upratovanie.

77katarina
1. jan 2023

@michaela161 Ja som z Nitry. Aká je tam pracovná doba?

zmrzlinka2021
1. jan 2023

@kate_cs Vzdy to musime lepit. Ale prave preto ma dieta dvoch rodicov, ze na vsetko su dvaja. Ak ma zena byt vo vsetkom sama, tak nechapem načo za takych podmienok chce ist do prace a robit "rolu muza".

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
scila
1. jan 2023

Je tu niekoľko diskusií na túto tému a kedže ich mám preštudované, lebo som riešila toto isté tak vedz, že tým, že si napísala, že muž na očr nepôjde si si to pokašlala a extrovertné feministické kariéristky ťa ukameňujú, lebo veď ROVNOPRÁVNOSŤ 😄
Ja som do práce nastúpila, aj keď muž povedal nech nejdem, práve z dôvodu, že on tiež očr mať nemôže a nechce. Ale ja som to skúsila, ale okrem klasických očr boli aj covidové a keď sa v robote prepúšťalo, tak som letela aj ja, práve kvôli tým očr. Tak som doma, uskromníme sa, keď mám zdravé deti a sú otvorené zariadenia (na jeseň bola zatvorená škôlka, potom 2 x škola kvôli vysokej chorobnosti) tak brigádujem u kamaráta alebo pomáham manželovi v podnikaní. A neriešim. Keby som bola lekárka, na ktorú čakajú pacienti, alebo vrcholová managerka, ktorá nemôže žiť bez práce, tak by som to riešila inak. Ale nie som, to skôr muž je kariérista tak sme sa dohodli a ja už nestresujem. A keď deti podrastú a budú samostatnejšie, budem riešiť prácu.

nadazdi
1. jan 2023

@scila tiež to takto riešim.. ja mám proste tie deti, muž keď ostane týždeň na OČR mu uletí 1000€, to ja nezarobim ani za mesiac.. mám úplne trapnu robotu v kancli, buď tam chodím s deťmi alebo robím z domu, nič sa bezo mna nerozpadne, všetky baby čo im beriem deti zo škôlok robia buď v obchode, banke alebo fabrike, preto nemôžu po deti chodiť skôr ako o 18 😅 podľa mna aj tie ,,karieristky” robia niečo podobne

autor
1. jan 2023

@scila ano ano s tym som ratala. Preto aj moja posledna veta v uvodnom prispevku. Akoze teraz zostavam doma lebo ved do skolky sa u nas nastupuje len september iny mesiac neberu. Cize uz to je take ze no. Ale tak ratam ze tie vypadky v praci ked naozaj ocr mi tolerovat nik nebude. Inak ked si doma si ako osoba starajuca sa o dieta do 6r ci?

Strana
z2