Zvažujete návrat k učiteľstvu v Bratislave?
Ahojte. Poprosim o radu tie, ktore pracuju/ pracovali ako ucitelky. Som vystudovana ucitelka chemia-matematika, no po skole som sa vydala inou cestou. Mam uz 37 rokov, deti, manzela a pracujem v sukromnom sektore s datami, boli sme v zahranici. No stale ma to taha do ucitelstva. Rozmyslam nad tym, ze by som isla ucit- myslim, ze mam na to talent (i ked nemam teda skusenosti), chcela by som ucit tak, aby z toho tie decka fakt nieco mali. Byvame v Bratislave, hypoteku mame pomaly splatenu a tak ani to, ze pojdem s platom rapidne dole nezohrava az taku velku rolu, i ked predsa… deti nam chodia do skuromnych skolok, chodime casto na dovolenky a vylety a tak by sme toto asi museli poriesit inak. Zaujima ma ako by som to v takonto pripade mala- cize ak by som sla do skolstva, plat by som mala najnizsi? A ake su moznosti potom? Ako sa odvija plat? Nemyslim teraz tabulky za odpracovane roky to je na nete, myslim tym skutocnu cca placu povedzme za take 3 roky- ako priblizne moze stupat, ci sa beru do uvahy aj ine podmienky ako odpracovane roky v skolstve. Manzel ma v tomto velmi podporuje, aby som isla za tym, kam ma to taha, no ja nechcem bez rozmyslu spravit taky skrt cez rozpocet a tak si chcem premysliet vsetky moznosti… Myslim, ze si tu pracu aj idealizujem. Na terajsej praci mi vyhovuje, ze mozem aj z domu robit, sama rozhodujem kedy a kolko urobim, manazment je vyspely, pracujem len so zahranicnymi ludmi a teda plat je dobry. Donskolstva ma to vsak stale taha, som rada s detmi, paci sa mi, ze tam je vidno realne vysledky pri praci s mladymi. A teda zboznujem matiku….Dakujem
.
Akurat som sa vratila z rodicovskeho kde nam bolo povedane ze surne hladaju matematikara a vyvazia ho zlatom, ze nema kto ucit matematiku- najma aby to bol clovek, ktory je tu pre vsetky deti , aj tie, ktore nemaju talent na mat.🙂
@januska12323 och, to je fakt smutne… ak maximalny plat po xy rokoch je 1200 v cistom max
@juliet86 ja som učila v súkromnej škole, roboty dvakrát toľko jak v štátnej a plat tabuľkový. Na smiech. Samozrejme, netvrdím, že vo všetkých súkromných školách je to tak.
@alenka7777 dvakrat toľko roboty v akom zmysle?
@letfenixa tak to by bolo na dlhsie. napr. na statnej skole trvalo rodicovske max. 2 hodinky, na sukromnej min. 6 hodín,na statnej skole staci na konci roka dat znamku do kruzku, na sukromnej som musela kazdemu ziakovi dat znamku plus napisat slovne hodnotenie niekolkymi vetami, na sukormnej skole sa musi ucitel ovela viac pripravovat na hodiny - ta hodina musi byt zaujimava, tvoriva, hrava, ,.......
@alenka7777 rodičovské alebo porady? Neviem si predstaviť, čo by rodičia riešili 6 hodín s učiteľkou. Robila som aj na súkromnej, aj na štátnych školách, na rodičovské chodím aj ako rodič, ale teda nikdy čas nepresiahol 2 hodiny. 2 hodiny ako učiteľ poskytujúci konzultácie, rodičia tam ani tie dve hodiny nie sú. Ale teda porady, hlavne klasifikačné, sa vedia teda riadne natiahnuť.
@pietra rodicovske. na kazdeho rodica muselo byt vyclenenych 15 minut, ked ucite hlavny predmet 80 ziakov, tak si vyratajte, kolko je to dokopy hodin. Samozrejme, nikdy nepridu vsetci rodicia, ale min. polovica ano.
@alenka7777 ale to musel byť problém tej konkrétnej školy, že to mala takto nastavené. Pretože tých žiakov učím viac, hlavný predmet + triednictvo, ale s niektorými rodičmi nepotrebujem rozprávať vlastne vôbec, na iných stačí 5 minút a na niektorých potrebujem aj hodinu. Ale ak je problém, tak sa predvolávajú zvlášť a nie v čase rodičovského. U nás rodičovské prebiehajú tak, že je najprv spoločná časť s triednou učiteľkou a potom konzultácie s jednotlivými vyučujúcimi, celkový čas na to je 1,5 hodiny. A bolo to takto aj vtedy, keď som učila na súkromnej. To čo, začínate poobede a končíte uprostred noci?
Ale áno, dá sa povedať, že pracovný čas na súkromnej bol dlhší, pretože sa priamo na pracovisku muselo ostávať minimálne 8 hodín bez ohľadu na počet odučených hodín v ten deň. Na jednej štátnej sme to mali tak, že človek prichádzal až na ten čas, kedy mal učiť (alebo mal pohotovosť na zastupovanie) a po odučení mohol odísť. Na terajšej škole musíme byť presne 6 hodín (7,30 - 13,30) a dve hodiny máme prácu na doma.
@alenka7777 teraz učím cca 240 žiakov, to by som mala rodičko 2 dni???
@letfenixa ano, ja som bola 2 dni. Oducila som svoje hodiny a dva dni od 14 do 18 som konzultovala. No, a predstavte si, ze by ste museli 240 ziakom pisat k vysvedceniu aj slovne hodnotenia. Kolegovia to robili po nociach.
@pietra zacínala som poobede a koncila som vecer, dva dni po sebe. samozrejme, zadarmo, lebo to bola sucast mojej prace.
@pietra co si vsimam sukromne skoly v mojom okoli, je tam vacsia fluktuacia ucitelov ako na statnych skolach- A Je to prave preto, ze tej prace je tam omnoho viac. A casto za ten isty plat.
@jajka257 A v akej oblasti si skončila, keď si odišla zo školstva?
@alenka7777 ja som tiez povedala, ze na sukromnu skolu uz nikdy viac ucit nepojdem. Plat som mala v podstate rovnaky ako na statnej, zacinala som rano skor, koncila neskor. Ale teda niekolkohodinove rodicovske neboli ani tam, nastastie.
@letfenixa ja som nenapisala nič iné, len to, že kým ty už môžeš odísť o 13:15 a nemusíš si brat priepustku, tak su školy a nie je ich malo, kde musia byt do 14:00 a su dokonca aj školy, kde su ucitelia riadne do 15:30. Samozrejme, že to závisí od riaditeľa. Ale vaša škola je skôr výnimka. Vo väčších mestach je to už bežne do 14:00, alebo dokonca celodenná pracovná doba.
@zuzanockamt Nechcem písať má tomto fóre, kde pôsobím. Stretla som sa tu s doslova lustraciou a jedna užívateľka ešte aj vypátrala moje bývalé zamestnanie a toto už nepotrebujem.
@jajka257 To mi je ľúto. Áno, chápem to. Tiež mám veľmi zlú skúsenosť s týmto fórom - stalking a kyberšikana. Zaujímalo ma to len kvôli tomu, že tiež učím matiku a časom by som rada dospela k zmene.
Ahoj Dancura, mas super aprobaciu, s takymito predmetmi ta zoberu v ramci BA hocikam. Urcite rob v zivote to co ta bavi, je to to najlepsie co mozes urobit. Ja som ucitel a predtym som robil xy povolani, ale az teraz sa citim naozaj stastny. Ja to ani neberiem ako pracu, ale hobby. Takze doobeda sa bavim a poobede mam volno na seba, deti, manzelku, kamaratov, sport.... Je to splneny sen. Co sa tyka platu, tak zaciatok bude tazsi, snaz sa do pol roka spravit adaptacne nech sa posunies do 7 triedy, co najskor si urob inovacne vzdelavania: 4 inovacne po 3% ( max je 12%) alebo statnicu z anglictiny - staci B2 a budes mat hned 12 % :D, V BA dostavame 145 eur regionalny prispevok, ja som poziadal o nadcasy: plny uvazok je 23 hodin do tyzdna, ak sa ti bude dat daj si 27, pri matrmatike nebude problem, nema ju kto ucit (max sa da 30, ale to by si isla 6 hodin kazdy den a kto by tolko pracoval :D) Plus ak mas deti, tak za kazde je 100 eur danovy bonus. Ja mam 2 deti a chodi mi okolo 1500 eur v cistom + teda ten regionalny prispevok: vyplacaju ho 3 krat za rok (za 4 mesiace naraz). No a co je najvacsia vyhoda 45 dni dovolenky, nahradne volna, volne vikendy, sviatky, ziadne nocne, riaditelske volna, skratene vyucovania. Najdi si skolu kde mozes chodit v papuckach a kazdy den si o 14:00 doma. Drzim palce 😘
@maros27 A čo učíš? Telesnú výchovu?

@dancura vies nejaky jazyk plynulo?spominala si zahranicie. poznam kocku co nastupuje ako cerstva bakalarka na sukrombu anglicku skolu a dostane 2400