icon

Zvýšenie platu pre dôchodcu

2. nov 2025

Dobrý deň, viete niekto poradiť, prosím.
Mamina je už na dôchodku ale stále pracuje v tom istom zamestnaní. Brutto ma okolo 1000e ale plat ma cca 560e plus cca 100e gastrokartu.
Od Nového roka sa ma zvýšiť minimálna mzda, ma nárok aj ona na nejake zvysenie? Je štátny zamestnanec ale v robote jej povedali, že viac jej nemôžu dat lebo poberá dôchodok okolo 500e. Vdaka za radu .

nelca84
2. nov 2025

@anonym_autor mamina ako statny zamestnanec musi vediet, ze je odmenovana podla platovych tabuliek pre statnych zamestnancov a minimalna mzda sa na nich nevztahuje. Statni zamestnanci nemaju mzdu, ale plat.

oriesocek
2. nov 2025

Mama ma nárok na výplatu v rovnakej výške ako majú kolegovia na danej pozicii pri rovnakom úväzku a pracovnej naplní . Zamestnávateľa nemá čo zaujímať jej dôchodok. Pokiaľ je na klasicky plný úväzok, tak ma mať plat podľa zaradenia a žiadne krátenie…

anonym_b241a1
2. nov 2025

@anonym_autor má dojem, že pletieš jablká s hruškami. Aj ja pracujem pre štát (verejna správa) ale darmo sa zvyšuje minimálna mzda vs má vlastné tabuľky a môžem sa aj na hlavu postaviť nebudeme mať vyšší plat. A ešte k tomu máme úspoané opatrenia kvôli konsolidácii

lenka_da
2. nov 2025

@anonym_autor čo to znamená, že: "Brutto ma okolo 1000e ale plat ma cca 560e" ? Ak si tým myslela, že v čistom má 560 eur, tak to nevychádza nijako

autor
2. nov 2025
@lenka_da

@anonym_autor čo to znamená, že: "Brutto ma okolo 1000e ale plat ma cca 560e" ? Ak si tým myslela, že v čistom má 560 eur, tak to nevychádza nijako

@lenka_da toľko ma ukázala mi výplatnú pásku, ma tam klasika odvody do sociálnej, zdravotnej potom nejaké dôchodkové poistenie atď okolo 1020 ma brutto a netto cca 560e podľa kalendárnych dní. Keď ešte nebola pred rokom na dôchodku mala o sto e viac teraz jej vraj strhli tu stovku lebo , že dostáva dôchodok tak vraj nemôže viac zarobiť. A mne sa to nejak nezdalo preto zisťujem ako to je

nelca84
2. nov 2025
@anonym_autor

@lenka_da toľko ma ukázala mi výplatnú pásku, ma tam klasika odvody do sociálnej, zdravotnej potom nejaké dôchodkové poistenie atď okolo 1020 ma brutto a netto cca 560e podľa kalendárnych dní. Keď ešte nebola pred rokom na dôchodku mala o sto e viac teraz jej vraj strhli tu stovku lebo , že dostáva dôchodok tak vraj nemôže viac zarobiť. A mne sa to nejak nezdalo preto zisťujem ako to je

@anonym_autor mohli jej jedine znizit osobny priplatok, tabulkovy plat je dany fukciou

kaja01
2. nov 2025

Ako dôchodca nemá nárok na nezdaniteľnú čiastku, preto má o 100€ menej.

terry658
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor platí vyššie dane kvôli tomu, že nemá nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

lenka_da
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor No z 1020 brutto nijako nevyjde 560 netto, môže byť dôchodca aký chce. Zrejme má nejaké zrážky, nejaké sporenie, životnú poistku alebo niečo, čo si dáva zrážať z platu.

autor
2. nov 2025
@terry658

@anonym_autor platí vyššie dane kvôli tomu, že nemá nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

@terry658 dobre ďakujem vam pekne za odpovede

lenka_da
2. nov 2025
@terry658

@terry658 ale ani bez nezdanitelnej casti zakladu dane nevyjde z 1020 brutto, 560 netto

terry658
2. nov 2025
@lenka_da

@terry658 ale ani bez nezdanitelnej casti zakladu dane nevyjde z 1020 brutto, 560 netto

@lenka_da podľa mňa zle prečítali pásku. Je to superhrubá muda. Vtedy to cca sedí.

lenka_da
2. nov 2025
@terry658

@lenka_da podľa mňa zle prečítali pásku. Je to superhrubá muda. Vtedy to cca sedí.

@terry658 OK, môže byť... Len mi príde čudné nepoznať svoju hrubú mzdu...

terry658
2. nov 2025
@lenka_da

@terry658 OK, môže byť... Len mi príde čudné nepoznať svoju hrubú mzdu...

@lenka_da dom mzdárka a väčšina ani netuší čo je nezdaniteľná časť. 🤦‍♀️

oriesocek
2. nov 2025
@terry658

@terry658 Ale to by mala extreme nízku mzdu, to radšej si najst 1 rodinku, kde by išla 1-2 x do týždňa upratať a bola by na rovnako… akoze za 560 chodiť evidentne celý mesiac do prace je nezmysel…

lenka_da
2. nov 2025
@terry658

@terry658 áno, ale ak je jej brutto mzda len cca 800 eur, tak musí pracovať len na čiastočný úväzok, takže by mohla vedieť, že nemôže zarobiť rovnako ako pri plnom úväzku... Ale tak, všetko je možné...

nelca84
2. nov 2025
@lenka_da

@terry658 áno, ale ak je jej brutto mzda len cca 800 eur, tak musí pracovať len na čiastočný úväzok, takže by mohla vedieť, že nemôže zarobiť rovnako ako pri plnom úväzku... Ale tak, všetko je možné...

@lenka_da nemusi, ved pise, ze robi v statnej sprave, tam neplati minimalna mzda. Pravdepodobne ma velmi nizku funkciu.

lenka_da
2. nov 2025
@nelca84

@lenka_da nemusi, ved pise, ze robi v statnej sprave, tam neplati minimalna mzda. Pravdepodobne ma velmi nizku funkciu.

@nelca84 Samozrejme, že aj v štátnej správe platí minimálna mzda. Ak má zamestnanec tarifný plat podľa platových tabuliek nižší ako je minimálna mzda, musia mu vyplatiť doplatok do minimálnej mzdy.