icon

Aké lieky užívať pri vysokom kortizole?

Včera o 04:26

Ahojte ma niekto z vas vysoky kortizol?Ak ano ake tbl uzivate?poprosim link aj recenziu,dakujem

felycity
Včera o 04:38

Otazka je preco mas zvyseny kortizol, stres, nedostatok spanku alebo je tam podozrenie na nieco z hornonalnej nerovnovahy. Najlepsim liekom je spanok, pohyb, zdrava strava, lieky asi iba ak tam je to spisobene a potvrdene nejake ochorenie. Nepocula som, ze by sa inak predpisovali...

anonym_85ee2a
Včera o 04:54

ako ti zistili kortizol, preco ti ho merali? mam nedostatok spanku, pribrala som do brucha, padaju vlasy, stres a ziaden lekar nie je ochotny mi to spravit

billy_jean
Včera o 04:54

Kortizol je hormón a liečba závisí od príčiny zvýšenia. Neexistuje jedna univerzálna tabletka, ktorú by užívali všetci. Najprv je potrebné zistiť, o koľko je zvýšený a prečo. Ak ide o mierne zvýšený kortizol súvisiaci so stresom, základom býva úprava spánku, pohyb, zvládanie stresu a liečba prípadných psychických ťažkostí. Kortizol môže byť vyšší pre stres, nedostatok spánku, depresiu, úzkosť, obezitu, užívanie kortikoidov, ale aj pri ochoreniach nadobličiek príp. hypofýzy. Pri skutočne patologicky vysokom kortizole sa používajú lieky na predpis, napríklad Ketoconazole, Metyrapone alebo iné, ale vždy pod dohľadom endokrinológa.

felycity
Včera o 04:57
@anonym_85ee2a

ako ti zistili kortizol, preco ti ho merali? mam nedostatok spanku, pribrala som do brucha, padaju vlasy, stres a ziaden lekar nie je ochotny mi to spravit

@anonym_85ee2a Da sa aj v sukromnych labakoch ist na idber tusim to stoji cca do 10 eur

dragonka
Včera o 05:22

@anonym_autor už tu správne zaznelo - najdôležitejšie je vedieť, čo presne spôsobuje vysoký kortizol. nie je to choroba sama o sebe, ale príznak, buď dlhodobého stresu, alebo konkrétneho zdravotného problému (Cushingovho syndrómu ap). Lieky na predpis sa používajú len v závažných lekárskych prípadoch, zatiaľ čo pri strese sa využívajú voľnopredajné doplnky.
Moja sestra mala najmä zo stresu, úzkosť, vyhorela a brala indický ženšen, Ashwagandha, to jej zaúčinkovalo najlepšie, zlepšila sa jej aj kvalita spánku. Predtým skúšala aj rozchodnicu ružovú, ale nič moc. A tiež vysoké dávky vitamínu C a magnézia, ale ani tam nebadala nejaké výsledky.

anonym_95b0a3
Včera o 05:46

@anonym_autor pripravky s obsahom Lactim

billy_jean
Včera o 05:51

Ešte doplním, výsledok kortizolu z krvi nie je presný výsledok. Robí sa tzv. celodenný slinný test, kde sa odoberá vzorka ráno po prebudení, dopoludnia, popoludní a večer pred spaním. Ak vyjdu vyššie výsledky, tak sa aplikuje tzv. dexametazónový supresívny test. Ten som mala ja robený aj ja. Slúži na zistenie, či organizmus správne reguluje tvorbu kortizolu a používa sa pri podozrení na Cushingov syndróm. Večer pred spaním sa užije 1 mg dexametazónu/kortikoidu a ráno medzi 7:00–9:00 sa odoberie krv na kortizol.

Ja som v minulosti skúsila všetky voľne predajné adaptogény. Nepomohli.
Pomohla - redukcia stresu, zmena zamestnania, dostatok spánku - mám veľmi pravidelný spánkový režim, pravidelné cvičenie, veľa tekutín, prestala som piť alkohol, fajčiť, obmedzila som kofeín a čierny čaj a vylúčila som všetky stimulanty a obmedzila som sacharidy a cukry.

rozculena
Včera o 08:36
@anonym_85ee2a

anonym_85ee2a
Včera o 08:49

@rozculena dakujem, len je smutne ze si platime ZP a mam si platit kontrolu sama. Ale dakujem ti.

rozculena
Včera o 09:21
@anonym_85ee2a

@rozculena dakujem, len je smutne ze si platime ZP a mam si platit kontrolu sama. Ale dakujem ti.

@anonym_85ee2a nuž.....

anonym_85ee2a
Včera o 12:17
@rozculena

@anonym_85ee2a nuž.....

@rozculena ja viem....