Ako často pani učiteľky ochorejú od detičiek?
Otázka hlavne pre tie ktoré pracujú v škôlke a 1 stupeň ZŠ, nemyslím nádchu a prechladnutie, ale brušné virózy a také tie neprijemné virusy z kt. máte hnačky, vracanie a pod. Zaujíma ma, že pokiaľ niekto pracuje v týchto zariadeniach kde bývajú deti na toto nachylné, či to automaticky dostane zakaždým aj učiteľ alebo sa po čase na to dá vybudovať imunita.
Pýtam sa lebo by som rada študovala učiteľstvo, no bohužiaľ mám emetofóbiu ktorá sa na slovensku ani nedá riadne liečiť, kto nezažil, nikdy nebude rozumieť prečo sa pýtam..
Sem tam sa stane, že od nich niečo chytím, ale väčšinou nie. Črevnú virózu som chytila len raz.(V školstve pracujem 6 rokov MŠ a ŠKD). A raz som mala zapálené oči. Dokonca ani vši som nedostala a to sa tam vyskytuje často.
Tie brušné virózy sa prenášajú priamym kontaktom, takže základ je dodržiavať hygienu.
Šanca, že práve v tvojej triede sa niekto povracia a bude mať práve črevnu chrípku a ty vdychneš ten vírus a ešte v dostatočnej davke, že ochorieš je takmer nulová. Ak dokážeš dodržiavať hygienu, budeš ok. Ja si potrpim na umývanie rúk a to vyžadujem od všetkých členov rodiny, sem-tam sa stalo, že deti niečo doniesli, ale nenakazili sme sa celá rodina nikdy, za cely život som mala brušnú “chrípku” len raz.
Ja emetofobiu síce nemám, ale keď vidím niekoho zvracať povraciam sa tiež, v živote som nezvladla upratať nehody po mojich deťoch bez toho, aby som sa nepovracala. Preto napríklad nerobím zdravotnú sestru a i keď robím v zdravotníctve a som denne na oddeleniach nemusím po nikom upratovať. Stáva sa, že sa objavi nejaký norovirus v nemocnici, základ je hygiena, dôsledne umývanie rúk a nechytanie žiadnych slizníc neumytymi rukami, nikdy!
@juliet86 ani by som nepovedala, jeden deň teplota na druhý deň v škole, večer zvracia ale ráno je v škole. Ja som v školstve už pomaly 12 rokov a bohužiaľ jeseň a jar som vždy chorá. Keď vám dieťa chodí mesiac so zelenými soplami a len povie že berie sirup 🤦🤦🤦. A nielen ja aj kolegyne, jedna chytne hnačky, druhá vracanie, tretia covid a tak to pekne idem rad radom potom sa veľa zastupuje ste v práci od rána do večera vyčerpaná jasné že sa to prejaví chorobu- začarovaný kruh
Pracujem v školstve už takmer 20 rokov.. minulý rok som bola 3x PN, z toho raz takmer celý mesiac s 2 ATB a s haemophilom, lebo veď soplík..
Keď dieťa zvracia, či hnačkuje, rodičia zvyknú prísť, resp.na druhý deň nechajú dieťa doma, ale so sopľom či kašľom nie 🤷🏻♀️ večná téma plná sporov..
U nás dosť často, minulý týždeň sme ostali dve na celú škôlku, zbytok zápal priedušiek, ja som bola chorá predtým.
Ahoj, ja som emetofobicka cely zivot. Mna by zaujimalo, ako s tym zijes, ako bojujes a co ti pomaha. Ak mozes napis mi spravu.
Zo začiatku som mala stále nádchu, sopel, chytené hrdlo od detí, bola to aj záťaž na hlasivky. Virózu som chytila tiež, vracačky a hnačky naraz. Bola som úplne ko. Ale po pár mesiacoch som už bola odolná a tento druhý rok som ešte nebola chorá 💪🏻 ale ja mám aj doma dve malé deti, na materskej som si tiež asi vybudovala imunitu na rôzne detské choroby a soplíky, či virózy.

no 1.stupen zs je ovela bezpecnejsi ako skolka. deti uz maju viac za sebou lepsoe dodrziavaju hygieny a odstup. vzdy mozes pouzivat rusko. nemyslim ze ti hrozi extra vela vracania. soplov to ano