Ako mi Covid-19 zničil zdravie aj sny
nehovoriac o hysterii a strese co zazivame ti,co sme mali covid pozitivny a prezili sme si v nemocnici svoje, skoro mse zomreli, zapal pluc a podobne, ako velmi vam nalomil imunitu a zdravie ? ja sa odvtedy necitim normalne :( prekonala som ho uz v lete, a prezila som, ale necitim sa vobec dobre, stale bolesti srdca, zavraty, unava, zvysena teplota, skrabanie v krku dychavicnost, pocity plytkeho dychania, bolesti hlavy, nespavost, s cim sa to musime vsetkym popasovat ??
bolo to strasne ochorenie, ktore pochopi len ten,kto ho naozaj prezije v nemocnici a nasledne v karantene. stavy take, ze ked v noci zaspavate rano ste prekvapeni, ze ste sa zobudili, lebo ste si lihali s tym, ze do rana urcite zomriete.
Pozna to niekto, ma teraz niekto nejake po covidove stavy zdravotne ako ja ? imunita nula bodov rozprasena, netrvdim, ze bola lepsia predtym,ale teraz sa ma uz chyti cokolvek, citim ze mam oslabenu imunitu, neviem,co dalej. Covid mi zmaril nielen moje zdravie,ale aj pracu, zila som v zahranici, pracovala, pracovala som aj z domu, svetko sa stoplo kvoli covidu, musela som este aj opustit mojho partnera a vratit sa domov na svk, pricom som nechcela,lebo mi nikto nechcel dat v zahranici zdravotne poistenie a nemam penazi nazvys . Takze bilancia tohto roka, zniceny zivot, zdravie,sny a nadeje, bez penazi a prace...s apatiou a nechutou , depkou nieco vobec robit. doma hysteria, vratena k rodicom, kt. sa boja ze ochoreju a ani nevychadzaju z domu, nakupy vsetko na mne, aja nemam z coho, peniaze nula bodov, do toohp risli nedoplatky z poistovni, ktore stale ani nechapem ani moja ekonomka, kedze vsetky poplatky poctivo platim...mala som sa tento rok vydavat :( a zalozit si rodinu a buducnost v zahranici 😢 chcela som si zalozit vlastne podnikanie v zahranici, studovat dalej, a neurobila som nic, nemohla som, nemala som na to financie, a tiez zdravie, potom som vazne ochorela.ako sa bude dalej zit, co budeme robit...zase mam vztah na dialku, ktoru neznasam aneviem,ako to ustanem dokedy tato strasna pandemia tu bude zurit, dokedy budeme bez penazi, bez prace ,..teraz sa citim znova ako keby som mala covid, ako reinfekcia dva...zaziva niekto podobne horory vo svojom zivote ? uz boli chvile, ked som si vravela, ze bude lepsie ked zomriem, hoci som mlada ......
😕 ako pise pribinak vyssie, mala by si vyhladat odbornu pomoc. Je to super vec. Ja som tiez chodila na psychoterapiu. A bolo to skvele rozhodnutie. Velmi mi to pomohlo.
Baby to vazne hned na ad?co je na tom ze sa chce trosku postazovat ulavit si..vam nikdy nebolo tak ze by ste sa na vsetko vykaslali..aspon na ten den,hodinu,moment?nie,uprimne vam zavidim....podla mna su v zivote cloveka chvile kedy je mu zufalo smutno a nevladze...
Teraz k autorke..je mi to velmi luto,s tymto ti zial nik nepomoze,to musis nejak sama vyriesit😔vela vsetkych problemov naraz.tvoje telo sa da asi neskor dokopy.asi to dlhsie potrva.je mi luto ze ze si mala taky zly priebeh.
@valentinavibi ahoj, ja som Covid nemala, ale poznam ludi, co ano. Tiez sa dlhe tyzdne citili zle, aj ked boli uz negativni. Prednedavnom som citala, ze tieto komplikacie mozu trvat aj mesiace, ALE takmer urcite prejdu a dostanes sa znova do formy (uviedol to v rozhovore jeden plucny lekar). Vraj aj dlhodobe bolesti hlavy mozu byt. Drz sa.
Myslím, že viacerým covid zničil plány a sny. A to aj tým, ktorí ho neprekonali.
Prekonala som depresie. Vzali mi moje sny moju rodinu priateľov veľa možností celý život mladého človeka celé detstvo vytúžené povolanie fyzické zdravie manželstvo samú seba. Netrvalo to mesiac dva ale 14 rokov ❗ plne chápem co prežívaš. Môj postoj k celej korone je že ma to vrcholne obťažuje oddialuje moje sny oberá ma o riadny kus slobody ... Nezabúdajme ze popri korone ešte stále existujú ľudia čo trpia uz dlhé roky a nikto si ich nevšíma. Ak by som sa mala čohosi báť skôr to bude niečo psychické. A ty tiez. Ten stres ti nerobí dobre.
Takto. Dostala si druhu sancu, lebo zijes. Zmen myslenie, a krok po krociku sa vrat do normalu. Zacni vychadzkami do prirody, parku, lesa. Otvor nejake fajn knihy, ak chces ,nieco ti odporucim. Nie plytke. Take z realneho zivota. Pribehy ludi. Ziadne happyendy, ale realita aku zazivaju ludia vo svete. Sadni si do kresla a pusti si cez sluchadla (ozaj cez ne to ma iny efekt) a pusti si nejake oblubene kapely. Zapal si vonnu sviecku. Zacni cvicit jogu. Len tak vecer. Pri otvorenom okne a sviecke. Nalej si vecer deci cerveneho k tej hudbe, co ti pojde v usiach. Urob si zdrave ranajky, dopuj sa vitaminom D. A krok po kroku sa dostanes do normalu ak si to v hlave nastavis, ze ludia prisli o zivoty, vo vojne o cele rodiny, ty si stratila par mesiacov zivota a fyzicku formu. Ktora sa s najvacsou pravdepodobnostou da dat do poriadku. Viem viem, lahko sa vravi. Ale skus to. Ostatne sa vyriesi casom. Aj praca, aj partner. Uzi si cas s rodicmi, ktori su uz stari.
Už to že si prežila je pozitívne!!! Stav sa urcite zlepší aj to je pozitívne! Z najhoršieho so vonku! Čo sme to nemali tak sa bojíme či to vôbec prežijeme keď sa teraz začnú zapĺňať nemocnice. Čakáme tiez čo bude. Ale hlavu hore pozitívne myslieť tešiť sa z drobností. Že žijeme ďalší pekný deň. Aj keď každá z nás je nejak inak obmedzená. Držte sa všetci.
toto by si mali precitat vsetky zeny, co tu covid bagatelizuju, odmietaju nosit ruska, konspiruju a tvrdia, ze covid je chripocka, autorka, verim ze to mas tazke, bez financii a bez partnera, ani si neviem predstavit co by som na tvojom mieste robila, treba sa hlavne pozviechat zdravotne, ked ti bude fyzicky lepsie aj psychika sa da do poriadku, chce to len cas, ak to bude dlhodobo zle skus najat psychiatricku pomoc ako ti radia zeny
@valentinavibi je mi to luto, ale ved v snoch mozes pokracovat dalej, az do konca zivota.
@valentinavibi verim,ze sisi presla svojim no hlavne sa treba zozbierat.Budem hnusna no buť rada,ze žijes rob vsetko preto aby si cim skôr nakopla imunitu a ver mi su aj horsie choroby a mnoho ludi ich zvlada musi zvladat a bojuju kazdy den .
Želam ti cim skôr zotovanie aj fyzické aj psychické😘
@valentinavibi známa mala covid, nebola našťastie ťažký stav, mala "len"strašné bolesti hlavy, únavu a stratu čuchu a chuti......už dávno je negatívna čiže "vyliečená" a stále behá po doktoroch lebo má upne rozhádzaný krvný obraz a stále má vysoké zápalové parametre takže dokola je na ATB....žiaľ, je to nové ochorenie, o víruse sa stále veľa nevie - hlavne prečo sú u rôznych ľudí rôzne priebehy ale hlavne rôzne formy ochorenia.....ty si mala zrejme plúcnu formu, tam to postihuje hlavne plúca takže preto máš problémy s dýchaním(dýchavičnosť), tej známej to postihlo cievny systém.....tú únavu pociťuje aj ona, teploty nemáva(ale ani predtým ich nemala)ale zápalové parametre má stále vysoké takže stále berie ATB , je to už viac ako mesiac čo to prekonala.....depresívne stavy uvádzajú u viacerých ľuďoch čo to prekonali, objavili sa dokonca problémy s pamäťou hlavne u ľudí čo boli na ventilátoroch....liek nie je, takže tak ako pri samotnom ochorení sa spolieha hlavne na imunitu pacienta, tak si aj po prekonaní choroby s tým musí poradiť organizmus sám.....po psychickej stránke by som tiež krátkodobo zvažovala antidepresíva, začneš sa cítiť lepšie a aj telo sa skôr zregeneruje....samotná psychika robí veľmi veľa, možno by stálo za zváženie na mesiac dva vyskúšať antidepresíva.....poraď sa ale s lekárkou, - pocit úzkosti a bezradnosť, nespavosť sú po ťažkých chorobách bežné....
@valentinavibi toto by ste mala viralne napisat na FACEBOOK ! lebo z tych neznajbohov uz grciam ! co si z toho robia dobry den ,uz 80% slovakov sa z toho smeje a je mi z toho zle ... nech sa paci toto keby niekto zdielal .. ale viete co ? este z Vas urobia niekoho kto si to vymysla ... prajem vela zdravia 🙂
@darinkal keby to dala na fb, tak by jej zacali hlupaci vypisovat kolko dostala za to, ze si to vymyslela. Osobne uz komentare pod clankami ani nerizklikavam, lebo stracam vsetku nadej, ze sa z toho dostaneme.
no mozete verit, ze si to nevymyslam....mam pri sebe kopku 50 papierov z lekarskych sprav naco by som si to vymyslala,co sz toho mam? corona mi znicila zdravie a imunitu, ktovie ako na tom budem ,mne to postihlo pluca, mala som ich rozbite zrkadlo udajne tak vyzerali,
teraz sa ale bojim,lebo som uz tri mesiace cca od toho strasneho pekla...neprajem nikomu byt covid pozitivny ..je to priserne nieco, a teraz sa bojim znova,aby som tam neskoncila, kazdy mi vravi, podporuj si imunitu podporuj a ja uz vazne neviem ako, ved ani tolko financii nemam, prisla som o pracu o vsetko, o partnera, neviem kedy ho najblizsie uvidim,kedze zojeme kazdy v inom state velmi daleko, nikto mi nie je oporou, rodicia sa hrozne trasu a boja, len ked zakaslem, uz sa na mna krivo pozeraju :( a ja sa bojim,co bude, ci nie som proste stale pozitivna nahodou alebo ci tu pliagu stale nemam v tele,alebo v plucach ci na slizniciach, kedze mam stale skrabanie hrdla, a bolesti kadejake pluc, hrudnika, srdca, kadeco, nadcha niekedy, niekedy zakaslanie, niekedy 37, 2 tepkolota...stracam nadej, ze sa to vsetko zlepsi :( som mlada zena a doistakla som to a este aj do pluc, takze srandicky o tom, ze je to chripka a naco ruska, ( ja som ruska poctivo nosila aj rukavice!!)ze mladi to vylezia s paralenom sú uplne mi proti srsti to uz ani necitam, lebo pri tom iba placem...som mlada a dopadla som zle, zazrakom som prezila, vdaka vcasnej diagnoze a dobremu lekarovi jednemu, to je cele..a Bohu, ze mi pomohol tiez.teraz sa ale bojim, ze to dostanem znova :(
@scorpionflower1 radsej nevypisujem nikde na fb, nechcem sa medializovat, anonymne to riesim,lebo slovaci nechapu ani cesi, myslia si ze prehaname,my co sme to zazili...ale su to stavy depresii, uzkosti, strachu, obrovskeho strachu, myslienok na smrt, a vrvaim....mate take stavy, ze si myslite, ze zomierate v noci napriklad, a ked rano otvorite oci, cudujete sa ze zijete stale..
@katus226 neprajem prezit tu chorobu, co som prezila ja, a to nedramatizujem, v zivote som bola uz velmi chora , mala som skutocne kadeco aj rozne zapaly pluc, a ine veci,ale nikdy som neprezila co teraz. A ked vidim tych zubozenych doktorov, ako v tych skafandroch sa potia a nedokazu pomcot tym pacientom a oni im sa tam dusia a nemozu dychat, tak veru odnechce sa mi aj zit...obdivujem ich odvtedy, dovtedy som ich brala ako beznych ludi, teraz su pre mna hrdinami, naoazja sa snazia
@valentinavibi dobre korona ti znicila zdravie, ktore sa postupne pozbiera.. ale v prvom rade musis pozbierat ty seba... cize navsetiv psychologa/psychiatra a zacni s tym. Svet sa nezruti/nezrutil.. to ze mas tento rok pauzu.. mozno dalsi, hadam zvladnes. Najdi si nejaky konicek na doma nenarocny... predstav si, ze su ludia, co sa nevyliecia, z chorob ako rakovina, ale aj kopec ludi na svete co zomreli ci na covid, alebo aj "obycajnej" chripke... aj ti sa boja/bali o svoj zivot, o blizkych... k ostatnym problemom, aj v tejto situacii, aj zdravi maju problemy napr s pracou. Sem tam zivot prinasa aj taketo chvile ❤
a nie je to zial IBA 26... mas nastastie iba 26... a pozbieras sa zase a vsetko dobehnes.
Teraz to mas velmi cerstve, tie trauamticke zazitky z nemocnice napr., casom si prestanes tieto veci tak pripustat. Kopa z nas videla v nemocniciach a zazila situacie na hrane, ktore nas nejakym sposobom poznacili a napr. ja som dlho dlho mala uplnu averziu voci lekarom, casom som to nejak predychala. Proste na to treba prestat mysliet, najst sinieco na rozptýlenie. A trochu pozitivneho myslenia ;)
No pozri, mne to tak príde, že si mala daku svoju vlastnú komorbidity, ako astmu, chronickú obštrukčnú chorobu pluc, cor pulmonale napríklad..Máš 26 rokov a zjavne aj bola chorá celú doterajšiu mladosť. No hold, nedá sa takto porovnávať s niekým iným.
@valentinavibi tady ti bylo 29. Ted je ti 26. Chci ten elixír mládí....
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/pocas-korony-nevidim-svojho-snubenca-zijeme-kazdy-inde-a-chyta-ma-panika-mate-to-aj-vy/#post-82831868
@berenika39 ok, vymýšľa si vek, ostatné môže byť pravda a nemusí. V podstate tu môže niekto len sirit paniku .
Aj je to pravda, tak psychologicka pomoc je prvý záchytný bod.
A k partnerovi sa nedalo pripoistit? Lebo mne by ako logicky krok napadol presunúť planovanu svadbu na čo najskôr a takto to vyriešiť. A nie že späť k rodičom. Jasné, ak priateľ sám nemá poistenie alebo pod., potom ťažko.ale tento krok mi bohužiaľ korona nekorona nedáva veľmi logiku. V každom prípade, drzim palce a začni tou psychikou
Nechápem, prečo si nemohla v zahraničí ostať, nájsť si inú prácu, či zaplatiť si zdravotné poistenie, ale budiš (nechytila si náhodou len paniku a neutekala domov?) Chápem, že vzťah na diaľku je o ničom, to na nálade nepridá, ak si sa už mala vydavat, tak nechápem, že tvoj snúbenec ti nezaplatil aspoň to zdravotne poistenie... nedá sa ti vrátiť nazad a nájsť si tam inú prácu, ak teda chceš s ním ešte byt.
Ak nie, tak si hľadaj prácu doma, keď si si poctivo platila odvody, tak ta nemusí trápiť, že ich niekto vymáha, keď máš doklad o zaplatení, tak predložím a je to.... vôbec nechápem, prečo sa koli tomu stresuješ. Píšeš, že aj rodičia sú vystresovaní, tak to ste asi take povahy, že sa zo všetkého stresuju a nevidia v ničom pozitíva. Ak si si platila poctivo odvody, tak by si mala mat nárok na podporu, alebo nejaké iné dávky, nie že byt úplne bez príjmu...
Nosila si všade ruško a rukavice, takze si akurát dôkaz toho, že neposkytujú patričnú ochranu a sú len na okrasu, kúp si niečo poriadne na tvar, rukavice nepoužívaj, ale umývaj si poriadne ruky a keďže nikde nechodíš iba do potravín tak máš minimálnu šancu sa nakaziť. S depresiou by som išla za psychiatrom, nech ta vyšetrí a uvidiš na com si.
S ostatnými zdravotnými problémami - zdravá strava, pohyb na čerstvom vzduchu, zvýšený príjem minimálne vitamínu D a postupne sa budeš cítiť lepšie.

Prosím tá, nezober to v zlom, ale chod k psychiatrické, nech ti dá nejaké AD.