icon

Ako pomôcť 18-ročnému bratovi pri zvracaní?

5. nov 2023

Brat zvracia od obeda, nezjedol vraj nic nezvycajne ale akonahle nieco do zaludka da ide to hned vyzvraciat.Ma 18 rokov, nechce si dat povedat ze ci nejdeme na pohotovost vraj netreba ale je cely bledy..S cim by som mu mohla pomoct aky liek mu dat?Dakujem za rady.

Strana
z2
hlubik
5. nov 2023

kynedril

viestta
5. nov 2023

Nech pije caj po duskoch a neje nic.

macekovam
5. nov 2023

Na pohotovosti mu podajú infuziu a bude oveľa lepšie.. Podľa mňa ho aj domov potom pošlú... Bolo by dobre ísť... Takto bude hypo glykemický.. Slabý... Môže aj stratiť vedomie...

simik22
5. nov 2023

Ale aká pohotovosť , preboha nie je to malé dieťa...diétu a pot čierny čaj, prípadne colu a tyčinky. Má dáku virózu, zajtra bude lepšie

kulumulu123
5. nov 2023

Je to nejaka brusna viroza aj my sme mali trva 1 max 2 dni aspin u nas to takto bolo. Ak nema chut jest tak nic hlavne treba pit pripadne dieta cierny caj piskoty, suchare, cista nemastena ryza, varene zemiaky bez nicoho.... Neboj ked bud e2-3 dni na diete tak prezije... Ak je to viroza ma pravdu na pohotovosti nic neurobia iba piradia dietu plus tam nakazi dalsich x ludi... Lezat a kludovy rezim....

deedol
5. nov 2023

cierny caj s cukrom/glukopurom a nic viac, jest nepotrebuje, musi len pit.
cierne uhlie (ak aj hnackuje), probiotika a cakat. jedlo pridavat postupne, az ked v sebe udrzi ten caj. jedlo musi byt dietne - google snad poradi🙂

loliki
5. nov 2023

Čierne uhlie. Hylak. Pancreolan? ak by to bolo od ťažkého jedla. Ale skôr je to viróza.

dzulli1980
5. nov 2023

Tak zrejme má nejakú črevnú virózu ... po troškách čierny čaj, probiotiká ... keď sa žalúdok ukľudní, skúšať pomaly diétne veci - starší rožok, sucháre, tyčinky ... kuracie prsia len na vode uvarené, ryža.

lucia147852
5. nov 2023

S týmto sa na pohotovosť nechodí, veď je to len pár hodín. To keby si zažila pravý rotavirus by si ešte len videla čo je “sranda”. Rady čo piť tu už boli. Ešte mu mozes ísť kúpiť rehydratačný roztok do lekarne

nikha2809
5. nov 2023

Hlavne po poslednom vracanie dve hodiny nič nedávať ani piť, iba pery ovlažiť a až potom po lyžičkách buď minerálku alebo čierny čaj, ale tak že za lyžičku, potom o 10min ďalšiu a tak dalej

mimachicha
5. nov 2023

Po zvracani by nemal nic zjest 2hodiny. Potom mu treba davat po malych lyzickach cierny caj (sladeny glukopurom-pre energiu). Cca 1 mala lyzicka kazdych 5min. Ak by znova zvracal, treba dat zase pauzu 2hodiny. Zaludok potrebuje oddych. Ak by po hodine nezvracal, mozes pomalicky navysovat tekutiny na 2lyzicky kazdych 5 min.. Potom postupne pridaj soletky, alebo suchu ryzu. Dala by som aj probiotika. Asi ma nejaku brusnu virozu….😬

matullienka
5. nov 2023

@macekovam na pohotovosti ho akurát zvozia čo tam robí, pokiaľ nemá vysoké horúčky a , že neudrží v sebe ani dúšok vody mu akurát vynadaju. Veď to nie je malé dieťa
Po zvracani 2 hodiny nepiť, nejesť. Potom po malých dúškoch čierny čaj alebo vybublinkovanu coca colu. Jesť mu dnes už nedávaj nič. Ak máš doma rehydratacny roztok môžeš mu dať ten.

macekovam
5. nov 2023

@matullienka ak sú normálni dajú infuziu...

nikha2809
5. nov 2023

@macekovam alebo mu aspoň pichnú Degan, ja som tak raz bola, keď som už deň v sebe nevedela nič udržať a nikto mi nevynadal a ten Degan mi veľmi pomohol

matullienka
5. nov 2023

@macekovam a potom sa čudujeme, že máme stále preplnené pohotovosti a urgenty. Keby tam prišli všetci čo dnes zvracali a hnackovali tak sa nevybavia ani do rána ani tí čo tu pohotovosť naozaj potrebujú

jana0215
5. nov 2023

@simik22 záleží ako často zvracia. Ak príliš často a neudrží v sebe ani tekutiny, tak je to dosť zlé, môže dôjsť k dehydratácii.
@autorka uvidíte, ako sa to bude vyvíjať, ale ak sa to do zajtra aspoň trochu nezmierni, vyhľadala by som lekára. Snáď to nebude nutné a prejde to samé. Nemusí si byť ani vedomí toho, že zjedol niečo zlé, prípadne dostal od niekoho virózu.
Máte doma tlakomer? Bolo by fajn mu aj tlak skontrolovať, či nie je príliš vysoký/nízky.

modrykolibrik
5. nov 2023

Autorka ma bolesti? Ak ano moze to byt slepe crevo. Aky je interval medzi zvracanim? Ak zvracia kazdu chvilu normalne si zavolaj na pohotovost a spytaj sa. Netreba sa odbit. A napit cistu vodu mozes dat 10 minut po aby nenamahal zaludok

macekovam
5. nov 2023

@nikha2809 presne ten by mu v tej infuziu podali..

jana0215
5. nov 2023

@matullienka je ale rozdiel zvracať 5x za deň a 5x za hodinu. Nevieme, ako presne na tom autorkin brat je. Mali by oni zvážiť, nakoľko je to akútne. Predpokladám, že na urgent nebeží nik, kto sa pár krát za deň pozvracal/hnačkoval.

nikha2809
5. nov 2023

@macekovam to som nevedela že sa dava aj ako infuzia, mne to len do svalu pichli, či tak si myslela?

macekovam
5. nov 2023

@matullienka vieš čo... Kto ju potrebuje nech tam ide... Sú pohotovosti kde by všetci len spali a odbiju koho môžu... A potom sú tie kde ta ošetria a hotovo..
Sa tu nečuduj prosím ta...

matullienka
5. nov 2023

@modrykolibrik čistá voda je ťažká na žalúdok po zvracani, treba vydržať tie 2 hodiny vôbec nič max ústa vypláchnut.

macekovam
5. nov 2023

@nikha2809 no infuzia je na doplnenie tekutín... A už potom aj degan sa poda do žily..

modrykolibrik
5. nov 2023

A dalsia vec nepises ci zvracia zlc alebo aj nico ine. Aku farbu maju zvratky

matullienka
5. nov 2023

Inak nám dr vždy kázala, že namiesto čistej vody radšej vybublinkovanu minerálku aby sa doplnili minerály samozrejme nie hneď po zvracani

modrykolibrik
5. nov 2023
nikha2809
5. nov 2023

@macekovam do svalu sa dáva, nie do zily

macekovam
5. nov 2023

@nikha2809 prosím ta.. Denne ho podávam do žily.

nikha2809
5. nov 2023

@macekovam no mojej sedem ročnej ho minulú sobotu pichli do stehna a mne vtedy do zadku

modrykolibrik
5. nov 2023

@macekovam
@nikha2809 Roztok sa môže podávať intravenózne alebo intramuskulárne.

Strana
z2