icon

Ako pomôcť bratrancovi so zdravotnými problémami?

Včera o 05:30

Ahojte, mám bratranca, veľmi blízkeho a niečo sa s ním deje a neviem, či ho lekári neriešia, alebo čo sa deje. Už tri roky mu vôbec nechutí jesť a je mu zle po každom jedle. Schudol 15 kg. Na hadičke bol niekoľkokrát záver zápal dvanástornika, bez helicobactera, bez gastritídy, dostal inhibítory protónovej pumpy a prokinetá. Berie ich dlhodobo, ale žiadna zmena. Stále je mu zle, už je slabý a unavený, nevládze. Bol aj na CT brucha, žiadny nález. Rozbor stolice bol v poriadku. Krvné testy v poriadku, intolerancie nemá, moč v poriadku, USG brucha v poriadku. Kolono mu nerobili a lekár to ani neindikoval. Berie probiotiká. Čítala som jeho správy. Je mu každý deň zle, točí sa mu hlava, je mu na vracanie, je slabý a unavený a má veľké bolesti žalúdka a brucha. Nevidela som ho týždeň a zase schudol. Lekár mu dal nutridrinky ale z tých je mu zle a ani tie nezaberajú. On je sám, nemá ženu, má 40r, preto mu chcem pomôcť, keď vidím ako sa trápi. Psychicky ho dávajú tie bolesti dole. Nepije, nefajčí, ale je iba mini porcie. Aj tak mu je zle. Chcela som, aby sa išiel porozprávať so psychológom, ale nechce o tom ani počuť. Už neviem, či nejaký holistický prístup, nejaká TČM alebo čo by mu pomohlo.

Strana
z2
autor
Včera o 13:09
@anonym_d9b165

Ja by som začala vylúčením všetkých alergénov, aj keď nič zatiaľ nenašli. Pozri knihu Wahls protocol.

@anonym_d9b165 v detstve bol operovaný na gastro trakt, čiže vždy jedol veľmi s mierou, malé porcie, často, boli určité jedlá, ktoré nemohol vôbec, ale v zásade existoval takto do 37r. Problémy nastali po covide pred 3 rokmi, stratil chuť a čuch na dva roky, smrdelo mu všetko, zo všetkého ho napínalo na zvracanie - cibuľa, cesnak, paprika, kapusta, mäso, nemohol ani cítiť bravčové a hovädzie. dokonca anu ryby. Mal asi iba niekoľko jedál z čoho ho nenapínalo a nesmrdelo mu - parené buchty, ryžový nákyp, žemľovka, pirohy, dukátové buchtičky, zeleninová polievka, halušky s tvarohom, špagety bez omáčky Veľmi, veľmi pozvoľna sa mu niečo vrátilo, ale v obmedzej miere, má diagnostikovanú parosmiu a anosmiu. A teraz posledný rok sa pridali tie bolesti žalúdka, kŕče, nevoľnosti, pocity na odpadnutie. Má zápal dvanástnika, ten je v liečbe, ale zjavne to nezaberá. Kalprotektín negatívny, krv v stolici negatívna.

anonym_1b0f30
Včera o 13:17
@anonym_autor

@anonym_d9b165 v detstve bol operovaný na gastro trakt, čiže vždy jedol veľmi s mierou, malé porcie, často, boli určité jedlá, ktoré nemohol vôbec, ale v zásade existoval takto do 37r. Problémy nastali po covide pred 3 rokmi, stratil chuť a čuch na dva roky, smrdelo mu všetko, zo všetkého ho napínalo na zvracanie - cibuľa, cesnak, paprika, kapusta, mäso, nemohol ani cítiť bravčové a hovädzie. dokonca anu ryby. Mal asi iba niekoľko jedál z čoho ho nenapínalo a nesmrdelo mu - parené buchty, ryžový nákyp, žemľovka, pirohy, dukátové buchtičky, zeleninová polievka, halušky s tvarohom, špagety bez omáčky Veľmi, veľmi pozvoľna sa mu niečo vrátilo, ale v obmedzej miere, má diagnostikovanú parosmiu a anosmiu. A teraz posledný rok sa pridali tie bolesti žalúdka, kŕče, nevoľnosti, pocity na odpadnutie. Má zápal dvanástnika, ten je v liečbe, ale zjavne to nezaberá. Kalprotektín negatívny, krv v stolici negatívna.

@anonym_autor No kebybsom jedla to, co on, teda same sacharidy, prazdne kalorie, tiez by mi nebolo dobre😏 toto je teda meganevyvazene stravovanie. Zelenina a bielkoviny gde? Teda hlavne zelenina.

autor
Včera o 13:26
@anonym_1b0f30

@anonym_autor No kebybsom jedla to, co on, teda same sacharidy, prazdne kalorie, tiez by mi nebolo dobre😏 toto je teda meganevyvazene stravovanie. Zelenina a bielkoviny gde? Teda hlavne zelenina.

@anonym_1b0f30 teraz je to už iné, ale jemu dva roky smrdelo všetko a nevedel to dať do úst. Ovocie vedel, ale zeleninu minimálne, nesmrdela mu ryža a zemiaky. ale nesmeli byť s cibuľou. Zo zeleniny on od detstva nemoze strukoviny, kapustu. Teraz uz je aj cuketu, cviklu, redkvičku, z ovocia môže všetko.

anonym_d9b165
Včera o 13:49

Tak keď sa živil týmto, to je len otázka času, kým ma človek problémy: parené buchty, ryžový nákyp, žemľovka, pirohy, dukátové buchtičky, halušky s tvarohom, špagety bez omáčky. Samy lepok. Ten ma takú vlastnosť, že akoby by robil črevo viac prenikavým… lepok by som pri človekovi s tráviacimi problémami vylúčila ako prvý, možno spolu s miernymi výrobkami

anonym_d9b165
Včera o 13:51
@anonym_1b0f30

@anonym_1b0f30 pisala zeleninovu polievku, ale úplne súhlasím. To bolo asi tak jediné normálne jedlo z toho jedálnička. Kopec lepku, žiadne živiny

anonym_d9b165
Včera o 13:52

Autorka, tak nech sa sústredí na tu zeleninu hlavne, možno povarenu ak mu surová ide ťažšie a to ovocie… a proteín

anonym_1b0f30
Včera o 13:54
@anonym_d9b165

Tak keď sa živil týmto, to je len otázka času, kým ma človek problémy: parené buchty, ryžový nákyp, žemľovka, pirohy, dukátové buchtičky, halušky s tvarohom, špagety bez omáčky. Samy lepok. Ten ma takú vlastnosť, že akoby by robil črevo viac prenikavým… lepok by som pri človekovi s tráviacimi problémami vylúčila ako prvý, možno spolu s miernymi výrobkami

@anonym_d9b165 Asi tak. A ak ma nediagnostikovanu celiakiu nahodou, tak toto je uplne ze amen strava.

anonym_d9b165
Včera o 13:57
@anonym_1b0f30

@anonym_d9b165 Asi tak. A ak ma nediagnostikovanu celiakiu nahodou, tak toto je uplne ze amen strava.

@anonym_1b0f30 ja mám u seba odskúšané, že mi lepok robí brutálne zle. Testy na celiakiu mi vyšli negatívne. Možno len intolerancia alebo záhada, ale je mi to jedno, celá chuť na chlieb a pizzu ma prešla, ako mi to robí zle

autor
Včera o 15:38
@anonym_d9b165

@anonym_1b0f30 ja mám u seba odskúšané, že mi lepok robí brutálne zle. Testy na celiakiu mi vyšli negatívne. Možno len intolerancia alebo záhada, ale je mi to jedno, celá chuť na chlieb a pizzu ma prešla, ako mi to robí zle

@anonym_d9b165 nie nemá celiakiu, ale už rok je normálne. To bolo počas stavu, kedy nič z masa, cibule, na oleji, ryby apd nevedela dat ani do ust.

anonym_a2e090
Včera o 16:09
@anonym_autor

@anonym_d9b165 nie nemá celiakiu, ale už rok je normálne. To bolo počas stavu, kedy nič z masa, cibule, na oleji, ryby apd nevedela dat ani do ust.

@anonym_autor
Povedz ked tu riesite vsetko mozne a nemozne a AI odpovedala na priznaky daco uplne ine co ignorujete nechcete riesit?

autor
Včera o 16:13
@anonym_a2e090

@anonym_autor
Povedz ked tu riesite vsetko mozne a nemozne a AI odpovedala na priznaky daco uplne ine co ignorujete nechcete riesit?

@anonym_a2e090 v žalúdku nemá nič histologicky zhubné, okrem zápalu duodena. Na mieste je si posvietiť na pankreas, keďže jeho otec zomrel na karcinóm pankreasu. A je potrebné dorobiť kolonoskopiu, lebo toto je pravdepodobne u neho problém.

majasimon
Včera o 17:03

Parazity boli vyšetrené? Skúste to
Známej manžel sa takto trápil, všetko ok, už ho posielali k odborníkovi na duševné zdravie, a až potom vyšetrili parazity. Správne lieky a za dva týždne bol chlap v poriadku

Strana
z2