Ako pomôcť manželovi s problémami?
Ahojte, môj manžel bol ešte pred dvoma rokmi kus chlapa, 185 cm, 85 kg. Zdravý muž. Začalo to, keď pol roka po prekonaní covidu trpel parosmiou a anosmiou - stratil chuť a stratil čuch. Všetko mu začalo smrdieť, zo všetkého sa mu dvíhal žalúdok. Predtým jedol zaradom mäso, prílohy, zeleninu, sladkosti, všetko, počas toho obdobia veci kde bolo mäso, cibuľa, cesnak, ryby, paprika, kapusta nemohol. Tak sme ostali pri granadire, žemľovke, ryžovom nákype, cestovinách so syrom, zemiakoch bez mäsa apd. Naozaj to bolo problematické, lebo nezniesol vôbec nič, čo bolo urobené na opekanej cibuli. Postupne teda chudol, a chudol. Pridružila sa k tomu enormná bolesť brucha, v tom trojuholníku. Samozrejme, že mu dali hadicu a liečili ho na helicobactera, vybral x druhov antibiotík. nechutenstvo pokračovalo. Postupne ho už nebolelo len brucho hore, ale aj črevá dole - má obrovské kŕče po každom jedle. My už nikam nechodíme a on nechce nič zjesť, zo všetkého mu je zle. Bojí sa čokoľvek zjesť. Samozrejme na gastro chodí. Robil mu CT brucha s kontrastom, bez vážnejšieho nálezu. Robil mu gastroskopiu, tam mal toho helika. Žiadnu kolonoskopiu mu nerobil. Zobral mu stolicu na okultné krvácanie a kalprotektín, výsledok bol v poriadku. Pár krát sme aj boli na pohotovosti pri tých bolestiach - zobrali mu krv, moč, usg brucha, rtg brucha, pochytali a že to nie je život ohrozujúci stav a pustili ho domov. Lekár mu predpísal nutridrinky, ale vôbec mu nepomáhali a ani ich netoleroval. Dnes má 48 rokov, 183 cm, 70 kg. Ľudia sa sa veľmi bojím, že by to mohol byť karcinóm pankreasu alebo hrubého čreva. Termín na gastro má v máji. Nič mi nezje, kúsok chleba s maslom a plátkom šunky. Ani sladkosti nechce. Po každom jedle zle ... ako mu pomôcť? Povedala som mu, aby sme išli do nemocnice, že poprosíme nech ho hospitalizujú a urobia mu tam všetky vyšetrenia zhora, zdola. Nech určia čo mu je a či to vieme liečiť. Nechcem o neho prísť ...
@anonym_autor svagrovi tak zacala rakovina hrub.creva ale on mal pozitivne CT brucha a mal turbo hnacky. Crohn to su hnacky a krv v stolici a nakolko viem o co ide s aktivnym crohnom bez liecby sa dlho nezije. To ide dolu kopcom za par tyzdnov. Takze podla mna to nema.
nebude mať nejaké intolerancie na isté potraviny? Cho´dte do súkr. laboratória a tam za peniaze vám spravia vyšetrenia.
https://www.medirex.sk/blog/druhy-potravinovych... - medirex napr. ale tých labor. je viac , vyberte si kde to máte najbližšie.
švagr, mala takýto problém , trpela roky a nakoniec to mala tol. na lepok a všetko okolo toho. bolesti, hnačky, vek 45 r.
nebude mať nejaké intolerancie na isté potraviny? Cho´dte do súkr. laboratória a tam za peniaze vám spravia vyšetrenia.
https://www.medirex.sk/blog/druhy-potravinovych... - medirex napr. ale tých labor. je viac , vyberte si kde to máte najbližšie.
švagr, mala takýto problém , trpela roky a nakoniec to mala tol. na lepok a všetko okolo toho. bolesti, hnačky, vek 45 r.
@anonym_b30d55 má laktózovú intoleranciu, vyhývame sa mlieku a iba bezlakto mlieko. V zasade mlieko si dava iba obcas do kavy, aj tu uz ani nepije. Inak mliecne neje.
to že si predstavuješ ako prídete do nemocnice a nech ho hosp. to tak nefunguje. skúšala som.
dokonca som prišla na urgent, kde ma vyšetrili a poslali domov. Jedine čo mi lekár vybavil bol termín na druhý deň na vyšetrenie - hadicou. zistili helicobakter.
do nemocnice na druhý deň som prišla pobalená že ma hosp. ale kdeže. Raz - dva ma vypoklonkovali domov. darmo som im vravela že som absolútne nič nejedla 4 dni, ani kúsok ničoho, len sa smiali že to nič neznamená, že oni majú pacientov čo nejedia aj 10 dní. Že to sa dá, doporučili mi piť sladké džúsy , predpísali nutridrinky .
V nemocnici nepochodíš. Jedine ak budeš mať známosť.
Tak potom hľadaj vyšetrenie za eurá. Kĺudne aj v zahraničí, len rátaj s tým že na sK ti to nikto nepreplatí.
S dcérou sme chodili na foniatriu do Brna. Odmietli to na SK preplatiť, že na sK máme tiež odborníkov na hluchotu detí.
@anna777115 presne tak, NIEKTORE TYPY. Ale spomedzi vsetkych, a najma podla priznakov co autorka spomina, je to uplne minoritna skupina. Takze vseobecne tvrdenie "rakovina sa da odhalit z krvi" je mimo.
A inak: nemusis davat printscreeny z AI (robim s tym cely zivot a studovala som to) - to len dokazuje ze Ty v tom nie si doma. Prosim Ta, taketo vyjadrenia uz medzi ludmi nerozdavaj, ak nepovies aj b (ktore je ako hovorim vo vseobecnosti minimum).
@anonym_a4472a Tak budeš asi prekvapena ale nie si sama čo má skúsenosti v tomto smere a tvoje tvrdenie tiez nie je univerzálna pravda aj napriek tomu co si študovala. Takych študovanych je za každým rohom tisic, len co z toho. Ja urcite nemam potrebu na diskusnom fóre sa obhajovať a dokazovať kde komu svoju pravdu a presvedčenie. A od covidu by sa onkologické ochorenie niekde prevalilo, keďže chodí po vyšetreniach.
@anonym_b30d55 má laktózovú intoleranciu, vyhývame sa mlieku a iba bezlakto mlieko. V zasade mlieko si dava iba obcas do kavy, aj tu uz ani nepije. Inak mliecne neje.
@anonym_autor Preco neje mliecne?
@anonym_autor Mne upravil trávenie, upokojil žalúdok a črevá koreň puškvorca. Pila som macerát 3 týždne potom pauza. Nakoľko som pri problémoch veľmi schudla, tak mi prinavrátil chuť do jedla a aj celkovo upokojil myseľ. Pretože som z toho bola už vystresovaná, že som nič poriadne nemohla zjesť. Skúste ešte ten macerát. Pripravuje sa tak, že do studenej vody 2,5 deci dáš večer 2 čajové lyžičky koreňa a necháš macerovať do rána. Potom cez sitko zleješ do iného pohára. Potom ráno pred jedlom si dá 2 dúšky macerátu, naje sa. Potom pred obedom si dá zasa 2 dúšky a naje sa, potom pred večerou si dá 2 dúšky a naje sa. Čiže spolu môže vypiť len šesť dúškov toho macerátu. Je to veľmi silné, takže treba dodržiavať dávkovanie. Pije sa tri týždne maximálne. Potom pauza. Koreň Puškvorca určite pomôže. Držím palce!
https://www.medirex.sk/vysetrenia/crevny-mikrobiom
Skus tu popozerať vysetrenia.Da sa aj konzultacia, ale vsetko platíš.
Psychosomatiku môže urcite vylúčiť?
Sama pises, ze kolono nie? Tak naco pojde do nemocnice, tam im povie tiez, ze take nie, hento nie?
@anna777115 rakovina sa neodhaluje z krvi 🙄
@anonym_a4472a🦄 CA125❓🤣 sa nevyjadruj, ked gulove vies
@anonym_a4472a🦄 CA125❓🤣 sa nevyjadruj, ked gulove vies
@anonym_32bd83 co s nim? Zvysene CA125 automaticky neznamena rakovinu. Je nespecificke, reaguje aj na akykolvek zapal, a tiez ho mozes mat zvysene aj ked mas menzes alebo si tehotna.
Navyse je tam velmi silna falosna negativita - az 50% zien napr s rak.vajecnikov maju CA125 negativne.
Preto nie je spolahlivym ukazovatelom.
Chaby pokus.
Viac s vami dvomi nediskutujem, ste MIMO, nemate pravdu a zavadzate tu ludi, cokolvek napisete, nebudem sa bavit s arogantnymi zenami co nevedia ani diskutovat fakty v odbornych temach. Opakujem, nie, vo vseobecnosti rakovina sa z krvi odhalit neda, ze to je spolahliva diagnostika. Toto je uplne scestne vyjadrenie niekoho, co sa tomu nerozumie.
@anonym_autor ahojky, ja uz som viackrat odpovedala pri podobnych temach, on ma naozaj stiahnuty a podrazdeny zaludok, musi sa mu zregenerovat a nastartovat metabolizmus. Tie atb po lieceni helico rozoberu cloveka nadlho a zatazia organizmus, naozaj je fajn najst si vhodne probiotika, dietnejsie jest, ale nutricne vhodne (nic vyprazane, kludne vysadit aj kavu, sladke, udeniny, samozrejme alkohol a podobne). Presne aj ja som musela jest castejsie a menej, hned som bola plna a bolestivo, ak masko, skor biele a uprava dusena (nie na cibulovom zaklade) alebo na vode a pridat trochu masla na zaver. Vhodne varene zemiaky, ryza alebo mrkva (osupat zeleninu aj ovocie), vynechat drobne zrniecka, drazdive koreniny, ja som nemohla paradajky, citrusy, proste sledovat, co znesie, ale poriadne stravu pozut so slinami a tak ulahcit zaludku travenie. Mne osobne pomahali bylinkove caje na podporu travenia, mineralky na travenie (vybublinkovane)... Tiez pohyb (prechadzky vonku), aby sa creva pohybali. Verim, ze vyzera choro, vyzerala som po 16 kg dole rovnako - prepadnute lica, trciace klucne kosti a rebra na hrudi, plocha hrud. Davala som sa do poriadku 2 roky, takisto nic neukazalo sono ani kolono. Tiez je pravda, ze uz ma z toho poruchane nervy (obavy, bezmocnost), potrebuje sa vnutorne upokojit, oddychnut, vyspat... uz toho bolo popisane mnoho, staci prebehnut diskusie ohladom liecby hp a po prelieceni + obnova crevneho mikrobiomu a skusat, lebo jednoduchy navod neexistuje, clovek musi poskusat, co mu zaberie. Mne robil zle matovy caj (lebo reflux a bolesti dole za hrudnou kostou a pravym rebrovym oblukom) a caj z cerstveho zazvoru, repiku, caje s horcinami boli ok. A postupne clovek zaradi coraz viac potravin a zacne priberat. Urcite nech nezabuda pravidelne na cistu vodu. Aj voda z varenych zemiakov je fajn. Ak vie, ze z niecoho konretneho ho boli zaludok a brucho, tak si dat pauzu a skusit ine, jednoduche nezatazujuce jedla. Bez zaprazky a podobne, myslim, ze je to nieco ako zlcnikova dieta. Nemyslite na najhorsie, to je zbytocny stres, ktory zaludok drazdi. A on este berie ipp (emanera, nolpaza,...)? Napriklad ja som musela neskor uplne vysadit kvoli vedlajsim ucinkom.
@anonym_autor mám veľmi podobnú skúsenosť, no nie v súvislosti po covid ale inej infekcií. Manžel schudol za pol roka 20 kíl. U nás bola diéta krehké ryžové chlebíčky z jednoty z maslom, zemiaky a prsia udusené s kari korením a osolené toto jedol dlho . Potom sme pridali dusenú šunku bravčovú. Dlho to trvalo ale teraz je skoro všetko. U nás antibiotiká vyvolali aj histaminovu intoleranciu s nezvycajnymi príznakmi. Treba dať espumidan dvojité dávky zo začiatku. Zobral krv na d vitamín. Nám zistili strašne nízku hodnotu. Dostal manžel potom predpísané konské dávky. Ale pomohlo to. Mali sme vigantol. Na črevá ešte aj kinito. Plus ja silné odporúčam už po takej dobe aj AD lebo to už aj stres podporuje.
@anonym_32bd83 co s nim? Zvysene CA125 automaticky neznamena rakovinu. Je nespecificke, reaguje aj na akykolvek zapal, a tiez ho mozes mat zvysene aj ked mas menzes alebo si tehotna.
Navyse je tam velmi silna falosna negativita - az 50% zien napr s rak.vajecnikov maju CA125 negativne.
Preto nie je spolahlivym ukazovatelom.
Chaby pokus.
Viac s vami dvomi nediskutujem, ste MIMO, nemate pravdu a zavadzate tu ludi, cokolvek napisete, nebudem sa bavit s arogantnymi zenami co nevedia ani diskutovat fakty v odbornych temach. Opakujem, nie, vo vseobecnosti rakovina sa z krvi odhalit neda, ze to je spolahliva diagnostika. Toto je uplne scestne vyjadrenie niekoho, co sa tomu nerozumie.
@anonym_a4472a
Podpisujem sa pod každé slovo, čo si tu napísala, ešte si to aj pekne vysvetlila. Ani ja som si ešte nezvykla, že medicína je niečo, v čom sa vyzná každý, kto prešiel treťou triedou základnej školy
@anonym_a4472a
Podpisujem sa pod každé slovo, čo si tu napísala, ešte si to aj pekne vysvetlila. Ani ja som si ešte nezvykla, že medicína je niečo, v čom sa vyzná každý, kto prešiel treťou triedou základnej školy
@sss777 pridávam sa k tomu takisto. Mám zvýšený onkomarker, ale nemám rakovinu daného orgánu. Zvýšený onkomarker je aj pri iných diagnózach a samotný onkomarker sa odoberá a sleduje na monotoring dynamiky ochorenia, nie na jeho diagnostiku.
@anonym_autor
Ja by som určite pokračovala tou kolonoskopiou a dovysetrovala intolerancie. Plus sa treba zamerať aj na psychiku. Ja by som sa ani nečudovala, keby v tom boli aj psychické komponenty, keď človek tak dlho netoleruje takmer žiadnu stravu, je to veľa aj na koňa. Držím palce!

@anonym_56ff38 Mne toto pomohlo na črevá a tráviace bolesti a ťažkosti
@alison11 dakujem, presne to so hladala