icon

Ako prebieha röntgen dutín?

seron2
25. feb 2026

Ako prebieha rongen dutin vie mi niekto povedat postup co tam konkretne robia? Vdaka

nyusika
•
25. feb 2026

pardon

rongenuju dutiny 😀 😀 😀 😀 😀

krasneleto
•
25. feb 2026

@seron2 rtg akejkovek casti.. vyzaduje vedomie o tom ci si, alebo niesi tehotna . a nasledne danu cas zrtgnuju... neboli... nic nerobis... "odfotia", vysledok daju do ruky na cd alebo poslu lekarovi

anonym_34d5c0
•
25. feb 2026

Odfotia ti hlavu

seron2
autor
•
Autor odpoveď zmazal
•
seron2
autor
•
25. feb 2026

Usg celustnych dutin

januska12323
•
25. feb 2026

Takisto ako rtg inej časti tela, prídeš, povedia kam sa máš postaviť, odfotia ideš domov.

anonym_a98769
•
25. feb 2026

Prídeš, sadneš si sa stoličku a odfotia 🙂 tiež som bola, trochu ma štelovali - ako presne som mala mat hlavu otočenú aby to dobre nasnímali a tak. Odfotili ako klasický rtg a to bolo všetko, žiadna veda, ako keby ti rontgenovali hocičo iné 🙂

krasneleto
•
25. feb 2026
@seron2

Usg celustnych dutin

@seron2 sono.. potru ta gelom, prejdu ultrazvukom tam kde maju, popisu

anonym_cded03
•
25. feb 2026

google nefunguje?
USG čeľustných dutín (ultrazvukové vyšetrenie prínosových dutín) je neinvazívna, bezpečná a rýchla diagnostická metóda, ktorá sa používa najmä na zobrazenie obsahu čeľustných dutín (maxilárnych sinusov). Využíva sa predovšetkým na detekciu zápalov, tekutiny alebo iných patologických zmien.
JAMA
JAMA

Kľúčové informácie o USG čeľustných dutín:
Indikácie: Vyšetrenie sa odporúča pri podozrení na akútnu alebo chronickú sinusitídu (zápal prínosových dutín), bolestiach v oblasti tváre, pri kontrolách po operáciách alebo na odlíšenie tekutiny od vzduchu v dutine.
Výhody: Hlavnou výhodou je absencia žiarenia (na rozdiel od CT), nízka cena a okamžitá dostupnosť. Je ideálne pre deti, tehotné ženy a pacientov, u ktorých je potrebné vyhnúť sa RTG žiareniu.
Diagnostická presnosť: Pri akútnej maxilárnej sinusitíde má vysokú špecifickosť (až 95 %), čo znamená, že pozitívny nález takmer spoľahlivo potvrdzuje zápal. Umožňuje rozlíšiť purulentný (hnisavý) sekrét od nebunkového.
Limity: V porovnaní s CT vyšetrením môže mať nižšiu citlivosť pri menších zápalových zmenách, preto sa niekedy používa ako skríningová metóda pred podrobnejším rádiologickým vyšetrením.

Priebeh a využitie:
Vyšetrenie sa zvyčajne vykonáva v rámci ORL (otorinolaryngológia) alebo maxilofaciálnej chirurgie. Lekár priloží ultrazvukovú sondu na oblasť tváre pod okom (na prednú stenu čeľustnej dutiny). Využíva sa A-mode aj B-mode zobrazenie na posúdenie, či je dutina naplnená vzduchom (normálny nález) alebo tekutinou/hnisom (zápal).

Na Slovensku nie je USG prístroj stále bežným vybavením každej ORL ambulancie, avšak v diagnostike maxilofaciálnych a zápalových ochorení má rastúci význam.