icon

Ako predísť opätovnému infarktu?

rihana12331
26. feb 2026

Dobrý deň prajem som mamička troch detí mám 36 rokov na preventívnej prehliadke mi lekárka cez EKG zistila že som prekonala slabý infarkt od vtedy mám strach aby sa nezopakoval mám ísť ku kardiológovi viete mám tri deti som sama rozvedená a nemôžem ich tu nechať mám strach bojím sa prosím poraďte niečo aby sa nezopakoval

anonym_aab958
26. feb 2026

No samozrejme smer kardiológ a ďalšie vyšetrenia, predpokladám, že hematologické, cievne apd. Treba zistiť prečo vznikol infarkt či uzavretím cievy trombom - arterosklerotikým platom, alebo zúžením anatomickým cievy apd. Je potrebné podchytiť krvný tlak, cukor, cholesterol, prípadnú vrodenú trombofíliu apd. Neboj sa, bude to ok, veď si o tom ani nevedela. Len potrebuješ byť sledovaná odborníkom a prípadne nastavená na liečbu. Ja beriem lieky na riedenie krvi, mám aj injekcie v prípade potreby plus mám lieky na srdiečko v malej dávke.

althinka
26. feb 2026

ja som prekonala dva silné v 25 rokoch ... prispôsobila som (mimo liekov, kontrôl ) svoj život snahe sa tam zas neprepracovať. Bola som uštvaná, poľavila som z nárokov v práci, viac športujem, zdravšie jem (žiaden alkohol, cigarety, 1 káva denne), schudla som, sledujem si aj cukor (po tomto kolapse a prepade sa mi pridružil aj diabetes 2.typu a astma) ... meriam si tlak, nezanedbávam pitný režim, menej tukov a sacharidov, viac vlákniny a bielkovín .. a predovšetkým sa snažím učiť nebrať život tak tragicky, za stav som vďačila obrovskej miere stresu (ale stále sa uchechtnem, keď mi aj po 15 rokoch po tom ... kardiológ, alebo internista povedia "vyhýbať sa stresu"🙂 akoby dnešná doba nebola občas synonymom stresu) ... v strachu sa nedá žiť ... životosprávu a prístup k životu ovplyvniť môžete. A vidíte .. dlho som si poležala na koronarnej JIS a som tu🙂 ak budete rozumná, nezanedbáte kontroly a dáte na seba pozor ... netreba sa báť. Ale ani to nezľahčovať ... je to varovný prst, že niečo váš organizmus zaťažuje a neprospieva mu to

rihana12331
autor
26. feb 2026
@althinka

ja som prekonala dva silné v 25 rokoch ... prispôsobila som (mimo liekov, kontrôl ) svoj život snahe sa tam zas neprepracovať. Bola som uštvaná, poľavila som z nárokov v práci, viac športujem, zdravšie jem (žiaden alkohol, cigarety, 1 káva denne), schudla som, sledujem si aj cukor (po tomto kolapse a prepade sa mi pridružil aj diabetes 2.typu a astma) ... meriam si tlak, nezanedbávam pitný režim, menej tukov a sacharidov, viac vlákniny a bielkovín .. a predovšetkým sa snažím učiť nebrať život tak tragicky, za stav som vďačila obrovskej miere stresu (ale stále sa uchechtnem, keď mi aj po 15 rokoch po tom ... kardiológ, alebo internista povedia "vyhýbať sa stresu"🙂 akoby dnešná doba nebola občas synonymom stresu) ... v strachu sa nedá žiť ... životosprávu a prístup k životu ovplyvniť môžete. A vidíte .. dlho som si poležala na koronarnej JIS a som tu🙂 ak budete rozumná, nezanedbáte kontroly a dáte na seba pozor ... netreba sa báť. Ale ani to nezľahčovať ... je to varovný prst, že niečo váš organizmus zaťažuje a neprospieva mu to

@althinka viete ja som mala ťažký rozvod bitky hádky obviňovania chodím do dvoch robôt večer prídem domov nestihnem sa poriadne najesť musím sa deťom povenovať exo mi ešte píše blbosti vždy chce vyvolávať hádku vždy som ja ťa najhoršia niekedy si aj v tichosti poplacem cítim na tele že som unavená ale kvôli deťom musím ísť ďalej niekedy mi tŕpnu aj ruky v noci sa zobudím s tým že sa prelaknem ako keby som sa nemohla nadýchnuť.... A teraz keď mi povedala toto lekárka tak mám strach nie o seba ale o deti vždy premýšľam vo bude s nimi ak tu nebudem dostane ich Exo ? Ako sa bude k nim správať tak ako ku mne že má bil ponižoval?

anonym_dadd13
26. feb 2026

Zdrava strava, dostatok tekutin, nizky tlak, nizky vholesterol, pohyb, stihla postava, psychicky klud.

zuzla10
26. feb 2026

@rihana12331 a to vam aj nieco bolo ci vam to nahodne zistili? Ake priznaky ste mali?